Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Γουέστον - Ομιλία - Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αδάμος Κατσαντώνης - Ποδόσφαιρο
  • [05] (K) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Κέντρο αποτοξίνωσης
  • [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές
  • [07] (Κ) Πρόδρομος Προδρόμου - Ανακοίνωση
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Ομήρου - Δηλώσεις Σημίτη - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Εθνικό Συμβούλιο - Δημοσκοπήσεις
  • [12] (Κ) Ομήρου - Προεκλογική περίοδος - Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών
  • [13] (Κ) Τουρκία - Ευρωπαϊκή Τρόικα - Ολοκλήρωση
  • [14] (Κ) Απευθείας - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Απάντηση
  • [15] (Κ) Αγκυρα - Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ιζέτ Ιζτζάν
  • [17] (Κ) Χρίστος Στυλιανίδης - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Προεδρικές
  • [20] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Προεδρικές
  • [21] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Διάσκεψη Τύπου - Πρόγραμμα
  • [22] (Κ) Βάσεις Ακρωτηρίου - Ελικόπτερα Wessex
  • [23] (Κ) ΕΕ - Συνθήκη Νίκαιας
  • [24] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Δηλώσεις Αλέκου Μαρκίδη
  • [25] (Κ) Προεδρικές - Υπηρεσία παροχής πληροφοριών
  • [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συλλαλητήριο - Ομιλία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται στις 9.30 σήμερα το πρωί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Γουέστον - Ομιλία - Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

    Την άποψη ότι το σχέδιο Ανάν είναι λειτουργικό και λειτουργικό όσο αφορά τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λόγω του ότι καταρτίστηκε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διατύπωσε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον.

    Σε ερώτηση για το εάν η προτεινόμενη λύση συνιστά ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι η Κύπρος που θα προκύψει σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν θα είναι ομοσπονδιακή.

    Για την πιθανότητα να υπάρξει και τρίτο σχέδιο από το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Γουέστον υποστήριξε ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε αλλαγές αφού πρέπει να καλυφθούν τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, ενώ αναμένονται και τροποποιήσεις με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ενδεχόμενο κατάθεσης τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Εθνη, η δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στο Υπουργικό του Συμβούλιο ότι ενδέχεται ο ΟΗΕ να επιχειρήσει εξευμενισμό του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μέσω της υποβολής ενός τρίτου σχεδίου, το συνεχώς θερμαινόμενο προεκλογικό σκηνικό με τις αντιπαραθέσεις των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αρχική βοήθεια στους πληγέντες από τη θεομηνία, και η δήλωση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μη αναστρέψιμη κυριαρχούν των θεμάτων της σημερινής ειδησεογραφίας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Ο Ερντογάν θέλει, ο Ντενκτάς όχι'' γράφει ότι ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το Κυπριακό, οι ΗΠΑ παρενέβησαν χθες για να ξεκαθαρίσουν μετά τις υποδείξεις Φερχόιγκεν ότι ''ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος για λύση σε ένα μήνα, αλλά όχι και ο Ντενκτάς και να υποδείξουν ότι το σχέδιο Ανάν είναι λειτουργικό και συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλού γράφει ότι οι ζημιές από τη θεομηνία στη Λεμεσό μέχρι στιγμής εκτιμήθηκαν σε 2,1 εκατομμύρια λίρες, ενώ στις κοινότητες Περβολιών και Κιτίου στη Λάρνακα υπολογίζονται σε 60 χιλιάδες λίρες. Προσθέτει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να δοθεί άμεση βοήθεια ύψους 700 χιλιάδων λιρών στους πληγέντες.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πληρωμένες απαντήσεις στον Τάσσο'' γράφει ότι "η ανοχή της κυβερνητικής πλευράς έναντι των προκλήσεων και ψευδολογιών της αντιπολίτευσης τερματίζεται οριστικά". Προσθέτει ότι ''οι Υπουργοί θα απαντούν στις προκλήσεις και θα προβάλλουν το έργο της διακυβέρνησης Κληρίδη καταρρίπτοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς των αντιπολιτευομένων κομμάτων''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία προγραμματίζει να κατασκευάσει στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας μεγάλο λιμάνι. Αναφέρει ότι ήδη ετοιμάστηκαν τα σχέδια και οι κατοχικές αρχές άρχισαν τη διαδικασία αρπαγής των κτημάτων των Ελλήνων βορείως της Αγίας Τριάδας και της Αιγιαλούσας.

    Ο ''Πολίτης" κάτω από τον τίτλο ''Τελεσίγραφο στις 25 Φεβρουαρίου'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν ''κίνηση ματ'' και προς τις δύο πλευρές. Επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της η εφημερίδα γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο αποκάλυψε στον Πρόεδρο Κληρίδη την πρόθεση του Οργανισμού να υποβάλει τρίτο σχέδιο λύσης του Κυπριακού αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Ο ΟΗΕ θα καλέσει τις δύο πλευρές μόλις παραλάβουν το έγγραφο να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο παρά τη διαφωνία κυβέρνησης Βουλής για τα θέματα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων και την πρόσληψη συνταξιούχων στο δημόσιο ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέγραψε χθες τον κρατικό Προϋπολογισμό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δεν βλέπει λύση ο Σημίτης'' γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και ότι ''τα Ηνωμένα Εθνη και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έχουν την αίσθηση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο.'' Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι ο ΟΗΕ σκέφτεται να αλλάξει τη διαδικασία των συνομιλιών και για την άρση του αδιεξόδου πιθανόν να εξευμενίσει την τουρκική πλευρά, ικανοποιώντας τις θέσεις Ντενκτάς μέσω της υποβολής ενός τρίτου σχεδίου. Αλλού γράφει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αποφάνθηκαν ότι ήταν φυτικής προέλευσης η σκόνη που στάληκε προχθές στο γραφείου του κ. Ντε Σότο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Ανάν: Στα σκαριά χειρότερο σχέδιο'' γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο έχει βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη για το ενδεχόμενο να υποβληθεί νέο σχέδιο, κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στον ''Φ'' του προέδρου του τ/κ επιμελητηρίου Αλί Ερέλ που καλεί τους Ε/Κ να μην εκμεταλλεύονται τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τ/Κ προς ίδιον όφελος.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ενδεχόμενο να υποβληθούν προτάσεις μη αποδεκτές'' γράφει ότι φανερά ανήσυχος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσιάστηκε χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προειδοποιώντας ότι τυχόν κατάθεση νέου εγγράφου από τα ΗΕ, ενδεχομένως να περιέχει προτάσεις μη αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι μη αναστρέψιμη είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''καταρρίπτοντας'', όπως αναφέρει η εφημερίδα, ''την κινδυνολογία της απερχόμενης κυβέρνησης Κληρίδη ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την ένταξη''.

