Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Χάντμπολ - Τουρκία - Κύπρος
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [05] (Κ) Ντενκτάς - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Λύση
  • [07] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Τουρκικά αεροσκάφη
  • [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Εξαγγελία υποψηφιότητας (1)
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εξαγγελία υποψηφιότητας (2)
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εξαγγελία υποψηφιότητας (3)
  • [12] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Προεδρικές εκλογές
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τουρκική κυβέρνηση - Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά άνοδο
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [17] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές
  • [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [21] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποψηφιότητα Κληρίδη

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [02] (Κ) Χάντμπολ - Τουρκία - Κύπρος

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν και η προειδοποίησή του προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η προκήρυξη σήμερα των προεδρικών εκλογών και οι αδιευκρίνιστες προθέσεις του Προέδρου Κληρίδη για τις εκλογές, το ενδεχόμενο διενέργειας προβοκατόρικης ενέργειας στα κατεχόμενα, το παρασκήνιο για το Κυπριακό, ο ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ και οι επιπτώσεις του στην Κύπρο και η παραλαβή στρατιωτικού υλικού από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο κυριαρχούν στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Ψυχρολουσία από τον Ερντογάν'', ότι ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ρετζέπ Ερντογάν διακήρυξε χθες σε μια πρωτοφανή και ευθεία επίθεση κατά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν είναι προσωπική του υπόθεση το Κυπριακό και τον κατήγγειλε στην πραγματικότητα ως τον υπεύθυνο για τη μη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει πως ένα ευρύ φάσμα ε/κ πολιτικών κομμάτων και 60 οργανώσεων ετοίμασαν και υπέγραψαν διακήρυξη, με την οποία εκφράζεται η αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Τ/Κ και η προσήλωση της ε/κ κοινότητας στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και στην επανένωση της Κύπρου.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Θρίλερ με τον Γλαύκο Κληρίδη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το θέμα της καθόδου ή όχι του Προέδρου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα. Μια ''σιβυλλική'' του δήλωση στο πρακτορείο ''Ρόιτερς'', γράφει η εφημερίδα, ερμηνεύθηκε ως εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, αλλά ο ίδιος αργότερα ''φρόντισε να ανασκευάσει και να θολώσει ακόμα περισσότερο το τοπίο, λέγοντας ότι δεν εννοούσε κάτι τέτοιο, αλλά πως αυτός που θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενημερώσει το διάδοχό του για να ξέρει τι γίνεται. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ και ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Νέα ανατροπή από Ερντογάν'', γράφει πως ο Ερντογάν καλεί τον Ντενκτάς να μην αγνοήσει τις διαδηλώσεις των Τ/Κ στα κατεχόμενα και ότι, με την τελευταία δραστική παρέμβασή του, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ανατρέπει το σκηνικό που φάνηκε να δημιουργείται στην Αγκυρα σε σχέση με το Κυπριακό, ''αδειάζοντας'' την πολιτική Ντενκτάς. Αλλη είδηση είναι η σημερινή σύσκεψη που θα γίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, με συμμετοχή και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης και ότι δεν αποκλείεται ακόμα και η περαιτέρω μείωση της τιμής της βενζίνης, πέραν αυτής που έχει ήδη εφαρμοσθεί από της 1ης Ιανουαρίου.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Φόβοι για προβοκάτσια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας φοβούνται για προβοκατόρικες ενέργειες από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τη ΜΙΤ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προβοκάτσιες ενδέχεται να γίνουν μέσω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των Τ/Κ εναντίον του Ντενκτάς στην περίπτωση, για παράδειγμα, κατά την οποία οι διαδηλωτές θα επιχειρήσουν να περάσουν το συρματόπλεγμα της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Αλλη είδηση είναι η σημερινή προκήρυξη των προεδρικών εκλογών, με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας του σχετικού διατάγματος από τον Υπουργό Εσωτερικών. Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2003 και, αν χρειασθεί, ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποηθεί την επόμενη Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Απαιτούν υπογραφή'' γράφει ότι παρόλο που στο Κυπριακό φαινομενικά επικρατεί κατάσταση άπνοιας και αβεβαιότητας ως προς το τι μπορεί να συμβεί, εντούτοις πίσω από τη σκηνή μεθοδεύονται οι κρισιμότερες εξελίξεις για προσπέλαση του αδιεξόδου και επιτάχυνση λύσεως, όπως εκτιμούν οι δικοί μας πολιτικοί παρατηρητές και ξένοι διπλωματικοί κύκλοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις Βρετανικές Βάσεις υπάρχει συνεχής ροή βαρέος πολεμικού υλικού που σχετίζεται με το πόλεμο στο Ιράκ. Προσθέτει ότι χθες οι Βρετανικές Βάσεις παρέλαβαν μέσω του λιμανιού Λεμεσού, νέα ελικόπτερα και άλλο στρατιωτικό υλικό του οποίου ο προορισμός σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων στην περιοχή του κόλπου.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Ναι μεν, αλλά από Κληρίδη'' γράφει ότι πιέσεις που δέχεται ο Γλαύκος Κληρίδης για διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών, αντικατοπτρίζονται και στις δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα αυτό. Προσθέτει ότι χθες με τρεις διαφορετικές τοποθετήσεις του, άφησε αδιευκρίνιστες τις προθέσεις του, άλλοτε με δηλώσεις του τύπου ''ναι μεν αλλά'' και άλλοτε αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει τις εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, τονίζει ότι το κόμμα του εμμένει σταθερά στη δέσμευσή του για σύντομη λύση του Κυπριακού και επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της πλευράς μας να διαπραγματευτεί στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Προειδοποίηση Ερντογάν στον Ντενκτάς: Ακουσε'', γράφει στο κύριο θέμα πως η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε χθες τις παρατηρήσεις του κ. Ερντογάν, ότι εάν διαδηλώνουν 30.000 άνθρωποι την ίδια ώρα στα κατεχόμενα, αυτό σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει εκεί. Οι παρατηρήσεις αυτές, γράφει η εφημερίδα, δείχνουν ότι υπάρχει ρήγμα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αριθμός των σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων κατά την εορταστική περίοδο Δεκεμβρίου 2002 - Ιανουαρίου 2003 ήταν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001 - 2002 και ότι δεν σημειώθηκαν θάνατοι προσώπων στα δυστυχήματα του τετραημέρου 29 Δεκεμβρίου 2002 - 1 Ιανουαρίου 2003, σε αντίθεση με το αντίστοιχο τετραήμερο του 2001 - 2002, οπόταν είχαν σημειωθεί τέσσερεις θάνατοι.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' γράφει στη πρώτη σελίδα της υπό τον τίτλο ''Τα πέντε σενάρια του τρόμου του Αττίλα'' ότι οι ελληνικές και κυπριακές στρατιωτικές υπηρεσίες κατασκοπείας παρατήρησαν στα κατεχόμενα έντονη κινητικότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και του γραφείου ψυχολογικών επιχειρήσεων, τα οποία σε διαδοχικές συσκέψεις αξιολογούνται συνεχώς οι πληροφορίες και το ενδεχόμενο διενέργειας προβοκατόρικου κτυπήματος προς βοήθεια του καθεστώτος Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση παραδίδει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ, απόρρητα έγγραφα τα οποία ενδέχεται να φέρουν στο φως λεπτομέρειες για την εμπλοκή της Κύπρου στο ξέπλυμα των κεφαλαίων του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ο ''Συντάκτης'' υπό τον τίτλο ''Αβάντι Πόπολο'' γράφει ότι σήμερα προκηρύσσονται οι πολυσυζητημένες προεδρικές εκλογές του 2003, σε δύο εβδομάδες πρέπει να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και στις 16 του Φλεβάρη θα διεξαχθεί ο πρώτος και καθοριστικός γύρος των εκλογών. Προσθέτει ότι μέχρι στιγμής οι υποψηφιότητες Ομήρου, Παπαδόπουλου και Κουτσού είναι δεδομένες και ο άγνωστος ''Χ'' που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ θα είναι είτε ο Πρόεδρος Κληρίδης, είτε ο Γενικός Εισαγγελέας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το εκλογικό επιτελείο του Γιαννάκη Ομήρου διένειμε στους υποστηριχτές του σειρά απαντήσεων με σκοπό της απόκρουση της επιχειρηματολογίας των κομμάτων ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ για τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', με τον τίτλο ''Ο Ερντογάν χαστουκίζει την πολιτική Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Ερντογάν ήρθε σε αντίθεση με την από μακρού σκληρή πολιτική στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, επικρίνοντας τον κ. Ντενκτάς για την κωλυσιεργό του στάση στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου. Αλλη είδηση είναι οι αποκαλύψεις που γίνονται από τη δημοσιοποίηση των απορρήτων εγγράφων του Φόρειν Οφις για το 1972, για τα σχέδια του κ. Ντενκτάς, πριν ακόμα από το 1974, για ξεχωριστό τ/κ κράτος στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Συνέρχεται από τις 9.30 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως διαμορφώθηκαν, ενόψει της επανόδου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Πριν από την έναρξη της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκοψε Βασιλόπιτα, το φλουρί της οποίας βρήκε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα εκπροσωπείται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Νίκο Κλεάνθους και το ΓΓ του κόμματος Ανδρέα Αγγελίδη, ενώ το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο Επίτιμος Πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης.

