Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Υπουργός Οικονομικών - Αντιπολίτευση - Οικονομία - ΧΑΚ
  • [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [03] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προεδρικές εκλογές
  • [04] (Κ) Προέδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Προεδρικές εκλογές
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνηση Νέων Επαγγελματιών
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

  • [01] (K) Υπουργός Οικονομικών - Αντιπολίτευση - Οικονομία - ΧΑΚ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι το αξιόλογο έργο της κυβέρνησης Κληρίδη στον τομέα της οικονομίας έχει καταξιωθεί με πανηγυρικό τρόπο, τόσο μέσα από τις εκθέσεις αξιόλογων διεθνών οργανισμών όσο και της ίδιας της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας σε απογευματινή δημοσιογραφική διάσκεψη τις ''μηδενιστικές εκφράσεις'' της αντιπολίτευσης, ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε ποια είναι η άσπρη σελίδα για την αντιπολίτευση αν οι εκθέσεις των ξένων οργανισμών και της ΕΕ, η οποία ''δέχθηκε την Κύπρο στους κόλπους της λόγω ακριβώς αυτής της επίδοσης της οικονομίας, χαρακτηρίζεται σαν μαύρη σελίδα''.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, για παγοποίηση των χρεών των επενδυτών, ο Υπουργός διερωτήθηκε γιατί ο κ. Παπαδόπουλος ''επέλεξε αυτή την στιγμή να αναγγείλει αυτό το πράγμα''.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι ''λίγο καθυστερημένα'' θυμήθηκε να εξαγγείλει τέτοιες ιδέες ο κ. Παπαδόπουλος, αφού θα έπρεπε να γνωρίζει τόσο τις προσπάθειες διαφόρων βουλευτών με τους οποίους είχε διαβουλεύσεις η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση όσο και το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ήταν κάθετα αντίθετοι.

    Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, το Υπουργείο συνεχίζει τη μελέτη του θέματος ''με πειθώ και με το χέρι στην τσέπη'', προκειμένου να βοηθήσει τους επενδυτές που έχουν εγκλωβιστεί στο Χρηματιστήριο.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ περί εξαγγελίας μέτρων από την κυβέρνηση πριν από τις προεδρικές εκλογές για ανακούφιση των επενδυτών, ο Υπουργός είπε ότι δεν θα ήθελε να πει περισσότερα σε αυτό το στάδιο και περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών με συγκεκριμένους βουλευτές του ΔΗΣΥ μελετούν ''κάποιους άλλους τρόπους'' να ξεφύγουν από την ''αρνητική θέση τρίτων όσον αφορά την παγοποίηση δανείων και τη βοήθεια των επενδυτών''.

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να ασκήσει κριτική στο κυβερνητικό έργο όσον αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, επέλεξε ''ατυχώς να μπει στα δύσκολα μονοπάτια της οικονομίας'', και πρόσθεσε ότι ανέμενε ''από τον Μάρκο Κυπριανού, που είναι καλός γνώστης της οικονομίας, ότι δεν θα μηδένιζε τα πάντα''.

    Επισημαίνοντας ''ορισμένα μόνο από τα σημαντικά έργα της κυβέρνησης'' στον τομέα της οικονομίας, ο Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, τους ''ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου'', τις ''συνθήκες πλήρους απασχόλησης με ανεργία στο 3,2% την στιγμή που η ΕΕ έχει μέσο όρο 7,7%'' και την ''κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών παροχών''.

    ''Η κυβέρνηση Κληρίδη μίλησε όλα αυτά τα χρόνια με έργα και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά μας. Εμείς έχουμε να επιδείξουμε έργα, άλλοι έχουν να επιδείξουν λόγια'', είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα έργα είχαν ως κεντρικό άξονα τον Κύπριο πολίτη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

    Σε σχόλιο ότι ο κ. Κυπριανού παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία του 1992 και του 2002, βάσει των οποίων οικονομικά μεγέθη (ανεργία, ρυθμός ανάπτυξης, δημόσιο χρέος) παρουσιάζουν επιδείνωση μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να προβεί σε επιλεκτική αναφορά σε κάποιους από τους δείκτες.

