Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βίλιερς - Τζακ Στρο - Επιστολή - Κύπρος
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - ΕΕ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΕΛΚ - Διεύρυνση - Τουρκία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις
  • [06] (Κ) Κοπεγχάγη - Κληρίδης - Καραμανλής
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Καραμανλής - Αναστασιάδης
  • [08] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αγκυρα
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ
  • [10] (Κ) Κοπεγχάγη - Επαφές Γκιούλ - Ερντογάν
  • [11] (Κ) Τζακ Στρο - Βρετανικές Βάσεις - Κύπρος - ΕΕ
  • [12] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Σχέδιο Ανάν
  • [13] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Παραμονή σε νοσοκομείο - Αγκυρα
  • [14] (Κ) Τουρκία - Γαλλία - Γερμανία - Τριμερής συνάντηση
  • [15] (Κ) "Μιλλιέτ" - Τριμερής συνάντηση
  • [16] (Κ) Κοπεγχάγη - Συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας (1)
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κοπεγχάγη - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Μπερλουσκόνι - Ερντογάν - Γκιούλ - Γιακίς
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [21] (Κ) Ιταλός Πρωθυπουργός - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [22] (Κ) Βασιλείου - Φιλελεύθεροι - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ
  • [24] (Κ) Κοπεγχάγη - Συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας (2)
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ - Λήξη συνάντησης
  • [26] (Κ) Λάρνακα - Τουλούζη - Κυπριακές Αερογραμμές- Α330
  • [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [28] (Κ) Κοπεγχάγη - Γκιούλ - Μπερλουσκόνι - Ημερομηνία
  • [29] (Κ) Κοπεγχάγη - Σημίτης - Κύπρος - Τουρκία
  • [30] (Κ) Φινλανδία - Κύπρος - Ενταξη - Τουρκία
  • [31] (Κ) Κόφι Ανάν - Κοπεγχάγη - Δεν συντρέχουν λόγοι
  • [32] (K) Κοπεγχάγη - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [33] (Κ) Εκχαρτ - ΓΓ ΟΗΕ - Κοπεγχάγη - Κυπριακό
  • [34] (Κ) Τόνι Μπλερ - Τουρκική αντιπροσωπεία

  • [01] (Κ) Βίλιερς - Τζακ Στρο - Επιστολή - Κύπρος

    Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς με χθεσινή επιστολή της προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο τον προτρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα γίνει αποδεκτή ως μέλος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον βρίσκεται στην Κοπεγχάγη προκειμένου να βοηθήσει στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει σήμερα στην πρωτεύουσα της Δανίας.

    ''Ο ειδικός συντονιστής μας έμεινε πολλές ημέρες στην Κύπρο. Βρίσκεται τώρα στην Κοπεγχάγη και θα συνεχίσει να υποστηρίζει διπλωματικά τις εντατικές προσπάθειες του ΟΗΕ'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο επίλυσης που παρουσίασε ο

    [03] (Κ) ΕΛΚ - Διεύρυνση - Τουρκία

    Να μην ορισθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ζήτησε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το παρασκήνιο γύρω από το σημερινό πρώτο δείπνο εργασίας των ''15'' στην Κοπεγχάγη, όπου αύριο θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη διεύρυνση περιλαμβανομένης της Κύπρου, οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το Κυπριακό, η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Μπους και του Δανού Πρωθυπουργού σχετικά με το θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οριστικοποιείται η ένταξη'' ότι διαμορφώνονται σήμερα οι τελικές αποφάσεις και επισημοποιούνται αύριο, σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν πως οι αποφάσεις που θα λάβουν απόψε στη διάρκεια του πρώτου δείπνου εργασίας, οι ''15'' σε σχέση με την Τουρκία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ένταξη της Κύπρου. Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με ένα νέο τέχνασμα αποφάσισε να στείλει στην Κοπεγχάγη το λεγόμενο ''υπουργό εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή σε συνθήκες ασφαλείας της αποψινής ποδοσφαιρικής συνάντησης μεταξύ Μακάμπι Χάιφα και της ΑΕΚ Αθηνών στο ΓΣΠ.