    Η ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα επικαλείται πηγή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ότι παράνομοι τηλεφωνητές επεμβαίνουν σε κλήσεις από το εξωτερικό και αποσπούν τέλη που ανήκουν στην ΑΤΗΚ. Αλλού γράφει ότι μια νέα οργάνωση με την ονομασία ''Πλατφόρμα για τη Λύση Επανένωση Τώρα'' κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς ότι δεν ενδιαφέρονται για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ο Συντάκτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Τάσσος: Αγγίζει το 50%'' γράφει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, περιλαμβανομένης και μιας που έγινε για λογαριασμό του ΔΗΣΥ και δεν δημοσιοποιήθηκε, δίνουν στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Τάσσο Παπαδόπουλο ποσοστά που αγγίζουν το 50%. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι στη βάση ενός ολοκληρωμένου και προσυμφωνημένου προγράμματος διακυβέρνησης, 80 σελίδων, στηρίζει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Γλαύκος Κληρίδης έτοιμος για όλα'' ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά από εντατικές πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του κ. Ντε Σότο κατάφερε σημαντικές αλλαγές του σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η κυπριακή κυβέρνηση προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον επειδή αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη δημιουργούν καθημερινά προβλήματα στις πτήσεις αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας.

    Η εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly'' προβάλλει τις απαντήσεις των ''τριών κύριων'' υποψηφίων για την προεδρία στη γραπτή ερώτησή της ''Πιστεύετε ότι μπορείτε να επιτύχετε λύση φέτος;'' με πρώτη την απάντηση του Προέδρου Κληρίδη που είπε πως η λύση είναι δυνατή αυτή τη χρονιά εάν η νεοεκλεγείσα τουρκική κυβέρνηση καταφέρει να επικρατήσει στη μάχη με το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς, μετά την οποία ο κ. Παπανδρέου είπε πως ''όλοι επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, ενός προβλήματος που για γενιές ολόκληρες δυσκόλευε τις διμερείς σχέσεις''.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΚΣΤ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Αδάμος Κατσαντώνης - Ποδόσφαιρο

    Αντιτιθέμενοι στη χορηγία προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία με το συνολικό ποσό των 20 εκατομμυρίων λιρών, το ''Οραμα Πολιτισμού'' και ο υποψήφιος για την προεδρία Αδάμος Κατσαντώνης επαναλαμβάνουν τη πρότασή τους για σύσταση ταμείου και φορέα ενάντια στη βία και το χουλιγκανισμό με τα λεφτά που προορίζονται για τη χορηγία των σωματείων, ενώ δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους ''ότι στη χορηγία των σωματείων δεν συναινούν ούτε ένα σεντ.''

    Ο Αδάμος Κατσαντώνης κατηγορεί τους Προέδρους της Δημοκρατίας, της Βουλής, του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος για ''προκλητική συναίνεση'' με καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες, σ' ένα αίτημα μιας μερίδας ανθρώπων που έχουν ''αρμέξει κυριολεκτικά τον κυπριακό λαό στο βωμό της ματαιοδοξίας και του αρχοντοχωριατισμού και που έρχονται στη συνέχεια χωρίς αιδώ να βάλουν εκ νέου το χέρι τους στην τσέπη του Κύπριου φορολογούμενου.''

    Αποτελεί, προσθέτει η ανακοίνωση, ''μέγιστη πρόκληση προς την κοινωνία μας τη στιγμή που υπάρχουν 70.000 συμπατριώτες μας οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, να έρχεται η πολιτική μας ηγεσία σ' ένα κοντσέρτο υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας, να δηλώνει κατανόηση στα προβλήματα που έχει το ποδόσφαιρο'' ενώ, συνεχίζει η ανακοίνωση,'' για τα προβλήματα που εκπηγάζουν από το ποδόσφαιρο, κανείς από τους ηγέτες μας δεν φαίνεται να δείχνει κατανόηση ή το παραμικρό ενδιαφέρον.''

    [05] (K) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Κέντρο αποτοξίνωσης

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει τις δηλώσεις του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών με την δέσμευσή του για άμεση δημιουργία και λειτουργία κρατικού κέντρου απεξάρτησης και αποτοξίνωσης, του οποίου η δημιουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, προνοείτο, με βάση το νόμο Ν.57(1)1992, από το 1992.

    Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχουν τύχει εφαρμογής οι πρόνοιες του νόμου που προνοεί για την περίθαλψη τοξικομανών και καταδικασθέντων προσώπων σε κέντρα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης του 1992.

    Το άρθρο 5 του πιο πάνω νόμου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προσφέρει το δικαίωμα στο νόμιμο κηδεμόνα ανήλικου χρήστη να αιτηθεί στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος περίθαλψης ανήλικου τοξικομανούς σε κέντρο αποτοξίνωσης και απεξάρτησης.

