Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ντενκτάς - Επέμβαση
  • [02] (Κ) Ρολάνδης - Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ν. Υόρκης - Συμφωνία
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Αμερικανός Πρεσβευτής
  • [05] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κατάσταση υγείας Ντενκτάς
  • [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Επιτροπές
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κοπεγχάγη
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τ/Κ ηγέτης
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Βασιλείου - Τσέχοι βουλευτές
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη
  • [13] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αυστριακοί Δικαστές
  • [14] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - Διεύρυνση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τσέχοι Βουλευτές
  • [16] (Κ) Αναστασιάδης - Τσέχοι Βουλευτές
  • [17] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Φιλοτελική έκθεση
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Αμυνας
  • [19] (Κ) Κυπριακό - ΟΗΕ - Ντενκτάς - Πληροφορίες
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αξιωματούχος αμερικανικού ΥΠΕΞ
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ντενκτάς - Επέμβαση

    Με λακωνική δήλωση ο εκπρόσωπος της Πρεσβυτεριανής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Κολούμπια Μπράιαν Ντότσον, επιβεβαίωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υπεβλήθη σε νέα χειρουργική επέμβαση την Κυριακή και αναπαύεται στο νοσοκομείο.

    [02] (Κ) Ρολάνδης - Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ν. Υόρκης - Συμφωνία

    Πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη επισκέφθηκε χθες την έδρα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Αλμπανυ και στη διάρκεια επίσημης τελετής υπέγραψε μαζί με την Πρόεδρο του ιδρύματος Karen Hitchcock συμφωνία συνεργασίας για θέματα Υψηλής Τεχνολογίας.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και οι τυχόν επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι το θέμα που προβάλλουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα τους οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα της ειδησεογραφίας είναι η πιθανότητα κατάθεσης σχεδίου λύσης του Κυπριακού, η περιοδεία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη τέλος Οκτωβρίου στην Ευρώπη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αυριανή τοποθέτηση του ολλανδικού Κοινοβουλίου στη διεύρυνση της ΕΕ και τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής δημοσκόπησης, Ευρωβαρόμετρο, για την Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στην εντατική και το Κυπριακό'' γράφει ότι η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του κ. Ντενκτάς παρατείνει τελικά την παραμονή του στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, αλλά μαζί του παραμένει εγκλωβισμένο και το Κυπριακό, το οποίο κινδυνεύει τελικά να χάσει την ευκαιρία λύσης που μεθοδεύτηκε να συμπέσει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς επιμένει με δηλώσεις του στην εφημερίδα Βελιγραδίου ''Πολίτικα'' ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα είχε ως πρωταρχικό στόχο την αναζήτηση των γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων που είχαν φυγαδευτεί στο εξωτερικό μέσω Κύπρου από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ντενκτάς συνομιλίες στην εντατική'' αναφέρεται στην υποτροπή που σημείωσε η κατάσταση της υγείας του κ. Ντενκτάς και γράφει ότι ενωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν επιβεβαιώνεται αποκλειστική είδηση της εφημερίδας την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με την οποία με πρόφαση την ασθένεια Ντενκτάς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα απομακρυνθεί από το πολιτικό προσκήνιο. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αρχίζει στα τέλη Οκτωβρίου σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες με θέματα αιχμής την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής διεύρυνσης αλλά και το σχεδιασμό της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Χοντρό παιχνίδι 48 εκατομμυρίων'' γράφει ότι σε ''αναμμένα κάρβουνα'' κάθονται χιλιάδες μικροεπενδυτές που έχουν βάλει τα λεφτά τους στην εταιρεία White Knight καθώς πλησιάζει η ημέρα λήψης από τις Αρχές του Χρηματιστηρίου απόφασης από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα επιτραπεί στη Sharelink Financial Services να εξαγοράσει ολοκληρωτικά τη White Knight. Αλλού γράφει ότι το ολλανδικό Κοινοβούλιο καλείται αύριο να τοποθετηθεί στη διεύρυνση της ΕΕ, γεγονός που προκαλεί κάποιο προβληματισμό στη Λευκωσία, λόγω της προηγούμενης αρνητικής απόφασης του Σώματος για την ένταξη της Κύπρου πριν από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ανατροπή σκηνικού'' γράφει ότι η επιδείνωση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς απειλεί να προκαλέσει έμφραγμα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, την ίδια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα επιμένει ότι υπάρχουν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρεται σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα ευνοεί για διάδοχο του Τ/Κ ηγέτη το λεγόμενο ''υπουργό εξωτερικών'' Ταχσίμ Ερτουγρούλογλου. Αλλού γράφει ότι για τέσσερις ώρες σήμερα το απόγευμα θα παραλύσουν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διαφωνούν με την ανέγερση του νέου κέντρου εναέριας κυκλοφορίας στα Λατσιά διότι θα βρίσκεται κοντά σε πυλώνες της Αρχής Ηλεκτρισμού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κρίσιμες οι ώρες για τον Ντενκτάς'' γράφει ότι κρίσιμες ώρες περνά ο Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, 14 ημέρες μετά την εγχείρηση καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε, ενώ οι θεράποντες γιατροί υποδεικνύουν ήδη πως πρέπει να θεωρείται τερματισθείσα η εμπλοκή του στην πολιτική. Ο κ. Ντενκτάς υποβλήθηκε την Κυριακή σε νέα επέμβαση, καθώς έσπασαν τα ράμματα που κρατούσαν το στέρνο του. Αλλού γράφει ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες της ΕΕ τάσσονται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση, Ευρωβαρόμετρο. Η Κύπρος είναι στην τέταρτη θέση προτίμησης με 43% υπέρ και 34% κατά.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Μοιράζουν τα πάντα'', γράφει στο κύριο θέμα πως εντείνονται οι ανησυχίες για το Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά και για την πιθανότητα κατάθεσης σχεδίου με ενδιάμεσες λύσεις και εκτροχιασμό από τη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ανησυχίες εκφράζονται επίσης και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη συσχέτισή της με το θέμα επίλυσης του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι ο διορισμός από τον Εφορο Συνεργατικών Εταιρειών Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη τριών νέων μελών στην Επιτροπή του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου και οι δηλώσεις του Αντρέα Αγγελίδη, δικηγόρου του παυθέντος Προέδρου του ιδρύματος και Βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη, ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν ήσαν οι ενδεδειγμένες και ότι ο πελάτης του καταδικάσθηκε προτού να δικαστεί.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το συνεχώς αυξανόμενο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, το οποίο υπολογίζεται να φτάσει τα 859 εκατομμύρια λίρες κατά το 2003 ή το ένα τρίτο περίπου των κυβερνητικών δαπανών, ''είναι δυνατόν να εκτροχιάσει την οικονομία'' και να προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά σε μια περίοδο περιφερειακής αστάθειας. Σε άλλο θέμα γράφει για την τοποθέτηση εξομοιωτή σύγκρουσης αυτοκινήτων χθες στη Λευκωσία, στο πλαίσιο εκστρατείας για περιορισμό των οδικών δυστυχημάτων και για την εκτίμηση της Αστυνομίας πως 20 - 25 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν όλοι οι οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων χρησιμοποιούσαν τη ζώνη ασφάλειας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Αμερικανός Πρεσβευτής

    Την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, εξέφρασε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου.

    [05] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κατάσταση υγείας Ντενκτάς

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία σύμφωνα με το λεγόμενο ''υφυπουργό προεδρίας'' Εργκούν Ολγκούν αυτή εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Επίσης προβάλει δηλώσεις του γιου του Τ/Κ ηγέτη, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε ότι η τελευταία επέμβαση δεν σχετιζόταν με την καρδιά του πατέρα του. Παραδέχθηκε, όμως, ότι η νέα αυτή επέμβαση δεν ήταν αναμενόμενη.

    Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' γράφει ότι ο κ. Ολγκούν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι η κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη είναι σταθερή και ότι χθες συνήλθε από τη νάρκωση, ύστερα από τη ραφή που έχει υποβληθεί στο στέρνο.

    [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Επιτροπές

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διερωτήθηκε σήμερα κατά πόσον θα πιέσει κανείς για τη λειτουργία των δύο επιτροπών που συστάθηκαν, για να ασχολούνται με τεχνικά θέματα, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, λόγω της χρονικής εγγύτητας των τουρκικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κοπεγχάγη

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τ/Κ ηγέτης

    Αντικειμενικά δημιουργούνται κάποιες επιπλοκές στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από την ασθένεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση πως από τη στιγμή που οριστικοποιηθεί ότι ο κ. Ντενκτάς δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στις απευθείας συνομιλίες, ''δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη δυσκολία η τ/κ κοινότητα να ορίσει άλλο διαπραγματευτή''.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,76  ( 0,33)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    444.948
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   264.395    321,80  ( 0,25)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    122.249     90,52  ( 0,73)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     40.585     77,60  (-0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.347     17,70  (-1,45)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.730     60,77  ( 0,21)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.882    100,95  ( 0,49)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.334     19,13  ( 0,63)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.967     61,15  (-0,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.406      3,13  (-3,10)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     77.371     16,92  ( 0,71)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.143     14,86  ( 0,54)
    Ξενοδοχεία                    £     18.419     46,48  (-0,21)
    Αλλες Εταιρείες               £     68.870     82,47  ( 0,05)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Βασιλείου - Τσέχοι βουλευτές

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και οι προδιαγραφόμενες εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία τόσο της Κύπρου όσο και της Τσεχίας και γενικά στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, ήταν στο επίκεντρο συζήτησης που είχαν σήμερα, στη Λευκωσία, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου και μέλη της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του τσέχικου κοινοβουλίου, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Διαπραγματευτή, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παβέλ Σβόποτα, υπογράμμισε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Σβόποτα εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο, θα απευθύνει πρόσκληση στην Κύπρο και την Τσεχία όπως και στις άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες που θα ενταχθούν κατά την επόμενη διεύρυνση.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7422          1,7526
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6979          1,7080
    Λίρα Αγγλίας                     1,0994          1,1059
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,6172        214,3181
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0661          3,0906
    Δολάριο Καναδά                     2,6556          2,6768
    Κορώνα Δανίας                     12,9311         13,0345
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9252         13,0286
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8483         15,9750
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5584          2,5788
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη

    Καθοριστικά για την εικόνα που παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά αποδείχθηκαν και στη σημερινή συνάντηση, τα τελευταία λεπτά, στα οποία ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κινηθεί ανοδικά, κλείνοντας για όγδοη ημέρα με θετικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 84,76 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,33%. Χωρίς να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 444 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αυστριακοί Δικαστές

    Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διευρυνθεί το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των νομικών και δικαστικών Κύπρου και Αυστρίας, τόσο με βάση το κεκτημένο στον τομέα της νομικής και δικαστικής συνεργασίας όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στη σύνθεση του οποίου θα μετέχει και Κύπριος Δικαστής, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Εφετείου της Βιέννης κ. Holzweber.

    Ο κ. Holzweber, βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής 19μελούς αντιπροσωπείας Αυστριακών Δικαστών, που συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκο Σιάμπο, ο οποίος κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε στις πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ Αυστρίας και Κύπρου και προέβη σε γενική ενημέρωση σε σχέση με το έργο εναρμόνισης στους τομείς αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    [14] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - Διεύρυνση

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν σήμερα στο Λουξεμβούργο να ακολουθήσουν την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη των 10 υποψηφίων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, στις αρχές του 2004.

    Η επίσημη αναγγελία της σημερινής συμφωνίας θα γίνει από τους 15 ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια που αφορούν το οικονομικό σκέλος της διεύρυνσης.

