Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής - Εκλογικά βιβλιάρια
  • [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πάφος - Ομήρου - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) ΔΗΚΟ - Διαπραγματευτική ομάδα
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος ΗΕ - Ιράκ
  • [09] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Πινακίδες
  • [10] (Κ) Νίκος Κατσουρίδης - Προεκλογική εκστρατεία
  • [11] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΠΑΣΕΧΑ - Αλέκος Μαρκίδης
  • [12] (Κ) Μάικλ Κλόσον - Κυπριακό - Ομιλία
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Χαιρετισμός
  • [14] (Κ) Στράτος Παναγίδης - Εκλογικό περίπτερο ΝΕΟ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ομιλία
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υμνος - Σημαία
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρωνίτες - Χαιρετισμός
  • [18] (Κ) ΑΔΗΚ - Προεδρικές εκλογές - Απόφαση

  • [01] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κυπριακό

    Στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρέπει να βασιστεί η ε/κ και η τ/κ πλευρά, προκειμένου να υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ τους, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Σε δηλώσεις του, μετά το γεύμα της υπουργικής Τρόϊκα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα, ο κ. Ιβανόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''αυτή η φάση είναι αποφασιστική και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο''.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ανάψουν το πράσινο φως στα ΗΕ για την εξαγγελία διαγωνισμού με σκοπό την επιλογή νέας σημαίας και εθνικού ύμνου, η εκτίμηση της Ελλάδας ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα κληθούν ''να πάρουν οριστικά θέση'' επί ενός τροποποιημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, οι προεδρικές εκλογές και η 24ωρη εξαγγελία απεργίας των πιλότων της ΠΑΣΥΠΙ τα μεσάνυκτα της Κυριακής είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Θα κληθούμε να απαντήσουμε σε νέο έγγραφο'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αφού συναντήθηκε χθες με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα κληθούν ''να πάρουν οριστικά θέση'' επί ενός τροποποιημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε επίσης ότι αν και ''δεν υπάρχει βεβαιότητα περί των εξελίξεων'', η ελληνική πλευρά πρέπει να δείχνει στη διεθνή κοινότητα ότι επιδιώκει λύση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) για στήριξη της υποψηφιότητας του Αλέκου Μαρκίδη στις προεδρικές εκλογές.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ο λαός μίλησε: Ο Κληρίδης Πρόεδρος'' γράφει ότι μήνυμα ενότητας αλλά και εκλογικής νίκης του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στις επερχόμενες εκλογές έστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στη χθεσινή πανεπαρχιακή συγκέντρωση του κόμματος στη Λευκωσία. Ο κ. Αναστασιάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος του Προέδρου Κληρίδη που τον οδήγησε να διεκδικήσει την προεδρία, και όπως χαρακτηριστικά είπε, ο αγώνας του ΔΗΣΥ δεν είναι για την παράταξη αλλά για την Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΔΗΚ αποφασίζει σήμερα οριστικά για τη θέση που θα πάρει στις προεδρικές εκλογές. Η απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα συνέλθει το απόγευμα στη Λεμεσό.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''CASUS BELLI για σημαία και ύμνο'' γράφει ότι έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην είδηση προκήρυξης διαγωνισμού για νέα σημαία και ύμνο. Από πλευράς της η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, δηλώνει ότι δεν κατανοεί τις αντιδράσεις αυτές και παραπέμπει στα ''όσα διαμείφθηκαν'' στο Εθνικό Συμβούλιο, και αναφέρει ότι κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου Ανάν, κανένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν πρόβαλε ενστάσεις ή υπέβαλε αντιπροτάσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο ύστερα από αίτημα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση που είχε χθες μαζί του.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Καβγάς για σημαία και Υμνο'' γράφει ότι καβγάς ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς να ανάψουν το πράσινο φως στα ΗΕ για την εξαγγελία διαγωνισμού με σκοπό την επιλογή νέας σημαίας και εθνικού ύμνου στο νέο κοινό κράτος που θα προκύψει από τη λύση, η οποία συνδέεται με την υποβολή ή όχι τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι πιλότοι της ΠΑΣΥΠΙ εξήγγειλαν χθες 24ωρη προειδοποιητική απεργία που θα αρχίσει από αύριο τα μεσάνυκτα και θα λήξει μεθαύριο Δευτέρα τα μεσάνυκτα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μπροστά σε ναι ή όχι'' γράφει ότι η Αθήνα εκτιμά δια του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι επίκειται η υποβολή τρίτου αναθεωρημένου εγγράφου πριν από την 28η Φεβρουαρίου και αφήνει να εννοηθεί πως επ΄αυτού θα κληθούν οι δύο πλευρές να τοποθετηθούν οριστικά με ένα ναι ή ένα όχι. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες βράδυ ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την υποβολή νέου εγγράφου, ωστόσο, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υπόψη της κάποιες πληροφορίες στις οποίες στηρίζει τις δημόσιες εκτιμήσεις της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν μιλώντας χθες βράδυ σε τρεις Ε/Κ και τρεις Τ/Κ μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσιγκτον, είπε πως κατά την άποψη του, ''η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία είναι αυτή ενός εφαλτηρίου''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Νέο Ολίσθημα Κληρίδη'' γράφει ότι νέο ολίσθημα στις διαπραγματεύσεις υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη διαπιστώνει η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία επεσήμανε χθες ότι με τη συζήτηση θεμάτων που βρίσκονται στις κίτρινες σελίδες του σχεδίου Ανάν, όπως της ονοματολογίας και των εθνικών συμβόλων του νέου κράτους, ουσιαστικά γίνεται αποδεκτός ο ρόλος επιδιαιτητή από το ΓΓ του ΟΗΕ, ρόλος που ξεκάθαρα και ομόφωνα απέρριψε το Εθνικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας με γραπτή επιστολή προς τον ΓΓ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανακοίνωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν θα χρησιμοποιήσουν διαφημιστικές πινακίδες κατά τις προεδρικές εκλογές.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στην εξαγγελία 24ωρης απεργίας από τους πιλότους της Παγκύπριας Συντεχνίας (ΠΑΣΥΠΙ) από τα μεσάνυκτα της Κυριακής που θα επηρεάσει 14 προγραμματισμένες πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών και περίπου 1,500 επιβάτες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αναλάβει όλο το οικονομικό κόστος που θα προκύψει από την εφαρμογή της διευθέτησης του Κυπριακού, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, είπε ότι έχει ήδη εισηγηθεί προς τον Πρόεδρο Κληρίδη τη διεξαγωγή μελέτης για το κόστος της λύσης.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Κόντρες χωρίς Αναστολές'' γράφει ότι σε κόντρες χωρίς αναστολές έχει μετατραπεί η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση υποψηφίων και κομμάτων να προσλαμβάνει διαστάσεις χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η κατάληξή της. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του Ανδρέα Αζίνα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Εθνάρχη Μακαρίου, και αποκαλύπτει πρόσωπα και πράγματα για την περίοδο της τουρκοανταρσίας του 1963.

