Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ομιλία
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Μάλτας - ΥΠΕΞ Ιορδανίας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Νέα Υόρκη - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 3η αγωνιστική
  • [06] (Κ) ΥΠΕΣ - Ελσίνκι
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [08] (Κ) Τουρκία - ΥΠΑΜ Ελλάδας - Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [09] (Κ) Νέα Υόρκη - ΥΠΕΞ - Επαφές
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - LGR
  • [11] (Κ) Σύνοδος Κυπρο-Συριακής Επιτροπής
  • [12] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πορτογαλία - Ρόδος
  • [13] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος (1)
  • [14] (Κ) Βρυξέλλες - Διάσκεψη - Βρετανικές Βάσεις
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο (2)
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Πρόταση Αναστασιάδη
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - ΕΕ
  • [21] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Συνάντηση
  • [22] (Κ) Ανάν - Γκιουρέλ - ΟΗΕ
  • [23] (Κ) Κασουλίδης - Σολάνα - Στρο

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ομιλία

    Απάντηση στις αδιάλλακτες θέσεις που είχε εκφράσει σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, έδωσε χθες το βράδυ από το ίδιο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Κρατώντας χαμηλούς τόνους και χωρίς να κατονομάσει τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και Τουρκία, με την επαναπροσέγγιση "δοκιμάζονται επώδυνα στην περίπτωση της Κύπρου".

    Υπάρχει τώρα, είπε, μία αναμφισβήτητη προθεσμία για λύση στη συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσο. Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο.

    Ελπίζουμε, υπογράμμισε, μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί σε μια ελεύθερη ενωμένη Ευρώπη. Η ένωση θα φέρει αναμφίβολα μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία σε αμφότερους τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Αλλά, επισήμανε, αν δεν επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί μόνη. Ας σπάσουμε λοιπόν τα τείχη που κρατούν χωριστά μελλοντικούς Ευρωπαίους πολίτες".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "ολόκληρος ο κόσμος, με εξαίρεση την Τουρκία, μοιράζεται το όραμα για την Κύπρο ως ένα ομοσπονδιακό κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, χωρίς ξένους στρατούς στο έδαφός της και ίσα δικαιώματα και εγγυήσεις ασφαλείας και για τις δύο κοινότητες, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.

    Η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, συμφωνεί πως οι δύο κοινότητες μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί, ενωμένες με τις αξίες που μοιράζοντας, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούν τις χωριστές πολιτιστικές τους ταυτότητες".

    [02] (Κ) ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Μάλτας - ΥΠΕΞ Ιορδανίας - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Τζο Μποργκ εξέφρασε την εκτίμηση πως θα εξευρεθεί σύντομα λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Μποργκ, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε πως "η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δώσει την αναγκαία ώθηση για επίλυση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος".