    Αναφορικά με την Κύπρο, οι 15 ακολούθησαν πλήρως την εισήγηση της Κομισιον, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος πληροί τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.

    Στην απόφαση των Βρυξέλλων θα υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του 1999 στο Ελσίνκι, που αναφέρουν πως: «Εαν μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραματεύσεων προσχώρησης δεν έχει επιτευχθεί λύση, η απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά την προσχώρηση θα ληφθεί χωρίς το ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση. Εν προκειμένω, το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία».

    Στην παρέμβαση του στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο Υπουργος Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε ότι είναι προτιμητέα η επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα στους συναδέλφους του ότι ο ΟΗΕ έχει εμπλακεί ενεργά τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τσέχοι Βουλευτές

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Βουλής της Τσεχίας Pavel Svoboda χαρακτήρισε τρομακτική εμπειρία και αναχρονισμό τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, μιας ευρωπαϊκής χώρας.

    Ο κ. Svoboda, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας, ευχήθηκε ακόμη όπως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να αποκομίσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] (Κ) Αναστασιάδης - Τσέχοι Βουλευτές

    Τη σημαντική ώθηση που γνώρισαν οι παραδοσιακά άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας στο πλαίσιο της κοινής ενταξιακής πορείας των δύο χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Βουλής της Τσεχίας, που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο καθοριστικό για τη διεύρυνση δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, μετά το οποίο, όπως είπε, ''η Κύπρος προσβλέπει στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας της με τις υπό ένταξη χώρες, η οποία δεν ενέχει οποιοδήποτε στοιχείο ανταγωνισμού αλλά αντίθετα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία στήριξη και αλληλεγγύη''.

    Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους Τσέχους βουλευτές για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για την εξέλιξη της υγείας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε μια πολύ καθοριστική περίοδο όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του προβλήματος.

    [17] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Φιλοτελική έκθεση

    ''Η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά η συμβολή της στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι μεγάλη'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της ευρωπαϊκής φιλοτελικής έκθεσης Cyprus - Europhilex 2002 στη Λευκωσία.

    Στο χαιρετισμό, που διάβασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου αναδεικνύεται και μέσα από το έμβλημα της έκθεσης που απεικονίζει το μύθο για την αρπαγή της πριγκίπισσας Ευρώπης, η οποία εμφανίζεται και σε κυπριακές πήλινες λυχνίες του 1ου αιώνα π.Χ.

    Η Κύπρος, αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Αμυνας

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική άσκηση Νικηφόρος ''έχει προγραμματιστεί να γίνει και θα γίνει'' αλλά ''εάν νεότερες εξελίξεις επιβάλλουν αναβολή, ναι θα αναβληθεί''.

    [19] (Κ) Κυπριακό - ΟΗΕ - Ντενκτάς - Πληροφορίες

    Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει ακόμη στην έδρα των Ηνωμένων Εθών για τις πιθανές επιπτώσεις της ασθένειας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στους σχεδιασμούς για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα επιστρέψει στο γραφείο του την Κυριακή, από περιοδεία στην Ασία, και θεωρείται βέβαιο πως θα ζητήσει ενημέρωση από τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο.

    Τις πρώτες μέρες μετά την εγχείρηση ο Κόφι Ανάν είχε επικοινωνήσει δύο φορές με το Ραούφ Ντενκτάς και του είχε στείλει ευχές και λουλούδια.

    Σύμφωνα με δυτική διπλωματική πηγή, ο Ειδικός Σύμβουλος του Κόφι Ανάν πέραν των επαφών του σε Αθήνα και Αγκυρα και των διαβουλεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά και το σύμβουλο του Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και το Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο, Λορδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αξιωματούχος αμερικανικού ΥΠΕΞ

    Τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Βοηθός Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Lynn Pascoe, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αισιόδοξη πως μια λύση μπορεί να εξευρεθεί στο εγγύς μέλλον.

