Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γ. Μαγκριώτης - ΗΠΑ - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] (Κ) Τόμας Μίλερ - ΣΑΕ - Βράβευση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ επιμελητήριο - Σχέδιο Ανάν
  • [05] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αφαλάτωση - Νοέμβριος - Βροχόπτωση
  • [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Βασιλείου - Διπλό δημοψήφισμα
  • [07] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Γκιούλ - Ερογλου - Σχέδιο Ανάν
  • [08] (Κ) "Κίπρις" - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (Κ) Γιακίς - ΗΠΑ - Ντενκτάς
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκδήλωση Τιμής - ΚΟΓΕΕ
  • [11] (Κ) ΓΓ ΠΕΟ - Σχέδιο Ανάν - Συνδικαλισμός
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σχέδιο Λύσης - Δημοσιεύματα
  • [13] (Κ) Β' Σύνοδος Βουλής των Παιδιών - Πρόεδρος Βουλής
  • [14] (Κ) Πουργουρίδης - Σχέδιο Ανάν - Νέα Υόρκη
  • [15] (Κ) Πρέσβειρα Κύπρου στις ΗΠΑ - Τιμητική εκδήλωση
  • [16] (Κ) Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Εγγραφο Μάουρερ

  • [01] (Κ) Γ. Μαγκριώτης - ΗΠΑ - Κύπρος - ΕΕ

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα γίνει ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού της προβλήματος, υπογράμμισε μιλώντας σε ομογενείς δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Μαγκριώτης.

    [02] (Κ) Τόμας Μίλερ - ΣΑΕ - Βράβευση

    Την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΣΑΕ στο Μανχάταν, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιακής Εβδομάδας και του περιφερειακού συνεδρίου Αμερικής, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο.

    Ο Τόμας Μίλερ, και η βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης.

    Η ομιλία του κ. Μίλερ κάλυψε όλες τις πτυχές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια κ.ά.

    Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Μίλερ είπε ότι «το σχέδιο μπορεί να εξυπηρετήσει ως βάση για διαπραγματεύσεις και βάση για συμφωνία". Είναι, είπε, ένα σχέδιο που προστατεύει νομικά τα ζωτικά συμφέροντα όλου του λαού της Κύπρου.

    "Υποστηρίζουμε το σχέδιο, υπάρχει πραγματική προσπάθεια να το προωθήσουμε και συμπίπτει με την ημερομηνία της 12ης Δεκεμβρίου», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου, «απλά υπάρχει καλύτερη ευκαιρία αν πιέσουμε αυτό το παράθυρο τώρα».

    Υπενθύμισε την συμφωνία που έκανε ο πρέσβης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τους Ευρωπαίους για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, με αντάλλαγμα την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας.