    [03] (Κ) Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής - Εκλογικά βιβλιάρια

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία διόρθωσης των εκλογικών βιβλιαρίων που έχουν συμπληρωθεί λόγω των εκάστοτε εκλογών, με την προσθήκη νέων σελίδων.

    Επίσημη ανακοίνωση καλεί τους εκλογείς, των οποίων τα εκλογικά βιβλιάρια έχουν συμπληρωθεί να τα προσκομίσουν στα κατά τόπους Γραφεία των Επάρχων ή στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, για τη δέουσα διόρθωση, για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές χωρίς ταλαιπωρία.

    Συμπλήρωση σελίδων μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στα Εκλογικά Κέντρα, όμως, προς αποφυγή ταλαιπωρίας, προτρέπονται οι επηρεαζόμενοι εκλογείς όπως από τώρα αποταθούν για προσθήκη νέων σελίδων.

    Η διαδικασία διόρθωσης των εκλογικών βιβλιαρίων είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται για το σκοπό αυτό οποιαδήποτε αίτηση.

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής υπενθυμίζει επίσης ότι οι εκλογείς που απώλεσαν το εκλογικό τους βιβλιάριο μπορούν να αποταθούν στον οικείο Επαρχο ή στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, για να το αντικαταστήσουν, μέχρι την Παρασκευή 14.2.2003 και ώρα 2.00 μ.μ., ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές.