    Επιπλέον ''με βάση το άρθρο 9 του ίδιου νόμου προσφέρεται το δικαίωμα σε πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση ή εκτίει ποινή φυλάκισης και χρήζει θεραπευτικής αγωγής που παρέχεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε κέντρο αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, να αιτηθεί σε Δικαστήριο την έκδοση διατάγματος μεταφοράς του σε κέντρο αποτοξίνωσης και απεξάρτησης μέσω του Διευθυντή των Φυλακών.''

    [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές

    Η ε/κ πλευρά εκτιμά ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι πολύ πιθανή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου παρόλη την ετοιμότητά της, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε συγκεκριμένα: ''Η δική μας εκτίμηση ότι η λύση μέχρι τις 28, παρόλη τη δική μας ετοιμότητα και λόγω της στάσης του Ντενκτάς, δεν είναι πάρα πολύ πιθανή''.

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου σχεδίου λύσης, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ο κ. Σημίτης είπε ότι υπάρχει κινητικότητα, στην οποία πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, αλλά έδωσε και ένα είδος προειδοποίησης προς την ε/κ πλευρά.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Σημίτης είπε ότι ''εάν εμείς πάμε με μαξιμαλισμούς και ζητούμε να αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα και ουσιαστικά να αλλάξουμε την ουσία και τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, το ενδεχόμενο ένα νέο σχέδιο, μια νέα τροποποίηση να είναι και σε βάρος μας δεν την αποκλείει ο κ. Σημίτης και πολύ σωστά κάνει''.

    Κατά συνεπεία, είπε, ''όταν θα διαπραγματευόμαστε θα πρέπει να πατούμε στο έδαφος σταθερά, διότι δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε δυνατότητες για λύση του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στις επαφές του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''όντως οι επαφές του κ. Παπανδρέου στην Αγκυρα είναι πολύ σημαντικές'', προσθέτοντας ότι ο ίδιος ευελπιστεί πως ''μέσα από αυτές τις επαφές θα υπάρξουν εκείνα τα μηνύματα που θα καταστήσουν πιο καθαρή την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει προς λύση''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η νέα τουρκική κυβέρνηση ενισχύει καθημερινά τις θέσεις της'', ενώ θεωρεί ότι ''ο κ. Ντενκτάς στο τέλος του δρόμου, όχι πολύ μακριά, τους επόμενους λίγους μήνες ή θα αλλάξει πολιτική και θα προέλθει σε συμβιβασμό για λύση του Κυπριακού ή θα απομακρυνθεί από το προσκήνιο''.

    Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Παπαπέτρου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις λένε πως το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ''τα ίδια τα γεγονότα πρέπει να έχουν πείσει το κυπριακό λαό ότι ο κάθε ένας δεν πρέπει να κριθεί μόνο από τα λόγια τα σημερινά, αλλά και από τα λόγια τα χθεσινά και τα προχθεσινά''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνη η πολιτική πρόταση στον κυπριακό λαό που προσφέρει αξιοπιστία και σιγουριά ότι έχουμε ελπίδες μαζί του και σε περίπτωση επανεκλογής του να οδηγηθούμε σε μία λύση του Κυπριακού η οποία θα μας απαλλάσσει από την παρουσία του Αττίλα, από τις διαχωριστικές γραμμές και θα εντάσσει την Κύπρο επανενωμένη στην Ευρώπη'', πρόσθεσε.

    Ανέφερω πως ''ο κυπριακός λαός θα πρέπει να σκεφτεί τι μπορεί να σημαίνει η μετακίνηση του Γλαύκου Κληρίδη από το πηδάλιο του σκάφους ειδικά αυτήν την περίοδο ειδικά, τους επόμενους λίγους μήνες''.

    Ο κ. Παπαπέτρου συνέχισε λέγοντας ότι ''εάν ο κ. Παπαδόπουλος θα αναλώσει ένα χρόνο με δύο χρόνια για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι σκληροπυρηνικός, όπως γράφουν από τα πρωί μέχρι το βράδυ, θα έχουμε χάσει τον ουσιώδη χρόνο την περίοδο εκείνη που είναι η αποφασιστική για λύση του Κυριακού''.

    Ερωτηθείς για την κίνηση των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρουσιάστηκαν υπέρ της περίπτωσης πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε στην ''έκπληξη'' που του προκάλεσε το γεγονός, γιατί όπως είπε, ''έγινε έξω από τα θεσμικά πλαίσια της Ευρώπης και ουσιαστικά είναι αντίθετη με τις κατευθύνσεις που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με την πολιτική της τις προηγούμενες εβδομάδες''.

    [07] (Κ) Πρόδρομος Προδρόμου - Ανακοίνωση

    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, που πρότινος είχε μιλήσει για την υποβολή νέου αναθεωρημένου σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη και που τώρα καλεί το ΓΓ των ΗΕ να μην το κάνει διότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις προόδου των συνομιλιών, "ήρθε να επιβεβαιώσει", σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομου Προδρόμου, τις πρόσφατες εξελίξεις και επισημάνσεις στρατηγικής του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία Αλέκου Μαρκίδη.

    Πράγματι, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες και ενδείξεις συγκλίνουν σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο ότι στην Τουρκία δεν έχουν επαρκώς ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, αφού μετά και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, διεφάνη ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή περιθώριο ούτε και διάθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

    Αυτό είναι κατανοητό, εξηγεί η ανακοίνωση, διότι η νέα κατάσταση πραγμάτων υπό τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χρειάζεται κάποιο χρόνο για να απορροφήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κοπεγχάγη, αλλά και για να ελέγξει πραγματικά την εξουσία, ενώ παράλληλα η Τουρκία αναμένεται στο άμεσο μέλλον να αφοσιωθεί απερίσπαστα στις εξελίξεις στο Ιράκ όπου, αναλόγως της τροπής των πραγμάτων, μπορεί να διακυβεύονται πολύ σημαντικά συμφέροντά της.

