Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γκιουρέλ
  • [02] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Παπανδρέου - Μπους - Συνομιλία
  • [05] (Κ) Βρετανία - Εργατικοί - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Κασουλίδης - Μπους - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Ρασμούσεν - Γενική Συνέλευση ΗΕ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Συνομιλίες - Εγγραφο Ντενκτάς
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Πορεία - Ακρωτήρι
  • [12] (K) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [13] (Κ) ΕΕ - Αερομεταφορές - Κύπρος - Στατιστικά
  • [14] (Κ) Μεσογειακό Φόρουμ - Δημοσιογράφοι - Γρανάδα
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου
  • [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Συρία - Αναχώρηση
  • [18] (Κ) ΣτΕ - Κύπρος - Ντοπάρισμα - Πρωτόκολλο
  • [19] (Κ) Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης - Λήξη εργασιών
  • [20] (Κ) ΕΣΚ - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - "Ιεροκήπια 2002" - Εναρξη
  • [22] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αμερικανίδα ΥΦΕΞ - Κύπρος

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γκιουρέλ

    Το καλό κλίμα της πρώτης τετ-α-τετ συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δεν επηρέασε τις αμετακίνητα αδιάλλακτες θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές απλά επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους.

    Η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών διήρκεσε μιάμιση ώρα. Στα πρώτα είκοσι λεπτά οι δύο άνδρες συνομίλησαν χωρίς τους συμβούλους τους.

    Η συνάντηση απέδωσε δύο συμφωνίες. Η πρώτη, για εγκατάσταση απευθείας επικοινωνίας ("θερμής γραμμής") μεταξύ των Υπουργών Αμυνας των δύο χωρών (μια ιδέα που συζητείτο για αρκετά χρόνια) και η δεύτερη για την υπογραφή πρωτοκόλλου για τη δημιουργία ειδικής μονάδας αντιμετώπισης θεομηνιών. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου ίσως λάβει χώρα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.

    [02] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι επαφές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Κυπριακό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η αισιοδοξία του ΓΓ του ΑΚΕΛ για νίκη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές, οι αντιδράσεις για την απαγόρευση του κυνηγίου αμπελοπουλιών, συνεπεία της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους για αναπόφευκτη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Χριστόφιας τώρα απειλεί τις ΗΠΑ" γράφει ότι "σαφή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέπεμψε χθες ο κ. Χριστόφιας με αφορμή το ότι δεν προσεκλήθη ο κ. Παπαδόπουλος στην προχθεσινή εκδήλωση στην αμερικανική Πρεσβεία για την τελετή μνήμης των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου". Αλλού γράφει ότι διακεκριμένοι ιατροί από το εξωτερικό που με εξειδίκευση στη νευρολογία και ψυχολογία, θα απαρτίζουν το ιατροσυμβούλιο που θα συνέλθει υπό την εποπτεία του Υπουργού Υγείας για να αποφανθεί για την αναστρεψιμότητα της υγείας του Αρχιεπισκόπου.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Οργή στα Κοκκινοχώρια" γράφει ότι οι αντιδράσεις στην απαγόρευση του κυνηγίου των αμπελοπουλιών κλιμακώνονται αφού στο πλευρό των Κοκκινοχωριτών τάχθηκαν δύο βουλευτές του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς και Σωτήρης Σαμψών, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να βρεθούν άλλοι τρόποι για ικανοποίηση του αιτήματος όσων εμμένουν να συλλαμβάνουν αμπελοπούλια με τη μέθοδο των ξόβεργων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλη κινητικότητα εναέριων και επίγειων στρατιωτικών δυνάμεων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες της "Μ" οι βρετανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μπαράζ απειλών προς Ευρώπη για Κύπρο" γράφει ότι ακόμη και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η Τουρκία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι θα αντιδράσει σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Ο Τούρκος Υπουργός κατέστησε σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό αποτελεί για την Τουρκία η αναγνώριση των "πραγματοκοτήτων στην Κύπορ". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ήδη άρχισαν οι εξώσεις προσφύγων από Ελληνοκύπριους αγοραστές τ/κ γης.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σικάγο η Λεμεσός" γράφει ότι "Σικάγο" έγινε η Λεμεσός, αφού ένοπλη ληστεία τράπεζας με ανταλλαγή πυροβολισμών με την Αστυνομία, σημειώθηκε χθες στη Λεμεσό, η οποία κατέληξε στον κρίσιμο τραυματισμό του φερόμενου ως δράστη Τρύφωνα Τρύφωνος, ενώ την ίδια ημέρα δύο αλλοδαποί έκλεψαν μικρό χρηματοκιβώτιο από τουριστικό γραφείο στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι μια αναφορά από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που θα καταλογίζει ευθύνη στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αδιάλλακτη στάση του και το αδιέξοδο στις συνομιλίες θα θωρακίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Νέο εκβιαστικό μήνυμα προς ΕΕ", γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε επαφές του με αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών, εκβίασε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν θα γίνει αποδεκτή και τους κάλεσε να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα η Αθήνα αρχίζει εκστρατεία για προώθηση της ένταξης της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο δήλωσε μετά από επαφές που είχε στην Αθήνα ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν δυσκολίες από το γεγονός ότι είναι θύμα μιας εισβολής.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Σιγουριά για τη νίκη" ότι αισιόδοξος ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος με την πείρα, τις γνώσεις, το δυναμισμό και τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, παρουσιάστηκε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "η συνέπειά του στην υπεράσπιση αρχών εμπνέει σιγουριά, δημιουργεί αίσθημα ελπίδας για το μέλλον". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, σημειώνεται στο μνημόνιο της δανικής Προεδρίας της ΕΕ, που συνοδεύει την ομιλία του Πρωθυπουργού της χώρας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κάλεσε τα ΗΕ να εξαναγκάσουν το Ιράκ και τον Πρόεδρό του σε αφοπλισμό διαφορετικά η στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας αυτής θα είναι αναπόφευκτη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης κατέθεσε νέο έγγραφο για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, το οποίο θα μελετηθεί προσεκτικά από την ε/κ πλευρά αλλά εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι μάλλον το έγγραφο αυτό δεν θα σπάσει το αδιέξοδο που παρατηρείται στις συνομιλίες.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Με τα ματιά στραμμένα στο Ιράκ" ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποίησε τους ηγέτες κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι ο Σαντάμ Χουσέιν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ειρήνη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου απειλούν με απεργία την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν εγκρίνει ο Υπουργός Οικονομικών τη συλλογική σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί από τις συντεχνίες και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ.

