Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Κόστος εισβολής - Μελέτη
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Διπλή ήττα
  • [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Επαφές
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φινλανδός ΥΠΕΞ
  • [07] (Κ) ΕΕ - Ασυλο - Υποψήφιες χώρες - Λαθρομετανάστες
  • [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ομήρου - ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Φινλανδίας
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Αγορά καυσίμων
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [15] (Κ) Συνάντηση Υπουργών Δικαιοσύνης - ΕΕ - Κύπρος
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εγκαίνια ''OFFITEC 2002''
  • [17] (Κ) Ευρωβουλή - Απέλαση Ισπανών δημοσιογράφων
  • [18] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Πτώση ολλανδικής κυβέρνησης
  • [19] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό

    Χρονικό ορόσημο για το Κυπριακό αποτελεί η 14η Δεκεμβρίου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, εκτιμά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων βδομάδων, τα ΗΕ ενδέχεται να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης στο Κυπριακό.

    [02] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Κόστος εισβολής - Μελέτη

    Στο ποσό των 6,8 δις λιρών ανέρχεται, σύμφωνα με τη μέθοδο της απογραφής, το συσσωρευμένο κόστος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, εκτιμά μελέτη που διενήργησε το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο «Το κόστος της τουρκικής εισβολής και το κόστος κατανομής του», η οποία παρουσιάστηκε χθες βράδυ σε εκδήλωση του Κεντρικού Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, μέχρι το 2000 «το συσσωρευμένο καθαρό κόστος για τους εκτοπισμένους και παθόντες ήταν 4 δισεκατομμύρια λίρες», ένα ποσό που κρίνεται «αδύνατο να καλυφθεί από τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της οικονομίας».

    Το ύψος των απωλειών που έχουν υποστεί οι Τ/Κ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές από την τουρκική εισβολή για την περίοδο 1974-99, ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο λίρες, σε τιμές 1995.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Διπλή ήττα

    Διπλή ήττα γνώρισαν χθες βράδυ στην Κροατία οι καλαθοσφαιρικές ομάδες του ΑΠΟΕΛ και του Κεραυνού, για το Τσάμπιονς Καπ της Νότιας Περιφέρειας.

    Στο Ζάγκρεπ, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε από την τοπική ΚΚ με 82 - 65, γνωρίζοντας έτσι την τρίτη συνεχόμενη ήττα στο πλαίσιο του Δ' Ομίλου του Τσάμπιονς Καπ.

