Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ασθένεια Ντενκτάς - Συναντήσεις
  • [02] (Κ) Συνομιλίες Ν. Υόρκης - Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Ντενκτάς
  • [03] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Λέοπολντ Μάουρερ - ΕΒΕ Λεμεσού
  • [06] (Κ) Πρωθυπουργός Ινδίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διεύρυνση - Κύπρος
  • [08] (Κ) Συμβούλιο Ειρήνης - Επίδοση ψηφισμάτων
  • [09] (Κ) Νέα Υόρκη - Ντενκτάς - Εγχείρηση καρδίας
  • [10] (Κ) Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΕΤΕπ - Κύπρος
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Απειλές Ντενκτάς
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) ΕΖΕ - Συνέδριο - Ζωικοί γενετικοί πόροι - Κύπρος
  • [16] (Κ) Βασιλείου - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [18] (Κ) Σημίτης - Ρασμούσεν - ΕΕ - Διεύρυνση - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός
  • [20] (Κ) ΚΟΠ - ΟΥΕΦΑ - Αγώνας Ισραήλ-Κύπρου
  • [21] (Κ) Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [22] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Κεραίες - Διάσκεψη Τύπου
  • [23] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Πρωτόκολλο - Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα
  • [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρώσος Αξιωματούχος - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [26] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Εγχείρηση - Παραμονή στη Νέα Υόρκη
  • [27] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Εγχείρηση - Παραμονή στη Νέα Υόρκη (Ορθή επανάληψη)
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [29] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [30] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μετεωρολογική Υπηρεσία
  • [31] (Κ) Οργανώσεις Προστασίας Ζώων - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Ασθένεια Ντενκτάς - Συναντήσεις

    Ενα τεράστιο ερωτηματικό πλανάται αναφορικά με τη συμμετοχή, ή όχι, του Ραούφ Ντενκτάς στην πρώτη προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσπερνώντας τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν κατά την έξοδό του από την έδρα του ΟΗΕ, μίλησε μόνο για τη βραδινή κοινή συνάντηση, παρουσία του Κόφι Ανάν. Αργότερα και καθώς είχε γίνει γνωστό ότι ο κ. Ντενκτάς είχε προγραμματισμένη συνάντηση για το απόγευμα με τον καρδιολόγο του Μεχτέτ Οζ, σύμβουλοι του Τουρκοκύπριου ηγέτη δήλωσαν σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι θα λάβει μέρος μόνο στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, γιατί ίσως δεν θα μπορεί να παραστεί στην απογευματινή με τον κ. ντε Σότο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Συνομιλίες Ν. Υόρκης - Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Ντενκτάς

    Σε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας επιδόθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις χθεσινές συναντήσεις, καθώς επανήλθε στην προσφιλή του τακτική των "ιστορικών διαλέξεων" στο Κυπριακό, με επωδούς την ανάγκη αναγνώρισης της "κυριαρχίας" και του ψευδοκράτους του.

    Στην κοινή συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, παρουσία και των συμβούλων των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς, ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν απευθυνόμενος στις δύο πλευρές είπε πως πρέπει να βρεθούν πρακτικοί τρόποι για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που εμφανίζονται ανυπέρβλητες.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι παρά τον πληθυντικό που χρησιμοποίησε ο Κόφι Ανάν, ήταν φανερό ότι απευθυνόταν στον κ. Ντενκτάς. Καθώς στη διαδικασία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε στους Κληρίδη και Ντενκτάς σειρά ερωτημάτων για συγκεκριμένα ζητήματα (όπως αυτό της κυριαρχίας και της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εδαφικού), ο κ. Ντενκτάς ξέκοψε στον Κόφι Ανάν ότι με μισόλογα δεν λύνεται το Κυπριακό κι έκανε ιστορική αναδρομή λέγοντας "πως οι Ελληνοκύπριοι έδιωξαν τους Τουρκοκύπριους από το κράτος" και πως τώρα πρέπει να έχουν "χωριστή κυριαρχία".

    Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν τη στάση του "έντονη κι απόλυτη" και σε δύο-τρεις περιπτώσεις μπήκε σε διάλογο με το Γενικό Γραμματέα, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καθώς το αδιέξοδο ήταν εμφανές, ο Γενικός Γραμματέας εισηγήθηκε να σταματήσει η συνάντηση κι αφού οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς συναντηθούν στις 5 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) με τον κ. ντε Σότο, να επιστρέψουν στις 10 το βράδυ για να συναντηθούν και με τον ίδιο.

    Κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών δεν απέκλειαν ο κ. ντε Σότο να ξεκινούσε κύκλο διμερών επαφών με τις δύο αντιπροσωπείες.

    Σε ό,τι αφορά το γεύμα, η συζήτηση διεξήχθη μόνο περί το τέλος, όταν ο κ. Ντενκτάς ξεκίνησε τη συζήτηση για την "κυριαρχία" και την αναγνώριση του ψευδοκράτους του. Στις κοινές συναντήσεις δεν επανέλαβε τις απειλές που εξακόντισε εισερχόμενος στην έδρα του ΟΗΕ, ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν κι η διαίρεση της Κύπρου θα γίνει μόνιμη, αν η Κύπρος γίνει δεκτή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, στην κατ ιδία συνάντηση με τον Κόφι Ανάν επανέλαβε την αντίθεσή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απέρριψε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα να βρεθεί φόρμουλα συνέχισης των συνομιλιών και μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης.

    Λόγω του χάσματος των απόψεων και της αρνητικής στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, τα Ηνωμένα Εθνη δεν γνωρίζουν κατά πόσο θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση.

    Ελληνοκυπριακές πηγές ανέφεραν ότι ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη "για την εποικοδομητική στάση που αντικρίζει η πλευρά μας τις συνομιλίες" και τη διάθεση που έχει επιδείξει για επίτευξη εντίμου συμβιβασμού.

    Παρά τις αντιδράσεις του κ. Ντενκτάς, δυτικοί διπλωμάτες δεν προβλέπουν κατάρρευση των συνομιλιών και αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη. "Κι αν ακόμη ήθελε να μην έλθει, δεν έχει τη δυνατότητα να το πράξει. Εξάλλου οι πραγματικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις τουρκικές εκλογές και ίσως υπό το πρίσμα μιας νέας κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας διανοιχτεί προοπτική για θετικές εξελίξεις", ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή.

    Στη διευρυμένη κοινή συνάντηση, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των πλευρών, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν εκτός του ΓΓ Κόφι Ανάν, ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Κίεραν Πρέντεργκαστ. Συμμετείχαν επίσης οι σύμβουλοι του Προέδρου στις συνομιλίες Αλέκος Μαρκίδης, Μιχάλης Παπαπέτρου και Παντελής Κούρος και οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς, Ελγκιούν Ολγκιούν, Μουμτάζ Σοϊζάλ και Οσμάν Ερτούγκ.