    ''Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και ελπίζουμε να δούμε μια ενωμένη Κύπρο'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αμερικανός αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, εξαιρετική.

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ουάσιγκτον - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας -------------------------------------------- Η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, που είναι διαπιστευμένη και στον Καναδά, μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Τορόντο όπου μίλησε σε εκδήλωση για την 42η Επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Η εκδήλωση οργανώθηκε από κοινού από το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στο Τορόντο και την Κυπριακή Κοινότητα στο ιδιόκτητο οίκημά της.

    Στην ομιλία της η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της Κύπρου από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα καθώς και στην ευρωπαϊκή της πορεία, εκφράζοντας την ευχή μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Καναδά η κ. Μαρκουλλή παρευρέθηκε στο πέμπτο Διπλωματικό Φόρουμ, που διοργάνωσε στο Halifax η κυβέρνηση του Καναδά για τους αρχηγούς ξένων αποστολών που είναι διαπιστευμένοι στον Καναδά.

    Σικάγο - Πρόεδρος ΣΑΕ - Περιοδεία ---------------------------------- Με επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων ξεκινά δυναμικά ένας μήνας ταξιδιών και συζητήσεων για τα εθνικά θέματα για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)Αντριου Αθενς, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης σε ένα διεθνές και τρία περιφερειακά συνέδρια του ΣΑΕ.

    Μετά το Περιφερειακό Συνέδριο ΣΑΕ Ωκεανίας, που διοργανώθηκε στο Σίδνεϊ, το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού τον Οκτώβριο και τα τρία Περιφερειακά Συνέδρια του ΣΑΕ το Νοέμβριο, έρχονται να συμπληρώσουν μια σειρά από σημαντικές συζητήσεις και εκδηλώσεις. Τα τρία Περιφερειακά Συνέδρια στη Νότια Αφρική, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, στοχεύουν στην συνένωση των Ελλήνων σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και στην επιλογή θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος για συζήτηση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

    Οι επισκέψεις του Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη και την Ιερουσαλήμ αποτελούν σημαντικά κομμάτια του ταξιδιού, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Αθενς θα επισκεφτεί έξι χώρες σε τέσσερις ηπείρους.

    Στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο κ. Αθενς θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα συζητηθούν ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος τα οποία και εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεών του με ελληνικές κοινότητες στην Αυστραλία, την ανατολική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Αθενς θα έχει σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα της επίσημης αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από την ισραηλινή κυβέρνηση. Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Αθενς θα τονίσει επίσης την υποστήριξη των εβραϊκών κοινοτήτων στην Αμερική και την Ελλάδα για τη γρήγορη επίλυση του θέματος της αναγνώρισης του Πατριάρχη.

    Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ θα έχει συναντήσεις με Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, αξιωματούχους του Κοινοβουλίου και με δωρητές του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης.

    Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αθενς θα συναντηθεί με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σχετικά με τα Προγράμματα Μικρο-Επιχειρήσεων και Εμπορίου του ΣΑΕ.

    Το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά Συνέδρια όπου θα παραστεί ο κ. Αθενς είναι το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Οκτωβρίου 2002 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο κ. Αθενς θα τιμηθεί για τη συνολική προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό, τον Ποντιακό Ελληνισμό και το Εθνος, αλλά και για τη δημιουργία του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

    Το Περιφερειακό Συνέδριο ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 1-3 Νοεμβρίου, της Ευρώπης στη Φρανκφούρτη στις 8-10 Νοεμβρίου και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής στη Νέα Υόρκη στις 22-24 Νοεμβρίου.

    Στα πλαίσια των Περιφερειακών Συνεδρίων πραγματοποιούνται Πολιτιστικές Εβδομάδες, οι οποίες οργανώνονται από τα Περιφερειακά Γραφεία ΣΑΕ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για την ανάδειξη και προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Λονδίνο - Σύνδεσμος Ριζοκαρπασιτών Αγγλίας ------------------------------------------ Πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου με ιδιαίτερη επιτυχία, τόσο από πλευράς προσέλευσης όσο και από πλευράς περιεχομένου, η εξαμηνιαία συνέλευση του Συνδέσμου Ριζοκαρπασιτών Αγγλίας.

