Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Εκπρόσωπος - Ιρλανδικό δημοψήφισμα
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [03] (Κ) 4η Αγωνιστική - Καλαθόσφαιρα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η Αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [08] (K) ΕΔΗ - Ανδρούλα Βασιλείου - Αντιπρόεδρος ELDR
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [10] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Πράγα
  • [11] (Κ) Κασουλίδης - ΕΕ
  • [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Υποψήφιες χώρες - Κύπρος
  • [16] (Κ)Ευρ. Ομοσπ.Δημοσιογράφων - Εκδίωξη Ισπανών δημοσιογράφων
  • [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (K) Εκπρόσωπος - Ιρλανδικό δημοψήφισμα

    Η Κύπρος διά του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου απηύθυνε ''ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ιρλανδικό λαό, που με την ψήφο του έφερε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένα βήμα πιο κοντά''.

    ''Ακόμη ένας σκόπελος ξεπεράστηκε και το ορόσημο της τελικής απόφασης στην Κοπεγχάγη βρίσκεται ακόμη πιο κοντά μας'', ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Παπαπέτρου.

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [03] (Κ) 4η Αγωνιστική - Καλαθόσφαιρα - Βαθμολογία

    
    
    Στο χθεσινοβραδινό αγώνα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών 1ης κατηγορίας, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την ΕΘΑ με 76 – 63.
    
    Με το χθεσινοβραδινό αγώνα ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική και η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:
    
    ΕΝΑΔ         7
    Κεραυνός     6
    ΑΕΛ          6
    ΕΘΑ          6
    ΑΠΟΕΛ        5
    Ομόνοια      5
    Απόλλων      4
    Αχιλλέας     3
    Διγενής      3
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

    Η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξέλλων (24-25 Οκτωβρίου) και των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν για τη διεύρυνση, είναι το σημαντικότερο θέμα της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που γνωστοποίησε η Δανική Προεδρία, η συζήτηση για τα θέματα της διεύρυνσης θα γίνει αύριο. Θα επιδιωχθεί η επίτευξη κοινής θέσης αναφορικά με τη γεωργία, τις χρηματοδοτήσεις και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων. Σε πολιτικό επίπεδο θα συζητηθούν οι εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η εισήγησή της για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η Αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Ο ΑΠΟΕΛ έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί το στραβοπάτημα της Ομόνοιας ενώ Ανόρθωση και Ολυμπιακός ήταν οι κερδισμένοι βαθμολογικά της 7ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ποδοσφαίρου.
    
    Η Ομόνοια εξήλθε ισόπαλη 1 - 1 στο Δασάκι με τον Εθνικό ενώ ο ΑΠΟΕΛ έφερε λευκή ισοπαλία στην έδρα του με τον Απόλλωνα. Η Ανόρθωση νίκησε την Αλκή με 3 – 2 ενώ ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε εκτός έδρας με 2 - 1 επί της ΑΕΛ. Η Νέα Σαλαμίνα συνέτριψε στο Τσίρειο Στάδιο τον Αρη με 4 - 1. ΑΕΚ – Ενωση έφεραν ισοπαλία 1 - 1 ενώ η Πάφος κέρδισε εκτός έδρας το Διγενή Μόρφου με 1 - 0.
    
    Η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:
    
    Ομόνοια           17
    ΑΠΟΕΛ             17
    Ολυμπιακός        16
    Ανόρθωση          14
    Σαλαμίνα          12
    Διγενής           12
    ΑΕΚ               10
    Πάφος             10
    Εθνικός Αχνας      9
    Απόλλωνας          8
    ΕΝΠ                5
    ΑΕΛ                5
    Αλκή               1
    Αρης               0
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/GP)

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με αφορμή τις πληροφορίες γύρω από το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ενδεχομένως θα κατατεθεί από τον Κόφι Ανάν στις συνομιλίες προβάλλεται στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Στην κύρια θεματολογία περιλαμβάνονται επίσης το θέμα του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" και το καθοριστικό ''ναι'' των Ιρλανδών που ανοίγει την πόρτα για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ''Αλήθεια'' έχει κύριο τίτλο ''Εξηγήσεις από ντε Σότο θα ζητήσει ο Κληρίδης'' και γράφει ότι η σημερινή αναμενόμενη συνάντηση κρίθηκε αναγκαία, μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις Μουμτάζ Σοϊζάλ ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό είχε παρουσιάσει και συζητήσει τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για το ''ναι'' που είπαν οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα για επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας για διεύρυνση της ΕΕ, αλλά η προσοχή στρέφεται τώρα στην κρίσιμη σύνοδο των Δεκαπέντε στις Βρυξέλλες.