    [03] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι το κύριο θέμα που προβάλουν σήμερα οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα είναι η δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την πολιτική διαφήμιση, η έρευνα για την παρακολούθηση τηλεφώνων, η απελευθέρωση των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων από τις φυλακές του ψευδοκράτους, η θεώρηση των ρωσικών διαβατηρίων και η πρόκριση της Ανόρθωσης και του ΑΠΟΕΛ στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πρόοδος σε εδαφικό περιουσίες ζήτησε ο Ανάν'' γράφει ότι πρόοδος στο εδαφικό και τις περιουσίες ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη. Επί του συνταγματικού, ο κ. Ανάν ζήτησε όπως αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο οι επιτροπές των τριών πλευρών (ε/κ, τ/κ, ΗΕ) ώστε να συζητήσουν τις διάφορες πτυχές που άπτονται του νέου Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Παύλος Σαββίδης δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται για την εταιρεία Drake.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Θριάμβευσαν Ανόρθωση ΑΠΟΕΛ'', γράφει ότι θρίαμβο πέτυχε ψες το κυπριακό ποδόσφαιρο, καθώς Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ προχώρησαν στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η Ανόρθωση με μια εκπληκτική εμφάνιση κέρδισε τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 3 1, ενώ ο ΑΠΟΕΛ πήρε χρυσή ισοπαλία στην Αυστρία από την Γράτσερ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στους πανηγυρισμούς των οπαδών και των παικτών των δύο ομάδων. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο με τον οποίο απαγορευόταν η πολιτική διαφήμιση.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Βρέθηκε η γιάφκα'' γράφει ότι σε επιδρομή στη ''γιάφκα των ωτακουστών στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών του Αρχηγείου Αστυνομίας", που διενήργησαν χθες ανακριτές "βρέθηκαν αποσυνδεδεμένα τα μηχανήματα παρακολούθησης, αλλά οι κασέτες των ηχογραφήσεων είχαν ήδη κάνει φτερά". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της και γράφει ότι οι μισοί τουλάχιστον Κύπριοι δεν αισθάνονται ασφαλείς στον ίδιο τους τον τόπο, ενώ η πλειοψηφία δεν είναι σίγουροι ότι σε περίπτωση ξαφνικής ασθένειας θα τύχουν ασφαλούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Πανωλεθρία από Ρωσία'' γράφει ότι ''πανωλεθρία'' θα υποστεί η κυπριακή οικονομία και ειδικότερα ο τουρισμός από την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τη θεώρηση των ρωσικών διαβατηρίων για τους επισκέπτες που επιθυμούν να έλθουν στο νησί. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο θέμα αναφέρεται ευρέως ο ρωσικός Τύπος που προειδοποιεί ότι μια τέτοια απόφαση θα αποδειχθεί μέγιστο λάθος για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι επιδημιολογική μελέτη που θα διερευνήσει τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής Ακρωτηρίου από την κεραία που είναι εγκαταστημένη στις Βρετανικές Βάσεις, προωθεί η κυβέρνηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Η Αθήνα φοβάται βοσνιακό μοντέλο'', ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου προειδοποίησε εμμέσως για τις διαδικασίες αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο το σχέδιο που θα προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να βρίσκεται εκτός του πλαισίου που διαμορφώνουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι, με νόμο που ψήφισε χθες η Βουλή, υποχρεούνται όλοι οι ιδιώτες, εταιρείες και οργανισμοί, ακόμα και η Εκκλησία, να καταβάλλουν φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις για μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σταθερά πρώτος'' γράφει πως και νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ κατά την περίοδο 12 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου, δίδει στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σταθερό προβάδισμα έναντι του ανθυποψηφίου του και Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ο κ. Παπαδόπουλος παίρνει 43,8% και ο κ. Ομήρου 31,9%. Αλλού προβάλει την απάντηση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια σε όσους ισχυρίστηκαν ότι η απουσία του από την παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας ισοδυναμούσε με έκφραση μη οφειλόμενης τιμής στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ο κ. Χριστόφιας είχε μεταβεί στο Λονδίνο, όπου είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση και με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για προώθηση του Κυπριακού και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο ''Ο Ανάν στοχεύει στα ουσιαστικά θέματα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ότι θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον στα βασικά θέματα ουσίας. Αλλη είδηση είναι ότι έφτασε στην Κύπρο το νέο εμβόλιο για τη γρίπη και ότι αναμένεται σήμερα η διανομή του σε όλα τα νοσοκομεία των ελεύθερων περιοχών. Σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνου Μαλλή, ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν εμβολιασμού ανέρχεται στις 30.000.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τον τίτλο ''Αρχίζουν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ άρχισε χθες στη Νέα Υόρκη τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη. Οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν σήμερα, με την ελπίδα να εξευρεθεί λύση έστω και την τελευταία στιγμή πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η απελευθέρωση χθες στα κατεχόμενα των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας ''Αβρούπα/Αφρίκα'', του ιδιοκτήτη - εκδότη της, Σενέρ Λεβέντ και του συντάκτη Μεμντούχ Ενέρ, οι οποίοι είχαν παράνομα καταδικασθεί από λεγόμενο ''δικαστήριο'' του ψευδοκράτους σε έξι μήνες φυλάκιση.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι S-300 στην Κύπρο'', ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, που είχε αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία και το οποίο, λόγω πιέσεων και απειλών, εγκαταστάθηκε στην Κρήτη, ενδέχεται να μεταφερθεί τελικά στην Κύπρο. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν σχετική εισήγηση των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας προστασίας της Ευρώπης σε περίπτωση σύρραξης με το Ιράκ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε πιέσεις από τέσσερις πλευρές -και συγκεκριμένα από τον ΟΗΕ τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Αγγλία - για να μην πετάξουν τα ρωσικά ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς πάνω από το χώρο της παρέλασης, στην επέτειο της Ανεξαρτησίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Λέοπολντ Μάουρερ - ΕΒΕ Λεμεσού