    Ερωτηθείς πόσο τον απασχολεί ότι ο δείκτης του ΧΑΚ "συνεχώς πέφτει", οι επενδυτές έχουν "εξαφανιστεί" από το πάτωμα και στην κορυφή αυτών που διοικούν υπάρχουν "κόντρες", ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι διαφορετικές απόψεις των μελών του Συμβουλίου είναι πάντα μια υγιής κατάσταση.

    Ο ίδιος, είπε, είναι στη διάθεσή τους αλλά, όπως ανέφερε, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία ''ευτυχώς ή δυστυχώς δεν μπορεί ούτε ο Υπουργός ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο που τους έχει διορίσει να τους παύσει''.

    Ερωτηθείς για το έργο της διερευνητικής επιτροπής για το ΧΑΚ, είπε ότι βαίνει προς τέλος αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και επίπονο έργο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για μελέτη των Τ/Κ για μετατροπή της τουρκικής λίρας σε κυπριακή, ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για το θέμα από τον τ/κ Τύπο, αλλά όπως είπε το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί και με τη συνεργασία της κεντρικής τράπεζας, αφού πρόκειται για ένα νομισματικό θέμα.

    [02] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Συνέδριο Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και ΠΑΣΕΚΑ, Καμπέρα, 4 Φεβρουαρίου 2003

    Πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, μεταξύ 1-2 Φεβρουαρίου 2003, το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και ΠΑΣΕΚΑ.

    Στο συνέδριο παρέστησαν τόσο ο Ύπατος Αρμοστής όσο και ο Γενικός Πρόξενος ενώ εκ μέρους της φιλοξενούσα χώρας ήταν παρόντες ο Theo Theofanous, πολιτειακός Υπουργός της Βικτώριας και ο Jim Short, Ειδικός Απεσταλμένος της Αυστραλίας για το Κυπριακό.

    Στην ομιλία του ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισε πως η Κύπρος διέρχεται ιστορικές στιγμές καθώς το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πως με τη σωστή πολιτική και ενέργειες ίσως επιτευχθεί μια έντιμη λύση. Στη συνέχεια απάντησε σε σειρά ερωτήσεων, με άξονα, κυρίως, το εθνικό θέμα και την εν εξέλιξη ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Ο Γενικός Πρόξενος ενημέρωσε τους συνέδρους επί προξενικών θεμάτων, θέματα που αφορούν την ΠΟΜΑΚ, καθώς επίσης θέματα εκπαίδευσης κ.α., τα οποία, ως γνωστό, αποτελούν πάγια αιτήματα των αποδήμων της Αυστραλίας.

    Στα πλαίσια του συνεδρίου μελετήθηκαν τρόποι και μεθοδεύσεις για την αποτελεσματικότερη προώθηση του Κυπριακού τόσο στον πολιτικό χώρο όσο και στην Αυστραλιανή κοινή γνώμη. Επίσης συζητήθηκαν θέματα παιδείας και νεολαίας, το θέμα μετάδοσης προγραμμάτων του ΡΙΚ κ.α.

    Στις 31/1/2003, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην κυπριακή παροικία ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας Κώστας Βερτσάγιας, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑ Βικτώριας Παναγιώτης Γιαννούδης και ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός Χάρης Σιαμαρής.

    Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης κοινή συνάντηση επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά την οποία μίλησαν εκπρόσωποι από τις δυο πλευρές.

    [03] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προεδρικές εκλογές

    Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας σωστής λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έκανε έκκληση ''να κρατήσουμε ήπιους τόνους, ενωμένοι όλοι μαζί''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ''τώρα είναι η ώρα της Κύπρου, όχι των κομμάτων, όχι του μοιρασμού της εξουσίας, και εάν κάποιοι κρίνουν ότι είναι η ώρα για εξουσία, δικαίωμα τους, κριτής όλων μας ο λαός, εμείς θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία''.