    [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Επαφές

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση του μικρού και του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, να εισηγηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου στις προεδρικές εκλογές του 2003, είναι το θέμα που προβάλλουν οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα. Η σύλληψη του Προέδρου της ''Γκλόμπαλ Κονσολιντέιτορ'', Λυκούργου Κυπριανού, η υπόθεση της παράνομης έκδοσης πιστοποιητικών μέλους σε ιδιωτικές εταιρείες από το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου και η χθεσινή συζήτηση του θέματος των υποκλοπών τηλεφωνημάτων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''ΔΗΣΥ: Ομήρου υπό την αίρεση εξελίξεων στο Εθνικό'', ότι το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, με 34 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή, αποφάσισε χθες βράδυ όπως καταθέσει πρόταση στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος που θα συνέλθει στις 23 Οκτωβρίου, για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου κατά τις προεδρικές εκλογές του 2003. Σε άλλο θέμα γράφει πως διευρύνεται η υπόθεση παράνομης έκδοσης πιστοποιητικών μέλους από το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου σε ιδιωτικές εταιρείες και η παραχώρηση δανείων με υποθήκευση ακινήτων για τα οποία δεν καταβάλλονταν τέλη στο Κτηματολόγιο.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ομόφωνα ο ΔΗΣΥ στο Ανώτατο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, με δυο ξεχωριστές ψηφοφορίες, μια του μικρού και μια του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και μετά από πολύωρη συζήτηση, αποφασίστηκε χθες βράδυ από τα όργανα του κόμματος η υιοθέτηση εισήγησης προς το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ομήρου. Εναντίον της απόφασης τάχθηκε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ελένη Βραχίμη, ενώ ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Χρίστος Ρότσας, τήρησε αποχή. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών να ασχοληθεί με το θέμα της επιβολής τελών από το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας, για μια υπηρεσία η οποία θα παρέχεται στους πολίτες μελλοντικά, αφού δεν έχει κατασκευασθεί ακόμα το αποχετευτικό σύστημα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''ΔΗΣΥ: Με Ομήρου και... έχει ο Θεός'' γράφει ότι καθαρή απόφαση στήριξης της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης και καθαρή απόφαση έλαβε και προσθέτει ότι σε αυτό συνέβαλε και η παρέμβαση του Προέδρου Κληρίδη ο οποίος με δική του εντολή ''απαγόρευσε'' σε υπουργούς να παραστούν στη συνεδρία προς αποφυγή οποιουδήποτε... απρόοπτου. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς εκδίωξε κακήν κακώς από την κατεχόμενη Λευκωσία ομάδα Ισπανών δημοσιογράφων οι οποίοι βρέθηκαν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν διήμερο σεμινάριο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Θύελλα με Λυκούργο'' γράφει ότι ''ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η σύλληψη του εκτελεστικού πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας πληροφορικής Globalsoft Gonsolidator, Λυκούργου Κυπριανού''. Προσθέτει ότι την έκδοση εντάλματος σύλληψης ζήτησε το τμήμα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με "απόφαση καταπέλτη" το Ανώτατο Δικαστήριο καλεί το Τελωνείο να επιστρέψει εκατομμύρια λίρες καταβάλλοντας ταυτόχρονα τόκο 9% σε εταιρείες εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Με την ίδια απόφαση, αναφέρει η εφημερίδα, το Τελωνείο επιβαρύνεται και με τα έξοδα της δίκης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ετοίμασαν και Σύνταγμα'' γράφει ότι το έγγραφο που αναμένεται να υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μετά τις τουρκικές εκλογές, θα προνοεί πλήρες Σύνταγμα και ρυθμίσεις για τη μεταβατική περίοδο. Επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές η εφημερίδα προσθέτει ότι το έγγραφο συνολικής λύσης, που έχουν ετοιμάσει η τεχνοκράτες του Αλβαρο ντε Σότο, είναι λεπτομερέστατο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με ψυχραιμία και κοινό σχεδιασμό στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της λύσης του πολιτικού προβλήματος.

    '' Η Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ομήρου και στο βάθος.... Κληρίδης'' γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ μετά από μια μαραθώνια συνεδρία, αποφάσισε χθες βράδυ να εισηγηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα συνέλθει στις 23 του μηνός, την υιοθέτηση της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού γράφει ότι χθες μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάγγειλαν "την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία" που επέδειξαν η αστυνομία και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης στη διεξαγωγή έρευνας για τις υποκλοπές τηλεφωνημάτων, με αποτέλεσμα σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώνουν την υπόθεση να έχουν εξαφανιστεί.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εταιρείας ''Γκλόμπαλ Κονσολιντέιτορ'', η οποία είναι περισσότερο γνωστή με το παλιό της όνομα ''Γκλόμπαλ Σοφτ'', Λυκούργος Κυπριανού, συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι διερευνούν υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας που διέπει τη χρηματιστηριακή αγορά. Σε άλλο θέμα γράφει για τις επιπτώσεις που θα έχει σε Κύπριους τυροκόμους η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία η φέτα χαρακτηρίζεται ως είδος τυριού που μπορεί να παράγεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''Συνελήφθη ο Λυκούργος'', γράφει στο κύριο θέμα πως μέλη του Γραφείου του Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας συνέλαβαν χθες το Λυκούργο Κυπριανού προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις που αφορούν "συνωμοσία με σκοπό την καταδολίευση και εξασφάλιση άδειας εξαγωγής συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα με ψευδείς παραστάσεις, για τη χρηματοδότηση εξαγορών στη Βουλγαρία, καθώς και για άλλες επτά κατηγορίες για παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας". Αλλη είδηση είναι τα σημερινά εγκαίνια στη Λευκωσία της έκθεσης ''Οφιτεκ 2002'', όπου θα παρουσιάζονται είδη τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού γραφείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [06] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φινλανδός ΥΠΕΞ

    [07] (Κ) ΕΕ - Ασυλο - Υποψήφιες χώρες - Λαθρομετανάστες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, την Αλβανία, την Αλγερία και την Κίνα για την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής υπηκόων τους.

