Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο λύσης
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Διεθνές συνέδριο - Οικονομικό έγκλημα
  • [06] (Κ) ΗΕ - Επιθεωρητές - Ιράκ
  • [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη
  • [08] (K) Κακλαμάνης - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - 42η Ετήσια Συνάντηση ΚΤΟ
  • [10] (Κ) Τουρκία - Σχέδιο λύσης
  • [11] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη
  • [12] (Κ) Αθήνα - Κυπριακό - Σύσκεψη - Παπανδρέου
  • [13] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [15] (K) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Σημίτης - Κληρίδης - Σχέδιο - Επικοινωνία
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Σχέδιο Λύσης Κυπριακού
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Πούτιν - Νέος Πρεσβευτής Κύπρου
  • [20] (Κ) Αθήνα - Μίλερ - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μετάβαση στην Αθήνα
  • [22] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Συνεδρία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [24] (Κ) Πρόεδρος ΚΤΟ - 42η Ετήσια Συνάντηση ΚΤΟ
  • [25] (Κ) ΟΗΕ - Πρέντεργκαστ - Ολγκούν
  • [26] (Κ) Μπουλέντ Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [27] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ολγκούν - Επίδοση σχεδίου λύσης
  • [28] (Κ) Γιασάρ Γιακίς - Σχέδιο λύσης
  • [29] (Κ) Δανική προεδρία - Υποψηφιότητα Τουρκίας
  • [30] (Κ) Σολάνα - Τουρκία - Επίσκεψη
  • [31] (Κ) Ντε Σότο - Σχέδιο λύσης (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο λύσης

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έχει ζητήσει συνάντηση για σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληριδη.

    Ο κ. ντε Σότο, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έφθασε στην Κύπρο νωρίς το πρωί, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 5.00 το απόγευμα.

    Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στο Προεδρικό Μέγαρο, ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κατά τη συνάντηση ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα επιδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που ετοίμασε ο ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ έχει προγραμματισμένη συνάντηση, στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών με τον ανώτερο σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, με σκοπό την ταυτόχρονη επίδοση του σχεδίου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική

    
    
    O ΑΠΟΕΛ εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτος στο βαθμολογικό πίνακα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας με 24 βαθμούς, παρά την εκτός έδρας ισοπαλία που πήρε χθες από τον Εθνικό Αχνας με 1-1.
    
    Η Ομόνοια κερδίζοντας χθες τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΠ με 4 - 0 ανέβηκε μια θέση στη βαθμολογία και ακολουθεί τον ΑΠΟΕΛ με 23 βαθμούς, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να κατέβει στην τρίτη θέση, επίσης με 23 βαθμούς, παρά την εντός έδρας νίκη του επί της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου το Σάββατο με 3-2.
    
    Στους άλλους αγώνες της 10ης αγωνιστικής που διεξήχθησαν προχθές, η Αλκή έχασε εντός έδρας από την ΑΕΛ με 3 - 1, η Ανόρθωση κέρδισε εντός έδρας το Διγενή Μόρφου με 1-0. Ο Απόλλων νίκησε εντός έδρας την ΑΕΚ με 1-0 και η Αθλητική Ενωση Πάφου τον Αρη στην Πάφο με 4-2.
    
    Μετά και τους χθεσινούς αγώνες, η βαθμολογία στο Πρωτάθλημα Ανδρών Α΄ κατηγορίας διαμορφώνεται ως εξής:
    
    1)  ΑΠΟΕΛ         24
    2)  Ομόνοια       23
    3)  Ολυμπιακός    23
    4)  Ανόρθωση      20
    5)  Απόλλων       15
    6)  Διγενής       15
    7)  Σαλαμίνα      13
    8)  Εθνικός Αχνας 13
    9)  ΑΕ Πάφος      13
    10) ΑΕΚ           12
    11) ΑΕΛ           12
    12) Παραλίμνι      8
    13) Αλκή           4
    14) Αρης           0
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα

    
    
    ΑΕΛ και ΕΝΑΔ, με τις νίκες που επέτυχαν επί της ΕΘΑ με 92- 72 και η  επί του Αχιλλέα Καϊμακλίου με 67 - 63, αντίστοιχα, βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του κυπριακού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ κατηγορίας ανδρών, με 10 βαθμούς η καθεμιά.
    
    Στους υπόλοιπους αγώνες, η ομάδα του ΑΠΟΕΛ νίκησε την Ομόνοια στο στάδιο ''Ελευθερία'' με 69 - 63 πόντους, ενώ ο Διγενής έχασε από τον Απόλλωνα σε αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Τεχνικής Σχολής με 60 - 71.
    
