Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)
  • [02] Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Κοπεγχάγη - Δηλώσεις (2)
  • [03] (Κ)Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Υποψηφιότητα Κουτσού
  • [05] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - Ανακοίνωση
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Υποψηφιότητα για προεδρικές
  • [07] (Κ) Λόρδος Χάνει - Δήλωση - Αναχώρηση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβριο, εάν η τουρκική πλευρά επιδείξει την πολιτική βούληση και εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Σημείωσε ωστόσο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις τουρκικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για την Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να εξαρτάται από τον ένα συνομιλητή, προσθέτοντας πως υπάρχει η γενική απόφαση ότι δεν πρέπει να διακοπούν οι συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στην τακτική των συνομιλιών που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, δηλαδή να γίνονται εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    [02] Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Κοπεγχάγη - Δηλώσεις (2)

    Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές θέμα και η λύση του δεν μπορεί να εξαρτάται από το κατά πόσο ο ένας εκ των δύο συνομιλητών για λόγους υγείας δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας πως γενική απόφαση τόσο της Ευρώπης όσο και των άλλων ενδιαφερομένων χωρών, είναι ότι δεν πρέπει να διακοπούν οι συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σήμερα το πρωί σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για την Κοπεγχάγη, όπου κατόπιν πρόσκλησης από τον Πρωθυπουργό της Δανίας, που προεδρεύει της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, οι αρχηγοί κρατών των υπό ένταξη χωρών θα τύχουν ενημέρωσης από την προεδρία για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος θα συνομιλούσε με άλλον εκτός του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση τα Ηνωμένα Εθνη να υιοθετήσουν την τακτική των εκ του σύννεγυς συνομιλιών.

    ''Είναι πιθανόν να ακολουθήσουν, και δεν έχω πληροφορία περί τούτου, μία διαφορετική τακτική, να μιλούν εκ του σύνεγγυς, αντί απευθείας συνομιλίες'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Κληθείς να αναφέρει τι θα συμβεί εάν κατά τη διάρκεια που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναρρώνει, προκύψει σχέδιο λύσης ή ανάγκη διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι ''η λύση του δεν μπορεί να εξαρτάται από το κατά πόσο ο ένας εκ των δύο συνομιλητών για λόγους υγείας δεν είναι εις θέση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις''.

    ''Το πώς θα διεξαχθούν οι συνομιλίες αυτό δεν το ξέρω, το ότι όμως θα συνεχίσουν οι συνομιλίες είναι απόφαση της Ευρώπης και των άλλων ενδιαφερομένων χωρών, είναι ότι δεν πρέπει να διακοπούν οι συνομιλίες'' συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με τη συμφωνία για αναβολή των ασκήσεων Τοξότης - Νικηφόρος και Ταύρος, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε μεν ότι οι ασκήσεις αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν οποιαδήποτε πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία αυτή, τότε ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά εκείνης της πλευράς που δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει την άσκηση.