    ''Το Θάρρος '' υπό τον τίτλο ''Ο στρατός τείνει προς Ταχσίν'' προβάλλει στο κύριο θέμα πληροφορίες του ΡΙΚ ότι ο κατοχικός στρατός σπεύδει σε αντικατάσταση του Ραούφ Ντενκτάς λόγω της ασθένειάς του, προωθώντας το λεγόμενο ''υπουργό εξωτερικών'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και παραγκωνίζοντας τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου. Αλλού προβάλλει πληροφορίες ότι η άσκηση της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος'' θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο και για το θέμα αυτό.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ο θρόνος στο σφυρί'' γράφει ότι στενός συγγενής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου πλησίασε τον Μητροπολίτη Πάφου "και επιχείρησε να του πουλήσει γραπτή παραίτηση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας". Επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Σιάμπος θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για αγορά πέντε παράκτιων ραντάρ από την ισραηλινή εταιρεία ''IAI ELTA Industries'' στην οποία κατακυρώθηκε η προσφορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Νυστέρι στις ΣΠΕ'' και γράφει ότι "αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο" για να εξασφαλίσει την έννομη λειτουργία των Συνεργατικών Ταμιευτηρίων η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας σε όλα τα Συνεργατικά ιδρύματα του τόπου. Γράφει ακόμη ότι οι οδηγοί που θα κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους της Λεμεσού θα υποβληθούν σε ερωτήσεις στο πλαίσιο περιβαλλοντικής κυκλοφοριακής μελέτης που αρχίζει σήμερα και εντάσσεται σε ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Λύση χαλαρού και ίσου συνεταιρισμού'' και γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τις ''μητέρες πατρίδες'', Ελλάδα και Τουρκία, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν το πράσινο φως για την κατάθεση σχεδίου λύσης στο Κυπριακό από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Γράφει ότι νέες μετακινήσεις στο αστυνομικό Σώμα προς ενίσχυση τμημάτων που είναι επιφορτισμένα με την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος προγραμματίζει ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας ο οποίος απέρριψε την άποψη ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από το οργανωμένο έγκλημα.

    Η ''Χαραυγή'' έχει κύριο τίτλο '''Οχι' κατατεμαχισμό της κυριαρχίας'' και γράφει ότι στην ομιλία του κατά την αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή λύση που θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού και θα κατατεμαχίζει την κυριαρχία του κράτους. Αλλού προβάλλει πληροφορίες ότι σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να έχει υποβληθεί ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, η κατάσταση της υγείας του οποίου χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Συνέρχεται από τις 9.45 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Κατά τη συνεδρία ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τις επαφές του στην Αθήνα και τις αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου και από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους. Το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου και τον επίτιμο Πρόεδρό του Βάσο Λυσσαρίδη.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΝΕΟ Στράτος Παναγίδης, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης, ενώ από το ΑΔΗΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Λυκούργος. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείται από το βουλευτή Γιώργο Περδίκη και τον Νίκο Κληρίδη.

    [08] (K) ΕΔΗ - Ανδρούλα Βασιλείου - Αντιπρόεδρος ELDR

    Ιδιαίτερα χρήσιμη εξέλιξη, θεωρεί η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Ανδρούλα Βασιλείου την εκλογή της στη θέση της Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών (ELDR), στο συνέδριο του κόμματος, που ολοκλήρωσε την περασμένη Παρασκευή τις εργασίες του στο Bath της Βρετανίας.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε μετά τη δίωρη συνεδρία του σώματος πως κατά τη διάρκειά της υπεβλήθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο.

    Ερωτηθείς, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως η απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα γίνει υπό το φως των συνομιλιών που ο Πρόεδρος είχε στην Αθήνα και πως σε αυτήν ο Πρόεδρος Κληρίδης ''θα προσπαθήσει να διευκρινίσει και κάποιες δηλώσεις που έγιναν''.

    Κληθείς να πει εάν μετά τη συνάντηση αυτή θα συγκληθεί εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. ''Αυτό θα εξαρτηθεί από τις ενδεχόμενες εξελίξεις'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς πόσον καθυστερεί τη διαδικασία στο Κυπριακό η μη λειτουργία των δυο τεχνικών επιτροπών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''σίγουρα από τη στιγμή που τα χρονικά πλαίσια γίνονται πιο πιεστικά η απώλεια χρόνου έχει σημασία''.

    Πρόσθεσε πως ''η ε/κ πλευρά ήταν έτοιμη προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν έχει καμία ευθύνη για τη μη λειτουργία των υποεπιτροπών''.

    Αναφορικά με το θέμα της ενδεχόμενης κατάθεσης σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια καινούργια πληροφόρηση.

    [10] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Πράγα

    Την εκτίμηση ότι η Τουρκία παρουσιάζεται πιο συγκρατημένη όσον αφορά τις απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επαναλαμβάνοντας ότι οι τουρκικές απειλές δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την ενταξιακη πορεία της Κύπρου.