    ''Δεν ενδιαφέρομαι πως κάποιοι υπόσχονται να μοιράσουν την πίττα της εξουσίας. Δεν είναι το ζητούμενο ποιοι θα πάρουν κομμάτι από την πίτα της εξουσίας. Το θέμα που πρέπει να μας προβληματίζει είναι να δούμε τον τόπο, να κρατήσουμε ήπιους τόνους, ενωμένοι όλοι μαζί. Η πατρίδα μας είναι μοιρασμένη, στόχος πρέπει να είναι μια σωστή λύση για την επανένωση της Κύπρου'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη ότι συμμετείχε σαν συγκυβερνήτης στο πολεμικό σμήνος ''Κόκκινα Βέλη'', ο κ. Νεοφύτου είπε: ''Θα κρατήσω τον πήχη της πολιτικής συζήτησης ψηλά και δεν θα κάνω το χατίρι σε κανέναν Περδίκη να υποβιβάσω το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης και της πολιτικής της επιχειρηματολογίας''.

    [04] (Κ) Προέδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ξεκαθάρισε απόψε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα μετέδωσε ο παράνομος σταθμός "Μπαϊράκ" στα κατεχόμενα περί αποδοχής εκ μέρους της ε/κ πλευράς του σχεδίου Ανάν ως έχει.

    Σε ερώτηση εάν ευσταθούν τα όσα μετέδωσε ο παράνομος "Μπαϊράκ", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Οχι. Αφού υπέβαλα τροποποιήσεις, πώς θα πω ότι το δέχομαι ως έχει;»

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος ανέφερε ότι μεταβαίνει στην έδρα του ΟΗΕ για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ύστερα από αίτημα του ιδίου του Κόφι Ανάν.

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε "διαστρεβλωμένη" την είδηση του παράνομου "Μπαϊράκ" και ανέφερε ότι σε μια συζήτηση είχε πει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς: "Εσύ προσπαθείς να φύγεις από αυτό το σχέδιο και να το πάρεις στη δική σου θέση. Θα κάμω και εγώ το ίδιο. Οπότε δεν θα υπάρξει λύση. Και του είπα ότι ο μόνος τρόπος τότε, θα μας μείνει το σχέδιο του Ανάν".

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ντενκτάς τον απεκάλεσε "αδιάλλακτο" και ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά απορρίπτει όλα τα σημεία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Ασφαλώς τα απέρριψα διότι με τα σημεία τα οποία εγείρει θέλει να αναφέρει τη δική του θέση ως προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Ντενκτάς "δεν έχει αρνηθεί να συζητήσει το εδαφικό, έχει αρνηθεί να δεχθεί τον χάρτη, αλλά δεν είπε τι τροποποιήσεις θέλει".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά σε ερώτηση εάν ο Τ/Κ ηγέτης κωλυσιεργεί, ενώ για τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών είπε ότι τίποτε το καινούργιο δεν έχει προκύψει.

    Τέλος, είπε ότι δεν έχει πληροφόρηση ότι ο κ. ντε Σότο θα επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη με αναθεωρημένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, ο κ. ντε Σότο είπε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος, όπως είπε, "ενδιαφέρεται πολύ" για το τι συμβαίνει. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Κόφι Ανάν ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί του.

    Ανέφερε, επίσης, ότι θα επιστρέψει στο νησί "πολύ σύντομα", χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τι θα μεταφέρει.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Τίτλοι ιδιοκτησίας - Προεδρικές εκλογές

    Αν η αντιπολίτευση αφαιρούσε τα νομοθετικά εμπόδια που έθεσε για τη διανομή των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, δεν θα χρειαζόταν το θέμα αυτό να εγερθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν γύρω από την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες για τις οικίες στις οποίες διαμένουν τώρα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έστω και με τη λύση του Κυπριακού, οι πρόσφυγες θα πρέπει να κρατήσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν εδώ και 28 χρόνια.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, ''αν η αντιπολίτευση αφαιρούσε τα νομοθετικά εμπόδια που έθεσε για τη διανομή των τίτλων ιδιοκτησίας, δεν θα χρειάζετο το θέμα αυτό να εγερθεί κατά τη διάρκεια των εκλογών''.