    «Δεν την πρόσεξαν πολλοί, όμως άλλαξε την εξίσωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Ειδικός Συντονιστής για το κυπριακό, επισημαίνοντας ότι πρόσθεσε το νέο συστατικό που χρειαζόταν για να βοηθήσει στη δημιουργία ώθησης για την επίλυση του προβλήματος.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι παρασκηνιακές και διπλωματικές ενέργειες με αφορμή το σχέδιο Ανάν για λύση του προβλήματος, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το αίτημα της Τουρκίας για καθορισμό στην Κοπεγχάγη ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι η γνωμάτευση των γιατρών για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου και η ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτού.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σεισμικές εξελίξεις στην τουρκική πλευρά'', γράφει ότι δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Αγκυρα θα προβεί σε ''σεισμικές αλλαγές'' στη στάση της στο Κυπριακό, αφού έλαβε ενθαρρυντικά μηνύματα από Ευρωπαίους ηγέτες, όσον αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη και αφού η Ελλάδα πίεσε προς την κατεύθυνση αυτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν την απάντηση του Τ/Κ ηγέτη στο σχέδιο Ανάν το αργότερο την Δευτέρα, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί πως ο Ντενκτάς πήρε την παράταση για λήψη απόφασης στο σχέδιο Ανάν από μόνος του.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Γνώριζαν το σχέδιο πριν υποβληθεί'' γράφει ότι ευρωπαϊκό ντοκουμέντο αποκαλύπτει συμπαιγνία, αφού οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο γνώριζαν για το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν, τα χρονοδιαγράμματα και την κατάθεσή του, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την υποβολή του, ενώ αναφέρει ότι η πρόνοια του σχεδίου για εξαμελές προεδρικό συμβούλιο ήταν ιδέα της ε/κ πλευράς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Σημίτη και του σχεδίου Ανάν, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Ιωάννης Βαρβιτσιώτης κάλεσε τον κ. Σημίτη να παραιτηθεί ''διότι γνώριζε για το σχέδιο Ανάν και έλεγε ψέματα στο ελληνικό λαό''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ο.Κ από Κούρο και Παπαπέτρου σε αντίθεση με το Υπουργείο Εξωτερικών'' γράφει ότι με βάση εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΕ που αποκαλύπτει ο ''Π'', δόθηκε συγκατάθεση από τους συνεργάτες του Προέδρου για υποβολή του σχεδίου Ανάν πριν από την Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, καθώς και η διαβεβαίωση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υπέγραφε πριν την Σύνοδο Κορυφής συμφωνία, ενώ όπως αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την αντίθεσή του προς αυτή την κίνηση. Αλλού γράφει ότι οι Ιεράρχες της Κύπρου ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο οποίος αν και σωματικά παρουσίασε βελτίωση, το επικοινωνιακό πρόβλημα που έχει είναι μη αναστρέψιμο. Τη Δευτέρα θα συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος, η οποία θα συζητήσει για την υγεία του Μακαριότατου και θα ενημερωθεί επίσης και από τον Γενικό Εισαγγελέα για το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο '''Κλείσιμο' άρον - άρον'' γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ και του Ειδικού του Συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο, συζητήθηκαν τα διάφορα σενάρια για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Γράφει ότι εάν ο Τ/Κ ηγέτης δεν επιστρέψει στην Κύπρο, ο Ανάν θα επιδιώξει την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας από τον Πρόεδρο Κληρίδη, και ενώ ο Αλβαρο ντε Σότο θα διαβουλεύεται με την ε/κ πλευρά και ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ με τον Ντενκτάς στην Νέα Υόρκη, ο Κοφι Ανάν θα συνομιλεί με Αθήνα και Αγκυρα. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι στις Κυπριακές Αερογραμμές υποβόσκει νέα κρίση με αφορμή την αναδιάρθρωση του τμήματος επιχειρήσεων και την προαγωγή ορισμένων πιλότων, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη απεργιακών μέτρων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αγκυρα. Ναι με ανταλλάγματα'' γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με κύριο θέμα το Κυπριακό, και θα προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις. Σήμερα ο νέος ΥΠΕΞ της χώρας μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη για να καταγράψει τις απόψεις του Τ/Κ ηγέτη. Σκοπός της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει εκ προοιμίου σημαντικά ανταλλάγματα στην Κοπεγχάγη για να συνεργαστεί στο Κυπριακό, αναφέρει ο ''Φ'', ενώ προβάλλει ''διαφωνίες'' Γενικού Εισαγγελέα και Διαπραγματευτή της Κύπρου με την ΕΕ, για τη σύνδεση λύσης-ένταξης στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι μια Κερυνειώτισσα, η Μ. Πατούδη οδηγεί την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί της αποστερεί το δικαίωμα χρήσης της περιουσίας της, η οποία είναι ένα παραθαλάσσιο σπίτι, που χρησιμοποιεί ο Τ/Κ ηγέτης ως θερινό θέρετρο.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Καθαρή λύση'' γράφει ότι ο Κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καθαρή λύση στο Κυπριακό χωρίς την προσθήκη αστερίσκων ή άλλων παρατηρήσεων, και αποσυνδέοντας έτσι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από το Κυπριακό, προειδοποιεί για χρησιμοποίηση του ελληνικού βέτο στη διεύρυνση. Γράφει επίσης ότι ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να λύσει το Κυπριακό, με από κοινού αυτοθυσία με την Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη στις 16 Απριλίου. Αλλού αναφέρει ότι ένα χαρτοφύλακα γεμάτο με σοβαρά σκάνδαλα, ατασθαλίες, παραλείψεις και παρατυπίες που στοιχίζουν στο Δημόσιο εκατομμύρια επί εκατομμυρίων λιρών, περιέχει η ετήσια έκθεση για το 2001 που παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Οι ιδιοκτήτες περιουσιών μπορεί να λάβουν περισσότερα από ότι πιστεύουν'' γράφει ότι οι Ε/Κ πρόσφυγες βιάζονται να καταθέσουν προσφυγές προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω του φόβου για μικρές αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο δικηγόρος ο οποίος χειρίζεται τις αιτήσεις των προσφύγων στο ΕΔΑΔ, εκτιμά ότι οι αποζημιώσεις θα είναι πιο ψηλές από ότι πιστεύει ο κόσμος. Αναφέρει επίσης ότι ο Τ/Κ ηγέτης αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα σε 12 μέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ξεχωριστές διασκέψεις Τύπου χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχηγοί κρατών της ΕΕ, κάλεσαν την Τουρκία να συνεργαστεί στο Κυπριακό και στο θέμα του ευρωστρατού για να έχει έτσι περισσότερες ευκαιρίες όσον αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Οι προϋποθέσεις για την οικονομία'', ότι σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μονάδας Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Κύπρος θα βγει κερδισμένη οικονομικά από μια λύση η οποία θα έχει μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και να μπορεί να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στα οικονομικά των κρατιδίων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει κείμενο το οποίο αναφέρεται στις ελλείψεις, στρεβλώσεις, και απαντήσεις στα ερωτήματα που τυχόν εγερθούν αν τελικά το σχέδιο Ανάν τεθεί υπό διαπραγμάτευση.