    Με τα αποτελέσματα αυτά, η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:
    
    1)ΑΕΛ		10
    2)ΕΝΑΔ          10
    3)Κεραυνός       8
    4)ΑΠΟΕΛ          8
    5)Ομόνοια        8
    6)Απόλλων        8
    7)ΕΘΑ            7
    8)Αχιλλέας       5
    9)Διγενής        5
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη για σήμερα το απόγευμα κατάθεση από τα Ηνωμένα Εθνη σχεδίου λύσης του Κυπριακού και οι μέχρι τώρα αντιδράσεις σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας. Η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν το Κυπριακό, η συνέχιση των προσπαθειών για εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η έναρξη χθες της νέας κυνηγετικής περιόδου και οι έλεγχοι των υγειονομικών υπηρεσιών στα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Παρενέργειες σε Αθήνα και Λευκωσία'', ότι η επιλεκτική διαρροή στοιχείων του αναμενόμενου να δοθεί σήμερα στις δύο πλευρές σχεδίου λύσης του Κυπριακού, από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, έχει προκαλέσει παρενέργειες στην Αθήνα και στη Λευκωσία, "και τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν αρνητική προδιάθεση της κοινής γνώμης έναντί του". Αλλη είδηση είναι η έναρξη χθες της νέας κυνηγετικής περιόδου, κατά την οποία υπήρξε ένας θάνατος κυνηγού από ανακοπή καρδίας και αρκετοί τραυματισμοί από πτώση ή από σφαιρίδια προερχόμενα από όπλα άλλων κυνηγών.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Η ώρα της αλήθειας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό προβλέπει διαπραγμάτευση ενός μηνός, μέχρι την 11η Δεκεμβρίου, και υπογραφή τελικής λύσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει στους Τούρκους στρατηγούς δύο χάρτες με λεπτομέρειες της εδαφικής πτυχής του σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Αλλού παραθέτει δήλωση του Αρχηγού του Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, ότι η Κύπρος είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Τουρκίας και ότι είναι άκαιρη η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ραντεβού με την Ιστορία'', γράφει πως με την κατάθεση από τα Ηνωμένα Εθνη του σχεδίου λύσης, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα, η Λευκωσία θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, να φανεί "αντάξια" της ιστορίας της, να μην χάσει την "ευκαιρία" για επίλυση του προβλήματος, να διασφαλίσει μια κρατική οντότητα μετά τη λύση και να συνεχίσει απρόσκοπτα την ευρωπαϊκή της πορεία ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει για τα μέτρα των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους, προκειμένου να ελέγχεται η διαφήμιση τροφίμων και άλλων προϊόντων που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και για να αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων όλες οι απαραίτητες για την ενημέρωση του καταναλωτή πληροφορίες.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Καίει το σχέδιο λύσης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το αναμενόμενο να κατατεθεί σήμερα το απόγευμα σχέδιο λύσης απειλεί να βάλει φωτιά και να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει με ''τρία κράτη'', ένα ε/κ, ένα τ/κ και ένα τρίτο ''κοινό'' κράτος, το οποίο θα δημιουργήσουν τα δύο ''συνιστώντα κράτη''. Αλλη είδηση είναι οι έρευνες που διεξάγονται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, σχετικά με την παραχώρηση αδειών ενοικίασης αυτοκινήτων τα οποία δεν είχαν επιθεωρηθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, για το θέμα αυτό έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα τρεις λειτουργοί του Τμήματος και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τελεσίδικο το σχέδιο'' ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο έγγραφο, το οποίο θα υποβληθεί σήμερα στις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκύπτει ευθέως ότι στην τουρκική πλευρά θα δοθούν σημαντικά πλεονεκτήματα στο συνταγματικό, ενώ στην ελληνική θα επιστραφούν εδάφη. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η τουρκική πλευρά θα εξασφαλίσει πλήρη διοικητική αυτονομία στην περιοχή που θα διοικεί, ενώ θα έχει και σημαντικά οφέλη στη νομή της κεντρικής εξουσίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι λεπτομερές σχέδιο δράσης για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος προτίθεται να ανταποκριθεί σε εκκρεμούσες εναρμονιστικές υποχρεώσεις της, ζήτησαν οι Βρυξέλλες από τη Λευκωσία.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Οχι σε τελεσίγραφο'' γράφει ότι ο ΓΓ ΟΗΕ Κόφι Ανάν ειδοποίησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να συναντηθούν σήμερα στις 5 ώρα Κύπρου με εκπροσώπους του, κατά την οποία πιθανόν θα παραλάβουν σχέδιο περιγράμματος λύσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως σε περίπτωση κατάθεσης του σχεδίου, αυτό θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και συλλογικά. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Σημίτη, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κερδίσουν από τη λύση του Κυπριακού, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον κ. Ανάν ότι το σχέδιο λύσης είναι εντός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    [05] (K) Διεθνές συνέδριο - Οικονομικό έγκλημα