    "Εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ωριμότητα και ρεαλισμό, αφού δεν νοείται στην κρίσιμη αυτή συγκυρία να σχεδιάζεται πολιτική στη βάση ευσεβών πόθων και αυτό γιατί", όπως αναφέρει η ανακοίνωση, "η Κύπρος χρειάζεται προεδρία που θα σχεδιάσει ενιαία και αποτελεσματικά ολόκληρη την κρίσιμη περίοδο των επόμενων χρόνων".

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7211            1,7314
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8634            1,8745
    Λίρα Αγγλίας                     1,1270            1,1337
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,7820        223,5562
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1613          3,1865
    Δολάριο Καναδά                     2,8455          2,8682
    Κορώνα Δανίας                     12,7877         12,8900
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8190         12,9215
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8864         16,0134
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5239          2,5440
    

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,44  (-1,15)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    520.070
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    255.235    354,89  (-2,31)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    198.007    103,28  (-1,60)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     19.444     80,41  (-0,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.289     19,64  (-1,70)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.394     63,06  (-0,44)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.799     99,86  (-2,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.785     18,90  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.988     70,75  (-2,51)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.342      3,20  (-2,14)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.867     18,04  (-1,04)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.098     13,48  (-1,89)
    Ξενοδοχεία                    £     51.648     45,64  (-0,67)
    Αλλες Εταιρείες               £     84.106     84,21  (-0,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Ομήρου - Δηλώσεις Σημίτη - Κυπριακό

    Ρεαλιστική αποτίμηση της πραγματικότητας αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία λύσης στο Κυπριακό έως τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο κ. Σημίτης ''διαπιστώνει την τουρκική αδιαλλαξία και προειδοποιεί για τους κινδύνους.''

    Είπε ακόμη ότι οι δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού ''δίνουν το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν, μέσα από τροποποιήσεις που θα το καθιστούν, λειτουργικό και βιώσιμο, σχέδιο λύσης.''

    Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε στη διάρκεια επίσκεψης του στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών μαζί με τους βουλευτές, Χρίστο Μαυροκορδάτο του ΑΚΕΛ και Σοφοκλή Φυττή του ΔΗΚΟ, είπε ότι ''το βαθύ κράτος στην Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να συναινέσει σε μια δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Πρόσθεσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς παραμένει στη θέση του και εξακολουθεί να είναι ένας Ντενκτάς ''αδιάλλακτος και αμετακίνητος''.

    Είπε ακόμη πως τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού ''θα πρέπει'' να την ακούσει, τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ''που προβαίνει καθημερινά σε δηλώσεις, υπεραισιοδοξίας ως προς την προοπτική να υπάρξει σύντομα λύση του κυπριακού προβλήματος" όσο και η ηγεσία του ΔΗΣΥ ''που προσπαθεί να πείσει τον κυπριακό λαό ότι επίκειται λύση''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι το ΚΙΣΟΣ ''επιθυμεί, διακαώς λύση'', την οποία, ''επιθυμούσε και πριν την Κοπεγχάγη''.

    ''Θέλουμε τη λύση'', συνέχισε, ''για να τερματιστεί η κατοχή της πατρίδας μας, για να δοθεί η δυνατότητα και στους Τ/Κ συμπατριώτες μας, στα πλαίσια μιας επανενωμένης πατρίδας να πορευθούμε μαζί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.''

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Εθνικό Συμβούλιο - Δημοσκοπήσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει υποχρέωση να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για της εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού, διερωτώμενος αν ''μπαίνουμε σε μια πολιτική Μπρέζνιεφ''.

    Κληθείς στο περιθώριο σημερινής επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, να σχολιάσει το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''δυστυχώς δεν έχουμε μελετήσει το πρώτο και το δεύτερο και μας λένε ότι θα καταθέσουν και τρίτο'' σχέδιο.

    ''Επιτέλους πρέπει αυτό τα πράγμα να σταματήσει. Είναι υποχρέωση πλέον του Προέδρου Κληρίδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία'', πρόσθεσε.

    Διερωτήθηκε ποιός διαρρέει πληροφορίες στον Τύπο, αναφέροντας πως ''σήμερα διαβάσατε ακόμα και σε εισαγωγικά απαντήσεις που φέρεται να έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο''.

    ''Αυτά ποιος τα διαρρέει; Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, που δεν είναι ενημερωμένα ή μπαίνουμε σε μια πολιτική Μπρέζνιεφ που θα μαθαίνουμε τις εξελίξεις μέσα από τα ΜΜΕ;'', συνέχισε ο κ. Κουτσού.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι ο κ. Κουτσού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιοι διαρρέουν τα θέματα που συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ είπε: ''Aν ο κ. Παπαπέτρου έχει στοιχεία να τα καταθέσει είτε στο Εθνικό Συμβούλιο είτε στο λαό''.

    Πρόσθεσε πως ''αν υπάρχουν δημοκρατικές ευαισθησίες, έπρεπε να είχαν οδηγήσει τον κ. Παπαπέτρου στην κατάθεση της εντολής του για να διορισθεί άλλος''.

    Ο κ. Κουτσού μίλησε ακόμη για ''υπόσκαψη της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας των πολιτικών αρχηγών''. Είπε ακόμη πως αν ο κ. Παπαπέτρου έχει κάτι υπόψη του σε σχέση με τις διαρροές θα πρέπει να το πει καθαρά για να το πληροφορηθεί ο λαός.

    Κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις εκλογές ο κ. Κουτσού είπε ότι ''κάποιοι που τις χρησιμοποιούσαν και έπαιζαν μαζί τους, τώρα καίνε τη γούνα τους'' και κάλεσε τους πολίτες ''να μην επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις και να ψηφίσουν με τη συνείδηση και τη δική τους λογική και όχι με το τι κάποιοι παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων''.