    Οι εκλογείς καλούνται να ελέγξουν έγκαιρα αν έχουν στην κατοχή τους και σε ασφαλές μέρος το εκλογικό τους βιβλιάριο και, σε περίπτωση που το απώλεσαν, να αποταθούν για έκδοση νέου, υποβάλλοντας σχετική αίτηση με μια φωτογραφία και, αφού πληρώσουν το ποσό των £5, θα εφοδιαστούν με νέο εκλογικό βιβλιάριο.

    Εντυπα αιτήσεων για το σκοπό αυτό διατίθενται από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και τα Γραφεία των Επάρχων.

    Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων, που γράφτηκαν στον τελευταίο συμπληρωματικό εκλογικό κατάλογο της 2.1.2003, βρίσκονται ήδη στα Γραφεία των Κοινοταρχών, γι' αυτό καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς να τα ζητήσουν έγκαιρα για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές.

    Αναφέρεται σχετικά ότι τα αζήτητα εκλογικά βιβλιάρια θα επιστραφούν την παραμονή των εκλογών στα Γραφεία των Επάρχων, απ' όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς να τα ζητήσουν ακόμη και την ημέρα των εκλογών, για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

    [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι ''δεν θα υπογράψει το σχέδιο Ανάν αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει''.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι για να παύσουν να υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για λύση και ότι η ένταξη των Τ/Κ στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους, ενώ παράλληλα θα ανακουφίσει και την Τουρκία.

    [05] (Κ) Πάφος - Ομήρου - Δηλώσεις

    Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και Αλέκος Μαρκίδης ''επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια να διχάσουν το λαό κατασκευάζοντας πλαστά διλήμματα'', δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, σε προεκλογικές συγκενρώσεις στην Πάφο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''καπηλεύονται τις εθνικές επιτυχίες που είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου'', προσθέτοντας ''ότι επιχειρούν να οικειοποιηθούν το μεγάλο επίτευγμα της ένταξης, η οποία έγινε κατορθωτή κυρίως χάρη στην σκληρή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης''.

    ''Ολη η μεθόδευση του ΔΗΣΥ στηρίζεται στην καπηλεία των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό'' είπε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης Ανάν, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''το σχέδιο Ανάν μπορεί να καταστεί βάση της λύσης και τελικά η λύση εφόσον μέσα από διαπραγμάτευση υποστεί τις απαραίτητες τροποποιήσεις προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις

    Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού σχολίασε σήμερα ''τις ολοένα και εντεινόμενες φωνές που ακούγονται από επώνυμους Τ/Κ ενάντια στο σχέδιο Ανάν και υπέρ της διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας'', φέρνοντας ως παράδειγμα αυτές του αχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''την ίδια ώρα που ακούγονται αυτές οι θαρραλέες φωνές, ορισμένοι Ε/Κ πολιτικοί, είναι υμνητές του διχοτομικού σχεδίου Ανάν ή των ψευδοβελτιωμένων παραλλαγών του''.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αναχωρώντας για την Αθήνα, ο κ. Κουτσού είπε πως ''οι τοποθετήσεις του Σενέρ Λεβέντ, τα αιτήματα αρκετών Τ/Κ να εξασφαλίσουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συμβολική παρουσία σημαιών του κυπριακού κράτους στις τελευταίες κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα είναι ενδεικτικά αυτού που εναγωνίως επιζητούν οι Τ/Κ, την επανένταξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Ας πάψουν οι θιασώτες του σχεδίου Ανάν να υποστηρίζουν ότι θα το βελτιώσουν σε βαθμό που να γίνει λειτουργικό και ασφαλές. Ας αφήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην ΕΕ στις 16 Απριλίου του 2003 και ας επιδιώξουν σθεναρά λύση που να ενσωματώνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', κατέληξε ο κ. Κουτσού.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ θα μιλήσει απόψε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, που οργανώνει η τοπική επιτροπή των ΝΕΟ στην Κυπριακή Εστία.

    [07] (Κ) ΔΗΚΟ - Διαπραγματευτική ομάδα

    Το ΔΗΚΟ σε σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει πως ''ο μύθος ότι οι χειρισμοί και γενικότερα ο τρόπος διαχείρισης του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τη διαπραγματευτική του ομάδα, τυγχάνουν της έγκρισης της πλειοψηφίας του λαού καταρρίπτεται'' καθώς ''όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι μόνο το 1/3 του λαού εμπιστεύεται τον κ. Κληρίδη ως διαχειριστή του κυπριακού προβλήματος''.