    Θέματα που αφορούν τρόπους καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος θα συζητηθούν στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που θα διοργανωθεί στην Κύπρο στις 21 και 22 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή ανώτερων λειτουργών από τράπεζες της Κύπρου και του εξωτερικού.

    Τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, που φέρει τον τίτλο ''Διάγνωση και αναγνώριση των συμπτωμάτων του οικονομικού εγκλήματος'', θα είναι η ψυχολογική ανάλυση της εγκληματικής συμπεριφοράς στον οικονομικό τομέα, ο εντοπισμός των ενδείξεων οικονομικού εγκλήματος σε χώρους υψηλού κινδύνου, καθώς και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τρόπων απάτης στη βάση πραγματικών ερευνών.

    [06] (Κ) ΗΕ - Επιθεωρητές - Ιράκ

    Διμελές κλιμάκιο της Ειδικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και μια εβδομάδα περίπου εν αναμονή της άφιξης του επικεφαλής της Επιτροπής Χανς Μπλιξ, προς το τέλος της εβδομάδας.

    [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη

    [08] (K) Κακλαμάνης - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη κατεπείγοντος για λύση στο Κυπριακό και δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιηθούν τα όποια τετελεσμένα θεωρούνται από την τουρκική πλευρά, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να νοηθεί δικαίωση της απόπειρας κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του στο Ηράκλειο της Κρήτης αναφορικά με το αναμενόμενο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι είναι δύο διαφορετικά θέματα.

    ''Με εντυπωσιάζει αυτή η προσπάθεια και η πίεση, από την πλευρά των ΗΠΑ και της Αγγλίας κυρίως, να υπάρξει σύμπτωση χρονική, ταύτιση, στη

    [09] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - 42η Ετήσια Συνάντηση ΚΤΟ

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τον τομέα της πληροφορικής, με στόχο η Κύπρος να αποτελέσει ένα κέντρο οικονομικών και τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 42ης ετήσιας Συνάντησης του Συμβουλίου του Κοινοπολιτειακού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού (ΚΤΟ).

    [10] (Κ) Τουρκία - Σχέδιο λύσης

    Σιωπή επικρατεί στην Αγκυρα, λίγες μόλις ώρες πριν από την κατάθεση των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Γενική πάντως είναι η εντύπωση ότι η Αγκυρα περιμένει με ανησυχία το νέο αυτό σχέδιο, ενώ επιπλέον εκνευρισμό προκαλεί στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών η στάση του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, που δείχνει ότι επιθυμεί να διευρύνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείτο μέχρι σήμερα η Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό και κυρίως ότι προσπαθεί να απογυμνώσει το ζήτημα από το συναισθηματικό του μανδύα.

    [11] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη

    O Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο από την Αθήνα.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας περιορίστηκε να πει ότι δεν θα προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αλλά ανέφερε πως ενδεχομένως να υπάρξει δήλωση από τα ΗΕ αργότερα σήμερα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ είχε το Σάββατο συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [12] (Κ) Αθήνα - Κυπριακό - Σύσκεψη - Παπανδρέου

    ''Εκείνο που πάντα ζητούσε η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Αυτό ζητάμε και τώρα'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτοπάππα και υπηρεσιακών παραγόντων στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσει και πάλι εκτενώς τις εξελίξεις, ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Συνομιλία επίσης είχε σήμερα ο Υπουργός των Εξωτερικών με τον ειδικό σύμβουλο του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος πέρασε από την Αθήνα ταξιδεύοντας προς τη Λευκωσία. Η συζήτησή τους, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, κινήθηκε στα θέματα της διαδικασίας που θα

    [13] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό

    Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μία λύση στο Κυπριακό βιώσιμη, δίκαιη, απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Το σχέδιο Ανάν εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως βάση διαπραγμάτευσης και όχι ως κείμενο-τελεσίγραφο'', διευκρίνισε ο κ. Πρωτόπαππας και πρόσθεσε πως κατά την αντίληψή του ''υπάρχουν στην Ελλάδα συνθήκες εθνικής συνεννόησης εφόσον επικρατήσει σύνεση, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης''.

