Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΣ ΟΗΕ - Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [02] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Τόμας Γουέστον
  • [03] (Κ) Εκδηλώσεις καταδίκης ψευδοκράτους
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Ιδιωτικό αεροπλάνο
  • [06] (Κ) Νεολαία - Καταδίκη ψευδοκράτους
  • [07] (Κ) Φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις - Ψήφισμα
  • [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Πρόγραμμα
  • [10] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Διεύρυνση - Τουρκοκύπριοι
  • [11] (K) Διεύρυνση - Δημοσκόπηση - Κύπρος
  • [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ψευδοκράτος - Ψήφισμα
  • [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [16] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Ψευδοκράτος
  • [17] (Κ) Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβίαση εναέριου χώρου
  • [18] (Κ) ΔΗΚΟ Κερύνειας - Σχέδιο Λύσης
  • [19] (Κ) Ντόρα Μπακογιάννη - Σχέδιο Ανάν
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ελληνας Πρωθυπουργός
  • [22] (Κ) Κ. Καραμανλής - Τόμας Γουέστον
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [24] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [27] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Ελλάδα - Κύπρος - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) ΓΣ ΟΗΕ - Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Κύπρος και Ελλάδα επέκριναν έντονα με παρεμβάσεις τους στη Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

    [02] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Τόμας Γουέστον

    Επείγουσα χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι υπάρχουν τελεσίγραφα, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε αργά χθες στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική τη στιγμή για την πορεία του Κυπριακού, και πρόσθεσε ότι ''δεν βρισκόμαστε ακόμη μπροστά στη λύση. Εχουμε μια πρόταση από τον κ. Κόφι Ανάν'', εκφράζοντας την ελπίδα βάσει αυτής της πρότασης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

    [03] (Κ) Εκδηλώσεις καταδίκης ψευδοκράτους

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για διευθέτηση του Κυπριακού, οι αντιδράσεις σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, τα σενάρια, η επιστροφή του Τ/Κ ηγέτη στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις και επαφές των ξένων παραγόντων μονοπωλούν τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι Κερυνειώτες, οι εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους και η επίσκεψη του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Αρον - άρον επιστρέφει ο Ντενκτάς'', ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, παρά τις αντίθετες οδηγίες των ιατρών του, αποφάσισε να επιστρέψει επειγόντως στα κατεχόμενα ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό. Αύριο αναμένεται και η παράνομη μετάβαση στα κατεχόμενα του νικητή των εκλογών στην Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του προς τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητεί την προσωπική τους υποστήριξη για τη διαμόρφωση μιας συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύσης στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Διχοτομικό το σχέδιο Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα ότι κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Αθήνα για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο τα Ηνωμένα Εθνη επέδωσαν στις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικές των αντιδράσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι δηλώσεις των πρώην Υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρου Πάγκαλου, Γεράσιμου Αρσένη και Γιάννη Καψή, ότι με το σχέδιο αυτό θεσμοθετείται και λειτουργικά η διχοτόμηση. Αρνητικά τοποθετείται επί του σχεδίου και η Νέα Δημοκρατία, η οποία προειδοποιεί για περιπέτειες στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε περίπτωση υιοθέτησής του ως έχει. Αλλού γράφει για κρίση στις σχέσεις Αθηνών και ΑΚΕΛ και για ''οργίλη αντίδραση'' του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ''προδεσμεύσει'' την ε/κ πλευρά για αποδοχή του σχεδίου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αγώνας τρόμου η Κοπεγχάγη'', γράφει πως η δεδομένη αποδοχή του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών, ως βάσης για διαπραγμάτευση, οδηγεί εκ των πραγμάτων στο κύριο και ουσιαστικό μέρος για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλη είδηση είναι η σημερινή αντικατοχική εκδήλωση διαμαρτυρίας των Κερυνειωτών στο θέατρο της Σχολής Φάλκον στο Στρόβολο, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας αποφάσισε επίσης όπως αντιπροσωπεία της μεταβεί αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με την ελλαδική πολιτική ηγεσία και για να συζητήσει μαζί τους το σχέδιο Ανάν.