    ''Η Μάχη'' με κύριο θέμα ''Θερμή μέρα στην Κοπεγχάγη'' γράφει ότι πολλοί εκφράζουν φόβους ότι είναι ενδεχόμενο να προστεθεί ουρά στην απόφαση των ''15'', ώστε η ένταξη να συνδυασθεί με τη λύση του Κυπριακού ή η Κύπρος θα καλείται να δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του προβλήματος, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να υπογραφεί κάποιο έγγραφο μέχρι το Σάββατο. Αλλού αναφέρει πως επί ποδός βρίσκονται τα κόμματα εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων. Τα συλλογικά όργανα των μεγάλων κομμάτων, εν απουσία των πολιτικών τους αρχηγών, έχουν αρχίσει πυρετωδώς διαβουλεύσεις. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συσκέπτονται σε άτυπες και έκτακτες συνεδρίες σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες τους που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κρίνονται όλα μέσα σε λίγες ώρες'' ότι ''όλα κρίνονται σήμερα σε μια πολύ μεγάλη μέρα και όλα καταλήγουν σε μια καθοριστική νύκτα. Η λύση του Κυπριακού, η ένταξη στην ΕΕ και η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Ζητήματα τυπικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, αλλά στην ουσία συνδεδεμένα κατά τρόπο καταλυτικό''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν φέρεται σύμφωνα με κοινοτικές πηγές να ζήτησε να τηρηθεί μια συγκαταβατική στάση στο θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας ένταξης, ωστόσο ο Δανός Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απέρριψε το αίτημα Μπους για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Κλειδί η Τουρκία'' γράφει ότι κλειδί για την υπογραφή της ''θεμελιώδους συμφωνίας'' στο Κυπριακό και ''τη ληξιαρχική πράξη θανάτου'' της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Τουρκία, η οποία, για να πει το ''ναι'' στην Κοπεγχάγη, θα πρέπει να εισπράξει το αντάλλαγμα που ζητά στην ενταξιακή της πορεία. ''Η διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου Κληρίδη είναι έτοιμη να υπογράψει τη λύση, όμως δεν βλέπει αλλαγή στη στάση της άλλης πλευράς''. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να μην επιφυλάξουν προνομιακή μεταχείριση στην Τουρκία όσον αφορά την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ και δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επεκτείνεται επ' αόριστον.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αύριο το Ναι ή Οχι'' ότι ενημερωμένες πηγές σημείωσαν πως στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να έχει ετοιμάσει και ένα προσχέδιο που θα παρουσιασθεί προς τις δύο πλευρές για να δεσμευθούν επί του περιεχομένου. Και όλα αυτά σε συννενόηση πάντα με τα ΗΕ, τα οποία βρίσκονται σε θέση μάχης και αναμένουν τα αποτελέσματα της Συνόδου για να παρέμβουν. Αλλού γράφει ''κλειδωμένη'' θεωρείται η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κατά τη σύνοδο των ''15'' που αρχίζει σήμερα στην Κοπεγχάγη. ''Με πλατύ χαμόγελο και σιγουριά το δήλωσε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι καμιά δέσμευση για το Κυπριακό, πέρα από κάποια ευχή, δεν θα συνοδεύει την απόφαση για ένταξη της Κύπρου''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Με την ένταξη τα πάμε καλά ...'' γράφει ότι με διαπίστωση ότι η ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί ομαλότατα και ότι σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη οι ''15'' αναμένεται να πάρουν την καταρχήν απόφαση για διεύρυνση, η οποία είναι θετική για την Κύπρο, κατέληξαν σε ψεσινή συνάντηση που είχαν στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αλλού αναφέρει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν πρόκειται να ταξιδέψει, αν δεν υπάρξουν ισχυρότατες ενδείξεις για υπογραφή συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ''NTV'' είπε πως ''δεν είμαστε σε θέση να υπογράψουμε το έγγραφο... Δεν μπορεί να υπάρξει 'ανεπιθύμητος γάμος' ''. Ανέφερε επίσης πως δεν προσπαθεί να αποφύγει τις συνομιλίες, ζητώντας να του δοθεί χρόνος να διαπραγματευτεί με τους Ε/Κ. ''Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις στο νέο σχέδιο των ΗΕ, αλλά τα κύρια αιτήματά μας, παραμένουν'', είπε ο κ. Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι τράπεζες μέλη του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών ανακοίνωσαν ότι θα ανασταλεί από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής η αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ως μέσου διενέργειας συναλλαγών, αν δεν τερματιστεί αυτή την εβδομάδα η απεργία στην εταιρεία JCC Payment Systems Ltd.