    Με την επισήμανση πως το σχέδιο Ανάν στην τελική του μορφή δεν είναι γνωστό στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι αλλεπάλλες συσκέψεις αφορούσαν την προετοιμασία των ελληνικών θέσεων στα μεγάλα θέματα (όπως είναι το συνταγματικό, το εδαφικό, το θέμα

    [14] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [15] (K) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σε ανοδική τροχιά ώθησαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις έντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων που δέχθηκε η αγορά στις δύο προηγούμενες συναντήσεις. Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,16%, κλείνοντας στις 104,98 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 3,2 εκατομμύρια λίρες.

    [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Σημίτης - Κληρίδης - Σχέδιο - Επικοινωνία

    Και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, αμέσως μετά την παραλαβή του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που ετοίμασαν τα ΗΕ.

    Αυτό δήλωσε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Σημίτη, ενόψει της κατάθεσης σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι το σχέδιο Ανάν θα επιδοθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στους αρχηγούς των κομμάτων, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά θα οργανωθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, ότι το θέμα θα εξετασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο (αφού πρώτα εξεταστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου) και ενδεχομένως οργανωθεί άμεσα επίσκεψη του Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, κατά το πέρασμα του τελευταίου από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           104,98  ( 2,16)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.433.216
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.817.537    411,91  ( 3,61)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.432.656    117,45  ( 4,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    154.203     92,64  ( 1,05)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     16.259     23,77  (-0,96)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     71.697     68,08  ( 1,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     42.028    124,01  (-0,68)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     49.387     21,76  ( 0,74)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.166     71,75  ( 1,11)
    Ετ. Πληροφορικής              £     61.191      3,97  ( 1,53)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    186.469     25,36  ( 0,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.060     17,10  ( 3,76)
    Ξενοδοχεία                    £     78.046     52,42  ( 0,59)
    Αλλες Εταιρείες               £    645.946     98,58  (-0,05)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος Επιτροπής - Σχέδιο Λύσης Κυπριακού

    Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόϊγκεν αναμένει να του κοινοποιηθεί από τον ΟΗΕ το σχέδιο συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

    Νωρίς το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ζαν-Κριστόφ Φιλορί επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί καθοριστικά δύο σημεία. Αφενός η Κύπρος να ομιλεί με μια φωνή εντός των οργάνων της ΕΕ αλλα και στη διεθνή σκηνή. Αφετέρου το κράτος που θα προκύψει, εφόσον υπάρξει συμφωνία, να είναι λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτους μέλους αναφορικά με το κοινοτικό κεκτημένο.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Πούτιν - Νέος Πρεσβευτής Κύπρου

    Στο εξαίρετο επίπεδο πολιτικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και στη σταθερή υποστήριξη της χώρας του για μια λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέα Γεωργιάδη.

    [20] (Κ) Αθήνα - Μίλερ - Κυπριακό

    ''Εξαιρετικές ευκαιρίες'' για τη επίλυση του Κυπριακού, διαβλέπει ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, ο οποίος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως ''ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο θέμα αυτή την περίοδο''.

    Ο κ. Μίλερ είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβη Θεόδωρο Σωτηρόπουλο και στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, με τους οποίους συζήτησε τις ενέργειες των αμερικανών σε σχέση με το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο που αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μετάβαση στην Αθήνα

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απέστειλε σήμερα πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μεταβεί στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

    [22] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Συνεδρία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέρχεται σήμερα στις 10 το βράδυ, ώρα Κύπρου, σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις για να ενημερωθεί επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, το οποίο επιδίδεται σήμερα στα μέρη από το διεθνή οργανισμό.

    Οπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή, οι διαβουλεύσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Τα μέλη θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ, χωρίς να αποκλείεται να γίνει κι από τον ίδιο τον Κόφι Ανάν.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Αρχισε γύρω στις 5.00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [24] (Κ) Πρόεδρος ΚΤΟ - 42η Ετήσια Συνάντηση ΚΤΟ

    Την ανάγκη αλλαγής του καταστατικού του Συμβουλίου του Κοινοπολιτειακού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού (ΚΤΟ), έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν στις τηλεπικοινωνίες, υπέδειξε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αμπτούλ Ραχίντ Νταούντ.