    Σημείωσε ότι η κατάσταση στην Κύπρο παραμένει λόγος ανησυχίας για περισσότερα από 25 χρόνια.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι συζητήσεις για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο απόηχος της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε χθες από την εφημερίδα "Η Μάχη", οι διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, το θέμα της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, καθώς και οι έρευνες από τις τελωνειακές Αρχές για το θέμα της παράνομης εισαγωγής αυτοκινήτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οι τελωνειακοί στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών" γράφει ότι οι έρευνες του Τελωνείου για το θέμα παράνομης εισαγωγής αυτοκινήτων επεκτείνονται και στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών με σκοπό τη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εγγράφοντο πολυτελή αυτοκίνητα. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι γιατροί διεθνούς φήμης θα κληθούν να εξετάσουν τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου για να πάρουν μέρος στο Ιατροσυμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    "Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν ανησυχεί ο Αναστασιάδης" γράφει ότι σχολιάζοντας τη χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας "Η Μάχη", ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της αρνητικό για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι "45 μέρες μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου από το ΑΚΕΛ, τα ποσοστά τους μένουν καθηλωμένα". Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας τις έρευνες για το κύκλωμα παράνομης εισαγωγής αυτοκινήτων στην Κύπρο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για να δει κατά πόσο σχετίζονται οποιαδήποτε μέλη της Σώματος με τις έρευνες του Τελωνείου και τόνισε ότι η Αστυνομία δεν θα χαριστεί σε κανένα, είτε αυτός είναι πολίτης είτε μέλος της αστυνομικής δύναμης.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα ασχολείται με την υπόθεση της εγγραφής πολυτελών αυτοκινήτων που εισάγονταν ως εξαρτήματα και συναρμολουγούνταν στην Κύπρο με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι προβλεπόμενοι δασμοί και γράφει ότι αρκετά μέλη του αστυνομικού Σώματος και συγγενείς τους, υπήρξαν πελάτες εταιρείας οι δραστηριότητες της οποίας διερευνώνται από τις Τελωνειακές Αρχές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στην ομιλία του ενώπιον της 57ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Κλέβουν - πωλούν καρκίνο", γράφει στο κύριο θέμα ότι άγνωστοι εμπορεύονται καρκινογόνες ουσίες και ότι εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη κλοπή τριών χιλιάδων τόνων χρησιμοποιημένων μηχανέλαιων που έχουν εξαφανισθεί από δεξαμενή στο Βατί Λεμεσού. Σχετική καταγγελία έγινε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει τυχόν διοχέτευσή τους στην αγορά χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία. Αλλού γράφει ότι καταβάλλεται προσπάθεια διευθέτησης των επενδυτικών χρεών προς τις τράπεζες και διευκόλυνσης όσων είχαν δανεισθεί χρήματα για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές μετά την απότομη πτώση των τιμών των μετοχών.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Θέμα Βάσεων αύριο στην ΕΕ", γράφει πως θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες, στην οποία θα πάρουν μέρος η Κυπριακή Δημοκρατία, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συζητήσουν για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου, στην Κωνσταντινούπολη, ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν μέρος του ιδίου αμυντικού χώρου και ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται, μέσα από την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή κατά της ανεξαρτησίας ή της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εξι υπουργεία στο ΔΗΣΥ", ότι ο κ. Αναστασιάδης, "σε μια προσπάθειά του να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο κόμμα του, προχώρησε σε κατ' αρχήν συμφωνία με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου για το διαμοιρασμό των υπουργείων, σε περίπτωση συνεργασίας τους και νίκης στις προεδρικές εκλογές". Αλλη είδηση είναι η πορεία που διοργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι, την προσεχή Κυριακή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από κόμματα, οργανώσεις και άλλους φορείς για συμμετοχή τους στην πορεία.

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση του Παρισιού και ενόψει της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις αρχές Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης, του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου με το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, διήρκησε περισσότερο από μια ώρα.

    Σύμφωνα με πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Παπανδρέου και Χάνεϊ δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες πτυχών του Κυπριακού, ωστόσο έθιξαν τις προτάσεις που υπέβαλε πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Λόρδος Χάνεϊ "αντέδρασε ουδέτερα στις ιδέες Ντενκτάς, ωστόσο ήταν σαφής πως δεν βλέπει να οδηγούν πουθενά".

    [05] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 3η αγωνιστική

    
    
    Υστερα από τρεις αγωνιστικές, Ολυμπιακός και ΑΠΟΕΛ συγκατοικούν στην κορυφή του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας.
    
    Ο Ολυμπιακός συνέτριψε το Σάββατο στο Δασάκι της Αχνας τον Εθνικό με 4-1, ενώ το ΑΠΟΕΛ κατέβαλε στο ΓΣΠ την ΑΕΚ 2-1.
    
    Την επιτυχημένη συγκομιδή βαθμών των ομάδων της Λευκωσίας συμπληρώνει η Ομόνοια, η οποία σε ένα εντυπωσιακό αγώνα κέρδισε την Α.Ε. Πάφος με 4-2 στη δύσκολη έδρα του Παφιακού.
    
    Αντίθετα, το πρώτο της στραβοπάτημα σημείωσε η Ανόρθωση, η οποία στο βαρωσιώτικο ντέρπι εξήλθε ισόπαλη χωρίς τέρματα με τη Νέα Σαλαμίνα. Ο αγώνας έγινε στο Παραλίμνι. Την πρώτη της νίκη σημείωσε από την πλευρά της ΑΕΛ, η οποία κέρδισε τον Αρη με 2-1 στο Τσίρειο.
    