    Τίποτα δεν πρόκειται να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το πρώτο κύμα χωρών, δήλωσε ο Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ.

    Ο κ. Μάουρερ εξέφρασε την ξεκάθαρη αυτή θέση όταν κλήθηκε χθες βράδυ από δημοσιογράφους στη Λεμεσό να πει κατά πόσο το Κυπριακό θα αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου.

    Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι το κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [06] (Κ) Πρωθυπουργός Ινδίας - Επίσημη επίσκεψη

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Atal Bihari Vajpayee την ερχόμενη εβδομάδα, καθοδόν προς την Κοπεγχάγη, όπου θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής Ινδίας -Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διεύρυνση - Κύπρος

    Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, δεν θα γίνεται οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ της Κύπρου και των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών, παρά την απουσία συμφωνίας για επανένωση του νησιού, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Επιτροπή θα εισηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα όπως 10 από τις 13 υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες ενταχθούν το 2004, αλλά δεν θα εισηγηθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Οι δέκα χώρες είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα.

    [08] (Κ) Συμβούλιο Ειρήνης - Επίδοση ψηφισμάτων

    Εντονη αντίθεση στην εγκατάσταση της μεγάλης κεραίας των Βρετανών στις Βάσεις Ακρωτηρίου εκφράζεται στα ψηφίσματά προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, που εγκρίθηκαν κατά την πρόσφατη Πορεία Ειρήνης στις Βάσεις Ακρωτηρίου την οποία οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

    Τα ψηφίσματα επιδόθηκαν επισήμως σήμερα από αντιπροσωπεία του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης.

    [09] (Κ) Νέα Υόρκη - Ντενκτάς - Εγχείρηση καρδίας

    Σε εγχείρηση καρδίας θα υποβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να του γίνει αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

    [10] (Κ) Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος φθάνει στην Κύπρο μεθαύριο Κυριακή (6 Οκτωβρίου) για διήμερη επίσκεψη.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΕΤΕπ - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Philippe Maystadt θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Απειλές Ντενκτάς

    Θα πρέπει να καταγγελθούν οι απειλές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελλαδική πλευρά, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει την απειλή Ντενκτάς ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ θα τερματίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό και η Κύπρος θα διχοτομηθεί.

    Αναφερόμενος στον χρόνο που επιλέγηκε για να κάνει την εγχείρηση του ο Τ/Κ ηγέτης, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι αυτό ''είναι κάτι που προβληματίζει τον καθένα από εμάς''.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,14  (-0,70)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    336.180
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   225.536    320,10  (-0,85)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    132.837     88.36  (-1,53)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.970     77,48  (-1,36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.585     19,35  (-1,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.152     63,43  ( 0,63)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.595    102,16  (-3,73)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.486     18,76  (-0,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.886     59,84  ( 0,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.138      3,37  ( 0,60)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.094     13,91  ( 1,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,15  (-2,26)
    Ξενοδοχεία                    £     44.025     46,39  ( 0,48)
    Αλλες Εταιρείες               £    100.254     80,98  (-0,34)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7396          1,7500
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7154          1,7256
    Λίρα Αγγλίας                     1,0947          1,1012
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     210,4874        212,1712
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1344          3,1594
    Δολάριο Καναδά                     2,7204          2,7421
    Κορώνα Δανίας                     12,9078         13,0110
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6759         12,7773
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7784         15,9046
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5400          2,5603
    