    Μιλώντας ενώπιον της 42ης ετήσιας Συνάντησης του ΚΤΟ, κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού να συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν στο πλαίσιο ''του αληθινού πνεύματος του κοινοπολιτειακού συνεταιρισμού''.

    Οπως ανέφερε, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ο ΚΤΟ κατευθύνεται προς ένα μέλλον προκλήσεων με επικείμενες αλλαγές σε ότι αφορά τους χορηγούς.

    [25] (Κ) ΟΗΕ - Πρέντεργκαστ - Ολγκούν

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κιέραν Πρέντεργκαστ συναντάται αυτή την ώρα στο γραφείο του στο μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών με το σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν.

    [26] (Κ) Μπουλέντ Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Δηλώσεις Ερντογάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ δεν θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για τις ''εορταστικές'' εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', στη σχετική δήλωση προέβη ο ίδιος σήμερα απαντώντας σε ερωτήσεις.

    Στην συνέχεια ο Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέφρασε δυσφορία και ανησυχία για τις δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν σε ότι αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    ''Δεν βρήκα σωστό από άποψη επιλογής χρόνου να ανακοινώσει πως θα πάει στην Ελλάδα και ύστερα να ανακοινώσει ότι θα επισκεφτεί την Κύπρο και μετά από τις αντιδράσεις να ανακοινώσει τελικά ότι θα επισκεφτεί αργότερα την Ελλάδα'', είπε ο κ. Ετζεβίτ.

    ''Αυτά αφορούν τα εθνικά προβλήματα που κανένα κόμμα δεν μπορεί να τα αναλάβει μόνο του'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και συνέχισε : ''Αυτό θα καθοριζόταν - στόχοι και επισκέψεις - μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης και μετά από την έναρξη λειτουργίας της κυβέρνησης''.

    [27] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ολγκούν - Επίδοση σχεδίου λύσης

    Ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν συναντήθηκε για περίπου 40 λεπτά με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος του επέδωσε το σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Ολγκούν θα μεταφέρει το έγγραφο στον κ. Ντενκτάς, που περιμένει στο ξενοδοχείο "Μαρμαρά" στη Νέα Υόρκη και όπως είπε, ο Τ/Κ ηγέτης αναμένεται να κάνει δήλωση.

    [28] (Κ) Γιασάρ Γιακίς - Σχέδιο λύσης

    Ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιασάρ Γιακίς εκτιμά ότι το σχέδιο που καταθέτει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό έχει επηρεαστεί από τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    ''Εχουμε την εντύπωση ότι το σχέδιο έχει προηγουμένως περάσει στα χέρια των ελληνοκυπρίων και έχουν κάνει αλλαγές'', είπε ο κ. Γιακίς.

    [29] (Κ) Δανική προεδρία - Υποψηφιότητα Τουρκίας

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει την απόφασή της σε ό,τι αφορά την επόμενη φάση της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη, δήλωσε σήμερα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Δανός Υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλλερ.

    [30] (Κ) Σολάνα - Τουρκία - Επίσκεψη

    [31] (Κ) Ντε Σότο - Σχέδιο λύσης (2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλαβαρο ντε Σότο επέδωσε το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πολυσέλιδο έγγραφο για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Επέδωσα στον κ. Κληρίδη τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του ΓΓ για τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα. Σε μερικές ώρες θα υπάρξει επίσημη δήλωση στη Νέα Υόρκη και εδώ''.

    Απέφυγε να προβεί σε διευκρινιστικά σχόλια για το έγγραφο λέγοντας: ''θα αναμένω μέχρι την έκδοση δήλωσης. Παρέδωσα τα συμπεράσματα των επαφών του ΓΓ''.

    Ερωτηθείς αν παρέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη επιστολή, απάντησε: ''επιστολή και κάποια άλλα πράγματα''.

    Σε άλλες ερωτήσεις ο κ. ντε Σότο είπε πως ''ακριβώς το ίδιο'' έγγραφο την ίδια ακριβώς ώρα επιδόθηκε και στον κ. Ντενκτάς μέσω του συμβούλου του Εργκούν Ολγκούν από τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Σε ερώτηση αν αναμένει απάντηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη απάντησε: ''Ναι'', διευκρινίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τον Τ/Κ ηγέτη.

    Σε ερώτηση πότε αναμένει την απάντηση είπε: ''Θα μιλήσουμε για αυτό αργότερα''.

    Ερωτηθείς αν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για τις απαντήσεις, είπε: ''Δεν θέλω να ασκήσω περισσότερη πίεση απ' αυτή που ήδη υπάρχει''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 November 2002 - 18:49:24 UTC