    (ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

    [04] (Κ) Παπανδρέου - Μπους - Συνομιλία

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξήρε, σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, τις επιτυχίες του ελληνικού κράτους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα της "17 Νοέμβρη", ενώ αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια στον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, στο ρόλος της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και στις διμερείς της σχέσεις με την Τουρκία.

    [05] (Κ) Βρετανία - Εργατικοί - Κυπριακό

    [06] (Κ) Κασουλίδης - Μπους - Κυπριακό

    Ανυπόμονος για λύση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, υποδεχόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, στη δεξίωση που παρέθεσε προς τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στην 57η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

    "Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, είμαι μαζί σας", φέρεται να είπε, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή, ο κ. Μπους.

    Ο κ. Κασουλίδης του απάντησε, λέγοντας πως "αν λυθεί θα βοηθήσει τα σχέδια που έχετε για την Τουρκία. Αρα, πρέπει να την πείσετε αυτό το χρόνο να κάνει κάτι".

    Πέραν των επισήμων διμερών συναντήσεων, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Πορτογαλίας και του Λουξεμβούργου, ο κ. Κασουλίδης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τους ΥΠΕΞ Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ και Ολλανδίας Ντε Χοπ Σέφερ καθώς και άλλους ισλαμικών χωρών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κασουλίδης έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις τοποθετήσεις στο Κυπριακό του κ. Σέφερ, ο οποίος παλαιότερα, ως μέλος της Βουλής της χώρας του, ήταν ο εισηγητής του ψηφίσματος για να μην γίνει η Κύπρος μέλος της ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού.

    Σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο κ. Κασουλίδης θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, με τον οποίο θα προβεί σε ανασκόπηση της κατάστασης, μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι.

    Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί και στο πρόσφατο "πυροτέχνημα" του κ. Ντενκτάς, με την υποβολή νέου εγγράφου, επισημαίνοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μετακινήθηκε σε κανένα από τα θέματα που του υπέδειξε ο Γενικός Γραμματέας.

    Η συνάντηση του κ. Κασουλίδη με τον Αμερικανό ΥΦΕΞ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου.

    [07] (Κ) Ρασμούσεν - Γενική Συνέλευση ΗΕ - Κυπριακό

    Πέραν της αναφοράς στο Κυπριακό, στο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου και στην ομιλία του στην 57η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

    [08] (Κ) Συνομιλίες - Εγγραφο Ντενκτάς

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα στα όσα αναφέρονται στο νέο έγγραφο που κατέθεσε προχθές ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχαν στο μεταξύ σήμερα νέα συνάντηση, τη δεύτερη μετά την επιστροφή τους από τις συνομιλίες του Παρισιού.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7392          1,7496
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7067          1,7169
    Λίρα Αγγλίας                     1,0933          1,0998
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     204,6284        206,2654
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0929          3,1176
    Δολάριο Καναδά                     2,7035          2,7251
    Κορώνα Δανίας                     12,9007         13,0039
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7860         12,8882
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0496         16,1779
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5496          2,5699
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,02  (-0,77)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    308.959
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   188.668    343,47  (-1,27)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    122.831     95,11  (-0,87)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.485     81,43  (-0,15)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.901     20,67  (-0,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.497     62,23  ( 0,18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     36.254    106,11  (-0,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.270     19,15  (-0,73)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.054     58,56  ( 0,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.813      3,86  (-0,77)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.978     12,56  (-1,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         52     15,47  ( 2,86)
    Ξενοδοχεία                    £     14.013     48,40  (-0,53)
    Αλλες Εταιρείες               £     61.243     82,02  (-2,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Πορεία - Ακρωτήρι