    [12] (Κ) Ομήρου - Προεκλογική περίοδος - Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου έκανε έκκληση όπως αποφεύγονται οι υψηλοί τόνοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διαφορετικά , όπως είπε, θα τραυματιστεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, μαζί τους βουλευτές Χρίστο Μαυροκορδάτο του ΑΚΕΛ και Σοφοκλή Φυττή του ΔΗΚΟ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών ''πρέπει να μας βρει όλους μέσα σε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας γιατί έχουμε προβλήματα μπροστά μας'', όπως είναι το εθνικό θέμα και τα ''μεγάλα προβλήματα'' που σχετίζονται με την εναρμόνιση της Κύπρου στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    ''Να κάνουμε αντιπαραθέσεις, να κραυγάσουμε εκεί που χρειάζεται αλλά να μην ψηλώσουν οι τόνοι σε τέτοιο βαθμό που να τραυματίσουν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ.

    Πρόσθεσε πως ''δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος για το δέντρο'' και ότι ο διάλογος ''θα πρέπει να κινηθεί σε πολιτισμένα επίπεδα''.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Ινστιτούτο, ο κ. Ομήρου είπε ότι αντιπροσωπεία κομμάτων που συνεργάζονται στις προεδρικές εκλογές για εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου ενημερώθηκε για ''το πολυσχιδές έργο'' που επιτελείται σε αυτό.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''θα πρέπει'' να δοθεί ''ιδιαίτερη προσοχή'' στον τομέα της έρευνας, γιατί ''εάν κάνουμε μια ευρύτερη αποτίμηση θα δούμε ότι η Κύπρος υστερεί σε ερευνητικά προγράμματα''.

    [13] (Κ) Τουρκία - Ευρωπαϊκή Τρόικα - Ολοκλήρωση

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόικας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

    Συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ιρακινή κρίση, θέματα που αφορούν την αναθεώρηση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας, τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το νέο χρηματοδοτικό πακέτο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων της τουρκικής κυβέρνησης.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου της τρόικας με τον κ. Γιακίς και αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι «οι λύσεις είναι προς όφελος όχι μόνο των δυο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας».

    [14] (Κ) Απευθείας - Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Απάντηση

    Η ε/κ πλευρά κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, άτυπο έγγραφο με το οποίο απαντά στο μέρος του εγγράφου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που δεν είχε απαντηθεί.

    [15] (Κ) Αγκυρα - Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ τον Μάιο του 2004 και τίποτα δεν θα αλλάξει αυτή την ημερομηνία, δήλωσε στην Αγκυρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιφκεν και κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ακούσει τους Τ/Κ.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ιζέτ Ιζτζάν

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία για σύντομη λύση του Κυπριακού προβλήματος και συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας ύστερα από σημερινή συνάντησή τους στα γραφεία του ΔΗΚΟ, και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην αντίθετη, όπως είπε, άποψη που προέβαλαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ότι υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το Κυπριακό με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό.

    ''Ο κ. Σημίτης κάνοντας τις δικές του εκτιμήσεις, υποθέτω με βάση την πληροφόρηση του, θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Πρόσθεσε ότι "εμείς είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και θέλουμε να δούμε τη συνέχιση των συνομιλιών για να μετατραπεί το σχέδιο Ανάν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση''.

    Σε ότι αφορά τις πληροφορίες περί υποβολής νέου σχεδίου, υπό την μορφή τελεσιγράφου, λίγο πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτές είναι αντιφατικές και ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από κανέναν.

    ''Προτού η δική μας πλευρά υποβάλει σημεία τα οποία θέλει να αλλάξει στο σχέδιο, το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει τις γνώμες του Εθνικού Συμβουλίου'', είπε.

    Ο κ. Ιζτζάν χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία και ευχήθηκε καλή τύχη σε όλους τους υποψηφίους.

    ''Οποιος κερδίσει τις εκλογές είναι αποδεκτός για μας και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι καλή τύχη σε όλους τους υποψήφιους'', είπε ο Τ/Κ πολιτικός.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι αρεστός στην τ/κ κοινότητα, ο κ. Ιζτζάν ανέφερε πως οι Τ/Κ δεν πρέπει να εμπλακούν στην προεκλογική εκστρατεία. ''Αυτή είναι δική σας εσωτερική υπόθεση. Γνωρίζουμε αυτόν τον ηγέτη για χρόνια και το έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται το σχέδιο Ανάν'', πρόσθεσε.

    [17] (Κ) Χρίστος Στυλιανίδης - Δηλώσεις

    Η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη, το διάστημα που έρχεται, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην ηγεσία του κράτους. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας της Κίνησης με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ''θα ήταν μέγα λάθος να ρισκάρουμε και να δώσουμε προσχήματα στον Ραούφ Ντενκτάς να ανατρέψει τη διαδικασία, να ανατρέψει τη δυναμική και να επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν από την αρχή, που θα έχει ως επακόλουθο την επιδείνωση του''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη ότι είναι δύσκολη η λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''φαίνεται δύσκολο να έχουμε εξελίξεις'' μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να παραμείνει και μετά την 28η Φεβρουαρίου''.

    Ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι δηλώσεις Σημίτη επιβεβαιώνουν ότι ''η υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία''.

    Γιατί μόνο αυτός, είπε, ''μπορεί να διατηρήσει αυτή τη δυναμική αλώβητη''.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''είναι πάρα πολύ σημαντικές'', λέγοντας ότι ''όπως και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει σαφώς ότι περνούμε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο''.

