Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνικό Συμβούλιο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Απεβίωσε ο Χρίστος Βάκης
  • [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Αναχώρηση
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Πρόεδρος - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) ΚΣΣΕ - ΗΠΑ - Πρόθεση επίθεσης κατά Ιράκ - Αποδοκιμασία
  • [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [12] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Αφιξη
  • [13] (Κ) Λετονία - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια
  • [14] (Κ) ΚΥΠΕ - Ευρωπαϊκή Συμμαχία - Σεμινάριο
  • [15] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Γενεύη
  • [16] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΣ - Κίνα - Επαφές
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΚΟΤ - Τουρισμός - Μείωση
  • [18] (Κ) Μαρκ Γκρόσμαν - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία
  • [19] (Κ) Πορεία Ειρήνης - Προετοιμασίες

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι απαιτήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες, οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές αλλά και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Ο διορισμός του πρώην διπλωμάτη Αλέκου Σιάμπου στο αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και οι πληροφορίες για το διορισμό νέου Αρχηγού της Αστυνομίας απασχολούν επίσης τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Δεύτερο Ελσίνκι ζητούν οι ΗΠΑ από ΕΕ'' γράφει ότι βασικός στόχος των Αμερικανών είναι όπως στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης η επικύρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ συνοδευτεί από ταυτόχρονο ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Για τις εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αναφέρεται σε ''μπλόκο συγγενών προς φυσιοθεραπευτές'' και γράφει ότι την υστάτη αποσοβήθηκαν επεισόδια έξω από την Αρχιεπισκοπή ''όταν συγγενείς του Μακαριοτάτου προσπάθησαν να εκδιώξουν ετσιθελικά τους φυσιοθεραπευτές του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας οι οποίοι θα άρχιζαν τη θεραπεία του Αρχιεπισκόπου''.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Εγκαταλείπεται ο Ομήρου'' αναφέρεται σε "δραματικές" εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό που συνίστανται ''στη διεκδίκηση της προεδρίας και από τρίτο αξιόπιστο πόλο'' καθώς επίσης και ''στην εγκατάλειψη του Γιαννάκη Ομήρου από τα ερείσματα που είχε στην Αθήνα''. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο που προβλέπει ότι ποσοστό 10% των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πληρούται από υποψήφιους που ανήκουν στην τάξη των παθόντων και τέκνων εγκλωβισμένων.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Νύκτα για χειροπέδες'' αναφέρεται στην πορεία των ερευνών στην πολύκροτη υπόθεση με τα πολυτελή αυτοκίνητα με σαρωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Κύπρο και γράφει ότι ως η νύχτα των περισσότερων συλλήψεων μπορεί να χαρακτηρισθεί η χθεσινοβραδινή. Προβάλλει μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΜΕΡ που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας που φέρει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να κέρδιζε με άνεση τον πρώτο γύρο των προεδρικών εάν αυτές πραγματοποιούνταν την ερχόμενη Κυριακή και επισημαίνει ''σύγχυση'' μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

    ''Η Σημερινή'' έχει τίτλο ''Κύμα νέων συλλήψεων'' και γράφει ότι οι τλεωνειακοί λειτουργοί σε συνεργασία με τους αστυνομικούς ανακριτές προχώρησαν ψες στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων στο πλαίσιο των νέων συγκλονιστικών εξελίξεων στην υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα. Αλλού γράφει ότι με χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''φωτογράφησε'' τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου για τη θέση του νέου Αρχηγού του Σώματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Δόλωμα η Αμμόχωστος'' γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς οδήγησε χθες τη συζήτηση για το εδαφικό σε πλήρες ναυάγιο καθώς επανέλαβε τη θέση του για διασύνδεση του εδαφικού με το ζήτημα της κυριαρχίας. Αλλού γράφει ότι με στόχο να ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό αξιωματικών, το Υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει σήμερα ότι δρομολογεί 154 προαγωγές από την 1η Οκτωβρίου που αφορούν αξιωματικούς από το βαθμό του Ανθυπολοχαγού μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη.

    Η ''Χαραυγή'' έχει κύριο τίτλο ''Διευρύνεται η στήριξη'' και γράφει ότι μετά τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ττίμη Ευθυμίου, ο πρώην βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Γεωργίου, εκ Λάρνακος, και ο πρώην επαρχιακός Πάφου του κόμματος Τάκης Θεοδοσίου εκδήλωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου. Γράφει επίσης για το διορισμό του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Σιάμπου και προβάλλει πληροφορίες ότι εντός του ΔΗΣΥ εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις με τους διαφωνούντες να υποστηρίζουν ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών θα έπρεπε να είχε διοριστεί ''καθαρόαιμος'' συναγερμικός.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι ''Νέος Υπουργός ορκίζεται στην κορύφωση των εξελίξεων του σκανδάλου με τα αυτοκίνητα'' και γράφει ότι μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κάλεσε όλους να συμβάλουν θετικά ώστε να ''επουλωθούν οι πληγές''. Αλλού γράφει ότι στο πλαίσιο προγράμματος που έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση θα προβεί σε μετρήσεις ανά την Κύπρο σε μια προσπάθεια που στοχεύει στη μείωση της ηχορύπανσης.

