Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Ειδική Τελετή - 11η Σεπτεμβρίου
  • [02] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [03] (K) Παπανδρέου - Κογκρέσο - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Βροχές - Καταιγίδες
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μάλτας - Τελετή προπομπής
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Μεταφορά λειψάνου Ευαγγελιστή Λουκά
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Αναχώρηση
  • [09] (Κ) Κύπρος - 11η Σεπτεμβρίου - Μέτρα ασφάλειας
  • [10] (Κ) Τουρκία - Εκλογές
  • [11] (Κ) Τουρκικός Τύπος - 11η Σεπτεμβρίου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές (1)
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές (2)
  • [17] (K) Χρηματιστήριο - Τραπεζικές μετοχές - Μεγάλες απώλειες
  • [18] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ελσίνκι - Συνάντηση Υπουργών
  • [19] (Κ) ΚΟΑ - 16η Ατυπη Υπουργική Διάσκεψη - Πολωνία
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πρεσβευτής Αιγύπτου
  • [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΝΕΧΑΝΤ - Φυσικό αέριο
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβεία ΗΠΑ - 11η Σεπτεμβρίου (1)
  • [23] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Εξ Υπουργών Επιτροπή - ΕΕ - Αγρότες
  • [24] (Κ) ΗΠΑ - 11η Σεπτεμβρίου - ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου
  • [25] (Κ) Πρεσβευτής Κύπρου στη Νότια Κορέα - Διαπιστευτήρια
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - 11η Σεπτεμβρίου - Μήνυμα
  • [27] (Κ) Δημήτρης Τσιμπανούλης - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [28] (Κ) Πρωτόπαπας - Κύπρος - ΕΕ
  • [29] (Κ) ΕΚΕΠ - Εξαγγελία ίδρυσης
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβεία ΗΠΑ - 11η Σεπτεμβρίου (2)
  • [31] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - 11η Σεπτεμβρίου
  • [32] (Κ) ΗΠΑ - Πρέσβειρα Κύπρου - 11η Σεπτεμβρίου - Μήνυμα

  • [01] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Ειδική Τελετή - 11η Σεπτεμβρίου

    [02] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντώνται στις 10 σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [03] (K) Παπανδρέου - Κογκρέσο - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυσή του ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας που είχε χθες στο Αμερικανικό Κογκρέσο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στους συνομιλητές του πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατό προς αυτήν την κατεύθυνση.

    [04] (Κ) Βροχές - Καταιγίδες

    Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα σε ολόκληρη την Κύπρο λόγω του χαμηλού βαρομετρικού που βρίσκεται στην περιοχή μας και θα δημιουργήσει άστατες καιρικές συνθήκες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκος Θεοφίλου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μάλτας - Τελετή προπομπής