    Πρόσθεσε ότι ''επικαλούμεθα σήμερα τη λαϊκή κυριαρχία, ίσως διά των εκλογών φιλοτιμηθούν για να άρουν τα εμπόδια που έχουν θέσει στον δρόμο για αυτή τη διανομή των τίτλων''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνηση Νέων Επαγγελματιών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν ''τεράστιο λάθος'' στο μέσο των διαπραγματεύσεων να γίνει αλλαγή εκείνων που διαπραγματεύονται τη λύση του Κυπριακού, αν και είπε ότι θα προτιμούσε να είχε αποσυρθεί από την πολιτική, την οποία έχει υπερχορτάσει.

    Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Κίνησης Νέων Επαγγελματιών, η οποία τον τίμησε για την προσφορά του, είπε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να γίνει αλλαγή εκείνων που διαπραγματεύονται τη λύση του Κυπριακού ''γιατί πρώτα θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να πείσουν, αν το κατορθώσουν, τη διεθνή κοινότητα, τη διεθνή κοινή γνώμη ότι επιθυμούν λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: ''Πρέπει να ξέρετε κάτι. Θα προτιμούσα να είχα αποσυρθεί της πολιτικής την οποία έχω υπερχορτάσει. Ημουν δεκαέξι ολόκληρα χρόνια Πρόεδρος της Βουλής, είμαι τώρα δέκα ολόκληρα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήθελα και ολίγον χρόνο, αντί να ασχολούμαι με τα δημόσια, να ασχοληθώ με τον εαυτό μου και την οικογένεια μου. Αλλά δεν υπήρξα ποτέ στην ζωή μου ρίψασπις''.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "περιείχε πολλούς προβληματισμούς που προέρχονταν από διάφορα κόμματα'' και πρόσθεσε: ''Και όμως απεδείχθη ότι η δική μας θέση ήταν η ορθή, ότι μην φοβείστε από όλα αυτά, η Κύπρος θα ενταχθεί, και άρχισαν τότε να μας λέγουν θα ενταχθεί με αστερίσκους, θα αναγκαστούμε να κάνουμε υποχωρήσεις στη λύση του Κυπριακού για να πετύχουμε την ένταξη και θα θυσιάσουμε την Κύπρο για να μπούμε στην Ευρώπη".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αυτοί που τα έλεγαν κατηγορούν σήμερα άλλους ότι κινδυνολογούν'' και πρόσθεσε ότι "εμείς δεν κινδυνολογήσαμε, ξέραμε πού πηγαίναμε και ξέραμε πώς θα πάμε εκεί που πρέπει για να μπούμε στην Ευρώπη χωρίς κινδύνους''.

    Είπε, επίσης, ότι "ήταν φανερό για μας ότι θα έπρεπε να χειριστούμε τις ενδοκυπριακές συνομιλίες με τέτοιο τρόπο που οποιοδήποτε δυσκολία στην πρόοδο τους, οποιαδήποτε αποτυχία τους, θα έπρεπε να βαρύνει την τουρκική πλευρά".

    ''Οχι διότι θέλαμε να την βαρύνουμε, αλλά διότι όντας εμείς εποικοδομητικοί, αν δεν προχωρούσε η λύση του κυπριακού προβλήματος θα ήταν φανερό ότι το εμπόδιο ήταν ο κ. Ετζεβίτ και ο κ. Ντενκτάς. Και αυτή είναι μια στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την ενταξιακή μας πορεία, η οποία τότε μόνο θα ολοκληρωθεί όταν και το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει και για τις δέκα χώρες'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "μας λέγουν μερικοί ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή" και διερωτήθηκε: "Μα τι εννοούμε για αλλαγή; Αν εννοούμε αλλαγή στον χειρισμό του Κυπριακού, ή αν εννοούμε αλλαγή διότι πρέπει να έρθουν πιο νέοι, το καλωσορίζω αυτό το πράγμα''.