    "Οσα συντελούνται τις τελευταίες ημέρες από διάφορα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό είναι εκπληκτικά, ιλαροτραγικά και απογοητευτικά συνάμα και αναδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής συνοχής, κοινής προσέγγισης και κοινής τακτικής στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους συνεργάτες του στη διαπραγματευτική ομάδα,'' προσθέτει η ανακοίνωση.

    Αναφέρει ότι ''όταν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας αλληλοκατηγορούνται και αλληλοαναιρούνται, όταν ο κ. Μαρκίδης καταθέτει δημόσια μομφή για κάποιους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη, όταν τη μια στιγμή τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας ωραιοποιούν το σχέδιο Ανάν ως έχει και την επομένη εμφανίζονται ως δήθεν διεκδικητικοί διαπραγματευτές, ο απλός πολίτης όχι μόνο πρέπει να ανησυχεί, αλλά και να οργίζεται και να μεριμνήσει για την αποπομπή τους''.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος ΗΕ - Ιράκ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι επιτεύχθη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της κυπριακής κυβέρνησης για χρήση εγκαταστάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία κέντρου συντονισμού των ανθρωπιστικών ενεργειών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ και ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ο οποίος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος για αυτό το σκοπό, όπως η γεωγραφική της θέση, οι καλές επικοινωνίες και οι διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις των αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού.

    [09] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Πινακίδες

    Ο ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση και χαρά για την αποδοχή από τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη της ιδέας για "αποφυγή τοποθέτησης διαφημιστικών μηνυμάτων στις πινακίδες που ρυπαίνουν το αστικό και φυσικό περιβάλλον της Κύπρου''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, αναμένεται ''από όλους τους υποψηφίους να τοποθετηθούν δεσμευτικά, ώστε αυτές οι εκλογές να μην αποδειχθούν, ο 'αιμοδότης' της εξωτερικής διαφήμισης''.

    [10] (Κ) Νίκος Κατσουρίδης - Προεκλογική εκστρατεία

    Στάση ''προστασίας'' χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, τη θέση του Προέδρου Κληρίδη να μην προσέρχεται σε διάλογο με τους ανθυποψηφίους του, σημειώνοντας ωστόσο πως γίνονται ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις εφημερίδες υπέρ της υποψηφιότητάς του.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε και στη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος διερωτήθηκε ''αν ο Μπιν Λάντεν είναι ο κ. Κατσουρίδης ή ο (Πρόεδρος του ΔΗΚΟ) κ. Παπαδόπουλος'', ύστερα από χθεσινή δήλωση του αξιωματούχου του ΑΚΕΛ ότι ''οι κύριοι Κληρίδης και Μαρκίδης αποτελούν τους Δίδυμους Πύργους του ΔΗΣΥ.''

    ''Βέβαια συνειρμικά το μυαλό του κάθε Κύπριου πάει ολόισια στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, που κατάφερε να διασπάσει το χώρο. Πραγματικός κατεδαφιστής όμως θα είναι ο Κύπριος πολίτης με την ψήφο του,'' είπε ο κ. Κατσουρίδης.

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε πως η εξαγγελία της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη έγινε κάτω από μια συνθηματολογία ''παραπλανητική'' ότι δεν είναι υποψηφιότητα εξουσίας. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι ''αυτή η στάση είναι από πλευράς του επιτελείου του κ. Κληρίδη καθαρά υποκριτική'', με μόνο στόχο να μην δώσει τη δυνατότητα στον Κύπριο ψηφοφόρο μέσα από σύγκριση θέσεων των υποψηφίων να επιλέξει ποίος είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει και το Κυπριακό και τα προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

    ''Σήμερα'', είπε ο κ. Κατσουρίδης, ''επιβεβαιώνεται η εκτίμηση μας ότι η στάση του Γλαύκου Κληρίδη και του επιτελείου του όπως μη προσέρχεται σε συζητήσεις και διαλόγους με τους ανθυποψηφίους του είναι καθαρά στάση προστασίας του υποψήφιου και ουσιαστικά αποφυγή ενημέρωσης του κυπριακού λαού, γιατί είδαμε όλοι ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις εφημερίδες υπέρ της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη''.