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί σε επίσημη τελετή προπομπής στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο, ο οποίος ολοκλήρωσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Το Μαλτέζο Πρόεδρο υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το παρασκήνιο για τα θέματα αυτά στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τις προεδρικές εκλογές και η πρότασή του για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής υπό τον Γλαύκο Κληρίδη, οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις και διαβουλεύσεις για συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, τα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τα κέρδη της ΑΤΗΚ είναι τα κύρια θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα με τίτλο "Επιστολή σοκ στο Χριστόφια" γράφει ότι ανοικτή επιστολή προς το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια απέστειλε ο ΓΓ της Διεθνούς Ενωσης για τους Απειλούμενους Λαούς, Τίλμαν Τσιλχ στην οποία εκφράζεται "η πολύ έντονη δυσαρέσκεια" της οργάνωσης για την απόφαση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να υποστηρίξει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο φθάνει στις 29 του μηνός ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρος Λωτίδης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, για να απαστεί στους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολα στον αέρα για το Φεβρουάριο" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εμβολίζει το πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, που πιθανόν να ανατρέψουν άρδην τα σημερινά δεδομένα ανακοινώνοντας ότι θα προτείνει στο Εθνικό Συμβούλιο τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής υπό τον Γλαύκο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι σήμερα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων και των εργολάβων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με επίμαχο θέμα συζήτησης το ύψος του ποσού που ζητούν οι εργολάβοι για αποπεράτωση του έργου.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πυρετός γύρω από την Κύπρο" γράφει ότι επαναρχίζουν σήμερα οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, ο Επίτροπος Φερχόιγκεν δηλώνει ότι η Κύπρος είναι απαραίτητο να έχει μια φωνή στην ΕΕ, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συναντάται με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και η Τουρκία ζητεί ανταλλάγματα στο Κυπριακό για τις διευκολύνεις που θα παραχωρήσει στις ΗΠΑ, στην προγραμματισμένη επίθεσή της κατά του Ιράκ. Αλλού γράφει ότι η ηγεσία της ΑΤΗΚ θα κληθεί να αποδείξει σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ότι τα κέρδη της δεν οφείλονται στην καταλήστευση του κυπριακού λαού αλλά στην υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Λουκέτο σε ξενοδοχεία" γράφει ότι η κρίση στην τουριστική βιομηχανία "κτυπά ανελέητα" ξενοδοχεία στην επαρχία Λάρνακας τα οποία βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο προσθέτοντας ότι η "δεινή κατάσταση" που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Κύπρου οδηγεί και άλλα ξενοδοχεία σε άλλες πόλεις του νησιού να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους με άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία και τους εργαζομένους σε αυτά. Αλλού γράφει ότι στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι το "αγώνισμά" του είναι ο "δρόμος μετ εμποδίων", ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος παρέθεσε χθες δεξίωση στους Ολυμπιονίκες Κατερίνα Θάνου και Κώστα Κεντέρη οι οποίοι βρίσκονται από προχθές στην Κύπρο.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Διαμορφώνουν λύση", ότι έντονο παρασκήνιο αναμένεται στη Νέα Υόρκη για τη διαμόρφωση και προώθηση λύσης στο Κυπριακό. Εκεί βρίσκονται ήδη οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί απεσταλμένοι για το Κυπριακό των ΗΠΑ και της Βρετανίας (Γουέστον και Χάνεϊ) θα έχουν επαφές με όλους τους εμπλεκομένους στο πρόβλημα, καθώς και με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενόψει της οριστικοποίησης του τελικού πλαισίου λύσης. Αλλη είδηση είναι η πρόταση εκ μέρους της Ιταλίας για ενιαίο εναέριο χώρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Ομήρου χωρίς... Κυπριακό!", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, "προσπάθησε να πείσει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ (Γιαννάκης Ομήρου), στην περίπτωση εκλογής του στο προεδρικό αξίωμα, δεν θα χρειαστεί να χειριστεί το Κυπριακό" και πως, αν η κρισιμότητα των εξελίξεων παραταθεί και μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2003, τότε το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχυμένο με ειδήμονες, θα χειριστεί το Κυπριακό και τα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος θεωρεί αντισυνταγματική τυχόν αναβολή των προεδρικών εκλογών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο", δημοσιεύει πολυσέλιδο αφιέρωμα στις αεροπορικές επιθέσεις που δέχθηκαν πριν από έναν ακριβώς χρόνο οι ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, μετά τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, έχουν υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση διάρκειας τριών ετών με την εργοδοτική πλευρά, θέτοντας τέρμα με την πράξη αυτή στην από ενός περίπου μηνός διαμάχη που είχε ξεσπάσει στον τραπεζικό χώρο μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", κάτω από τον τίτλο "Μόνο κατά 1,5% αύξηση εισοδημάτων", γράφει πως οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εταιρείες είχαν μεικτό εισόδημα ύψους 1,42 δισεκατομμυρίων λιρών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002, το οποίο είναι κατά 1,5% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά την πολιτική των τραπεζών σε θέματα επιτοκίου, συνάλλαγμα και άλλες χρεώσεις, καθώς και την πολιτική των εταιρειών αναψυκτικών στη διαμόρφωση τιμών και των Κυπριακών Αερογραμμών σε σχέση με τις τιμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Μεταφορά λειψάνου Ευαγγελιστή Λουκά

    Ως μια "μεγάλη επιτυχία" για την Εκκλησία της Κύπρου και ως "ένα πανερθόδοξο γεγονός" χαρακτήρισε τη μόνιμη μεταφορά μέρους των λειψάνων του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά από τη Ρώμη στην Κύπρο, ο Οικονόμος Θεόκλητος, ιερέας στην εκκλησία του Αποστόλου Λουκά στις Κόκκινες Στροβόλου, όπου έχουν φυλαχθεί σε μόνιμο κουβούκλιο τα λείψανα.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Αναχώρηση

    Αναχώρησε από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Μάλτας Γκούιντο ντε Μάρκο, μετά από τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    [09] (Κ) Κύπρος - 11η Σεπτεμβρίου - Μέτρα ασφάλειας

    Κανονικά λειτουργεί σήμερα, πρώτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία. Η κυπριακή Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

    [10] (Κ) Τουρκία - Εκλογές

    Λίγες μόλις ώρες πριν από την τελική προθεσμία για την κατάθεση των επίσημων ψηφοδελτίων των πολιτικών κομμάτων, ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι ορατός και πολλοί φοβούνται ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αναβολή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην οικονομία αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας.