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης κάλεσε σήμερα κόμματα, οργανώσεις, οργανωμένα σύνολα και τον κάθε Κύπριο πολίτη να συμμετάσχουν στην πορεία ειρήνης που οργανώνει την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης Βάσος Πούππης είπε ότι η 7η στην ιστορία του Συμβουλίου πορεία τάσσεται κατά της εγκατάστασης της κεραίας των Βρετανών στην περιοχή Ακρωτηρίου και κατά της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

    [12] (K) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρά σκαμπανεβάσματα γύρω από το σημείο των 86 μονάδων παρουσίασε η αγορά στη σημερινή συνάντηση, αδυνατώντας να συνεχίσει την χθεσινή ανοδική της πορεία, λόγω του πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε σήμερα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,77%, κλείνοντας στις 86,02 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 308 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) ΕΕ - Αερομεταφορές - Κύπρος - Στατιστικά

    Δεύτερη μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών σε αριθμό διακινούμενων επιβατών στις αερομεταφορές ήταν η Κύπρος το 2000, ενώ το Αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν τέταρτο σε κίνηση ταξιδιωτών.

    [14] (Κ) Μεσογειακό Φόρουμ - Δημοσιογράφοι - Γρανάδα

    Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν οι συμμετάσχοντες στο Μεσογειακό Φόρουμ Δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, το οποίο προβλέπει την εδραίωση μόνιμων σχέσεων, την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, την ίδρυση μόνιμου φορέα εκπροσώπησης των δημοσιογράφων της Μεσογείου, τη θεσμοθέτηση βραβείου δημοσιογραφίας, τη συνδιοργάνωση συνεδρίων και την προώθηση της έρευνας στο χώρο της Μεσογείου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Μεσογειακού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στη Γρανάδα της Ισπανίας, εκφράστηκαν θετικά σχόλια για το ενδιαφέρον της Κύπρου για το Φόρουμ.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο Renate Rennebach.

    [16] (Κ) Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Ναμίμπια οι εργασίες της 48ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στην οποία πήρε μέρος και αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Μάρκο Κυπριανού, Κυριάκο Τυρίμο και Κωστάκη Κωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Διάσκεψη συμμετείχε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης ως ειδικός προσκεκλημένος του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της Ναμίμπια Kandy Nehova.

    [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Συρία - Αναχώρηση

    Κυπριακή αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, αναχωρεί απόψε για τη Συρία για να συμμετάσχει στην Τέταρτη Σύνοδο της Κυπρο-Συριακής Διακυβερνητικής Επιτροπής που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Συνεργασία, που υπογράφηκε στις 21 Ιουνίου 1975 μεταξύ των δύο χωρών.

    [18] (Κ) ΣτΕ - Κύπρος - Ντοπάρισμα - Πρωτόκολλο

    Η Κύπρος υπέγραψε χθες στη Βαρσοβία, μαζί με άλλες 13 χώρες, συμπληρωματικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) εναντίον του ντοπαρίσματος αθλητών.

    [19] (Κ) Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης - Λήξη εργασιών

    Εληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, στις οποίες συμμετείχαν οι Κύπριοι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου, Ελένη Μαύρου και Ανδρούλα Βασιλείου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα βασικά θέματα συζήτησης στις εργασίες της Συνέλευσης ήταν η απλούστευση των νομικών μέσων και διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [20] (Κ) ΕΣΚ - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

    Με το θέμα της "φυλάκισης" των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα" ασχολήθηκε η Διοικούσα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφού ενημερώθηκε εκ νέου για το θέμα από την εκπρόσωπο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στην Επιτροπή Ανδρούλα Γεωργιάδου.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - "Ιεροκήπια 2002" - Εναρξη

    Τα συνεχή αδιέξοδα και η αδυναμία εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που οφείλεται στην παρελκυστική και αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, είναι φυσικό να δημιουργεί αισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [22] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αμερικανίδα ΥΦΕΞ - Κύπρος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους Αμερικανούς να στείλουν μήνυμα στους Τούρκους να σταματήσουν τις απειλές και τις απόπειρες που έχουν στόχο να παρεμβάλουν εμπόδια στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, γιατί αυτό δεν βοηθά ούτε την Τουρκία ούτε και το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 13 September 2002 - 17:49:17 UTC