    Στους άλλους δύο αγώνες ο Απόλλωνας νίκησε στο στάδιο "Αμμόχωστος" την Αλκή με 1-0, ενώ τη δεύτερη του νίκη πανηγύρισε προχθές και ο Διγενής Μόρφου. Η νεοφότιστη ομάδα κατάφερε να κερδίσει με 1-0 την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 1-0 στο Μακάρειο.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    
    1.	Ολυμπιακός     9
    2.	ΑΠΟΕΛ          9
    3.	Ανόρθωση       7
    4.	Ομόνοια        7
    5.	Διγενής Μόρφου 6
    6.	Σαλαμίνα       5
    7.	Απόλλων        4
    8.	Εθνικός Αχνας  4
    9.	ΑΕΛ            4
    10.	ΑΕΚ            3
    11.	Α.Ε. Πάφος     1
    12.	Αλκή           0
    13.	Παραλίμνι      0
    

    [06] (Κ) ΥΠΕΣ - Ελσίνκι

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις συναντήσεις στο Παρίσι.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, θα μεταφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο τις προτάσεις του "για υπέρβαση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων σε μια κυβέρνηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων για προώθηση της επανένωσης της Κύπρου και τη χωρίς κινδύνους και προσκόμματα ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Νίκο Κλεάνθους, ενώ το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Κούλλης Μαυρονικόλας.

    Παρόντες στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι επίσης ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης. Από πλευράς Ενωμένων Δημοκρατών συμμετέχουν ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης και Γενικός Γραμματέας των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Από το ΑΔΗΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Λυκούργος. Από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών συμμετέχουν ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης και ο Νίκος Κληρίδης.

    [08] (Κ) Τουρκία - ΥΠΑΜ Ελλάδας - Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας μετά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

    [09] (Κ) Νέα Υόρκη - ΥΠΕΞ - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε χθες γεύμα εργασίας με Μόνιμους Αντιπροσώπους ισλαμικών χωρών στα Ηνωμένα Εθνη, με στόχο την αποτροπή υιοθέτησης οποιωνδήποτε δυσμενών κειμένων για το Κυπριακό από την Ισλαμική Διάσκεψη.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - LGR

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΟΗΕ θα υποβάλει προτάσεις για λύση του Κυπριακού οι οποίες θα είναι αναλυτικές και θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πτυχών του Κυπριακού.

    [11] (Κ) Σύνοδος Κυπρο-Συριακής Επιτροπής

    Τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας Κύπρου - Συρίας στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της γεωργίας, της υγείας, των κοινωνικών ασφαλίσεων και της έρευνας και τεχνολογίας διερεύνησε η Τέταρτη Σύνοδος της Κυπρο-Συριακής Επιτροπής για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Συνεργασία που συνέρχεται στη Δαμασκό.

    [12] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πορτογαλία - Ρόδος

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο το απόγευμα στην Πορτογαλία όπου θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του και θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλες πολιτικές προσωπικότητες.

    Κατά την παραμονή του στη Λισαβόνα, ο κ. Χριστόφιας θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης γλυπτικής του Κύπριου καλλιτέχνη Νικόλαου Κοτζιαμάνη στο Ιδρυμα Mario Soares στη Λισαβόνα και θα τιμήσει τον πρώην Πρόεδρο της Πορτογαλίας κ. Soares, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων με παρουσίαση προτομής του μεγάλου Πορτογάλου πολιτικού, την οποία φιλοτέχνησε ο κ. Κοτζιαμάνης.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Πορτογαλία, ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του Δρα Joao Bosco Mota Amaral, τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Costa Neves, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jaime Gama και μέλη της Επιτροπής καθώς και άλλες πολιτικές προσωπικότητες της Πορτογαλίας.

    [13] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος (1)

    Μεταξύ 26ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, το Εθνικό Συμβούλιο έτυχε ευρείας ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις επισκέψεις στην Κύπρο των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Τομ Γουέστον και Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ αντίστοιχα, τις συναντήσεις στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των δύο ηγετών, αλλά και για το έγγραφο που παρουσίασε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Ενώπιον του Σώματος, τέθηκαν επίσης και οι ενδεχόμενες τουρκικές αντιδράσεις σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άλυτο το Κυπριακό.

    [14] (Κ) Βρυξέλλες - Διάσκεψη - Βρετανικές Βάσεις

    Θέματα που άπτονται της πρακτικής πτυχής της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια τριμερούς διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

    Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7392          1,7496
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6882          1,6983
    Λίρα Αγγλίας                     1,0931          1,0996
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     205,9165        207,5638
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0712          3,0957
    Δολάριο Καναδά                     2,6628          2,6841
    Κορώνα Δανίας                     12,9053         13,0085
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7746         12,8767
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8002         15,9266
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5535          2,5739
    