    Ερωτηθείς για την κίνηση των ''8'' ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρουσιάστηκαν υπέρ της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράκ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''όντως υπάρχει πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των οκτώ αυτών χωρών''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχουν περιθώρια μέσα στο κοινό πνεύμα, η ΕΕ να κρατήσει μια κοινή στάση απέναντι στα γεγονότα που έρχονται. Είναι μία δύναμη ειρήνης και πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα ακόμη να διατηρήσει αυτό το ρόλο της στη διεθνή σκηνή'', ανέφερε.

    Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρουν τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''όποιος είχε δημοσκοπήσεις τέτοιες θα τις είχε ήδη δημοσιεύσει και δεν θα χρησιμοποιούσε το ψίθυρο''.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Τα κέρδη της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης απώλεσε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας και πάλι στο επίπεδο των 91 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,14%, κλείνοντας στις 91,44 μονάδες. Μείωση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 520 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Προεδρικές

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι είναι σαφή τα ευνοϊκά για την υποψηφιότητά του μηνύματα των δημοσκοπήσεων και ανέφερε ότι οι Υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη στις πλείστες των περιπτώσεων προβαίνουν σε ''απρόκλητη επίθεση εναντίον των αντιπάλων του κ. Κληρίδη''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ''ο πιο ακριβοπληρωμένος κράχτης είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας'', είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης ''φαίνεται να μην θέλει να δει τη διαφορά μεταξύ κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και εκλεγμένων κομματικών λειτουργών, που όχι μόνο δικαιούνται αλλά έχουν υποχρέωση να υποστηρίζουν τις πολιτικές θέσεις, και των διορισμένων Υπουργών σε προεδρικό σύστημα''.

    Αναφορικά με δήλωσή του ότι γνωρίζει για δημοσκόπηση του ΔΗΣΥ που τον αναδεικνύει νικητή των εκλογών και το σχετικό σχόλιο του κ. Αναστασιάδη περί ''ευσεβούς πόθου'', ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Εμείς έχουμε υπόψη μας μια δημοσκόπηση, η οποία δείχνει για μας πάρα πολύ ευνοϊκά σχόλια. Αυτοί που την έκαναν ας την δημοσιεύσουν''.

    Ερωτηθείς αν προτίθεται να παραγγείλει και το κόμμα του κάποια δημοσκόπηση για να διαπιστώσει τι συμβαίνει, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''ας είναι καλά οι άλλοι για τις δημοσκοπήσεις που μας δίνουν πολύ σαφή μηνύματα''.

    Ερωτηθείς αν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην οποία αναφέρεται, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 50%, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως σε απόσταση αναπνοής από την εκλογή θα είναι στις 16 Φεβρουαρίου.

    Απαντώντας σε σχόλια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για τις απόψεις του σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν και τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, είπε ότι ο κ. Παπαπέτρου έχει συνηθίσει να δίνει σε αναφορές του την δική του ερμηνεία, "πολύ συχνά είτε παραφράζοντας είτε παραλείποντας αυτά που λέει''.

    [20] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Προεδρικές

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε σήμερα ότι στην Αγκυρα έχουν επικρατήσει οι σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί και η νέα τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί άλλη διελκυστίνδα μαζί τους διότι πιθανότατα αυτό θα τους δημιουργούσε τεράστια προβλήματα ενόψει τις επικείμενης επεμβάσεως στο Ιράκ.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''δεν θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το Φεβρουάριο διότι είναι ο αμετάθετος στόχος της διεθνούς κοινωνίας, του ΓΓ των ΗΕ και της ΕΕ να βρεθεί λύση του Κυπριακού μέσα στο Φεβρουάριο''.

    Είπε ακόμη πως όσο είναι ηγέτης των Τ/Κ ο Ραούφ Ντενκτάς ''λύση του κυπριακού προβλήματος δεν πρόκειται να υπάρξει''.

    Ανέφερε ότι ''όλοι προβλέπουν για λόγους που μας έχουν εξηγήσει ότι μετά το Φεβρουάριο και ενόψει των διαδικασιών εντάξεως της ΕΕ θα υπάρξει υποχρεωτικά μεγάλη περίοδος παγώματος διαδικασίας''.

    Ο κ. Μαρκίδης σχολίασε και τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ότι θα είναι ''εξαιρετικά δύσκολο'' να υπάρξει συμφωνία για λύση στο Κυπριακό έως στις 28 Φεβρουαρίου και είπε ότι ''δεν είναι τυχαία που μίλησε ο κ. Σημίτης''.

    Εκανε επίσης λόγο για ''σαφέστατες πληροφορίες ότι στην Αγκυρα έχουν επικρατήσει οι σκληροί διότι έχουν τεράστια προβλήματα στην Τουρκία και η νέα τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε άλλη διελκυστίνδα με τους στρατιωτικούς και τη γραφειοκρατία του τουρκικού ΥΠΕΞ διότι μια τέτοια διελκυστίνδα θα έχει την πιθανότητα να τους δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ενόψει της επικείμενης επεμβάσεως στο Ιράκ''.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''και να έχουμε εξελίξεις και ο Μαρκίδης μπορεί να τις χειριστεί''.

    ''Δεν έχει κανένας δικαίωμα να υποτιμά τις δικές μου ικανότητες τις δικές μου θέσεις τις δικές μου δεξιοτεχνίες τη δική μου πείρα διότι δεν γνωρίζω μόνο όσα γίνονται στη διαπραγματευτική ομάδα αλλά γνωρίζω και όλες τις λεπτομέρειες που γίνονται στις τεχνικές επιτροπές και είμαι ο μόνος από τη διαπραγματευτική ομάδα που έχει πλήρη γνώση αυτών των λεπτομερειών'', πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης.

    Είπε ότι ''ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος αποτραβήχτηκε από όλα τα (τηλεοπτικά) προγράμματα με τους ανθυποψηφίους του, με αποτέλεσμα να έχουμε εκλογές που ουσιαστικά γίνονται με μονόλογο υποψηφίων και με ζωντανές αντιπαραθέσεις υποστηριχτών των υποψηφίων''.