    [11] (Κ) Τουρκικός Τύπος - 11η Σεπτεμβρίου

    Με τίτλους όπως "Η ημέρα που άλλαξε την ιστορία και Ο κόσμος άλλαξε πριν ένα χρόνο, ο τουρκικός Τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια για την 11η Σεπτεμβρίου και τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ζωντανές συνδέσεις από τη Νέα Υόρκη και μεγάλα ντοκυμαντέρ.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές (1)

    Εφόσον όλα πάνε "κατ' ευχήν" ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από δίωρη σχεδόν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Ομήρου είπε, από την πλευρά του, ότι υπήρξε συναντίληψη σε ό,τι αφορά την προοπτική στήριξης της υποψηφιότητάς του από το ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι"υπήρξε συμφωνία να προχωρήσουμε στον καταρτισμό ενός πλήρους κυβερνητικού προγράμματος. Οι θέσεις του κ. Ομήρου στις εφτά θεματικές ενότητες μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους".

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς

    Μία ώρα περίπου κράτησε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Παρόντες στη συνάντηση, την πρώτη μετά τις συναντήσεις του Παρισιού, ήταν και οι σύμβουλοι του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς.

    Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7396          1,7500
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6964          1,7065
    Λίρα Αγγλίας                     1,0902          1,0967
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,0921        204,7168
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0984          3,1231
    Δολάριο Καναδά                     2,6715          2,6928
    Κορώνα Δανίας                     12,9036         13,0068
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8619         12,9647
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9233         16,0506
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5404          2,5607
    

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,58  (-1,31)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    402.280
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   269.044    343,82  (-2,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    199.723     95,12  (-2,40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.839     80,85  (-0,55)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.651     20,76  (-0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.287     61,25  (-0,76)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     36.586    106,14  (-0,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.343     18,71  (-1,42)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.436     56,64  (-0,81)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.037      3,61  (-0,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     20.919     12,62  ( 0,80)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         52     15,15  (-1,75)
    Ξενοδοχεία                    £     14.507     48,22  ( 0,08)
    Αλλες Εταιρείες               £     51.827     82,49  (-0,75)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές (2)

    Ο ΔΗΣΥ θα λάβει την τελική του απόφαση όσον αφορά τη στάση του στις προεδρικές εκλογές, το αργότερο στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι "αν όλα πάνε κατ'ευχήν", τότε το κόμμα θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

    [17] (K) Χρηματιστήριο - Τραπεζικές μετοχές - Μεγάλες απώλειες

    Εντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, λόγω πωλήσεων στις οποίες προέβη μερίδα θεσμικών επενδυτών, οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο σε μεγάλες ζημιές της τάξης του 2,4%. Αποτέλεσμα ήταν η αγορά να καταγράψει σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,31%, υποχωρώντας στις 85,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 402 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά το ήμισυ του ημερήσιου τζίρου.

    [18] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ελσίνκι - Συνάντηση Υπουργών

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου πρόκειται να μεταβεί στο Ελσίνκι, για να συμμετάσχει σε συνάντηση Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

    [19] (Κ) ΚΟΑ - 16η Ατυπη Υπουργική Διάσκεψη - Πολωνία

    Αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, βρίσκεται στη Βαρσοβία για να συμμετάσχει στις εργασίες της 16ης Ατυπης Υπουργικής Διάσκεψης των Αρμοδίων Ευρωπαίων Υπουργών για τον Αθλητισμό.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πρεσβευτής Αιγύπτου

    Μήνυμα από τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Σαμέχ Φάχμι για τα θέματα της ζώνης αποκλειστικής εκμετάλλευσης και του φυσικού αερίου, μετέφερε ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Ομάρ Μετουάλι στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη κατά την διάρκεια της σημερινής κατ' ιδίαν συνάντησής τους.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι για το θέμα της αποκλειστικής ζώνης υπάρχει η εγκριθείσα από το Υπουργικό Συμβούλιο συμφωνία, η υπογραφή της οποίας θα διευθετηθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

    [21] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΝΕΧΑΝΤ - Φυσικό αέριο

    Τελική πρόταση για τον τρόπο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, ύστερα από την ενδελεχή μελέτη τριών μεθόδων που η αμερικανική εταιρεία ΝΕΧΑΝΤ έχει προτείνει, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ύστερα από συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβεία ΗΠΑ - 11η Σεπτεμβρίου (1)

    Η Κύπρος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική Πρεσβεία.

    Σε ομιλία του, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τη συμπαράσταση της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είχε και το δικό της κόστος από τις επιθέσεις, αφού θρήνησε για το χαμό του Κύπριου Μιχάλη Ταρού.