    Από τους ΝΕΟ συμμετέχουν ο Πρόεδρος Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης και ο Δεύτερος Αντιπρόεδρος Πανίκος Παπαγεωργίου, από το ΑΔΗΚ ο Πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης και το μέλος του Κινήματος Εδουϊν Ιωσηφίδης και από τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές ο ΓΓ Γιώργος Περδίκης και ο Βοηθός ΓΓ Ντίνος Πασπαλλίδης.

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση

    Οι αρχηγοί των τ/κ κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Χουσεϊν Αγκολεμλί, κάλεσαν εκ νέου τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί από συνομιλητής της τ/κ πλευράς.

    Σύμφωνα με το σημερινό τ/κ Τύπο, η απαίτηση των Τ/Κ πολιτικών επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης στα κατεχόμενα του Ραούφ Ντενκτάς με τους αρχηγούς των τ/κ κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ψευδοβουλή.

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Λύση

    Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχει η ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, είπε χθες ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [07] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Τουρκικά αεροσκάφη

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, κατήγγειλε χθες στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη οι οποίες σημειώθηκαν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2002.

    [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Εξαγγελία υποψηφιότητας (1)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εξαγγελία υποψηφιότητας (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι η "ιστορική ευθύνη" τού επιβάλλει να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για τρίτη προεδρική θητεία.

    Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του δεσμεύτηκε πρώτον, ότι η εντολή που διεκδικεί θα είναι διάρκειας 16 μηνών με αποκλειστικό στόχο τον χειρισμό του εθνικού θέματος με το Εθνικό Συμβούλιο και την ολκοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7382            1,7486
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8052            1,8160
    Λίρα Αγγλίας                     1,1317            1,1384
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,9521        217,6797
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,2037          3,2293
    Δολάριο Καναδά                     2,8287          2,8513
    Κορώνα Δανίας                     12,8924         12,9955
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5795         12,6801
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7875         15,9138
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5261          2,5463
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εξαγγελία υποψηφιότητας (3)

    Επαρκή χρόνο και μια νέα ξεκάθαρη λαϊκή εντολή χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ανακοινώνοντας την απόφασή του να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Διευκρινίζοντας ότι θα διεκδικήσει τη λαϊκή εντολή για περιορισμένο χρόνο και με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμα πως δεν προτίθεται να οργανώσει προεκλογική εκστρατεία και να αντιδικήσει με τον όποιον ανθυποψήφιό του, γιατί όπως υπογράμμισε, ''είναι για μένα ώρα ευθύνης και ώρα ενότητας''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε σε όλους, ζητώντας την εμπιστοσύνη ''αριστερών, κεντρώων, σοσιαλιστών και δεξιών'' και ζήτησε μια ισχυρή εντολή ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη ιστορική πρόκληση της Κύπρου.