    Καθημερινά, ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι η υποψηφιότητα Κληρίδη είναι υποψηφιότητα εθνικής ευθύνης ενώ η υποψηφιότητα όλων των άλλων είναι υποψηφιότητα εξουσίας, προσθέτοντας πως οι μόνοι μέχρι στιγμής που εκμεταλλεύονται τα εθνικά θέματα υπέρ του υποψηφίου τους είναι το επιτελείο Γλαύκου Κληρίδη και πως η σημερινή καταχώρηση στον Τύπο το αποδεικνύει.

    Ανέφερε πως οι καταχωρήσεις στον Τύπο έχουν να κάνουν μόνο με την ΕΕ και την εκμετάλλευση της απόφασης της Κοπεγχάγης παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει αρνηθεί το ρόλο της κυβέρνησης και του Γλαύκου Κληρίδη. Πρόσθεσε πως ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης αναγνώρισε τον ''αποφασιστικό'' ρόλο της Βουλής και των κομμάτων και όλοι αναγνώρισαν τον πρωταρχικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία, εντούτοις ''σήμερα καταφεύγουν σε αυτές τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις για να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη''.

    ''Δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν ότι θέλουν'', είπε ο κ. Κατσουρίδης, ''αλλά δεν είναι δικαίωμά τους να εμπαίζουν τον κυπριακό λαό ότι δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία ο Γλαύκος Κληρίδης''. Πρόσθεσε πως προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Προέδρου Κληρίδη ''κάνουν οι υπουργοί, κάνει καθημερινά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εκμεταλλευόμενος το βήμα που του προσφέρεται από τη θέση του'', ενώ τώρα ''βλέπουμε ότι γίνεται και με όλες τις άλλες μεθόδους που διεξάγεται μια προεκλογική''.

    [11] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΠΑΣΕΧΑ - Αλέκος Μαρκίδης

    Για ''όψιμο και προεκλογικό ενδιαφέρον'' του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη στα θέματα του Χρηματιστηρίου και για ''ριζική και περίεργη αλλαγή'' στη στάση της ηγεσίας του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μαρκίδη, μίλησε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, εκ μέρους του Κεντρικού Επιτελείου των Δυνάμεων της Αλλαγής, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η στάση του ΠΑΣΕΧΑ είναι "άξια απορίας" αφού μόλις πριν ένα μήνα σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος χαρακτήρισε "πολύ επιεικείς και επιδερμικές" τις ευθύνες που καταλογίστηκαν στο Γενικό Εισαγγελέα στο πόρισμα της Βουλής αναφορικά με το θέμα του ΧΑΚ και τον επέκρινε για "αδυναμία", "ατολμία και γραφειοκρατική δικηγορίστικη νοοτροπία".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το πόρισμα καταλογίζει σαφέστατες ευθύνες στον κ. Μαρκίδη ότι ''δεν εκτέλεσε σωστά και αποτελεσματικά τα καθήκοντα του στο θέμα της δίωξης των ενόχων για το Χρηματιστήριο'', προσθέτοντας πως για το θέμα υπάρχει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ'' η οποία σαφώς υπερασπίζεται την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει τα μέλη του ΠΑΣΕΧΑ να διερωτηθούν αν η ανάμειξη του Συμβουλίου τους στην πολιτική και στις εκλογές διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους.

    "Αυτή η ριζική και περίεργη αλλαγή στη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΕΧΑ πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες τόσο για την αξιοπιστία και τα κίνητρα του ΠΑΣΕΧΑ όσο και του ιδίου του κ. Μαρκίδη," πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τις υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Μαρκίδης εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι για τις υποσχέσεις που δίνει ''έπρεπε ήδη να τα είχε κάμει''. Πρόσθεσε πως για το θέμα παγοποίησης των χρεών δεν υιοθέτησε νομοθεσία η Βουλή διότι σύμφωνα με γνωμάτευση του ιδίου του Γενικού Εισαγγελέα υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα στο ζήτημα παγοποίησης χρεών των επενδυτών.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν και Πρόεδρος και Διοικητικός Σύμβουλος σε δημόσιες εταιρείες, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''δεν μπορεί οι ευθύνες των θεσμικών οργάνων και του κατ΄εξοχή νομικού συμβούλου του κράτους να παραλληλίζονται ή να ταυτίζονται με τις ιδιότητες κάποιου ιδιώτη, δικηγόρου, έστω κι αν έχει ένα βουλευτικό αξίωμα''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως ''υπάρχουν πολλοί βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων, που έχουν δικηγορικά γραφεία, όπως ο κ. Αναστασιάδης, που έχουν δώσει γνωματεύσεις σε δημόσιες εταιρείες που μάλιστα μερικές ήταν υπό έρευνα. Αρα'', πρόσθεσε, ''η επιλεκτική αντιμετώπιση του κ. Παπαδόπουλου δείχνει ακριβώς μια πολιτική και προεκλογική τοποθέτηση''.