    Η εβδομαδιαία ''Η Κύπρος Σήμερα'' έχει κύριο τίτλο ''Αναζητούνται στοιχεία για 5 Κύπριους'' που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνεται και επιχειρηματίας από την Πάφο. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου, στην οποία φέρεται να δηλώνει σε ό,τι αφορά την τριμερή ότι ''οι επιλογές ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στον υποψήφιο και στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες των μελών και των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών και της ευρύτερης κοινωνίας για ανανέωση και πρόοδο''.

    Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' προβάλλει στο κύριο θέμα την υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα με αναφορά στις πέντε συλλήψεις και τις έρευνες σε όλη την Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στο έγγραφο που κατέθεσε στις συνομιλίες ο Ραούφ Ντενκτάς που τιτλοφορείται "Προτεινόμενο Διάγραμμα του Εγγράφου Ιδρυσης του νέου Συνεταιρικού Κράτους της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Απεβίωσε ο Χρίστος Βάκης

    Πέθανε σε ηλικία 69 χρονών ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Υγείας Χρίστος Βάκης.

    [04] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Το Σώμα συνεδριάζει ενόψει της μετάβασης του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη για τις συναντήσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις 3 και 4 Οκτωβρίου.

    Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του Τάσσο Παπαδόπουλο και το Γενικό Γραμματέα Ανδρέα Αγγελίδη. Το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπούν ο Πρόεδρός του Γιαννάκης Ομήρου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Κούλλης Μαυρονικόλας.

    Παρόντες στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι επίσης ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης. Από πλευράς Ενωμένων Δημοκρατών συμμετέχουν ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης και Γενικός Γραμματέας των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Από το ΑΔΗΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Λυκούργος. Από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών συμμετέχουν ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης και ο Νίκος Κληρίδης.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Αναχώρηση

    Την ''ακράδαντη πεποίθηση" ότι η μάχη για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα κερδιθεί, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για να κερδιθεί η μάχη ''θα πρέπει να δοθεί''.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Πάφου, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των Πρεσβευτών της Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ''χωρίς επανάπαυση και με συνεχή δουλειά θα επιτύχουμε'' την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διότι, όπως σημείωσε, ''δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένη αντίσταση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου''.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο των Πρεσβευτών της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ''είναι καλό να έχεις όλους τους Πρεσβευτές μαζί'', έτσι, ώστε, όπως είπε, να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες και να αναπτύξεις ''κάποιου είδους επιχειρηματολογία, η οποία θα βοηθά όλους στη δουλειά τους''.

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,78  ( 1,41)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    653.957
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   339.837    329,98  ( 1,54)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    232.487     91,74  ( 1,84)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     31.872     79,85  ( 1,62)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.878     19,61  (-0,25)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    193.783     63,90  ( 2,54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.480    104,49  ( 0,63)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.726     18,95  ( 0,58)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.073     59,20  ( 0,87)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.691      3,66  (-0,27)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.944     13,75  ( 1,03)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,56  (-0,95)
    Ξενοδοχεία                    £     45.141     46,64  ( 0,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     96.449     81,06  ( 1,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/09/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7373          1,7477
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6984          1,7085
    Λίρα Αγγλίας                     1,0924          1,0989
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     207,7677        209,4298
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1095          3,1343
    Δολάριο Καναδά                     2,6740          2,6953
    Κορώνα Δανίας                     12,8902         12,9933
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7243         12,8260
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8257         15,9523
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5456          2,5659
    

    [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Πρόεδρος - Επίσκεψη

    Ευχές για ταχεία ανάρρωση, αλλά και ευχές για τα γενέθλιά του εξέφρασαν σήμερα προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, καθώς και ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    [09] (Κ) ΚΣΣΕ - ΗΠΑ - Πρόθεση επίθεσης κατά Ιράκ - Αποδοκιμασία

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επιδεικνύουν μια διάθεση να προχωρήσουν σε ένοπλη σύγκρουση με το Ιράκ, χωρίς την εξασφάλιση εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Μια τέτοια συμπεριφορά'', αναφέρει το τροποποιημένο ψήφισμα που ενέκρινε χθες η Συνέλευση στο Στρασβούργο, δεν είναι σύμφωνη ούτε με τις αρχές του διεθνούς δικαίου ούτε με τους στόχους του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), τους οποίους ως κράτος παρατηρητής οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επιδιώκουν''.

