Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Οροι

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

    Ο Απόλλωνας νίκησε χθες τον ΑΠΟΕΛ με 2-1, στον πρώτο αγώνα της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Τα αποτελέσματα των άλλων χθεσινών αγώνων είναι τα ακόλουθα:

    Η Ανόρθωση εξήλθε ισόπαλη με τον Εθνικό Αχνα με 2-2 στο Κοινοτικό Στάδιο Παραλιμνίου, η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ τον Αρη με 4-0 και ο Εθνικό Ασσιας ηττήθηκε στο Μακάρειο στάδιο από την Αλκή με 4-1.

    Η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο ολοκληρώνεται σήμερα με τέσσερις αγώνες: ο Διγένης Μόρφου αντιμετωπίζει την Ομόνοια στο Μακάρειο στάδιο, η Νέα Σαλαμίνα τον Ολυμπιακό στο Γήπεδο Αμμόχωστος, η ΑΕΛ την ΠΑΕΕΚ στο Τσίρειο Στάδιο και ο ΘΟΪ την Ενωση Νέων Παραλιμνίων στη Λακατάμεια.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30μ.μ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού, οι πληροφορίες για εναλλακτικές προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το εδαφικό καθώς και οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές σε συνάρτηση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό και το θέμα της επαναδιεκδίκησης από τον Πρόεδρο Κληρίδη της προεδρίας της Δημοκρατίας προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών προβάλλονται επίσης από τις σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Μεγάλο ρεύμα υπέρ της παραμονής Κληρίδη'' γράφει ότι με βάση μετρήσεις σε ευρύτατες μάζες μέσα σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους καταγράφεται μεγάλο ρεύμα υπέρ της παραμονής Κληρίδη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για μικρό χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να φέρει σε αίσιο πέρας τον εθνικό στόχο της λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί την Κύπρο ''αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του Ειδικού Συμβούλου του κ. Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, προκειμένου να προληφθεί ο χρόνος και να ενισχυθεί η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου''.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια της είδηση με τίτλο '''Καθάρισαν' βουλευτές και Σιάμπος'' γράφει ότι ''στο παρά πέντε αποφεύχθηκε αιματοκύλισμα στον αερολιμένα Λάρνακας με την παρέμβαση των βουλευτών του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Λάρνακας και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Σιάμπου, αφού εκατοντάδες πατατοπαραγωγοί εισήλθαν στον δίαυλο του αεροδρομίου και αρνούντο να μετακινηθούν εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους''. Προβάλλει αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες με πρωτοβουλία του αμερικανο-εβραϊκού Ινστιτούτου, διοργανώνεται τις επόμενες μέρες στην Κωνσταντινούπολη ''σεμινάριο'' για την αποτελεσματική προώθηση του σχεδίου Ανάν με συμμετοχή και Κυπρίων παραγόντων.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Κληρίδης... και πάσης Κύπρου'', παρουσιάζει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία SRI για λογαριασμό της εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία ποσοστό πέραν της τάξης του 50% θεωρεί ότι ο Γλαύκος Κληρίδης πρέπει να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι σε περίπτωση άρνησης του, προβάδισμα έχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος με 35% με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη να ακολουθεί με ποσοστό 30%. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος εκτιμά ότι αν και οι παραμένουν οι διαφορές των δύο πλευρών στην Κύπρο επί των βασικών θεμάτων, αυτές είναι μικρότερες παρά από ότι ήταν πριν δύο βδομάδες.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οργή, χάος, ταλαιπωρία'' ότι οι πατατοπαραγωγοί των Κοκκινοχωριών απέκοψαν χθες μεσημέρι τους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ αργότερα κατέλαβαν για τρεις ώρες το δίαυλο του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος, μικροσυμπλοκές με την Αστυνομία, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Σε άλλη είδηση σημειώνει ότι κλειδί για τη διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι η στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθότι παρά τις αντιδράσεις Τ/Κ στα κατεχόμενα, ο ρόλος του κ. Ντενκτάς ενισχύεται από τη στήριξη που του παρείχε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Κυθρέα έναντι Καρπασίας'', γράφει ότι εναλλακτικές προτάσεις στο εδαφικό χωρίς όμως να ανατρέπεται η φιλοσοφία και οι αριθμοί ποσοστών και επηρεαζόμενων που θα παλιννοστήσουν, έχουν διαμορφώσει τα Ηνωμένα Εθνη. Προσθέτει ότι στην επιμονή των Τούρκων να απορρίπτουν τον δεύτερο χάρτη που προβλέπει την επιστροφή της Καρπασίας, ''ο Διεθνής Οργανισμός προτείνει στους Τούρκους τη δημιουργία ειδικής περιοχής στην Κυθρέα με τη λογική ότι επιστρέφει ίσος αριθμός (προσφύγων) με εκείνο που προβλέπεται για τη περιοχή της Καρπασίας''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η ετήσια παραγόμενη ποσότητα στερεών αποβλήτων ανά κάτοικο στην Κύπρο ήταν το 1993 σχεδόν διπλάσια από την ποσότητα που παράγεται σε χώρες της ΕΕ, ενώ στις αστικές περιοχές, η ετήσια παραγωγή αποβλήτων ανά κάτοικο ανέρχεται σε 670 κιλά σε σύγκριση με 324 στην ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ουσιαστική διαπραγμάτευση'' γράφει ότι η θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων για ουσιαστική διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, είναι σαφώς ενισχυμένη και από την κοινή γνώμη, που σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, για να αλλάξουν εκείνα τα σημεία που θα καταστήσουν τη λύση λειτουργική, βιώσιμη και συμφέρουσα για το σύνολο του κυπριακού λαού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''βρώμικο παιγνίδι εξυφαίνεται στο παρασκήνιο με στόχο την αναβολή των εκλογών''. Σημειώνει ότι ''θεωρείται από κομματικούς κύκλους πολύ πιθανό να επαναληφθεί η ανυπόστατη φημολογία της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με την οποία η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να υπογράψει το σχέδιο Ανάν και το μοναδικό 'εμπόδιο' είναι οι προεδρικές εκλογές''.

    [03] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Οροι

    Αλλαγή στους χάρτες, μόνιμη από κοινού άσκηση προεδρικών καθηκόντων ή σύσταση Προεδρικού Συμβουλίου και αυστηρή διζωνικότητα, δίχως επιστροφή των προσφύγων είναι οι τρεις όροι που θέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 22 December 2002 - 18:49:05 UTC