    Η ''Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο ''Διαλύουν την Κύπρο'', ότι τρεις πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι Θόδωρος Πάγκαλος, Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Καψής, επικρίνουν τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου για τη στάση τους έναντι του σχεδίου Ανάν, με το οποίο θεωρούν ότι γίνονται αποδεκτές οι αξιώσεις του κ. Ντενκτάς και θεσμοθετείται η διχοτόμηση. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αντιδράσεις του Μητροπολίτη Πάφου στο σχέδιο Ανάν, για το οποίο δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να βιαστεί η ε/κ πλευρά να δώσει απάντηση ούτε θετική ούτε αρνητική, αλλά να μελετηθεί πρώτα και να συζητηθεί ενδελεχώς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Επιστρέφει εσπευσμένα'' αναφέρεται στην επιστροφή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα προκειμένου να ''αναλάβει πλήρως τους χειρισμούς στο Κυπριακό μετά και την υποβολή του σχεδίου Ανάν'', ενώ ''δρομολογούνται ήδη κρίσιμοι ελιγμοί από την Αγκυρα''. Γράφει ότι οι Τούρκοι στρατηγοί παρουσιάζονται με σκληρή γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στις λεγόμενες πραγματικότητες και στα δύο κράτη. Αλλού αναφέρεται σε παράταση της επίσκεψης του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου στην Αθήνα για επαφές που έχουν ως αντικείμενο τα όσα απορρέουν από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν σε σχέση με τα αμυντικά ζητήματα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Παράταση στον Ντενκτάς'' γράφει ότι ο ανώτερος σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν επιβεβαίωσε χθες πληροφορίες που φέρουν το ΓΓ του ΟΗΕ να έχει δώσει παράταση χρόνου στον Τ/Κ ηγέτη, για να απαντήσει πέραν της 18ης Νοεμβρίου, αν αποδέχεται το σχέδιο του ως βάση για διαπραγμάτευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας θα είναι ο κύριος ομιλητής στην αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει το ΑΚΕΛ στις 6.45 σήμερα το απόγευμα στο οδόφραγμα του Ορφέα με αφορμή τη δέκατη ένατη επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Νέα σελίδα στην κυπριακή Ιστορία'' αναφέρεται σε σχετική δήλωση του Τ/Κ ηγέτη για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού και προβάλλει δηλώσεις της εκπροσώπου του ΟΗΕ ότι ο Κόφι Ανάν αρνείται να δώσει παράταση χρόνου στον κ. Ντενκτάς για απάντηση αν αποδέχεται τις προτάσεις του ως βάση για διαπραγμάτευση. Επίσης προβάλλει ανταπόκριση του πρακτορείο Ρόιτερς από τη Βαρσοβία ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ είναι πιθανόν να εισηγηθούν την ερχόμενη εβδομάδα όπως η διεύρυνση προς ανατολάς γίνει την 1η Απριλίου ή 1η Μαϊου 2004 αντί την 1η Ιανουρίου 2004 όπως προγραμματίζεται.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος Σήμερα'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φαντασίωση η διάλυση της Εθνικής Φρουράς'' γράφει ότι τα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο ''περί διάλυσης της Εθνικής Φρουράς'' στα πλαίσια λύσης του κυπριακού προβλήματος διαψεύδονται από Αθήνα και Λευκωσία ως εντελώς ανυπόστατα. Προσθέτει ότι διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα ανάφεραν ότι ''η ελληνική παρουσία θα παραμείνει τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά ισχυρός παράγοντας στην Κύπρο''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι ''δεν θα διαλύσουμε το κράτος για την ένταξη''.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Συντάκτης'' υπό τον τίτλο ''Θετική συναπόφαση'' γράφει ότι η απόφαση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για το ''ναι'' στο σχέδιο λύσης του Κόφι Ανάν θα είναι κοινή. Προσθέτει ότι η ουσία της συναπόφασης που θα ληφθεί αύριο στην Αθήνα θα είναι ναι σε λύση όχι όμως στη διάλυση και σε νέα εκδοχή της ''Ζυρίχης''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΕΔΗ, σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος χθες, είπαν ναι στην αποδοχή του σχεδίου λύσης ως βάση διαπραγμάτευσης ενώ οι ΝΕΟ σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου τους Νίκου Κουτσού ανακοίνωσαν το δικό τους όχι σε αυτό.

    Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' έχει κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο ''Το μεγάλο δίλημμα'' και γράφει ότι οι δύο πλευρές του κυπριακού προβλήματος εμφανίζονται έτοιμες να αποδεχτούν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του προβλήματος ως βάση για διαπραγμάτευση αλλά δεν είναι ικανοποιημένες με τα στενά χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Κόφι Ανάν. Αναφέρεται ακόμη στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κατά την οποία επισημάνθηκε ότι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν από την καθυστέρηση της θεραπείας τους λόγω της λίστας αναμονής στο Γενικό Νοσοκομείο και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου.

    [05] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Ιδιωτικό αεροπλάνο

    Με ιδιωτικό αεροπλάνο θα φθάσει αύριο στα κατεχόμενα ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία και αρχηγός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με το σημερινό τ/κ Τύπο, ο κ. Ερντογάν κατά την ολιγόωρη παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα θα συναντηθεί επίσης με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου, το λεγόμενο ''πρόεδρο'' της ψευδοβουλής Βεχμπί Ζεκί Σέρτερ και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    [06] (Κ) Νεολαία - Καταδίκη ψευδοκράτους

    Εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Στη συνέχεια πορεύθηκαν προς το οδόφραγμα το Λήδρα Πάλας, όπου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία.

