Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πούτιν - Μήνυμα
  • [03] (Κ) Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ
  • [04] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Επαφές
  • [05] (Κ) Ετζεβίτ - Κύπρος - ΕΕ - Απειλές
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Διμηνιαία Εκθεση - Κυπριακό
  • [07] (Κ) ΥΠΑΜ - ''Νικηφόρος'' - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου - Σλοβακία - Τερματισμός υπηρεσιών
  • [09] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον - Συνάντηση

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ματαίωση των ασκήσεων Τοξότης, Νικηφόρος και Ταύρος, η κυπριακή και κοινοτική αντίδραση στο θέμα αυτό, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών για την Κύπρο, καθώς και οι ραγδαίες εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά κυπριακά πρωτοσέλιδα. Αλλα θέματα είναι η παρασημοφόρηση του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου από τον Πρόεδρο Κληρίδη, η δρομολόγηση αρχιεπισκοπικών εκλογών που ζητά ο Μητροπολίτης Μόρφου, το μνημόνιο που υπέγραψαν Κύπρος και Βρετανία για τους λαθρομετανάστες στις Βρετανικές Βάσεις καθώς και το εξιτήριο που έλαβε χθες από το νοσοκομείο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ημιανάπαυση εν αναμονή προόδου'' γράφει ότι Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος συμφώνησαν χθες την καταρχήν αναβολή των τριών διακλαδικών ασκήσεων που ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα (Ταύρος, Νικηφόρος, Τοξότης), όπως επίσημα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σε χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες. Αναφέρει επίσης ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν χαιρέτισε τη ματαίωση των ασκήσεων. Αλλού η ''Α'' γράφει ότι παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης τίμησε τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Δημοψήφισμα τον Απρίλιο'' γράφει ότι πολιτικοί παράγοντες στην Κύπρο εκτιμούν πως τον Απρίλιο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έγκριση της λύσης του Κυπριακού, μετά την υποβολή του σχεδίου από τον Κοφι Ανάν, και θα αφήνει ανοικτά τα θέματα του εδαφικού, προσφυγικού, και χρόνου εφαρμογής των τριών βασικών ελευθεριών. Η ''Μ'' γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο υποβολής σχεδίου λύσης ενώ οι Μαρκίδης και Παπαπέτρου έχουν αντίθετη άποψη. Αλλού γράφει ότι ο κ. Φερχόιγκεν σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι πολύ σημαντικό παράγοντα θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο οι δύο πλευρές θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο σχέδιο λύσης.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Διατάξτε!'' γράφει για τη συμφωνία ματαίωσης των ασκήσεων Νικηφόρος - Τοξότης - Ταύρος, και προσθέτει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αναμένει επίσημη δήλωση από τους Αμερικανούς για το θέμα αυτό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυξημένες ζημιές έχει υποστεί το υδατικό δίκτυο Λευκωσίας λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην παροχή νερού και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υδατοπρομήθειας ως αποτέλεσμα των πιο πάνω υπάρχουν διαρροές στο δίκτυο και ποσοστό σχεδόν 20% του νερού χάνεται και μένει ακοστολόγητο.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριό της θέμα με τίτλο ''Ο Μόρφου πυροδοτεί εξελίξεις'' γράφει ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με επιστολή του προς τον πρώτο τη τάξει των Συνοδικών Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο ζητά σύγκληση της Ιεραρχίας εντός οκτώ ημερών και δρομολόγηση αρχιεπισκοπικών εκλογών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο κύβος ερρίφθη για τις διαφημιστικές πινακίδες και παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής τέλος του μήνα, νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπονται μεν οι διαφημιστικές πινακίδες στους αυτοκινητόδρομους αλλά στα σαράντα αντί στα δέκα μέτρα από το δρόμο, ενώ αυτές που τοποθετήθηκαν στα πεζοδρόμια θα ξηλωθούν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μπους - Μπλερ ζητούν λύση τώρα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν συμφωνήσει να κινηθούν από κοινού για να προχωρήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην υποβολή σχεδίου λύσης και να παρέμβουν προς τις πλευρές προς αποτροπή απόρριψής του. Σύμφωνα με πηγές του ''Φ'' ο Λόρδος Χάνει στη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί τελεσιγραφικά το σχέδιο. Αλλού ο ''Φ'' γράφει ότι Κύπρος και Βρετανία υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την εφαρμογή πρωτοκόλλου σχετικά με τις βρετανικές βάσεις σε ό,τι αφορά τους λαθρομετανάστες και τα άτομα που ζητούν πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Βρετανία θα φέρει τη νόμιμη ευθύνη για τους λαθρομετανάστες που φθάνουν στις Βάσεις, ενώ η Κύπρος θα εργάζεται με τους Βρετανούς στο θέμα αυτό.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Διερευνούν προθέσεις'' γράφει στο κύριό της θέμα ότι στο τελικό στάδιο εισέρχονται οι παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές για συγκέντρωση στοιχείων που θα επιτρέψουν στον Κοφι Ανάν την υποβολή ή όχι σχεδίου λύσης, με την ασθένεια του Ντενκτάς και τις εκλογές στην Τουρκία να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στη λήψη της απόφασής του. Σημειώνει ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στα συμπεράσματά του απευθύνει ισχυρό κάλεσμα για λύση του Κυπριακού πριν την Κοπεγχάγη αλλά προσθέτει ότι στην αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ελσίνκι. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης έλαβε χθες το απόγευμα εξιτήριο από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και θα παραμείνει για λίγες μέρες ακόμη σε ξενοδοχείο στην ίδια πόλη. Το έντονο ενδιαφέρον του για την υγεία του κ. Ντενκτάς εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ο οποίος δεν επιθυμεί να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται για το Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριό της θέμα στο δράμα ομηρίας που διαδραματίστηκε σε θέατρο στη Μόσχα και γράφει ότι οι Τσετσένοι αντάρτες απείλησαν να αρχίσουν να εκτελούν σήμερα το πρωί τους 700 ομήρους που κρατούν, εάν οι απαιτήσεις τους δεν ικανοποιηθούν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Κύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου είπε ότι στα επόμενά του σχέδια δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν η εισδοχή της αεροπορικής του εταιρείας Easyjet στην κυπριακή αγορά, αλλά σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα μπορέσει να φέρει στην Κύπρο το easyInternetCafe και το easyCar, (ενοικιάσεις αυτοκινήτων).