    ''Είναι γνωστή σε όλους σας η απόφασή μου να αποχωρήσω από την πολιτική με το τέλος της δεύτερης προεδρικής μου θητείας. Αλλωστε θα έκλεινα έναν ολοκληρωμένο πολιτικό κύκλο. Ιδιαίτερα μετά την ιστορική απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή ήταν για μένα μια εύκολη απόφαση'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή δήλωσή του μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Η δύσκολη απόφαση, ανέφερε, είναι ''εκείνη που καλούμαι να πάρω τώρα, διότι η απόφαση αυτή δεν καθορίζεται από τις προσωπικές μου επιθυμίες αλλά από το ιστορικό μου χρέος, που ποτέ δεν αρνήθηκα.''

    ''Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιστορικές. Από αυτές κρίνεται το μέλλον της Κύπρου. Τους επόμενους μήνες θα κληθούμε να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Οφείλουμε να αναζητήσουμε με αποφασιστικότητα και σύνεση μια λειτουργική λύση στο Κυπριακό,'' είπε ο Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ''το ιστορικό μου χρέος με υποχρεώνει να χειριστώ αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Δεν έχω την πολυτέλεια να προτάξω προσωπικές επιλογές. Είναι η ώρα του εθνικού χρέους, που κανένα δεν εξαιρεί.''

    ''Ο χρόνος μέχρι τη λήξη της θητείας μου είναι ελάχιστος. Και για να διαπραγματευτώ μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χρειάζομαι επαρκή χρόνο και μια νέα ξεκάθαρη λαϊκή εντολή,'' είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας πως αυτή η εντολή θα πρέπει να προέλθει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

    ''Για αυτό και αισθάνομαι ότι η ιστορική ευθύνη μου επιβάλλει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές να διεκδικήσω αυτή την εντολή, μια εντολή περιορισμένου χρόνου'', είπε, και πρόσθεσε ''γι'αυτό δεσμεύομαι για δύο πράγματα''.

    ''Πρώτον ότι η εντολή που διεκδικώ θα είναι διάρκειας δεκαέξι μηνών με αποκλειστικό στόχο το χειρισμό του εθνικού θέματος μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο και την ολοκλήρωση ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ'', δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    ''Δεύτερον, ότι για την αποφυγή οποιασδήποτε τριβής και την επίτευξη του στόχου της εθνικής ενότητας, θα καλέσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων για το σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής. Ετσι ώστε η διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησης να γίνεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση,'' πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν είναι στις προθέσεις του να οργανώσει προεκλογική εκστρατεία και να αντιδικήσει με τον όποιο ενδεχόμενο ανθυποψήψιό του.

    ''Είναι για μένα ώρα ευθύνης, είναι ώρα ενότητας,'' τόνισε ο Πρόεδρος.

    ''Ζητώ την εμπιστοσύνη όλων σας. Αριστερών, Κεντρώων, Σοσιαλιστών, και Δεξιών. Για να μπορέσω, οπλισμένος με τη δύναμή σας να συνεχίσω να διαπραγματεύομαι προς εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού,'' είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [12] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Προεδρικές εκλογές

    Από το σύνολο των 14.882 φοιτητών του εξωτερικού είχαν υποβληθεί μέχρι τις 6:00 χθες το απόγευμα 3.728 αιτήσεις για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για ψηφοφορία στις κατά τόπους πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, διευκρινίζοντας ότι θα εξαρτηθεί τελικά από τη Βουλή το αν θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,84  ( 2,73)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.199.705
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    399.584    388,24  ( 3,38)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    230.191    112,21  ( 3,70)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     41.159     84,77  ( 1,97)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.508     21,58  ( 0,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.207     67,72  ( 2,31)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     22.263    110,73  ( 4,53)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.956     19,81  ( 1,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     25.730     75,51  ( 0,81)
    Ετ. Πληροφορικής              £     16.002      3,47  ( 1,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     72.117     20,26  ( 1,10)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        001     14,66  (-4,93)
    Ξενοδοχεία                    £     11.271     48,60  ( 1,55)
    Αλλες Εταιρείες               £    197.468     91,16  ( 2,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τουρκική κυβέρνηση - Ντενκτάς - Κυπριακό

    Παρά την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ραούφ Ντενκτάς, η επίσημη τουρκική κυβέρνηση έχει αποφύγει ως τώρα οποιαδήποτε δήλωσε υψηλών τόνων για το θέμα του Κυπριακού, αφήνοντας τον αρχηγό το κυβερνώντος κόμματος να κάνει την δική του πολεμική.