    Στη διαδρομή, οι φοιτητές σταμάτησαν έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου τους περίμενε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κ. Χριστόφιας έδειξε να επαινεί τους μαθητές και φοιτητές με το χειροκρότημά του.

    Οι μαθητές κρατούν ελληνικές και κυπριακές σημαίες και φωνάζουν συνθήματα κατά της τουρκικής κατοχής.

    Μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό είναι ''Κύπρος - Ενωμένη - Ανεξάρτητη'', ''Ανεξαρτησία - Λευτεριά - Δημοκρατία'' και ''Τα Σύνορα μας είναι στην Κερύνεια'', ενώ ακούγεται το σύνθημα ''Λευτεριά - Επιστροφή''.

    [07] (Κ) Φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις - Ψήφισμα

    Το "ξεκάθαρο" μήνυμα ότι οι φοιτητές και μαθητές της Κύπρου 19 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς ''δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν κανένα από τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής'', αναφέρει το ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη οι φοιτητικές και οι μαθητικές οργανώσεις της Κύπρου.

    [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη συνεδρία αναμένεται ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, που υπέβαλε στα ενδιαφερόμενα μέρη την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να του απαντήσουν μέχρι τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, κατά πόσον αποδέχονται τις προτάσεις του ως βάση για διαπραγμάτευση.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα όπου θα διαβουλευθεί με την ελληνική πολιτική ηγεσία για το σχέδιο που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη θα συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης οι επαφές του Πρόεδρου Κληρίδη αρχίζουν αύριο στις 8:30 το πρωί με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Στις 10:45 ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12:45.

    Θα ακολουθήσει στις 1 γεύμα εργασίας προς τιμήν του Προέδρου Κληρίδη.

    Στις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τη ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα. Μισή ώρα αργότερα θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Οι επαφές του Προέδρου το Σάββατο ολοκληρώνονται στις 7 το απόγευμα με συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Την Κυριακή στις 8 το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Μια ώρα αργότερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γιώργο Συλλούρη καθώς και το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

    [10] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Διεύρυνση - Τουρκοκύπριοι

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκυκυπρίων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι πιστεύει ότι η ένταξη θα είναι επωφελής τόσο για τις τουρκοκυπριακές περιοχές της νήσου όσο και για τους ίδιους προσωπικά.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από το τουρκοκυπριακό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων KADEM για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την περίοδο μεταξύ 1 και 20 Σεπτεμβρίου, το 88,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν «καλό πράγμα», το 3,5% θεωρεί ότι θα ήταν «κακό πράγμα», ενώ το 7,9% απάντησε «ούτε καλό, ούτε κακό».

    [11] (K) Διεύρυνση - Δημοσκόπηση - Κύπρος

    Το 58% των Κυπρίων θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν γίνονταν δημοψήφισμα, το 25% θα ψήφιζε κατά, ενώ το 3% θα απείχε από τη διαδικασία. Η διαφορά έως το 100% είναι οι αναποφάσιστοι.

    Αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο» που έγινε για λογαριασμό της ΕΕ στις 13 υποψήφιες χώρες μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 16 Οκτωβρίου 2002. Πάντως, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (Ανοιξη 2002) υπάρχει μια μείωση του ποσοστού που θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων.

    Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 47% των Κυπρίων θεωρεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως «καλό πράγμα», το 34% «ούτε κακό ούτε καλό», ενώ το 12% θεωρεί «κακό πράγμα» την ένταξη. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, υπάρχει μια μείωση των θετικών απαντήσεων στην ένταξη κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7428          1,7532
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7494          1,7598
    Λίρα Αγγλίας                     1,1084          1,1150
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,0063        212,6943
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1006          3,1254
    Δολάριο Καναδά                     2,7541          2,7761
    Κορώνα Δανίας                     12,9346         13,0380
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7271         12,8289
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8059         15,9323
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5542          2,5746
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           108,56    ( 2,56)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.159.164
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.283.337    430,58  ( 2,55)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    681.581    122,70  ( 2,64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    298.150     93,57  ( 1,88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     35.639     24,46  ( 4,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     59.092     69,16  ( 1,33)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     25.446    127,18  ( 1,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     55.981     22,12  ( 2,74)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     82.085     72,60  ( 1,37)
    Ετ. Πληροφορικής              £     89.660      4,13  ( 5,36)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    192.208     26,46  ( 2,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      3.292     16,19  ( 8,08)
    Ξενοδοχεία                    £    135.782     54,24  ( 3,57)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.013.711    102,07  ( 2,88)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ψευδοκράτος - Ψήφισμα

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) επέδωσε σήμερα ψήφισμα στις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο τονίζεται ότι η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους ''συνιστά παράβαση κάθε αρχής και δικαίου''.