    [15] (K) ΕΖΕ - Συνέδριο - Ζωικοί γενετικοί πόροι - Κύπρος

    Η διατήρηση, ανάπτυξη, αξιοποίηση και σωστή διαχείριση των ζωικών γενετικών πόρων κάθε χώρας, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμο υλικό για όλη την ανθρωπότητα, απασχόλησε το 53ο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕZΕ), στο οποίο συμμετείχε και η Κύπρος ως μέλος της ΕΖΕ.

    [16] (Κ) Βασιλείου - Ταλάτ - Συνάντηση

    Η ε/κ πλευρά αναμένει πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, τα Ηνωμένα Εθνη θα υποβάλουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού, οπόταν και θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος με αντίστοιχη αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με επικεφαλής τον αρχηγό του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, και κατέληξαν στις κοινές διαπιστώσεις ότι η λύση του εθνικού προβλήματος το συντομότερο δυνατό θα ήταν προς όφελος όλων, ιδιαίτερα των Τ/Κ, ενώ εξέφρασαν το κοινή τους επιθυμία για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στους κόλπους της ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη για μη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών εάν η Κύπρος γίνει δεκτή από την ΕΕ, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Ντενκτάς ''δεν είπε την τελευταία του λέξη'' και δεν απέκλεισε την δυνατότητα ο Τ/Κ ηγέτης και η Τουρκία να αποδεχθούν τις προτάσεις του ΟΗΕ σαν βάση για λύση και να υπάρξει ένα νέο σκηνικό μετά την υποβολή των προτάσεων.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Με οριακή πτώση της τάξης του 0,7% έκλεισε την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά με τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα να συνεχίζει να ''ταλαιπωρεί'' το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 83,14 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 336 χιλιάδων λιρών.

    [18] (Κ) Σημίτης - Ρασμούσεν - ΕΕ - Διεύρυνση - Κυπριακό

    Την ελπίδα όπως ''εξευρεθεί μία συνολική λύση του Κυπριακού για να ενταχθεί ενωμένη η Κύπρος στην ΕΕ", εξέφρασε σήμερα ο Δανός Πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, υπάρχουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι, σύμφωνα με τις οποίες η επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα είναι πλεονέκτημα αλλά όχι απαραίτητος όρος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Δανός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οποίος περιοδεύει σε κοινοτικές πρωτεύουσες, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του, Κώστα Σημίτη, ο οποίος επανάλαβε ότι αναφορικά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''ισχύουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι''.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός

    Ευχή όλων είναι όπως, χωρίς προβλήματα, η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και αν είναι δυνατό αυτή η ένταξη να καταστεί καταλύτης για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, παραλαμβάνοντας από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα'', αλλά επεσήμανε ότι απαιτείται όλοι ''να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τα διλήμματα όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά για το καλό του τόπου''.

    Παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής τον Προϋπολογισμό, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο Προϋπολογισμός υλοποιεί τους στόχους που έχει θέση η κυβέρνηση για οικονομική σύγκλιση της Κύπρου με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ''δεν είναι στόχος μιας μερίδας λαού αλλά όλων των πολιτών που υλοποιείται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2003''.

    [20] (Κ) ΚΟΠ - ΟΥΕΦΑ - Αγώνας Ισραήλ-Κύπρου

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) αποφάσισε να προσβάλει ''με κάθε νόμιμο τρόπο'' την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ) για αναβολή του αγώνα Ισραήλ - Κύπρου.