    Ο Πρωθυπουργός Γκιουλ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της κυβέρνησης του ότι «η μη λύση στο Κυπριακό δεν αποτελεί λύση», αλλά φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον η Αγκυρα δεν θέλει μια ανοικτή σύγκρουση με τον Τ/Κ ηγέτη. Πάντως η κινητικότητα συνεχίζεται.

    Οπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Γκιουλ, που αναχωρεί αύριο για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες βράδυ με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ και το Κυπριακό.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σεζέρ, πρέσβης Ιλντέμ, δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί στόχο της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, εξήρε τη "θετική", όπως είπε, συμβολή του κ. Ντενκτάς στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και με μια έμμεση πλήν σαφή αναφορά στις θέσεις Ερντογάν είπε ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στην Κύπρο μεταξύ των δυο πλευρών και όχι μέσω Αγκυρας.

    Για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα, είπε ότι αποτελούν απόδειξη ότι η "βόρεια Κύπρος" είναι μια "δημοκρατική κοινωνία".

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά άνοδο

    Κέρδη για τέταρτη κατά σειρά ημέρα κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που παρουσίασαν οι τίτλοι των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, με το Γενικό Δείκτη να ανέρχεται στο επίπεδο των 98 μονάδων. Η αγορά σημείωσε σημαντικά άνοδο της τάξης του 2,73%, κλείνοντας στις 98,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αφού ανήλθε, μόλις στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την επανέναρξη της διαδικασίας για λύση του προβλήματος συζήτησε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά την τρίωρη συνεδρία του σώματος.

    ''Το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την αναμενόμενη επιστροφή του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και την επανέναρξη της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [17] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Υποψηφιότητα Κληρίδη

    Το ΑΚΕΛ δεν βλέπει κανένα λόγο να υποστηρίξει άλλο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές εκτός του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο κάλεσμα του Προέδρου Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής.

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Κυπριακό

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μέχρι την κατάθεση των υποψηφιοτήτων είναι και εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς και μέχρι τότε δικαιούται να διαπραγματεύεται το Κυπριακό'', δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας ότι ''κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν ηγέρθη θέμα υποψηφιότητας του Πρόεδρου Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της Βασιλόπιτας στο ΚΥΠΕ (πριν από την εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές) ο κ. Κουτσού εξέφρασε την άποψη ότι ''από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες δημιουργείται θέμα επειδή στις συνομιλίες (ο Πρόεδρος Κληρίδης) δεν συμμετέχει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ως εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς''.

    [19] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές

    ''Δεν μπορεί κάποιος πολιτικός να είναι επερχόμενος Πρόεδρος, να είναι υποψήφιος και να συμμετέχει σε μια προεκλογική εκστρατεία. Είναι παράλογο'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης στο ΚΥΠΕ (πριν από την εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές).

    [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Υποψηφιότητα Κληρίδη

    Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές ''δεν επηρεάζει τη δική μας απόφαση και τη δική μας υποψηφιότητα'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητα του ''είναι αδιαπραγμάτευτη και αδιαμεσολάβητη''.

    [21] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποψηφιότητα Κληρίδη

    ''Ο τόπος και ο λαός δεν χρειάζονται Πρόεδρο περιορισμένου χρόνου και περιορισμένης ευθύνης αλλά έχουν ανάγκη από ένα εν πλήρει εγρηγόρσει, σθεναρό διαχειριστή του κυπριακού προβλήματος'', δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους με αφορμή την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 January 2003 - 18:49:17 UTC