    Αναφορικά με την ιδιότητα του κ. Παπαδόπουλου ο οποίος ήταν νομικός σύμβουλος του ΔΣ του Χρηματιστηρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αξιοποίησε πάρα πολλά δικηγορικά γραφεία, όχι μόνο αυτό του κ. Παπαδόπουλου. Πρόσθεσε ότι οι νομικές συμβουλές προς το Χρηματιστήριο δεν έχουν άμεση σχέση με τα προβλήματα που είχαν οι επενδυτές. ''Τα μεγαλύτερα προβλήματα'', είπε, ''παρουσιάστηκαν στην αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κι όχι του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου''.

    Είπε πως η νομοθεσία του Χρηματιστηρίου ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση, από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, χρησιμοποιώντας κρατικούς λειτουργούς και εξωτερικούς συμβούλους και κατατέθηκε στη Βουλή όπου έτυχε επεξεργασίας από όλους τους βουλευτές, μεταξύ των οποίων δραστήριο στέλεχος της Επιτροπής Οικονομικών ήταν τότε ο κ. Παπαδόπουλος.

    ''Η ευθύνη όμως'', είπε, ''για τη σύνταξη του νομοσχεδίου ανήκε στο κράτος και στην κυβέρνηση που την εισήγαγε στη Βουλή''.

    [12] (Κ) Μάικλ Κλόσον - Κυπριακό - Ομιλία

    O Πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον δήλωσε πως αν και ο χρόνος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι ''περιορισμένος'', μια λύση είναι ακόμη πιθανή ''αν και οι δύο πλευρές επιδείξουν την προθυμία εξεύρεσης κοινού εδάφους και το θάρρος να πάρουν δύσκολες αποφάσεις'', ενώ αναφέρθηκε σε ''μοναδική και ιστορική'' ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Χαιρετισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''ο διεθνής παράγοντας θα ασκήσει σε μεγαλύτερο βαθμό την επιρροή του πάνω στην τουρκική πλευρά για να πετύχει η προσπάθεια'' που καταβάλλουν αυτή την περίοδο τα Ηνωμένα Eθνη και η ε/κ πλευρά για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τέλεση των αποκαλυπτηρίων μνημείου των εθνομαρτύρων Φίλιππου Χατζηγεωργίου και του Λεύκου Αναστασιάδη, που έπεσαν κατά τα γεγονότα του 1963- 64, στο σωματείο ''Φάρος'' Ακροπόλεως, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι το ''βασικό πολιτικό δίδαγμα της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας'' είναι ότι πρέπει ''να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις πολιτικές πτυχές του αγώνα μας και να τις χειριζόμαστε με την επιβαλλόμενη πολιτική σύνεση και υπευθυνότητα''.

    Αυτό το δίδαγμα, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''είναι πολύ χρήσιμο στη σημερινή φάση του ειρηνικού αγώνα, σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση του μέλλοντος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων στην ενωμένη, αποστρατιωτικοποιημένη, δημοκρατική, ασφαλή και ενταγμένη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, κοινή πατρίδα''.

    Υπογραμμίζοντας την ''επιθυμία μας να ζήσουμε ξανά μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους, τους οποίους δεν βλέπουμε ως εχθρούς'' σημείωσε ότι ''από τα δεινά στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία υποφέραμε όλοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι''.

    [14] (Κ) Στράτος Παναγίδης - Εκλογικό περίπτερο ΝΕΟ

    Τους βανδαλισμούς που έγιναν στο εκλογικό περίπτερο του Προέδρου των Νέων Οριζόντων και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Κουτσού, στην πλατεία Ελευθερίας, καταδίκασε το απόγευμα με δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΝΕΟ Στράτος Παναγίδης.