    [04] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ επιμελητήριο - Σχέδιο Ανάν

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να διαπραγματευτούν στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να καταλήξουν σε μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

    [05] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αφαλάτωση - Νοέμβριος - Βροχόπτωση

    Ο Νοέμβριος είναι μέχρι στιγμής ο 13ος χειρότερος Νοέμβριος του αιώνα, αφού η βροχόπτωση που καταγράφηκε έφθασε τα 16 χιλιόμετρα που αντιστοιχούν με ποσοστό 30% της κανονικής για ολόκληρο το μήνα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκε χθες την περιοχή του αναπτυξιακού ''Εργου Αφροδίτη'' στα Κούκλια, της εταιρείας Lanitis Development Ltd, όπου προωθείται η πρώτη μεγάλη ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μονάδα που αναμένεται ότι θα καλύψει υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες του έργου.

    [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Βασιλείου - Διπλό δημοψήφισμα

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ''εντελώς απαράδεκτες'' τις δηλώσεις του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, σε σχέση με το διπλό δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού και ένταξη της χώρας στην ΕΕ, που περιλαμβάνει το σχέδιο Ανάν.

    [07] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Γκιούλ - Ερογλου - Σχέδιο Ανάν

    Ο Τ/Κ ηγέτης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'' κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών έγινε και αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό.

    [08] (Κ) "Κίπρις" - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προγραμματίζει να συναντηθεί εκ νέου με τους ηγέτες της ε/κ και της τ/κ πλευράς στη Νέα Υόρκη, πιθανόν στις 30 Νοεμβρίου.

    [09] (Κ) Γιακίς - ΗΠΑ - Ντενκτάς

    Δεν υπάρχει ριζική αλλαγή στις θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός εξωτερικών της χώρας Γιασάρ Γιακίς κατά την αναχώρησή του σήμερα για τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκδήλωση Τιμής - ΚΟΓΕΕ

    Με το Βραβείο Υπεροχής, μια μπρούτζινη γυναικεία φιγούρα η οποία ατενίζει με ελπίδα το μέλλον και συμβολίζει την γυναικεία θέληση για άνοδο, πρόοδο, ανέλιξη και ειρήνη τίμησε τo διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών (ΚΟΓΕΕ) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την προσφορά του στην Κύπρο.

    Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''ενώ υπερτερούμε έναντι των άλλων υπό ένταξη χωρών στους πλείστους τομείς, υστερούμε σ ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή''.

    [11] (Κ) ΓΓ ΠΕΟ - Σχέδιο Ανάν - Συνδικαλισμός

    Οι εργαζόμενοι της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ προσβλέπουν στις διεργασίες και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με την ελπίδα αυτές να οδηγήσουν σε λύση στη βάση ενός ομόσπονδου συστήματος όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και όπως περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του Κυπριακού Συνδικαλιστικού Φόρουμ, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε ομιλία του στη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ.

    ''Διεκδικούμε μαζί Ε/Κ και Τ/Κ ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής ασφάλισης, ενιαία αγορά εργασίας και επίπεδα μισθών δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και επιλογής εργοδότη σε οποιονδήποτε μέρος της Κύπρου. Διεκδικούμε κράτος απαλλαγμένο από διακρίσεις'' υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σχέδιο Λύσης - Δημοσιεύματα

    ''Δεν γνωρίζαμε το σχέδιο, είχαμε ορισμένες πληροφορίες'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία συνεργάτες του γνώριζαν εδώ και μήνες για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού και κατέβαλλαν προσπάθειες για υποβολή του πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    ''Είχαμε ορισμένες πληροφορίες και επί τη βάση των πληροφοριών αποφασίσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη - όχι την τελευταία που είχαμε στην Αθήνα - να δράσουμε προληπτικά'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντώντας στα δημοσιεύματα που επικαλούνται έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οπως ανέφερε, σαν αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ''κάναμε διαβήματα, γραπτά, δικά μου προς τον ΓΓ και τονίσαμε ότι εάν αυτά τα πράγματα που πληροφορούμεθα είναι μέσα στο σχέδιο δεν θα μπορέσουμε να αποδεχθούμε το σχέδιο''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν αληθεύει ότι έχει πάρει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    [13] (Κ) Β' Σύνοδος Βουλής των Παιδιών - Πρόεδρος Βουλής

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη συμμετοχή 56 παιδοβουλευτών, η Β' Σύνοδος της Βουλής των Παιδιών, με θέμα '' το χειρισμό παιδιών μέσα από το Εκπαιδευτικό Σύστημα σε σχέση με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού''.