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' με πρωτοσέλιδο ''Λουκέτο εταιρειών λόγω της ένταξης'' γράφει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζονται ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση από την απομόνωση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που ''θα πληρώσουν ακριβά'', αφού ''θα αναγκαστούν με την ένταξη να βάλουν λουκέτο'', όπως γράφει η εφημερίδα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει στην Κοπεγχάγη η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και των δέκα υποψηφίων κρατών πάνω στα εναπομείναντα κεφάλαια της γεωργίας και του κοινοτικού προϋπολογισμού με βάση την πρόταση που συμφωνήθηκε από τους 15 κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες που έληξε χθες βράδυ.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πούτιν - Μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέστειλε χθες στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν μήνυμα με το οποίο εξέφρασε ''πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας''.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του στον Πρόεδρο Πούτιν και στο ρωσικό λαό.

    [03] (Κ) Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Dominique de Villepin σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη ''αποτελεί θεμελιώδες θέμα''.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ότι ''πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να κινητοποιηθούμε και να οδηγηθούμε σε κάποιο συμπέρασμα μέχρι την Κοπεγχάγη''.

    [04] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Επαφές

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα έχει στη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

    Εξάλλου σήμερα στις 6.30μμ ο κ. Γουέστον θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, κ. Γουέστον θα έχει επαφές και με πολιτικούς ηγέτες, καθώς και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επιστρέφει σήμερα το απόγευμα από την Ελβετία και τον Ειδικό Απεσταλμένο της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ, ενδεχομένως την Κυριακή.

    [05] (Κ) Ετζεβίτ - Κύπρος - ΕΕ - Απειλές

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ επανέλαβε την απειλή για προσάρτηση των κατεχόμενων, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' στεγάζει τις δηλώσεις Ετζεβίτ σε τηλεοπτική εκπομπή της "TRT" υπό τον τίτλο ''ο Ετζεβίτ απειλεί και πάλι με προσάρτηση''.

    Στο πλαίσιο της εκπομπής με τίτλο ''ο Μαραθώνιος των εκλογών'' απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το Δεκέμβριο η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ και εάν υπάρχει περίπτωση για προσάρτηση των κατεχομένων, ο κ. Ετζεβίτ απάντησε ότι ''ναι, το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει''.

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Διμηνιαία Εκθεση - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος, αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη συνοδευτική επιστολή της διμηνιαίας έκθεσής του για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο, για την περίοδο μεταξύ 1ης Αυγούστου 30ης Σεπτεμβρίου 2002.

    [07] (Κ) ΥΠΑΜ - ''Νικηφόρος'' - Δηλώσεις

    ''Μετά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία για αναβολή των ασκήσεων Νικηφόρος, Ταύρος και Τοξότης'' δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι επιβάλλεται σύμφωνα με το νόμο όπως οι έφεδροι παρουσιαστούν για να πάρουν το νέο φύλλο πορείας.

    ''Είχαμε πληροφόρηση από τον κ. Παπανδρέου και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε τα όσα είπε, υπήρξε επίσης επικοινωνία με την αμερικανική πρεσβεία που ανέλαβε και το ρόλο του μεσολαβητή ούτως ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία'' είπε ο κ. Χάσικος σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή πλευρά θα κάνει υπομονή ''ακόμη λίγες ώρες για τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας και επίσημα πλέον από πλευράς των Αμερικανών, αλλά φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία'', προσθέτοντας πως είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι δηλώσεις αυτές.

    ''Η αναβολή των ασκήσεων'', συνέχισε ο κ. Χάσικος, ''καταδεικνύει το μέγεθος των διεργασιών που γίνονται σήμερα για το Κυπριακό, το πόσο σοβαρές είναι αυτές οι διεργασίες και οι εξελίξεις υπό μορφή χιονοστιβάδας, που σημειώνονται αυτές τις μέρες γύρω από το Κυπριακό''.

    [08] (Κ) Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου - Σλοβακία - Τερματισμός υπηρεσιών

    [09] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον - Συνάντηση

    Η αμερικανική πλευρά είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα πιο ξεκάθαρα τις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά διάφορες πτυχές του Κυπριακού, μετά τη σημερινή 60-λέπτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του ειδικού συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών κύριο θέμα της συνομιλίας του με τον Αμερικανό διπλωμάτη ήταν οι διεργασίες που γίνονται σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 26 October 2002 - 17:49:40 UTC