    Η πρόεδρος του συνδέσμου Πέπη Πολυκάρπου διάβασε την έκθεση δραστηριοτήτων του Συμβουλίου που κάλυψε το περασμένο εξάμηνο με επίκεντρο την ενημέρωση για τα έργα επιδιόρθωσης που γίνονται στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και την κατάσταση που επικρατεί στην κατεχόμενη Καρπασία.

    Η Βίκυ Σπανοβαγγέλη, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο της νεολαίας της ΠΟΜΑΚ και εκλέγηκε μέλος του Συμβουλίου, ενημέρωσε τη Συνέλευση για τις εργασίες του συνεδρίου και για την όλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την εφαρμογή των αποφάσεων.

    Ο ταμίας της οργάνωσης Νικόλας Κολατσής κατέθεσε την ταμειακή έκθεση του συνδέσμου.

    Λονδίνο - Σύνδεσμος Λαπήθου-Καραβά ---------------------------------- Τη μεγάλη ανάγκη όπως στα πλαίσια της επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού διασφαλιστεί το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή, τόνισαν οι ομιλητές στη χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Λαπήθου Καραβά που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο Royal National του κεντρικού Λονδίνου, το περασμένο Σάββατο.

    Χαιρετισμούς, μετά την ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Χρυσόστομου Παπαπαύλου, απηύθυναν ο Δήμαρχος Λαπήθου Αθως Ελευθερίου και ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ασύγκριτες φυσικές ομορφιές της περιοχής και τις παραδόσεις της.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος και ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας Κυριάκος Πιλλάς.

    ΑΗΙ - Συνέδριο: ''Το Μέλλον του Ελληνισμού στις ΗΠΑ'' ------------------------------------------------- Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ελληνικών Σπουδών (Foundation for Hellenic Studies) διοργάνωσε πρόσφατα συνέδριο στην αμερικανική πρωτεύουσα με θέμα ''Το Μέλλον του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες''.

    Στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου μίλησε ο διακεκριμένος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Charles Moskos του Πανεπιστημίου Northwestern, ο οποίος προσφώνησε περίπου 160 συνέδρους, επικεντρώνοντας τις παρατηρήσεις του στο σημερινό ρόλο της ομογένειας στην αμερικανική κοινωνία και πολιτεία, καθώς και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως λόγω του αισθητά μειωμένου αριθμού μεταναστών από την Ελλάδα.

    Στην ομιλία του ο Δρ. Μόσκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυπριακό πρέπει να αποτελεί το κύριο πολιτικό θέμα του Ελληνισμού της Αμερικής, διότι οι διάφορες πτυχές του είναι συνυφασμένες με την ελληνική ταυτότητα και τα ελληνικά ιδεώδη. Η προώθηση του, είπε, βοηθά στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς της ομογένειας.

    Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας και εκδότης κ. Christopher Janus για την προσφορά του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, με το βραβείο Hellenic Heritage Lifetime Achievement Award.

    Το συνέδριο εξέτασε θέματα, τα οποία αφορούν άμεσα την επιβίωση και την προώθηση του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τα θέματα που επηρεάζουν το μέλλον ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και Ελληνικών Παιδαγωγικών Ινστιτούτων, το μελλοντικό ρόλο των ελληνοαμερικανικών ΜΜΕ και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην προώθηση του Ελληνισμού και το μέλλον του ελληνοαμερικανικού λόμπι.

    Την Πρεσβεία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Επιτετραμμένος κ. Αχιλλέας Αντωνιάδης λόγω απουσίας της Πρέσβειρας στον Καναδά.

    (ΚΥΠΕ/MK)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 22 October 2002 - 17:49:19 UTC