    [23] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Εξ Υπουργών Επιτροπή - ΕΕ - Αγρότες

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου διαβεβαίωσε σήμερα τους Κύπριους αγρότες ότι ο βαθμός στήριξης της κυβέρνησης σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα θα παραμείνει ο ίδιος.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής, στην οποία εξετάστηκε η εργασία που έγινε από το Τμήμα Γεωργίας για τα επίπεδα βοήθειας και επιχορηγήσεων για διάφορα προϊόντα, ο κ. Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ετοιμάστηκε ο κατάλογος των προϊόντων που θα τυγχάνουν στήριξης από την κυβέρνηση και θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες άμεσα, προσθέτοντας ότι "η Κύπρος ζητεί μια μεταβατική περίοδο, αρκετά μεγάλη, μέχρι δέκα χρόνια".

    [24] (Κ) ΗΠΑ - 11η Σεπτεμβρίου - ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου

    Ο αμερικανικός λαός τιμά σήμερα, σύσσωμος και μέσα σε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, τα 3.025 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    [25] (Κ) Πρεσβευτής Κύπρου στη Νότια Κορέα - Διαπιστευτήρια

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Σώτος Λιασίδης επέδωσε την περασμένη βδομάδα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας Kim Dae-Jung ως Πρεσβευτής της Κύπρου στη χώρα.

    Την επίσημη τελετή ακολούθησε συνάντηση, στην οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων διμερούς ενδιαφέροντος. Ο κ. Λιασίδης ενημέρωσε, επίσης, τον Νότιο-Κορεάτη Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - 11η Σεπτεμβρίου - Μήνυμα

    Η Κύπρος, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, "συνεχίζει να καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη βάρβαρη ενέργεια και συντάσσεται με όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγική αυτή μέρα.

    [27] (Κ) Δημήτρης Τσιμπανούλης - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο το πρωί στην Κύπρο ο Ελλαδίτης Εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης με τα τελικά κείμενα των νομοθετημάτων που επεξεργάστηκε, πλην του Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς των Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιμπανούλης είπε ότι η ετοιμασία του Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς των ΚΕΠΕΥ θα καθυστερήσει ακόμη δύο εβδομάδες, επειδή ορισμένοι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αποστείλει αργά τις παρατηρήσεις τους.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλη η εργασία που ανέλαβε να διεκπεραιώσει βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από την αρχή.

    [28] (Κ) Πρωτόπαπας - Κύπρος - ΕΕ

    O Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας αποσύνδεσε για μία ακόμη φορά κατά τρόπο σαφέστατο την ένταξη της Kυπριακής Δημοκρατίας στην EE από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου, παρότρυνε "να μην συγχέουμε τα δύο θέματα" και υπογράμμισε ότι "είναι δύο διαφορετικές, σοβαρότατες βεβαίως, υποθέσεις".

    [29] (Κ) ΕΚΕΠ - Εξαγγελία ίδρυσης

    Μια νέα οργάνωση απόκτησε σήμερα η Κύπρος, την Ενωση Κυπρίων Εκτοπισμένων και Προσφύγων (ΕΚΕΠ), η οποία έχει ως στόχο "την αποτροπή απαράδεκτων σχεδίων διευθέτησης του Κυπριακού, και τη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων των προσφύγων".

    [30] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβεία ΗΠΑ - 11η Σεπτεμβρίου (2)

    Το διεθνές πρόβλημα της τρομοκρατίας δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη γιατί, μεταξύ άλλων, χρειάζεται τη δίκαιη επίλυση των διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική Πρεσβεία με αφορμή την πρώτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου στον αγώνα για αποτελεσματική αντιμετώπιση του "πιο απειλητικού και επικίνδυνου διεθνούς προβλήματος".

    Στην ομιλία του, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άμεση ανταπόκριση της Κύπρου στο αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή εις μνήμην των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

    Αργότερα, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έκθεση με πρωτοσέλιδα εφημερίδων για την τραγική μέρα.

    [31] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - 11η Σεπτεμβρίου

    Στην τελευταία φάση του παράθυρου ευκαιρίας εισήλθαν οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού μετά και τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας στο έπακρο, για να μπορέσει να επιτευχθεί η λύση μέσα στις προθεσμίες που υπάρχουν.

    Εισερχόμενος στο μνημόσυνο που τελέστηκε στη Νέα Υόρκη για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αισθάνθηκε το καθήκον να εκπροσωπήσει "την κυπριακή κυβέρνηση την ημέρα αυτή, η οποία είναι μια αποφράδα μέρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα".

    [32] (Κ) ΗΠΑ - Πρέσβειρα Κύπρου - 11η Σεπτεμβρίου - Μήνυμα

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ επέφεραν μια βαθιά πληγή, όχι μόνο στον αμερικανικό λαό, αλλά και στην ανθρωπότητα, προκαλώντας πόνο και θυμό σε εκατομμύρια ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας υπηκοότητας, φυλής ή χρώματος, αναφέρει σε γραπτό μήνυμα της η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με αφορμή την πρώτη επέτειο των επιθέσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 11 September 2002 - 17:50:13 UTC