    ''Φαίνεται'', είπε ο κ. Παναγίδης ότι ''κάποιοι σε αυτό τον τόπο δεν ανέχονται την αντίθετη άποψη και το δημοκρατικό διάλογο'' και ''δεν διστάζουν να προβούν σε βανδαλισμούς προκειμένου να αποκλείσουν την προβολή των θέσεων του Νίκου Κουτσού''.

    Ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι αυτό έγινε και σε προηγούμενες αναμετρήσεις όπου έσχισαν αφίσες και πανό. Πρόσθεσε πως ''η Αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της και φέρει σοβαρές ευθύνες αφού ήταν εντεταλμένη να περιφρουρεί τα περίπτερα στην Πλατεία Ελευθερίας''.

    ''Ο κ. Κουτσού'', είπε ο κ. Παναγίδης, ''προβάλλει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ένα πραγματικό πολιτικό πολιτισμό, αναδεικνύοντας το διάλογο, τα επιχειρήματα και τις έντιμες προτάσεις'' κι ότι ''παρ΄όλες τις προκλήσεις, εμείς θα διαφυλάξουμε αυτόν τον πολιτισμό σαν κόρη οφθαλμού''.

    ''Εμείς'', είπε, ''δεν θα αποκαλέσουμε τους αντιπάλους μας δίδυμους πύργους, όπως έκανε ο κ. Κατσουρίδης ούτε και Μπιν Λάντεν, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης. Φαίνεται'', πρόσθεσε, ότι ''κάποιοι θερμοκέφαλοι θα πρέπει να άκουσαν αυτές τις δηλώσεις και να μετατράπηκαν σε καταστροφείς Μπιν Λάντεν, όχι των δίδυμων πύργων, φυσικά, αλλά του περιπτέρου των ΝΕΟ''.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ομιλία

    Την ομόφωνη εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΑΔΗΚ, όπως διεξαχθεί ψηφοφορία για τα τέσσερα ονόματα των κυριοτέρων υποψηφίων και όπως το Κίνημα αποφασίσει να υποστηρίξει ''πρόθυμα, ένθερμα και ομόθυμα'' τον υποψήφιο ο οποίος θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους, έθεσε στην εισαγωγική του ομιλία ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, που συνήλθε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στη σειρά επαφών που είχε η εξουσιοδοτημένη από την Κεντρική Επιτροπή ομάδα της Εκτελεστικής Γραμματείας με τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα, κ.κ. Κληρίδη, Παπαδόπουλο, Μαρκίδη, Κουτσού όπως και σε προηγούμενη φάση με τον κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε πως ''σε όλες ανεξαίρετα τις συναντήσεις υπήρξαν στιγμές συναντίληψης και αλληλοκατανόησης όπως επίσης υπήρξαν και στιγμές δυσανασχέτησης ή δυσαρμονίας σε θέματα συνεργασιακού, διακομματικού ή προεκλογικού χαρακτήρα ή σε θέματα εύρους και μορφής τόσο στην προεκλογική όσο και στη μετεκλογική συμπόρευση''.

    Είπε πως υπήρξαν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις τόσο στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στα θέματα της μελλοντικής διακυβέρνησης του τόπου.

    Ανέφερε ότι προβληματίστηκε πάρα πολύ αν θα έπρεπε να αναφερθεί ονομαστικά και εξειδικευμένα σε ένα έκαστο των υποψηφίων αλλά αποφάσισε να μην το πράξει. ''Θεωρώ'', είπε, ''πως υπό τις παρούσες περίπλοκες, κρίσιμες και ιδιάζουσες εθνικές, πολιτικές και προεκλογικές συνθήκες θα πρέπει σήμερα στην ιστορική αυτή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, κάθε ένας από μας να διατυπώσει με ελεύθερο και ακριβή τρόπο τη γνώμη και την επιλογή του''.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι σε κάποιο χρονικό σημείο επιδιώχθηκε η σύσταση μιας διακομματικής προεκλογικής συμμαχίας των μονοεδρικών κομμάτων, η οποία όμως τελικώς και ατυχώς δεν τελεσφόρησε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως από τη στιγμή της εμφάνισης του έχει διχάσει λαό και ηγεσία. Αλλοι, είπε, το εκλαμβάνουν ως θεόσταλτο καταλύτη για τη σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλοι ως την απαρχή για την κατάλυσή της. Πρόσθεσε πως το σχέδιο Ανάν, από την ίδια του τη φύση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκει την ιδανική του ισορροπία και εφαρμογή κάπου στη μέση των δύο απόψεων ή εκτιμήσεων.