    [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ομήρου - ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο

    ''Σημαντική πολιτική εξέλιξη'' θεωρεί ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) να στηρίξει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,49  ( 0,80)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    424.501
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   224.317    316,87  ( 0,65)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    138.819     88,16  ( 0,89)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     27.413     77,41  ( 0,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.849     19,16  (-0,88)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     29.742     60,24  (-0,53)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.363     99,40  ( 1,00)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.410     18,92  ( 1,01)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.280     60,73  ( 1,45)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.994      3,35  ( 0,90)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     27.423     15,53  ( 1,64)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        156     15,36  ( 2,81)
    Ξενοδοχεία                    £     13.384     46,87  ( 0,93)
    Αλλες Εταιρείες               £    100.320     82,79  ( 0,68)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Φινλανδίας

    Τη θέση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν εξαρτάται από την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα υποψηφίων χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7410          1,7514
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7095          1,7197
    Λίρα Αγγλίας                     1,1006          1,1072
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,0417        213,7380
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1197          3,1446
    Δολάριο Καναδά                     2,7098          2,7314
    Κορώνα Δανίας                     12,9250         13,0284
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7227         12,8244
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7925         15,9188
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5556          2,5760
    

    [12] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Αγορά καυσίμων

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος πως ''της απελευθέρωσης θα προηγηθεί κάποια αναϊσορρόπηση διότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στρεβλώσεις στην αγορά και το ένα προϊόν επιχορηγεί το άλλο''.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Σε ανοδική τροχιά για τέταρτη συνεχή χρηματιστηριακή συνάντηση κινήθηκε η αγορά, με τη μεγάλη πλειονότητα των μετοχικών τίτλων να κλείνουν σε θετικό επίπεδο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,8%, αγγίζοντας τις 83,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 424 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ειρήνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, ''περιλαμβανομένου και του τομέα όπου υπηρετεί ο Αρχηγός''.

    [15] (Κ) Συνάντηση Υπουργών Δικαιοσύνης - ΕΕ - Κύπρος

    Την ετοιμότητα της Κύπρου να υιοθετήσει τις δικαστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να στηρίξει την εφαρμογή τους στα πλαίσια ενός σαφούς νομικού καθεστώτος με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λάζαρος Σαββίδης.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εγκαίνια ''OFFITEC 2002''

    Μόνο με τη συνεχή προσαρμογή στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, θα μπορέσει η Κύπρος να ενισχύσει τη θέση της ως το πιο σημαντικό κέντρο παροχής υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [17] (Κ) Ευρωβουλή - Απέλαση Ισπανών δημοσιογράφων

    Την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίσημη καταδίκη της συμπεριφοράς του κατοχικού καθεστώτος έναντι των Ισπανών δημοσιογράφων, ζητάει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά.

    [18] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Πτώση ολλανδικής κυβέρνησης

    Η σημερινή παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού, εξαιτίας των μεγάλων τριβών στο εσωτερικό της, δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης, δήλωσαν σήμερα το απόγευμα η δανική προεδρία της ΕΕ και ο αρμόδιος Επίτροπος.

    [19] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ BARNET - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο η Δήμαρχος του Barnet Joan Scannell για να συμμετάσχει στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο ο Δήμος της κατεχόμενης Μόρφου.