    Ο κ. Μαρκίδης απηύθυνε έκκληση στον κ. Παπαδόπουλο ''να αναθεωρήσει τη θέση του και να ανταποκρίνεται θετικά στις σχετικές προσκλήσεις τόσο για ραδιοφωνικά όσο και για τηλεοπτικά προγράμματα'', προσθέτοντας ότι ''μια διακαναλική παρουσία στις 14 Φεβρουαρίου δεν είναι αρκετή γιατί μέχρι τότε οι ψηφοφόροι θα είναι ήδη τοποθετημένοι''.

    Πρόσθεσε πως είναι ''κατανοητή αλλά όχι αρεστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν κάμνει προεκλογική εκστρατεία και δεν εξαγγέλλει πρόγραμμα για την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου. Επέλεξε μια οδό. Θέλει μονοθεματική προεδρία μόνο για το Κυπριακό για το περιορισμένο χρονικό διάστημα των 16 μηνών. Δικαίωμά του'', είπε ο κ. Μαρκίδης.

    [21] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Διάσκεψη Τύπου - Πρόγραμμα

    Αδικη, ανισόρροπη, αντίθετη με το κοινοτικό κεκτημένο με βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με πολλά από τα βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι για τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστο Ιωσηρίδη μια λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Ιωσηρίδης, παρουσίασε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, το πρόγραμμα του, το οποίο έχει εκδοθεί σε 100.000 αντίτυπα και θα διανεμηθεί μέσω του Τύπου της Κυριακής, 2 Φεβρουρίου.

    Είπε πως με βάση το σχέδιο Ανάν, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους ενώ οι έποικοι και τα στρατεύματα κατοχής ''νομιμοποιούνται με την δική μας υπογραφή αν υπογράψουμε το σχέδιο Ανάν ως έχει''.

    Ανέφερε ότι με βάση το σχέδιο Ανάν παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης και επέμβασης των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας σε ολόκληρο το νησί και ''η Κύπρος μετατρέπεται σε τουρκικό προτεκτοράτο και εδραιώνεται καθεστώς των ούτω καλούμενων Βρετανικών Βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Συμπερασματικά'', είπε, ''η λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν διασφαλίζει τα συμφέροντα της Βρετανίας και της Τουρκίας και αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και άλλων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ανέφερε ότι τόσο από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο όσο και από άλλους παράγοντες της διεθνούς διπλωματίας ''έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής διαφοροποίησης του σχεδίου Ανάν'' αλλά ''μόνο λεπτομέρειες μπορούν να αλλάξουν''.

    ''Θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Κληρίδης στον κυπριακό λαό το σκεπτικό με βάση το οποίο αποκαλεί τρελλούς τους περισσότερους Κυπρίους, γιατί ο κ. Κληρίδης την Κύπρο ελάττω θέλει παραδώσει. Θα πρέπει επίσης ο κ. Μαρκίδης να εξηγήσει γιατί λίγες μέρες πριν την Κοπεγχάγη υποστήριζε την υπογραφή του σχεδίου Ανάν ενώ τώρα υποστηρίζει σοβαρές αλλαγές που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν πριν τις 16 Απριλίου'', ανέφερε ο κ. Ιωσηρίδης.

    Πρόσθεσε πως ''θα πρέπει να εξηγήσει και ο κ. Παπαδόπουλος τις μέχρι τώρα δηλώσεις του ότι η λύση δεν μπορεί να είναι δίκαιη''.

    Οσον αφορά το πρόγραμμά του, ο κ. Ιωσηφίδης είπε ότι προσφέρει ''το όραμα'' για μια ''Κύπρο επανενωμένη και ευρωπαϊκή, ευρωπαϊκές συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δικαιοσύνης, ισότητας και ευημερίας και πίστη στην νέα γενιά, στην Ευρώπη των λαών και στο μέλλον''.

    Μιλώντας για τους άξονες της πολιτικής του, αναφέρθηκε στην ανανέωση της κοινωνίας, με νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες και ευρωπαϊκή προοπτική για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

    Είπε ότι αμέσως μετά τις 16 Απριλίου 2003 θα συστήσει, αν εκλεγεί, Συνέλευση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων που να προβληματιστεί ποίο θα είναι το μέλλον της Κύπρου.

    Ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρθηκε επίσης στους στόχους τους για αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες στην νεολαία και τις γυναίκες, αναβάθμιση του πολιτισμού και της παιδείας, ταχεία εισαγωγή του ευρώ και καταμερισμό ευθυνών όσον αφορά το θέμα του Χρηματιστηρίου.

    Στους άξονες πολιτικής του κ. Ιωσηφίδη περιλαμβάνονται επίσης η ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος, το δικαίωμα στην υγεία, η αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία του εγκλήματος.

    [22] (Κ) Βάσεις Ακρωτηρίου - Ελικόπτερα Wessex

    Την τελευταία τους πτήση στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, πραγματοποίησαν σήμερα τέσσερα ελικόπτερα τύπου Wessex που βρίσκονται στις Βάσεις Ακρωτηρίου kai τα οποία έγιναν γνωστά από την μεγάλη συνεισφορά τους στις διασώσεις.

    [23] (Κ) ΕΕ - Συνθήκη Νίκαιας

    Η Συνθήκη της Νίκαιας, που αποτελεί το πρώτο βήμα στην προετοιμασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τίθεται από αύριο σε ισχύ στις 15 χώρες μέλη. Τελευταία που επικύρωσε τη Συνθήκη ήταν η Ιρλανδία, τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως χρειάσθηκαν δύο δημοψηφίσματα.