    [03] (Κ)Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, στο Κυπριακό, υπό το φως της συμφωνίας για ματαίωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας δεσπόζουν των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές, οι έρευνες για τα πεπραγμένα στο ΧΑΚ κατά το 1999 και η χθεσινή αιματηρή επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων για απελευθέρωση των ομήρων, που κρατούσαν Τσετσένοι αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Αλλάζει άρδην το σκηνικό'' γράφει ότι το για δεκαετίες γνωστό σκηνικό στο Κυπριακό και γενικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή φαίνεται να αλλάζει οριστικά μετά και τα τελευταία γεγονότα, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για αναβολή των τριών ασκήσεων που είχαν προγραμματίσει Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ίδρυση Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Κύπρου ως προς το ευρωπαϊκό σύστημα αφού με την ένταξη τα δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση θα αλλάξουν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Απειλή στάσης στην Εθνική Φρουρά'' γράφει ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που κατέχει ''οι Ελλαδίτες ΕΠΥ της Α' σειράς προγραμμάτιζαν να ακινητοποιήσουν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού κατά τη διάρκεια της άσκησης ''Νικηφόρος''. Αλλού γράφει ότι η παραμονή του Προέδρου Κληρίδη στην προεδρία για τακτό χρονικό διάστημα, μετά το Φεβρουάριο για επίτευξη των εθνικών στόχων, ευνοείται και από την ελληνική κυβέρνηση, της οποίας την επιθυμία μετέφερε στην ηγεσία της Κύπρου, Ελληνας Υπουργός που επισκέφθηκε το νησί πριν ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβεί στην Αθήνα.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Περίγραμμα αρχών λύσης μέχρι το Νοέμβριο'' γράφει ότι σύμφωνα με τους διεθνείς μεσολαβητές στο Κυπριακό, ο κύβος ερρίφθη. Προσθέτει ότι σε πρώτη φάση το Νοέμβριο κατατίθεται περίγραμμα λύσης στο Κυπριακό, το οποίο μετά την Κοπεγχάγη θα δεσμεύει τις δύο πλευρές για λύση το αργότερο έως το 2004 και σε αντάλλαγμα η Τουρκία, αφού λυθεί το Κυπριακό, θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2004 συζητήσεις που θα αφορούν την εναξιακή της προοπτική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά το συνέδριο του ΚΙΣΟΣ, ο Πρόεδρος Κληρίδης τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου και του δήλωσε ότι συμφωνεί με τις εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό και ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητά του.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα της και υπό τον τίτλο ''Πεθαμένοι ΄έπαιζαν΄ στο ΧΑΚ'' γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για το Χρηματιστήριο, χρησιμοποιώντας ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, αποκάλυψε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων που παρουσιάζονταν ως μέτοχοι διαφόρων εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών, κατά την επίμαχη περίοδο της έξαρσης του Δείκτη, ήταν νεκροί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΕ ψάχνει νομικούς τρόπους, με τους οποίους θα προσφέρει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου οικονομική βοήθεια, η οποία θα φθάσει μέχρι το 2006 τα 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει ότι αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα του προχθεσινού Εκτάκτου Συμβουλίου της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει ότι οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού είναι ραγδαίες και αρκούντως καθοριστικές, καθώς η εμπλοκή του Προέδρου Μπους και του Πρωθυπουργού Μπλερ όπως και η καταλυτική παρέμβαση της ΕΕ ανατρέπουν την πολύχρονη στασιμότητα. Επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη σύσκεψη μεταξύ Αμερικανών και αξιωματούχων των ΗΕ, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στο Συνταγματικό. Αλλού γράφει ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του Αττίλα στα Στροβίλια καταγγέλθηκαν στην Τέταρτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τον αντιπρόσωπο της Κύπρου Μενέλαο Μενελάου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Επικίνδυνες μεθοδεύσεις'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπογραμμίζει ότι οι μεθοδεύσεις που έχουν γίνει ώστε η δική μας πλευρά να βρεθεί μπροστά σε ένα σχέδιο λύσης λίγο πριν από την απόφαση της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, αφού πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα θέσει την Κύπρο και το λαό της μπροστά σε διλήμματα και εκβιασμούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν δεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για ενημέρωσή τους για την πορεία του Κυπριακού και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [04] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Υποψηφιότητα Κουτσού

    Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) αποφάσισε σήμερα ομόφωνα την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού.

    [05] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ - Ανακοίνωση

    Την ακύρωση της προγραμματισθείσας άσκησης ''Νικηφόρος 2002'' της Εθνικής Φρουράς, ανακοίνωσε σήμερα με γραπτή επίσημη ανακοίνωση το Υπουργείο Αμυνας.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Υποψηφιότητα για προεδρικές

    Η αυτόνομη κάθοδος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κουτσού αποτελεί ένα σοβαρό εγχείρημα και μια καθοριστική εξέλιξη στην πορεία της χώρας, δήλωσε σήμερα ο κ. Κουτσού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ΝΕΟ με την αυτόνομη κάθοδό τους δεν ζητούν ψήφο διαμαρτυρίας.

    [07] (Κ) Λόρδος Χάνει - Δήλωση - Αναχώρηση

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τη διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σημείωσε ότι αν και υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις από τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι θέσεις των δύο πλευρών έγιναν περισσότερο κατανοητές, υπάρχει ακόμη χάσμα στα περισσότερα βασικά ζητήματα, το οποίο πρέπει να γεφυρωθεί πριν επιτευχθεί συμφωνία.

    ''Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις με σκοπό να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο'', αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Βρετανού διπλωμάτη, που εξέδωσε η Υπάτη Αρμοστεία κατά την αναχώρησή του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 October 2002 - 18:49:08 UTC