    [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις

    Δύο νίκες και δύο ήττες ήταν ο απολογισμός των ψεσινών αγώνων που έδωσαν οι κυπριακές καλαθοσφαιρικές ομάδες που μετέχουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

    Η ΑΕΛ κέρδισε στο στάδιο Σολομωνίδης τη βοσνιακή Μπρότνιο με 94-83. Η ΕΝΑΔ στον Αγιο Δωμέτιο νίκησε τη βοσνιακή Χερζέκοβατς με 59-57.

    [06] (Κ) Κοπεγχάγη - Κληρίδης - Καραμανλής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε σήμερα στην Κοπεγχάγη με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Η συνάντηση, που κράτησε 30 λεπτά, έγινε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στη δανική πρωτεύουσα.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Καραμανλής - Αναστασιάδης

    Είναι ''αυτονόητο'' ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, που αρχίζει το σήμερα απόγευμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από τη λύση ή μη του Κυπριακού.

    Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Δανίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και ακολούθως με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι ''ασχέτως εκτιμήσεων για το σχέδιο Ανάν, ένα είναι βέβαιο, πως έγινε φανερό ποια πλευρά δεν θέλησε να βοηθήσει, να συμβάλει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων''.

    ''Κατόπιν αυτού, είναι αυτονόητο ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ εδώ στην Κοπεγχάγη, ανεξάρτητα από λύση και βεβαίως χωρίς όρους ή προϋποθέσεις. Αυτός είναι ο στόχος και σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε'', πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    [08] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αγκυρα

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποβάλλεται σήμερα σε ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο της Αγκυρας, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ

    [10] (Κ) Κοπεγχάγη - Επαφές Γκιούλ - Ερντογάν

    Συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα έχουν στο ξενοδοχείο ''Μάριοτ'' στην Κοπεγχάγη στις 3 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αμπτουλλάχ Γκιούλ.

    [11] (Κ) Τζακ Στρο - Βρετανικές Βάσεις - Κύπρος - ΕΕ

    ''Οι περιοχές των κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων πρέπει να παραμείνουν εκτός της ΕΕ αλλά με ορισμένες τεχνικές αναπροσαρμογές για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των περιοχών των Βάσεων''.

    Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    [12] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Σχέδιο Ανάν

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν ανέφερε πως ''έχουμε τη δυνατότητα μιας ιστορικής ευκαιρίας να επανενώσουμε την Κύπρο και να καλέσουμε μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης αυτή την εβδομάδα''.

    [13] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Παραμονή σε νοσοκομείο - Αγκυρα

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα παραμείνει για μερικές ημέρες, ως και μια εβδομάδα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιμπν Σινά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αγκυρας.

    [14] (Κ) Τουρκία - Γαλλία - Γερμανία - Τριμερής συνάντηση

    Τριμερής συνάντηση Τουρκίας Γαλλίας Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός Καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Ταγίπ Ερντογάν.

