Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Τεχνικές Επιτροπές - Επιστολή
  • [04] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ετοιμάσει και εφέτος τρεις διαφορετικές Ανασκοπήσεις Ετους που αφορούν το 2002, ως ακολούθως:

    1. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα ελληνικά).

    2. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα αγγλικά - Cyprus Review).

    3. Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα (στα ελληνικά).

    Και οι τρεις Ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί ανά μήνα στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, σε ανοικτή πρόσβαση, στη διεύθυνση: http//www.cna.org.cy

    Οι Ανασκοπήσεις 2002 παραχωρούνται και εφέτος δωρεάν σε συνδρομητές και μη και επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται ευκρινώς η πηγή, δηλαδή ΚΥΠΕ ή CNA.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προεδρικές εκλογές και το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης της θητείας του Προέδρου Κληρίδη, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, η πρόταση του Γιαννάκη Ομήρου για διοργάνωση μαζικής παγκομματικής συγκέντρωσης προς στήριξη των κινητοποιήσεων των Τ/Κ, η επιστροφή σήμερα του Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, καθώς και ο καθορισμός εκ μέρους της τ/κ πλευράς των μελών των δύο ad hoc τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εθνικό συμφέρον ή μένος για εξουσία'' γράφει ότι αυτό είναι το σκηνικό που έχουν μπροστά τους οι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές και αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί μια ολιγόμηνη παράταση στη θητεία του Προέδρου Κληρίδη λόγω της κρισιμότητας των καιρών. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σημειώνει η εφημερίδα τάσσονται κατά. Αλλού η ''Α'' γράφει ότι ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με μια νέα αντίληψη και όχι με εκείνη που επικρατούσε πριν 40 χρόνια.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Προς Θεού, όχι απορριπτικός Πρόεδρος'' γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θεωρεί ότι το Κυπριακό πρέπει να κλείσει τώρα και θέλει ένα Πρόεδρο στην Κύπρο που να μην θεωρείται απορριπτικός, αλλιώς φοβάται προβοκάτσια εκ μέρους της Τουρκίας. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία Γιαννάκης Ομήρου εισηγείται τη διοργάνωση μιας μαζικής παγκομματικής εκδήλωσης για στήριξη των κινητοποιήσεων των Τ/Κ εναντίον του καθεστώτος Ντενκτάς.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Οι Αμερικανοί ξανάρχονται'' γράφει πως οι Αμερικανοί θα εκδηλώσουν νέα πρωτοβουλία τον Ιανουάριο για λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και ήδη προωθούν συνομιλίες τύπου Ντέιτον, ενώ μελετούν εναλλακτικά σενάρια για το εδαφικό και για αναβάθμιση του τ/κ συστατικού κρατιδίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πει την τελευταία του λέξη όσον αφορά την επαναδιεκδίκηση ή όχι της προεδρίας, στο παρά πέντε των συνταγματικών προθεσμιών, ενώ ο ''Π'' εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προσανατολίζεται οριστικά σε μίνι θητεία, και από την απόφασή του αυτή θα εξαρτηθεί η υποβολή υποψηφιότητας του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Επί ποδός πολέμου οι Bάσεις'' γράφει ότι στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου βρίσκονται σταθμευμένα πέραν των εξήντα πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και αναμένουν το πράσινο φως για το κτύπημα σε βάρος του Ιράκ. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι το σχέδιο Ανάν ''ήρθε για να μείνει'', αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και ότι η γραμμή που χαράχθηκε για διαπραγμάτευση στη βάση του είναι η καλύτερη επιλογή.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Παρεκτρέπεται ο Αναστασιάδης'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε κατάσταση ''πολιτικού παραληρήματος φθάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίζει ''τομάρια'' όσους πολιτικούς υπεραμύνονται της αναγκαιότητας να διεξαχθούν κανονικά οι προεδρικές εκλογές'' του Φεβρουαρίου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σήμερα πραγματοποιούνται δύο παράλληλες εκδηλώσεις της νεολαίας της ΕΔΟΝ και εκείνης του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος υπέρ της ειρήνης. Στις εκδηλώσεις θα απευθύνουν χαιρετισμούς μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Επιβάλλουν τον Ντενκτάς'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης επιστρέφει στα κατεχόμενα για να διαπραγματευτεί σύμφωνα με τους όρους εντολής που συμφωνήθηκαν στην Αγκυρα με τους στρατηγούς. Σημειώνει επίσης ότι ο Ντενκτάς θα προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών για δημιουργία εντυπώσεων, ενώ στην Αγκυρα συμφωνήθηκε όπως οι όποιοι χειρισμοί γίνουν να μην επιτρέπουν απόδοση ευθυνών στην Τουρκία. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εκφράζει αισιοδοξία ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ενώ υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Κύπρου είναι καθαρή και η χώρα θα είναι μια από τις πρώτες που θα υπογράψουν τη συνθήκη προσχώρησης.

    [03] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Τεχνικές Επιτροπές - Επιστολή

    Τα Ηνωμένα Εθνη με επιστολή τους ενημέρωσαν την ε/κ πλευρά στις 27 Δεκεμβρίου για το διορισμό των εκπροσώπων της τ/κ πλευράς στις δύο ad hoc τεχνικές επιτροπές, που θα συνέρχονται στο πλαίσιο των συνομιλιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Αντίγραφο της επιστολής, που έφθασε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα το απόγευμα της Παρασκευής από την εκ των συνεργατών του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο Λίζα Τζόουνς που βρίσκεται στην Κύπρο, έχει ήδη διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είπε ο κ. Μαρκίδης.

    [04] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό

    Δυνατή θεωρεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό μέσα στο Μάρτιο του 2003.

    ''Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Εάν δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τότε ευελπιστούμε ότι θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας μέσα στο Μάρτιο'', φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Ντενκτάς, ενώπιον των δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, αναχωρώντας για τα κατεχόμενα.

    Ο Τ/Κ ηγέτης καυτηρίασε τις πιέσεις που του ασκούνται για να καταλήξει σε μία συμφωνία για την επανένωση της νήσου, τονίζοντας πως ''αποκλείεται να υποκύψει σε οποιαδήποτε εντολή, όποια κι αν είναι


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 December 2002 - 18:49:06 UTC