    [24] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Δηλώσεις Αλέκου Μαρκίδη

    Απάντηση στα όσα ανέφερε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης σε ότι αφορά τον ανθυποψήφιό του, Προέδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι δηλαδή αποφεύγει τη δημόσια αντιπαράθεση απόψεων, έδωσε αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Παπαδόπουλου, Μάριος Καρογιάν.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Καρογιάν αναφέρει πως ''ο κ. Μαρκίδης έπρεπε να γνώριζε πως ένας προεκλογικός δημόσιος διάλογος είναι πιο ωφέλιμος, δημιουργικός και παραγωγικός όταν υπάρχουν σαφή προγράμματα για το τι προτίθεται ο κάθε υποψήφιος να εφαρμόσει εάν και εφόσον εκλεγεί'', προσθέτοντας ότι ''σε αντίθεση με τον κ. Παπαδόπουλο που έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης ο κ. Μαρκίδης ακόμη δεν έχει ετοιμάσει το δικό του''.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μαρκίδη πως ο κ.Παπαδόπουλος ακύρωσε προγραμματισμένες δημόσιες κοινές συζητήσεις με τους ανθυποψηφίους του, ο κ. Καρογιάν είπε: ''ουδέν αναληθέστερον'' .

    Στη δήλωσή του ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του εκλογικού επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου για σύγκληση κοινής συνάντησης όλων των παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών και των εκπροσώπων των υποψηφίων, από την οποία, όπως είπε, απουσίαζε ο εκπρόσωπος του κ. Μαρκίδη καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

    [25] (Κ) Προεδρικές - Υπηρεσία παροχής πληροφοριών

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία των Προεδρικών Εκλογών λειτουργεί ειδική υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό, μέσω τηλεφώνου.

    Η υπηρεσία παροχής πληροφοριών λειτουργεί καθημερινά, εκτός από τα Σάββατα και τις Κυριακές, από η ώρα 7.30 π.μ. μέχρι η ώρα 6.00 μ.μ.

    Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα πιο κάτω τηλέφωνα της Υπηρεσίας παροχής πληροφοριών, για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τις Προεδρικές Εκλογές:

    22-867639 22-867651 22-867662 22-867723

    Κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να καλέσει την Υπηρεσία παροχής πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών και να ενημερωθεί για την την αντικατάσταση εκλογικού βιβλιαρίου, λόγω φθοράς ή απώλειας, τη διόρθωση των εκλογικών βιβλιαρίων λόγω συμπλήρωσης των σελίδων από τις αλλεπάλληλες εκλογές, τις ώρες ψηφοφορίας, καθώς και για το που ψηφίζει κάθε εκλογέας, αναφέροντας τον αριθμό της πολιτικής ταυτότητάς του.

    Πληροφορίες για τα πιο πάνω θέματα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους και από τα κατά τόπους Γραφεία των Επάρχων, στα ακόλουθα τηλέφωνα:

    Λευκωσία 22-804118, 22-804183 Λεμεσός 25-806455, 25-806456 Αμμόχωστος 24-801002, 23-812076 Λάρνακα 24-801852, 24-801854

    [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συλλαλητήριο - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως θα διαπραγματευτεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με ευελιξία και καλή θέληση, με στόχο βελτιώσεις που θα καταστήσουν λειτουργική και βιώσιμη τη λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας απόψε στο παγκύπριο συλλαλητήριο με τίτλο ''Ενότητα - Λύση - Αλλαγή'', στο κλειστό γήπεδο ''Ελευθερία'', ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχουμε από κοινού καταρτίσει και που θέσαμε μπροστά στο λαό, θα τηρηθεί πιστά με διαφάνεια, συναίνεση, ειλικρίνεια και με την εποπτεία των συνεργαζόμενων κομμάτων''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ''αποτυχία'' των κυβερνώντων στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, και ανέφερε πως οι υποψηφιότητες Γλαύκου Κληρίδη και Αλέκου Μαρκίδη αποτελούν ''δύο όψεις του ιδίου νομίσματος που έχουν σύνθημα και πρόγραμμά τους τη συνέχεια και τη συντήρηση''.

    ''Αυτό που προτείνουν είναι η συνταγή συνέχειας της αποτυχημένης σημερινής διακυβέρνησης, επικαλούμενοι την 'εθνική ενότητά''', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, για να προσθέσει πως ''πίσω από τα όμορφα λόγια για εξελίξεις στο Κυπριακό, κρύβονται αυτοί που απέτυχαν στη διαπραγμάτευση''.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση, είπε πως οι κυβερνώντες ''καθήλωσαν την οικονομία, έφεραν πίσω την παιδεία, αδιαφόρησαν για τη νεολαία''. Εκανε ακόμη λόγο για προσπάθεια της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού ''να γαντζωθεί στην εξουσία''.

    ''Εμείς δεσμευόμαστε για λύση'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι διεκδικεί την προεδρία για να λύσει το Κυπριακό. ''Η μη λύση δεν είναι λύση, ούτε καν και βιώσιμη κατάληξη'', είπε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξευρεθούν ''κοινά αποδεκτές λύσεις'' στα θέματα της ασφάλειας, των εποίκων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας και ομαλής διαβίωσης και για λειτουργικότητα της λύσης.

    Οπως ανέφερε ''θεωρούμε την Ελλάδα τον πιο ειλικρινή και ανιδιοτελή μας προστάτη, τον πιο συστηματικό συντελεστή του μεγάλου επιτεύγματος της απόφασης της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την ασφαλιστική δικλείδα για την απρόσκοπτη ένταξη μας''.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''από την ψήφο μας τις 16 Φεβρουαρίου, θα κριθεί το μέλλον της Κύπρου αλλά και το μέλλον κάθε μιας και κάθε ενός από εμάς για πολλά - πολλά χρόνια''.

    Πριν την ομιλία του κ. Παπαδόπουλου, στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμούς οι αρχηγοί των συνεργαζομένων κομμάτων και κινήσεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 31 January 2003 - 18:49:54 UTC