Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [02] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Λίβανος - Πτήσεις
  • [03] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη - Λίβανος
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Γερμανία - Εκλογική διαδικασία
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πολύστυπος - Μνημόσυνο ηρώων

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η τέταρτη αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος α΄ κατηγορίας.

    Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στο ΓΣΠ την Ανόρθωση, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στο στάδιο "Αμμόχωστος" την ΑΕΛ, ενώ στο Παραλίμνι η Ενωση Νέων Παραλιμνίου συγκρούεται με τον ΑΠΟΕΛ.

    Ολοι οι αγώνες θα αρχίσουν στις 7 το απόγευμα με εξαίρεση το παιχνίδι Ενωση Νέων Παραλιμνίου - ΑΠΟΕΛ που θα αρχίσει στις 8 το βράδυ.

    [02] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Λίβανος - Πτήσεις

    Ενδιαφέρον για το θέμα των πιθανών κοινών πτήσεων μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και των αερογραμμών Μiddle East Airlines για απευθείας σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξε ο Πρόεδρος του Λιβάνου Emile Lahoud, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Βηρυτό με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    Το ίδιο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά τις επαφές που ο κ. Ρολάνδης είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Rafiq Hariri, τον Υπουργό Τουρισμού της χώρας Karam Karam, καθώς επίσης και με το Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Αεροπορίας του Λιβάνου Hamdi Chok, οι οποίοι επίσης εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για το θέμα της συνεργασίας Κύπρου - Λιβάνου για απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις ΗΠΑ.

    [03] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη - Λίβανος

    Μέχρι και το τέλος του χρόνου η Κύπρος θα καταλήξει με το Λίβανο στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από συνομιλίες που είχε στη Βηρυτό με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας Μohammed Abdel Hamied Beydoun.

    "Φαίνεται ότι προχωρούμε πάνω σε παρόμοια γραμμή με την Αίγυπτο και οι ενδείξεις είναι ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα καταλήξουμε και με τους Λιβάνιους πάνω σε παρόμοια βάση με την Αίγυπτο", είπε ο κ. Ρολάνδης χαρακτηρίζοντας ως "θετικές τις ενδείξεις" από τις επαφές που είχε στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του κ. Beydoun.

    "Με αυτό τον τρόπο θα κλείσουμε και με δεύτερη χώρα", πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι "θα πρέπει να επεξεργαστούμε τώρα τις λεπτομέρειες για το που θα τραβηχθεί η γραμμή".

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το προεκλογικό σκηνικό αλλά και οι κομματικές αψιμαχίες με αφορμή την υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα προβάλλονται στα κύρια θέματα του κυριακάτικου Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τα νεότερα στην εκκλησία αλλά και με τις μειώσεις στις αφίξεις των τουριστών.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Καμιά ελπίδα στις συνομιλίες" επικαλείται διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι το ένα και μοναδικό εμπόδιο. Αλλού σημειώνει πως σε εμπιστευτική της έκθεση προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας η ΑΤΗΚ αναφέρει πως προτίθεται να επενδύσει 450 εκατομμύρια λίρες εντός και εκτός Κύπρου για αναβάθμισή της κατά τα προσεχή τέσσερα χρόνια.

    "Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Κάτι περιμένει ο Μαρκίδης;" και γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε εξαγγελία ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του άσχετα με το τι "τα κομματικά μαγειρία ετοιμάζουν στο παρασκήνιο". Αναφορικά με την υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης απέστειλε επιστολή στον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας με την οποία ζητεί πλήρη έκθεση όσον αφορά την εμπλοκή της αστυνομίας στην επίμαχη επιχείρηση κατά την οποία κάηκαν έγγραφα.

    Ο "Πολίτης" έχει κύριο τίτλο "Κλυδωνίζεται η 'υπέρβαση'" και αναφέρεται σε σοβαρούς προβληματισμούς μεταξύ στελεχών του ΔΗΣΥ που φτάνουν μέχρι τα ανώτατα δώματα της οδού Πινδάρου, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογες, με αποτέλεσμα "μαύρα σύννεφα να διαφαίνονται στον ορίζοντα της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΚΙΣΟΣ". Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου, σύμφωνα με τον οποίον από τη στιγμή που Ντενκτάς και η Αγκυρα θα επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα για την πραγματική διαπραγμάτευση στη βάση του "παίρνω και δίνω", όπως είναι έτοιμος να πράξει ο κ. Κληρίδης.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ιδού το έκτρωμα Ντενκτάς" αναφέρεται στο έγγραφο που κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης στις συνομιλίες και το οποίο διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και την αντικαθιστά με "τρία κράτη". Στο έγγραφό του ο κ. Ντενκτάς αξιώνει εκ περιτροπής προεδρία στην εκτελεστική, τη νομοθετική και δικαστική εξουσία του "συνεταιριστικού κράτους". Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου, ο οποίος "ζητά εκλογές εδώ και τώρα" για νέο Αρχιεπίσκοπο και υποστηρίζει ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις αντιδράσεις των συγγενών του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τούρκοι υπήκοοι οι Τ/Κ" αναφέρεται στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι λεγόμενοι "πολίτες της ΤΔΒΚ" παύουν να υπάγονται στο καθεστώς "τουρκικής καταγωγής πολιτών" και υπάγονται πλήρως στο καθεστώς των Τούρκων πολιτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις καλύψεως νέου και μαζικού πλέον εποικισμού των κατεχομένων. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη σε "σκανδαλομαχίες στη σκιά του προεκλογικού" μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του Προέδρου του ΔΗΣΥ με αφορμή την υπόθεση με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εκσυγχρονισμός της αστυνομίας" προβάλλει πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για σύσταση Ανεξάρτητου Σώματος Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ) που θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Δικαιοσύνης ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα διερευνά υποθέσεις εντός του Αστυνομικού Σώματος. Αλλού γράφει ότι τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους δικηγόρο και Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΟΑ προορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, για νέο Αρχηγό της Αστυνομίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [05] (K) Γερμανία - Εκλογική διαδικασία

    Η σημερινή μονομαχία στις γερμανικές εκλογές μεταξύ του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ των Σοσιαλδημοκρατών και του αντιπάλου του Εντμουντ Στόιμπερ των Χριστιανοδημοκρατών αναμένεται να είναι συναρπαστική αφού κανένας δεν μπορεί με σιγουριά να προδιαγράψει το εκλογικό αποτέλεσμα σε αυτή την 15η κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση.

    Οι κάλπες άνοιξαν από τις οκτώ το πρωί τοπική ώρα και 62 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις έξι το απόγευμα τοπική ώρα, όταν όλες οι κάλπες στη χώρα θα κλείσουν.

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πολύστυπος - Μνημόσυνο ηρώων

    Δεν δεχόμαστε γραμμές διαχωρισμού και τείχη διαίρεσης της πατρίδας μας, δεν αποδεχόμαστε παραγραφή των αναφαίρετων δικαίων μας και υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας μας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 22 September 2002 - 17:49:37 UTC