    [15] (Κ) "Μιλλιέτ" - Τριμερής συνάντηση

    Στην τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Γαλλίας - Γερμανίας αύριο στην Κοπεγχάγη αναφέρεται σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

    [16] (Κ) Κοπεγχάγη - Συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας (1)

    Το Κυπριακό και το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ κυριάρχισε στη σημερινή συνάντηση στην Κοπεγχάγη μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Από μέρους της Ελλάδας πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, και από μέρους της Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αμπντουλλάχ Γκιούλ και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε δηλώσεις ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία το 2004. Πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           110,46  (-3,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.073.540
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.647.944    444,49  (-2,91)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.223.933    127,44  (-3,13)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    170.634     92,23  (-3,94)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.506     24,76  (-2,86)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    101.075     68,63  (-2,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.672    120,27  (-0,80)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     49.738     21,75  (-1,89)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.283     83,54  (-5,03)
    Ετ. Πληροφορικής              £     69.458      4,16  (-3,93)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    219.128     24,90  (-3,19)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        226     14,95  (-2,10)
    Ξενοδοχεία                    £     75.174     54,68  (-2,51)
    Αλλες Εταιρείες               £    493.905    100,60  (-2,66)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κοπεγχάγη - Δηλώσεις

    Τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να εργάζονται για μια συνολική συμφωνία στο Κυπριακό, δηλαδή για αυτό που ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από τις δύο πλευρές να πράξουν.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει προηγούμενες δηλώσεις του που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί διακήρυξη αντί συνολική συμφωνία στο Κυπριακό.

    ''Αυτό που επιθυμούμε είναι τα δύο μέρη να υπογράψουν αυτό που τους ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή συνολική λύση στο Κυπριακό,'' είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. ντε Σότο, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [19] (Κ) Μπερλουσκόνι - Ερντογάν - Γκιούλ - Γιακίς

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Σε πτωτική τροχιά παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω κυρίως των έντονων πιέσεων που δέχθηκαν οι τίτλοι των Τραπεζών και των Χρηματοοικονομικών εταιρειών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη πτώση σε ποσοστό 3,04%, υποχωρώντας στις 110,46 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3 εκατομμύρια λίρες.

    [21] (Κ) Ιταλός Πρωθυπουργός - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλλάχ Γκιούλ ότι πρέπει πρώτα να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και μετά να λυθεί το Κυπριακό.

    [22] (Κ) Βασιλείου - Φιλελεύθεροι - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ομοφωνία υπήρξε ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων αναφορικά με τη θέση ότι ο καθορισμός ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ δεν συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού ή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η βουλευτής των ΕΔΗ και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ανδρούλα Βασιλείου.

    Η κ. Βασιλείου δήλωσε ακόμα ότι ο Δανός Πρωθυπουργός είπε ότι η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια για ένταξη και ''αύριο εντάσσεται στην ΕΕ'' ενώ σημείωσε και πάλι ότι η διαδικασία ένταξης και επίλυσης του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο είναι δύο χωριστές διαδικασίες.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται αυτή την ώρα με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [24] (Κ) Κοπεγχάγη - Συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας (2)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, συναντήθηκαν σήμερα στην Κοπεγχάγη, μερικές ώρες πριν αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διεύρυνση. Ενα από τα θέματα που απασχόλησε τους δύο Πρωθυπουργούς ήταν το Κυπριακό, με τον κ. Σημίτη να λέει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν χωρίς λύση και τον κ. Γκιουλ να υποστηρίζει ότι το κλειδί που θα λύσει όλα τα προβλήματα είναι εκείνο μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας.

    Ενώ ο κ. Γκιουλ είπε ότι ανέμενε μια ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2003, ο κ. Σημίτης, του οποίου η χώρα θα προεδρεύει της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2003, είπε ότι η ημερομηνία της Τουρκίας θα είναι το 2004.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σημίτης είπε ότι συζήτησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει αποφάσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, καθώς και την ''πρόοδο στο Κυπριακό και τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ''.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λόρδος Χάνεϊ - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 4.45 το απόγευμα ώρα Κύπρου, η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [26] (Κ) Λάρνακα - Τουλούζη - Κυπριακές Αερογραμμές- Α330