    Την Παρασκευή θα φθάσει στην Κύπρο η υπόλοιπη αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Αρχηγό της Συντηρητικής πλειοψηφίας του Δήμου Barnet, Victor Lyon, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Συντηρητικό Δημοτικό Σύμβουλο Brian Coleman και τον Εργατικό Alan Sloam.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Barnet, ο Δήμος αυτός είναι ο μοναδικός στην Βρετανία που είναι αδελφοποιημένος με κατεχόμενη πόλη.

    ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ - ΔΕΞΙΩΣΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    Τουρκοκύπριοι του Λονδίνου ήταν ανάμεσα στους δεκάδες καλεσμένους που παρευρέθηκαν στη δεξίωση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στην πρεσβευτική κατοικία.

    Η Υπατη Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Μύρνα Κλεόπα δέχθηκε στην κατοικία της τον Υφυπουργό Παιδείας Στέφεν Τουίγκ, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, βουλευτές και διπλωμάτες.

    Στη δεξίωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Τροπαίου Αθανάσιο, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης και άλλοι εκπρόσωποι και παράγοντες της ομογένειας.

    ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας αναφέρθηκε ο Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Ελληνοαμερικανός George Patakis σε διακήρυξή του με αφορμή την 80η επέτειο από την καταστροφή της Μικράς Ασίας.

    Στη διακήρυξή του ο κ. Patakis σημειώνει ότι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει να διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο στην αναγνώριση γεγονότων στην ιστορία εκ των οποίων πολλά από αυτά είναι τραγικά και τα οποία διδάσκουν μαθήματα, από τα οποία μπορεί να ωφεληθεί η κοινωνία.

    «Τέτοια γεγονότα είναι η καταστροφή της πόλης της Σμύρνης και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, τραγωδίες που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

    Ανέφερε επίσης ότι «οι Ελληνες αυτοί των οποίων οι πρόγονοί τους έζησαν σε κοινότητες (στη σημερινή Βόρεια Τουρκία κοντά στη Μαύρη Θάλασσα) για 3.000 χρόνια εκδιώχθηκαν από τις τουρκικές αρχές από τη γη των προγόνων τους. Από το 1915-1923 οι Ελληνες της Μικράς Ασίας υπέστησαν αμέτρητη σκληρότητα κατά τη διάρκεια εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης με σκοπό τον εκτοπισμό τους, την καταστροφή ελληνικών πόλεων και χωριών και τη σφαγή επιπρόσθετων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε περιοχές όπου οι Ελληνες αποτελούσαν την πλειοψηφία, όπως στην Ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στον Πόντο και σε περιοχές γύρω από τη Σμύρνη. Αυτοί που επιβίωσαν εξορίστηκαν από την Τουρκία και σήμερα αυτοί και οι απόγονοί τους ζουν σε όλο το φάσμα της ελληνικής διασποράς».

    Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι «το 1922 η Σμύρνη, η μεγαλύτερη πόλη στη Μικρά Ασία που ονομαζόταν 'Το κόσμημα της Μεσογείου' ένα κοσμοπολίτικο κέντρο που κατοικείτο από μια υψηλού μορφωτικού επιπέδου ελληνική κοινότητα και αναπτυσσόμενες κοινωνικές τάξεις, κάηκε και καταστράφηκε και οι κάτοικοί της σφαγιάστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις. Το λιμάνι της Σμύρνης έγινε η σκηνή της τελικής απόγνωσης αφού οι φλόγες που πλησίαζαν ανάγκασαν πολλές χιλιάδες να πηδήξουν στη θάλασσα και να βρουν το θάνατο παρά να τυλιχθούν στις φλόγες».

    Ο κ. Patakis παρέθεσε τα λόγια του George Horton τότε Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη ο οποίος είπε «Η καταστροφή της Σμύρνης συνέβη και καμία άλλη πράξη της τουρκικής φυλής σε όλη την αιμοσταγή ιστορία της έχει χαρακτηριστεί από τόση βαρβαρότητα και ποτέ άλλοτε δεν έχει σημειωθεί τόσος ανθρώπινος πόνος στους ανυπεράσπιστους και άοπλους», όπως στη Μικρασιατική Καταστροφή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 October 2002 - 17:49:17 UTC