    [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις

    Δεν διαλύεται η Εθνική Φρουρά και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρις ότου υπογραφεί σχέδιο λύσης για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου στο περιθώριο ιδιωτικής επίσκεψης, είχε επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάννο Παπαντωνίου.

    [16] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Ψευδοκράτος

    Το Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών καταδικάζει με σημερινή του ανακοίνωση την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καλώντας παράλληλα την κυπριακή πολιτική ηγεσία σε ''συνέπεια, σύνεση, ευθύνη και συνεργασία'' για αντιμετώπιση της δύσκολης στιγμής την οποία διέρχεται ο κυπριακός λαός.

    Οι Οικολόγοι αποκαλούν την ''διχοτομική ανακήρυξη χωριστού κράτους'' από τον Ραούφ Ντενκτάς ως ''ακόμα ένα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων''.

    [17] (Κ) Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβίαση εναέριου χώρου

    Ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους εφτά αεροσκάφη επιδείξεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τύπου F5 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε παραστάσεις προς τα ΗΕ για την παραβίαση αυτή.

    [18] (Κ) ΔΗΚΟ Κερύνειας - Σχέδιο Λύσης

    Το ΔΗΚΟ Κερύνειας απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού και καλεί τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ''να βρουν τους τρόπους και τα επιχειρήματα για να το απορρίψουν''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ Κερύνειας θεωρεί ότι το σχέδιο δεν προτείνει ''λύση ομοσπονδίας με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα, πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, όπως περιλαμβάνονται στις διεθνείς διακηρύξεις, το Διεθνές Δίκαιο, και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    [19] (Κ) Ντόρα Μπακογιάννη - Σχέδιο Ανάν

    Η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι απαραίτητη, διότι πολλά από τα σημεία, όπως παρουσιάζονται σήμερα στο σχέδιο ''δεν οδηγούν σε λειτουργική λύση για την Κύπρο'', εκτιμά η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα για την Αθήνα όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία για το σχέδιο που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Πριν την αναχώρησή του ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πως σκοπός της επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση ''για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε εν σχέσει με το σχέδιο που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας''.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ελληνας Πρωθυπουργός

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο το σχέδιο λύσης που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν για επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν εκτενώς στη Βαρσοβία, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι οποίοι βρίσκονται στην πολωνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ομήρου αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ συναντήθηκε, επίσης, στο περιθώριο της συνόδου, με το Γερμανό Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόϊγκεν και τον ηγέτη του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίς Μπαϊκάλ.

    [22] (Κ) Κ. Καραμανλής - Τόμας Γουέστον

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 2,56% έκλεισε η χρηματαγορά στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ανήλθε στις 108,56 μονάδες, ενώ εκπληκτικά κέρδη παρουσίασαν ο κλάδος της Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας Ψαριών (8,08%) και της Πληροφορικής (5,36%). Μεγάλη ήταν και η άνοδος του όγκου συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 3,1 εκατομμυρίων λιρών.

    [24] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις

    Εθνική ζημιά και όχι όφελος κάνουν όσοι μιλούν είτε υπέρ είτε κατά του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά την άφιξή του στην Αθήνα, το απόγευμα.

    [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίς Μπαϊκάλ του ανέφερε, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Βαρσοβία, ότι προσβλέπει σε θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως ανέφερε στον κ. Μπαϊκάλ ότι ''αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση της τουρκικής κυβέρνησης και την άσκηση επιδράσεων πάνω στον (Τ/Κ ηγέτη) Ραούφ Ντενκτάς για να υπάρξει μια συνολική θετική προσέγγιση του, στις προσπάθειες που θα γίνουν ή που γίνονται για λύση του Κυπριακού''.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Την πεποίθηση ότι ''δεν υπάρχει καμία παγίδα'' για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σε περίπτωση υπογραφής το Δεκέμβριο της ιδρυτικής διακήρυξης, που προβλέπει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διατύπωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Κληθείς από δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο που θα διαμένει κατά την παραμονή στην Αθήνα, να αναφέρει κατά πόσον ανησυχεί που δόθηκε παράταση στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να απαντήσει κατά πόσον αποδέχεται το σχέδιο που κατέθεσε ο κ. Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εξ' όσων γνωρίζει ''δεν έχει δοθεί παράταση''.

    [27] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Ελλάδα - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χάνεϊ θα επισκεφθεί την Αθήνα περί τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας για συνομιλίες με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και προς το τέλος της βδομάδας θα βρίσκεται στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 November 2002 - 18:49:21 UTC