    ''Δεν διαφωνούμε'', είπε, ''πως το σχέδιο ήλθε, όπως μας έχουν πει, για να μείνει αλλά και δεν διανοούμαστε πως θα ήταν δυνατό να υπάρξει οποιοσδήποτε που θα διενοείτο να πει πως το σχέδιο Ανάν μένει, γίνεται αποδεκτό ως έχει και αποτελεί τη λειτουργική και βιώσιμη πλατφόρμα της 'νέας' Κύπρου''.

    Αναφερόμενος στη σημασία της απόφασης της Κοπεγχάγης, είπε ότι ''η Κοπεγχάγη μπορεί να αποτελεί παρελθόν, αλλά οι αποφάσεις της, οι λαμπρές της προοπτικές, οι μεγάλες της προσδοκίες, οι μεγάλες σαρωτικές και ευεργετικές της αλλαγές και τέλος η ιστορική καταξίωση ενός μικρού και καταπονημένου αλλά αγωνιστή και δημοκράτη λαού θα σημαδεύουν για πάντα τη νεώτερη κυπριακή ιστορία''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υμνος - Σημαία

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ήγειρε το θέμα του ύμνου και της σημαίας του κοινού κράτους ''προπαρασκευαστικά'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, διευκρινίζοντας ότι ''δεν λήφθηκε η απόφαση να συστήσουμε τη διακοινοτική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει'' επί του θέματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση μετά την τέλεση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου των εθνομαρτύρων Φίλιππου Χατζηγεωργίου και του Λεύκου Αναστασιάδη, στο σωματείο ''Φάρος'' Ακροπόλεως, ο Πρόεδρος είπε ότι το θέμα ηγέρθη ''για να ετοιμαστούν διάφορα σχέδια και όταν βρούμε τη λύση θα τεθούν ενώπιον μιας επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει''.

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως είπα και στη δημοσιογραφική συνέντευξη που έδωσα, θα διαμορφωθούν μέσα στο 2003''.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρωνίτες - Χαιρετισμός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε σήμερα τη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών για το αμέριστο ενδιαφέρον και την αδιάπτωτη φροντίδα της κυβέρνησης για τους Μαρωνίτες, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματά τους ''είναι πλήρως σεβαστά''.

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή του καθαγιασμού και του μυρώματος του Ιερού Βήματος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας του Αγίου Σιάρπελ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι η συμμετοχή των Μαρωνιτών στον αγώνα για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι χρήσιμη.

    [18] (Κ) ΑΔΗΚ - Προεδρικές εκλογές - Απόφαση

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα κατά τη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε ότι ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος τέθηκαν σε ψηφοφορία οι υποψηφιότητες του Πρόεδρου Κληρίδη, του Αλέκου Μαρκίδη, του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Νίκου Κουτσού.

    Είπε ότι η υποψηφιότητα του Πρόεδρου Κληρίδη πήρε 143 ψήφους, η υποψηφιότητα του κ. Μαρκίδη πήρε 16 ψήφους, του κ. Παπαδόπουλου 10 ψήφους, η υποψηφιότητα του κ. Κουτσού δεν πήρε ψήφο, ενώ υπήρξε και μία αποχή.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ''ο σεβασμός και η εκτίμηση, που προφανώς περιβάλλουν τον κ. Κληρίδη, από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, θεωρώ ότι ενέχει τριπλή και σημαντική σημασία."

    Πρώτον είπε η ιστορική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πιστώνεται σε σημαντικό βαθμό στον κ. Κληρίδη στον οποίο αναγνωρίζονται συνετοί και ορθοί χειρισμοί.

    Δεύτερο, ανέφερε, η διακηρυγμένη θέση του ΑΔΗΚ για σταθερή, διεκδικητική και επίπονη διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν εκφράζεται από τον κ. Κληρίδη, ο οποίος διακήρυξε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα του για σκληρή διαπραγμάτευση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 January 2003 - 18:49:16 UTC