    [21] (Κ) Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Συνεχίζεται η αποστολή συγχαρητηρίων μηνυμάτων από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι εκφράζουν τις ευχές τους για πρόοδο και ευημερία του κυπριακού λαού καθώς και για μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [22] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Κεραίες - Διάσκεψη Τύπου

    Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει τουλάχιστον την αναστολή των έργων εγκατάστασης της κεραίας στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου μέχρι την ολοκλήρωση των ιατρικών επιδημιολογικών μελετών, δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    [23] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Πρωτόκολλο - Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, υπέγραψε χθες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για την Προστασία του Ατόμου από την Αυτοματοποιημένη Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τις Αρχές Ελέγχου και τη Διασυνοριακή Ροή Δεδομένων.

    [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρώσος Αξιωματούχος - Κυπριακό

    Ως εντελώς απαράδεκτη, που αντιτίθεται σε κάθε έννοια στοιχειώδους λογικής και διεθνούς δικαίου, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία, ο Υπουργός του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, Πρώτος αρμόδιος για θέματα τουρισμού, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Strelzalkovski.

    Ο κ. Strelzalkovski προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη στην Αγία Πετρούπολη.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Αλβαρο ντε Σότο

    Αρχισε στη Νέα Υόρκη η κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [26] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Εγχείρηση - Παραμονή στη Νέα Υόρκη

    [27] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Εγχείρηση - Παραμονή στη Νέα Υόρκη (Ορθή επανάληψη)

    [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Αλβαρο ντε Σότο

    Ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [29] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Την πεποίθηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα μπορέσει να συνεχίσει μόλις ξεπεράσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τα ιατρικά του προβλήματα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς συμφώνησαν στη συνάντηση τους με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, όπως οι συνομιλίες επαναληφθούν περίπου 20 ημέρες μετά την εγχείρηση του Τ/Κ ηγέτη.

    Συμφωνήθηκε, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να εκδοθεί ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των διημέρων συνομιλιών, στην οποία επίσης θα επισημαίνεται αυτή η εξέλιξη.

    Ο κ. Ανάν ευχήθηκε να είναι ο Τ/Κ ηγέτης καλά στην υγεία του και δήλωσε άγνοια για πόσο διάστημα ο κ. Ντενκτάς δεν θα μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του. ''Νομίζω όμως ότι θα είναι πολύ λιγότερο από 8 εβδομάδες'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των συνομιλιών της Νέας Υόρκης, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ''επιμένουν στις προσπάθειές τους και εργάζονται πολύ σκληρά για να βρεθεί λύση''.

    [30] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία και στελεχωμένο με άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, το νέο Γραφείο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προσφέρει υπηρεσίες τόσο στην Αεροπλοϊα όσο και στη Ναυσιπλοϊα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [31] (Κ) Οργανώσεις Προστασίας Ζώων - Ψήφισμα

    Ψήφισμα με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Ζώων, επέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, μέσω εκπρoσώπου της οικίας του, και στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ Πρέσβη Adriaan Van Der Meer, αντιπροσωπείες οργανώσεων προστασίας ζώων της Κύπρου.

    Οι οργανώσεις καλούν την ΕΕ να παρακολουθεί στενά τις χώρες που βρίσκονται υπό ένταξη και να ελέγχει κατά πόσο σεβάστηκαν και εφάρμοσαν πλήρως τις Συμβάσεις που υπέγραψαν και καλούν τον Πρόεδρο Κληρίδη να δώσει αυστηρές οδηγίες προς όλους τους λειτουργούς των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να εφαρμόσουν πιστά τις ευρωπαϊκές Συμβάσεις και τους Νόμους του κράτους.

    Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα με τα ζώα τους έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία, εκφράζοντας βαθιά λύπη και απογοήτευση διότι, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα τους, ''η κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέφερε ακόμη να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές Συμβάσεις που αφορούν την προστασία και την ευημερία των ζώων''.

    Η Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων Τούλα Πογιατζή, η οποία θα παραμείνει μπροστά από το κτίριο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ μέχρι αύριο το πρωί πραγματοποιώντας 24ώρη απεργία πείνας, δήλωσε ότι ο Πρέσβης της ΕΕ, κατά την επίδοση του υπομνήματος, τους ανέφερε πως ''η Κύπρος είναι μια από τις χειρότερες χώρες στα θέματα κακοποίησης ζώων''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 October 2002 - 17:49:23 UTC