    ''Είναι για αυτό που δεν ζήτησα να επανεκλεγώ και να υπηρετήσω για μια πενταετία, όχι γιατί δεν θα την άντεχα, αλλά γιατί θα ήταν σωστό και με την εξεύρεση λύσης πιο νέοι άνθρωποι να εμπλακούν στη διακυβέρνηση του τόπου'', είπε.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ''δεν θα ήταν σωστό στο μέσο μιας διαδικασίας, η οποία άρχισε και με τον τρόπο που διεξήχθη απέδωσε, να πούμε τώρα πρέπει να αλλάξουμε την ομάδα που διαπραγματεύεται και πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή να διαπραγματευόμεθα, και αν δεν το λεν από την αρχή, αυτό εννοούν''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου είπε ότι "οφείλουμε να κάνουμε καθετί το δυνατό για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν, γιατί αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία εκείνο που μας περιμένει είναι λίγο πολύ η διασφάλιση, με την αρνητική έννοια, της διχοτόμησης του νησιού''.

    ''Ο Πρόεδρος Κληρίδης με τη σωστή του πολιτική πέτυχε την αναθεώρηση του πρώτου σχεδίου Ανάν, το οποίο έχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο, και αυτή την στιγμή εργάζεται σκληρά για να φθάσουμε στο σχέδιο εκείνο το οποίο θα μπορεί να αποτελεί τη βάση για την λύση του προβλήματος, για την επανένωση του νησιού'', είπε ο κ. Βασιλείου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι σήμερα έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για τη λύση του Κυπριακού, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

    Μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Κίνησης Νέων Επαγγελματιών, η οποία τον τίμησε για την προσφορά του, είπε ότι ''αυτά τα διεθνή ενδιαφέροντα που εκδηλώνονται λόγω πολλών εξελίξεων και πολλών παραγόντων, όταν φύγουν δεν έρχονται αμέσως πίσω''.

    ''Είναι εδώ'', είπε, ''που χρειάζεται τεράστια προσοχή να μην δοθεί η εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές είναι αρνητικές, διότι τότε σίγουρα το διεθνές ενδιαφέρον θα μας εγκαταλείψει''.

    ''Αυτό το κλίμα το οποίο δημιουργήσαμε, αυτή η αποδοχή από την ΕΕ ότι εμείς συμπεριφερθήκαμε άψογα και σωστά στις διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικά είναι μια εικόνα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε για να μην χάσουμε το διεθνές ενδιαφέρον'', είπε.

    ''Αν χάσουμε'', ανέφερε, ''το διεθνές ενδιαφέρον χάσαμε και την προοπτική λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι το έτος 2003 είναι έτος ιστορικών εξελίξεων για την Κύπρο. Ανέφερε ότι υπάρχει μια αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία, η οποία δεν έχει όμως ολοκληρωθεί, και θα ολοκληρωθεί όταν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλεγεί βουλευτής και στη συνέχεια Πρωθυπουργός.

    Είπε ότι ο κ. Ερντογάν μέχρι της στιγμής, σταθμίζοντας όλες του τις δημόσιες δηλώσεις αλλά και σε δηλώσεις σε επισήμους της ΕΕ, διακηρύσσει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε από την Τουρκία για το Κυπριακό ήταν εσφαλμένη και προκάλεσε ζημιά σε ευρύτερα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και ότι θα αλλάξει αυτή την πολιτική.

    Εκείνο που δεν μας έχει πει ακόμη, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, είναι ποια θα είναι αυτή η αλλαγή και ποια θα είναι η πολιτική του.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν και την επιστροφή 90 χιλιάδων προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς άρχισε με τη θέση ότι κανένας Ε/Κ δεν θα πάει πίσω, ενώ τώρα λέει ότι είναι μεγάλος ο αριθμός που θα πάει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 February 2003 - 20:49:11 UTC