    [11] (Κ) Κασουλίδης - ΕΕ

    Τη μεγάλη ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας που υπερψηφίζει τη Συνθήκη της Νίκαιας, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι έχει φύγει από το δρόμο της διεύρυνσης ένα σημαντικό εμπόδιο.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Πράγα όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των δέκα υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε «ο δρόμος της διεύρυνσης είναι ανοιχτός». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ξεκινούν άλλα «προβλήματα» έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    «Εχει φύγει από το δρόμο της διεύρυνσης ένα σημαντικό εμπόδιο που ήταν το προηγούμενο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία που δεν επικύρωνε τη Συνθήκη της Νίκαιας, τώρα η συνθήκη της Νίκαιας έχει επικυρωθεί και από τα 15 κράτη μέλη και έτσι ο δρόμος για τη διεύρυνση είναι ανοιχτός», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, παρακολουθεί τώρα τη συζήτηση στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

    «Οι συνθήκες τώρα είναι και λίγο πιο δύσκολες διότι με το γεγονός ότι είναι υπό παραίτηση η κυβέρνηση για να μπορεί να λειτουργεί όπως είναι η πρακτική στην Ολλανδία χρειάζεται την πλήρη έγκριση της Βουλής και θα δούμε τις εξελίξεις», είπε.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των δέκα υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών στην Πράγα, είπε ότι θα συζητηθεί μια σειρά από θέματα που αφορούν την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων «για να κερδισθεί η μάχη μέχρι τη διεύρυνση». (ΚΥΠΕ/ΟΜ/ΓΠ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7422          1,7526
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7003          1,7105
    Λίρα Αγγλίας                     1,0984          1,1049
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,8042        213,4986
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0702          3,0947
    Δολάριο Καναδά                     2,6671          2,6884
    Κορώνα Δανίας                     12,9356         13,0390
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8723         12,9752
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7866         15,9128
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5598          2,5802
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Σε θετικό έδαφος, δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της σημερινής συνάντησης ανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας για έβδομη συνεχή ημέρα με κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 84,48 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,03%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 28,2% του ημερήσιου τζίρου.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,48  ( 0,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    437.139
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   257.888    321,01  (-0,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    192.650     89,86  (-0,29)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.083     77,61  ( 0,15)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     12.665     17,96  (-3,44)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     30.915     60,64  ( 0,10)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.949    100,46  ( 0,38)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.042     19,01  ( 0,21)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.533     61,26  ( 0,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.974      3,23  (-3,58)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.027     16,80  ( 3,26)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        250     14,78  (-4,40)
    Ξενοδοχεία                    £     21.963     46,58  (-0,87)
    Αλλες Εταιρείες               £     81.605     82,43  ( 0,66)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Υποψήφιες χώρες - Κύπρος

    Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών στις προτιμήσεις των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και φέρει την ονομασία ''Ευρωβαρόμετρο''.

    [16] (Κ)Ευρ. Ομοσπ.Δημοσιογράφων - Εκδίωξη Ισπανών δημοσιογράφων

    Την έντονη διαμαρτυρία της για την εκδίωξη 15μελούς ομάδας Ισπανών δημοσιογράφων από το κατοχικό καθεστώς, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), η οποία εκπροσωπεί πέραν των 200 χιλιάδων δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη.

    Η ΕΟΔ αξιώνει όπως η τουρκική κυβέρνηση ''χαλιναγωγήσει το καθεστώς Ντενκτάς και αποδείξει πως είναι σοβαρή σε ότι αφορά στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Τύπου και την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ''.

    [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Μνημόσυνο Κωνσταντίνου Λεβέντη ------------------------------------------- Τελέσθηκε το περασμένο Σάββατο στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο το τρίμηνο μνημόσυνο του αείμνηστου Ντίνου Λεβέντη, Πρέσβη της Κύπρου στην UNESCO, Προέδρου του Ιδρύματος Λεβέντη και μεγάλου φιλάνθρωπου και υποστηρικτή προωθητή του ελληνικού πολιτισμού.

    Στο μνημόσυνο, στο οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, παρέστησαν δεκάδες φίλοι της οικογένειας Λεβέντη και εκτιμητές του έργου του.

    Για το έργο του εκλιπόντος, μίλησε μεταξύ άλλων, και η Υπατη Αρμοστής της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία Μύρνα Κλεόπα.

    Βίλιερς - Δήμος Μόρφου ------------------------ Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς, η οποία συμμετείχε στη χθεσινή 22η αντικατοχική πορεία των Μορφιτών εξέφρασε την ευχή όπως αυτή είναι η τελευταία πορεία για τη Μόρφου και όπως τον επόμενο χρόνο ''γιορτάσουμε σε μιαν επανενωμένη Κύπρο''.

    Σημερινή ανακοίνωση του γραφείου της κ. Βίλιερς αναφέρει πως η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής δήλωσε πως συμμετείχε στην πορεία για να δείξει την αλληλεγγύη της προς τους εκτοπισμένους κατοίκους της Μόρφου.

    ''Η πορεία αυτή αποτελεί ένδειξη της τραγωδίας και της άδικης κατάστασης που επικρατεί και η οποία στερεί σε πολλούς κατοίκους του βασικού δικαιώματος να ζήσουν στα σπίτια τους'', δήλωσε η κ. Βίλιερς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 21 October 2002 - 17:49:15 UTC