    Με άλλη τροποποίηση του ψηφίσματος, την οποία κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Θεόδωρος Πάγκαλος μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της Συνέλευσης, το ΣτΕ καλεί όλα τα κράτη μέλη του ''να απόσχουν από την υποστήριξη κάθε ενέργειας, η οποία δεν καλύπτεται από εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι η συνάντηση αναλώθηκε αποκλειστικά σε ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη και υποβλήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

    ''Το τι διημείφθην στις συνομιλίες, το τι πληροφόρηση υπάρχει από επαφές με Πρέσβεις, ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για όλα'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Αποφασίστηκε, πρόσθεσε, όπως το Εθνικό Συμβούλιο συνέλθει και πάλι μετά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και πριν τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα για περαιτέρω ενημέρωση.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Εντονα ανοδικά αντέδρασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας με τους τραπεζικούς τίτλους να οδηγούν την αγορά στο επίπεδο των 84 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,41%, κλείνοντας στις 84,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 653 χιλιάδες λίρες με την εταιρεία Phil Andreou να συγκεντρώνει και σήμερα, λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών, υψηλό μερίδιο στον ημερήσιο όγκο που ανήλθε στο 27,3%.

    [12] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Αφιξη

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε σήμερα στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν μεταφέρει κάποιο ειδικό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Αγκυρα, πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. ντε Σότο σημείωσε ότι μετέβη στην Αγκυρα για συνομιλίες.

    [13] (Κ) Λετονία - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια

    Τη θέση της Λετονίας ότι η ταχεία ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε η Πρόεδρος της χώρας Vaira Vike-Freiberga, αποδεχόμενη τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου Κώστα Παπαδήμα.

    Η κ. Vike-Freiberga σημείωσε ότι η Λετονία ''υποστηρίζει μια δίκαιη και συνολική λύση του προβλήματος της Κύπρου η οποία να είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών''.

    [14] (Κ) ΚΥΠΕ - Ευρωπαϊκή Συμμαχία - Σεμινάριο

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θα φιλοξενήσει στις αρχές Μαϊου 2003 το επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων.

    Αυτό αποφάσισε ομόφωνα σήμερα στη Γενεύη η Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας, ύστερα από πρόταση του ΚΥΠΕ.

    Το ΚΥΠΕ αντιπροσωπεύθηκε στη Γενική Συνέλευση από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Χαρίλαο Παπαδόπουλο και το Διευθυντή Θέμη Θεμιστοκλέους.

    [15] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Διακοινοβουλευτική Ενωση - Γενεύη

    Παραβιάσεις των αρχών του διεθνούς δικαίου διά της βίας, της κατοχής, της τεχνητής διαίρεσης κυρίαρχων κρατών και της δημιουργίας προσφύγων ως αποτέλεσμα στρατιωτικής επέμβασης, δεν μπορούν να συνυπάρχουν με την οικονομική, ανθρώπινη και αειφόρο ανάπτυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [16] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΣ - Κίνα - Επαφές

    Η Πολιτική Αμυνα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και θέματα εκλογών, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκου Τριανταφυλλίδη και του Υπουργού για τις Υποθέσεις του Πολίτη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Duoji Cairang στο Πεκίνο.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΚΟΤ - Τουρισμός - Μείωση

    Στο 12,5% θα φθάσει τελικά η μείωση του τουριστικού ρεύματος αφίξεων στην Κύπρο για το 2002, σύμφωνα με πιο πρόσφατη επανεκτίμηση της όλης κατάστασης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) για την Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού.

    [18] (Κ) Μαρκ Γκρόσμαν - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία

    Την ευχή ότι οι συναντήσεις της Νέας Υόρκης την προσεχή βδομάδα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν κάποιο επιτυχές αποτέλεσμα, εξέφρασε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, σε συνέντευξή του στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

    Ο κ. Γκρόσμαν είπε ακόμα πως η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας, και επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ένταξη της Κύπρου.

    [19] (Κ) Πορεία Ειρήνης - Προετοιμασίες

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 7η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου.

    Η Πορεία οργανώνεται από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και έχει ως άμεσο στόχο την αποτροπή της εγκατάστασης των κεραιών στο βιότοπο της Αλυκής.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Δώνης Χριστοφίνης ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι η Πορεία Ειρήνης γίνεται ''για το καλό του κυπριακού λαού, ενάντια στις κεραίες και τις Βάσεις του θανάτου''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 27 September 2002 - 17:49:15 UTC