    Παραδόθηκε σήμερα επίσημα στις Κυπριακές Αερογραμμές, το νέο σύγχρονο αεροσκάφος τύπου Α330 που φέρει το όνομα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Σε ομιλία του κατά τη τελετή παράδοσης του Α330 στο αεροδρόμιο Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε στο υπόστεγο συντήρησης του Τεχνικού Τμήματος των ΚΑ στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ''ξεχωριστή'' για την ιστορία των ΚΑ, διότι, όπως είπε, ''υποδεχόμαστε τη νέα ναυαρχίδα του στόλου μας, το υπερσύγχρονο Airbus A330 200, μπαίνοντας έτσι σε μια νέα εποχή ανανέωσης και ανάπτυξης της εταιρείας μας''.

    [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    O Κόφι Ανάν διατηρεί ακόμη ζωντανές τις ελπίδες του ότι στην Κοπεγχάγη θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα για το Κυπριακό.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, κατά την προσέλευσή του στην έδρα του ΟΗΕ, και απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένει θετικά αποτελέσματα στην Κοπεγχάγη, ή αν τα μέρη θα έχουν και άλλη ευκαιρία στο μέλλον, είπε: Μου είναι δύσκολο να πω. Η δυναμική αυτών των συναντήσεων μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Ελπίζω όλα να πάνε καλά".

    [28] (Κ) Κοπεγχάγη - Γκιούλ - Μπερλουσκόνι - Ημερομηνία

    Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως πρέπει πρώτα να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά να λυθεί το Κυπριακό, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλλάχ Γκιούλ ζήτησε να δοθεί ημερομηνία στη χώρα του για έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων μέσα στο 2003.

    [29] (Κ) Κοπεγχάγη - Σημίτης - Κύπρος - Τουρκία

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προηγηθεί της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα το απόγευμα στην Κοπεγχάγη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ ότι αν η χώρα του γίνει δεκτή στην ΕΕ θα είναι εύκολο να επιλυθούν τα εκκρεμή προβλήματα.

    Ο κ. Σημίτης, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ και απαντώντας σε ερώτηση προειδοποίησε την τουρκική ηγεσία ότι θα δυσκολέψει πολύ τη θέση της εάν η Αγκυρα μετά την ένταξη της Κύπρου επιδώσει νότα με την οποία θα ενημερώνει την ΕΕ ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση αυτή των "15".

    [30] (Κ) Φινλανδία - Κύπρος - Ενταξη - Τουρκία

    Την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ επανενωμένη, αλλά και την ξεκάθαρη θέση ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη, διατύπωσε σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση της Φινλανδίας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη.

    [31] (Κ) Κόφι Ανάν - Κοπεγχάγη - Δεν συντρέχουν λόγοι

    Αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στο ΚΥΠΕ υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί η ανωνυμία του, ανέφερε πως ο Γενικός Γραμματέας έχει καταλήξει στο ότι δεν συντρέχουν λόγοι μετάβασής του στην Κοπεγχάγη.

    [32] (K) Κοπεγχάγη - Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [33] (Κ) Εκχαρτ - ΓΓ ΟΗΕ - Κοπεγχάγη - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δεν σχεδιάζει να μεταβεί στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Φρεντ Εκχαρτ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Εκχαρτ, κληθείς να σχολιάσει αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα αρκεστεί στην υπογραφή κάποιου κοινού ανακοινωθέντος, στην περίπτωση που είναι αδύνατη η υπογραφή συνολικής συμφωνίας, είπε: Το έγγραφο που βρίσκεται στο τραπέζι, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε περισσότερο, από πλαίσιο συμφωνίας για διαπραγματεύσεις. Δεν είναι η τελική διευθέτηση".

    [34] (Κ) Τόνι Μπλερ - Τουρκική αντιπροσωπεία

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε ύστερα από συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία στην Κοπεγχάγη ότι είναι ''υπερβολικά'' μακριά το 2005 για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 12 December 2002 - 18:49:26 UTC