    Κατά τη διάρκεια της φετινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής των Παιδιών, ακούστηκαν τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των εκθέσεων από τις πέντε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδοβουλευτών των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

    Η ολομέλεια της Βουλής των Παιδιών ενέκρινε στην πλειοψηφία της όλα τα αιτήματα των εκθέσεων, τα οποία υποβλήθηκαν, ενώ οι παιδοβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα θέματα τα οποία υπέβαλαν.

    [14] (Κ) Πουργουρίδης - Σχέδιο Ανάν - Νέα Υόρκη

    Ορθή ήταν η απόφαση της Κύπρου και της Ελλάδας για διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν ενώ αντίθετη απόφαση θα ήταν μέγα σφάλμα για την Κύπρο, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης προχθές σε ομιλία του σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα όπως δείχνουν τα πράγματα δεν μπορούν να καλυφθούν και αυτό δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της ε/κ πλευράς.

    ''Αν δεν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου τότε θα προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου'' είπε.

    [15] (Κ) Πρέσβειρα Κύπρου στις ΗΠΑ - Τιμητική εκδήλωση

    Η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή τιμήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της οργάνωσης Εθνική Επιτροπή Εκκλησιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τάμπα της πολιτείας της Φλώριδας.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενη στο σχέδιο Ανάν υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία θα συνειδητοποιήσουν τα ωφελήματα τα οποία προέρχονται από επίτευξη λύσης του Κυπριακού με βάση να ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [16] (Κ) Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Εγγραφο Μάουρερ

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος χαρακτήρισε σήμερα "κακοήθειες" τα δημοσιεύματα που τον φέρουν μαζί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου να έχουν ζητήσει όπως το σχέδιο λύσης Ανάν κατατεθεί πριν από την Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Οπως ανέφερε για τον ίδιο δεν είχε σημασία πότε θα γινόταν η υποβολή του σχεδίου ''αλλά το περιεχόμενο του σχεδίου''.

    ''Αν ερχόταν οποιοσδήποτε αξιωματούχος του ΟΗΕ ή της ΕΕ και με ρωτούσε κατά πόσο θα θέλαμε να κατατεθεί ένα σχέδιο, δεν θα του έλεγα να μην κατατεθεί εφόσον θα ήταν σχέδιο το οποίο θα περιέχει τις βασικές αρχές που έθετε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία κατά επανάληψη'', είπε ο Υφυπουργός.

    Δηλαδή, πρόσθεσε, να είναι ένα σχέδιο που να στηρίζεται πάνω στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, πάνω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, πάνω στις ομόφωνες αποφάσεις και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Κούρος είπε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του εγγράφου του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Κύπρο Λεοπόλτ Μάουρερ, το οποίο επικαλούνται τα δημοσιεύματα.

    ''Δεν ξέρω τι έχει γράψει ο κ. Μάουρερ'', είπε και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από τον Πρέσβη της ΕΕ ενημέρωση για την έκθεση.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε άλλη άποψη σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου λύσης πριν από την Κοπεγχάγη, ο κ. Κούρος είπε ότι ουδέποτε εκφράστηκε κάποιο σχετικό παράπονο από τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς αν το σχέδιο Ανάν συνδέει την ένταξη με την λύση, ο κ. Κούρος είπε ότι τα δημοσιεύματα αφορούν συνάντηση του με τον κ. Μάουρερ τον Οκτώβριο με βάση την πληροφόρηση που υπήρχε τότε για το σχέδιο.

    Σε σχόλιο ότι το σχέδιο Ανάν συνδέει την ένταξη με τη λύση είπε πως ''ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται τον συσχετισμό του σχεδίου λύσης μαζί με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου''.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για Ενταξη στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου για σύνδεση λύσης και ένταξης στο δημοψήφισμα είπε ότι "ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε διευκρινίσεις γι΄αυτό το θέμα".

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε με δηλώσεις του στην Χάγη ότι υπάρχει ευχέρεια χρόνου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου για να συμφωνηθεί το πλαίσιο, ο κ. Κούρος, είπε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρειάζονται συζήτηση και διερωτήθηκε για τα χρονικά πλαίσια που υπάρχουν δεδομένης και της κατάστασης της υγείας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Ο χρόνος ο οποίος παρουσιάζεται μπροστά μας είναι τόσο στενός που διερωτώμαι πως θα γίνει αυτή η διαπραγμάτευση'', είπε ο κ. Κούρος.

    Ανέφερε ότι σε επαφές του Προέδρου Κληρίδη με αξιωματούχους υπάρχει συμφωνία πως θέματα ''χρειάζονται να διευκρινιστούν, χρειάζονται να αλλάξουν''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι ''δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα'', είπε ότι δεν είναι ο ειδικός για να δίνει ερμηνείες στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 November 2002 - 20:49:29 UTC