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,02  ( 0,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    623.860
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   500.687    343,08  (-0,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    125.077     95,15  ( 0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.951     80,79  (-0,79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.985     20,92  ( 1,21)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.486     62,35  ( 0,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.348    105,44  (-0,63)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.060     19,03  (-0,63)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    347.964     57,50  (-1,81)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.670      3,89  ( 0,78)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.516     12,96  ( 3,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      5.715     14,96  (-3,30)
    Ξενοδοχεία                    £     24.529     48,49  ( 0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     32.777     81,88  (-0,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο (2)

    Ολα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης της τουρκικής πλευράς σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με άλυτο το Κυπριακό, έχουν τύχει αξιολόγησης από το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο "έτυχε ευρείας ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, για τις επισκέψεις στην Κύπρο των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Τομ Γουέστον και Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ αντίστοιχα, των συναντήσεων στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και των δύο ηγετών, αλλά και επί του εγγράφου που παρέδωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών".

    "Διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, "και το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την εξέταση των θεμάτων σε νέα συνεδρία του πριν την αναχώρηση του Προέδρου για τη Νέα Υόρκη, αλλά μετά τη ολοκλήρωση αυτού του γύρου των συνομιλιών, δηλαδή στην περίοδο μεταξύ 26ης Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου".

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Πρόταση Αναστασιάδη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, υπέβαλε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η πρόταση αυτή, η οποία αφορά τα πολιτικά κόμματα, δεν συζητήθηκε ενώπιον του Σώματος.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα αναμένει την τοποθέτηση των κομμάτων για να πάρει την απόφασή του επί της πρότασης του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή

    Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίασε στη συνάντηση της Δευτέρας η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία διαπραγματεύτηκε ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των 86 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 86,02 μονάδες, παραμένοντας χωρίς μεταβολή. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας ανήλθε στις 623 χιλιάδες λίρες, με την εταιρεία Aristo Developers να συγκεντρώνει, λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών, πέρα του ½ του ημερήσιου τζίρου.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η όποια πρόταση που ενδεχομένως θα υποβληθεί στο τραπέζι των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό θα κριθεί από το περιεχόμενό της.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως "ο στόχος, εξ όσων υπάρχει πληροφόρηση, είναι την ώρα που θα συμφωνηθεί ένα τέτοιο έγγραφο, να μην αφήνεται τίποτα για παραπέρα διαπραγμάτευση, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα."

    Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά θα απέρριπτε ένα σχέδιο λύσης, χωρίς το φόβο να αποκλεισθεί από την ΕΕ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι μη αναστρέψιμη από την στιγμή που η δική μας πλευρά θα αποφύγει να κάνει το μεγάλο λάθος, όπως το απέφυγε τα τελευταία χρόνια, και είμαι σίγουρος ότι θα το αποφύγει και στη συνέχεια".

    "Θεωρώ", υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος, "ότι τίποτα δεν μπορεί να αναστρέψει την πορεία μας για ένταξη μας στην Ευρώπη".

    [21] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Συνάντηση

    Υπέρ της αποφυγής δηλώσεων και εντάσεων που θα δημιουργήσουν άσχημο κλίμα και στο Κυπριακό και στις διεργασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάχθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στην 20λεπτη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου. Η συνομιλία κάλυψε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003, το Ιράκ, το Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την τρομοκρατία.

    Οπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου, αναφορικά με το Κυπριακό, "ο Κόλιν Πάουελ επιθυμεί να στηρίξει τον Κόφι Ανάν για την επίλυση του χρονίου αυτού προβλήματος, που δημιουργεί τριβές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας στον κ. Πάουελ τις προτάσεις που υπέβαλε πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι δεν περιέχουν ουσιαστικά στοιχεία που θα βοηθήσουν σε λύση του κυπριακού.

    [22] (Κ) Ανάν - Γκιουρέλ - ΟΗΕ

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι στη συνάντηση που είχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ συζητήθηκαν το Κυπριακό και το Ιράκ.

    Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κι ότι προσβλέπει να τους ξαναδεί στις 3-4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

    [23] (Κ) Κασουλίδης - Σολάνα - Στρο

    Συναντήσεις με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο και τον Επίτροπο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, είχε σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Παρών στη συνάντηση με τον κ. Στρο ήταν κι ο ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι με τον κ. Στρο έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και κυρίως στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    "Μας επαναβεβαιώθηκε," είπε, "η υποστήριξη της Βρετανίας στην ένταξη της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι".

    Ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε το θέμα των τουρκικών απειλών, δεν θέλησε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 16 September 2002 - 17:49:18 UTC