Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λάρνακα - Ομιλία - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μέσα Χωριό Πάφου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [03] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - Τελευταία παράσταση
  • [04] (Κ) Βρετανική εφημερίδα - Κατεχόμενα - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΔΕΘ
  • [06] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Εξάμηνο Μνημόσυνο
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Γιάννος Κρανιδιώτης - Μνημόσυνο
  • [09] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Μνημόσυνο Τσικουρή - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λάρνακα - Ομιλία - Κυπριακό

    Η λύση του Κυπριακού είναι επιτακτική ανάγκη και προϋπόθεση για την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είπε σήμερα σε ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων της Περιστερωνοπηγής, στην εκκλησία Αγίας Θέκλας στη Λάρνακα, ο κ. Παναγιώτου επισήμανε πως "εμπόδιο στην ευόδωση των προσπαθειών για λύση είναι η τουρκική πλευρά, η οποία όλα αυτά τα χρόνια (από το 1974) αρνείται επίμονα να συνεργασθεί με την ε/κ πλευρά, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας ως βασικό στόχο την παγίωση και σταδιακά τη νομιμοποίηση των διχοτομικών δεδομένων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή".

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μέσα Χωριό Πάφου - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου θεωρεί πως η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σηματοδοτεί μια νέα φάση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο κ. Ομήρου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι εξελίξεις αυτές να οδηγήσουν σε υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Pafos Aphrodite Festival - Τελευταία παράσταση

    Πέφτει απόψε η αυλαία του 4ου Pafos Aphrodite Festival με την τελευταία παράσταση της όπερας του Gacomo Puccini "Turandot" από την Εθνική Οπερα της Πολωνίας στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου.

    [04] (Κ) Βρετανική εφημερίδα - Κατεχόμενα - Τ/Κ

    Κατά κύματα εγκαταλείπουν οι Τ/Κ τα κατεχόμενα, απογοητευμένοι από δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και διεθνούς απομόνωσης, γράφει σε ανταπόκρισή της από την κατεχόμενη Λευκωσία η βρετανική εφημερίδα "Daily Telegraph ".

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΔΕΘ

    Επέστρεψε χθες στην Κύπρο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο και άλλους Υπουργούς και παράγοντες της οικονομικής ζωής της Ελλάδας.

    [06] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Εξάμηνο Μνημόσυνο

    Τελέστηκε το πρωί από την εκκλησία Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό το εξάμηνο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώτου Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) κυριαρχούν στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών και το ενδεχόμενο παραίτησης του Προέδρου του ΔΗΚΟ από το βουλευτικό του αξίωμα, οι επενδύσεις της ΑΤΗΚ στην Ελλάδα, η πορεία που διοργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης στις 29 Σεπτεμβρίου 2002 ενάντια στην εγκατάσταση βρετανικής κεραίας στο Ακρωτήρι, και οι συγκριτικές στατιστικές για τις δαπάνες στην υγεία, εκπαίδευση και άλλους τομείς της Κύπρου σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Φεύγει από τη Βουλή ο Τάσσος", ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ανακοινώσει σε ομάδα στενών του συνεργατών την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη Βουλή, λίγο μετά την έναρξη των εργασιών του σώματος, εντός του Οκτωβρίου. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Πρεσβευτή της Λιβύης στη Λευκωσία, Χαλίφα Αχμέτ Μπαζέλια, ο οποίος μιλά για τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, χαρακτηρίζοντάς τις ως εξαιρετικές.

    Η "Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποψήφιος πάλιν ο Γλαύκος Κληρίδης!!!", γράφει πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 αναμένεται ότι θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας και αυτές ακριβώς οι εξελίξεις οδηγούν πολλούς στην επαναφορά του σεναρίου για εκλογές με έναν υποψήφιο, τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο πιθανόν να συνέλθει την προσεχή Παρασκευή για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη και να μελετήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις συναντήσεις του Παρισιού ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "ΟΗΕ και Ευρώπη συντονίζονται", γράφει πως αρχίζουν έντονες διεργασίες στο Κυπριακό και ότι η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δανία, με έγγραφο το οποίο απέστειλε στα κράτη μέλη του ΟΗΕ που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση, τάσσεται υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, η οποία να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι η λύση του προβλήματος θα διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, ο οποίος μιλάει για τα σχέδιά του στον τομέα της υγείας και τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που συναντά στις προσπάθειές του να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

    Η "Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "Σώζονται 30 εκατομμύρια λίρες", ότι κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την αποδέσμευση ποσού 30 εκατομμυρίων λιρών, παρά την απόφαση της Βουλής τον περασμένο Μάιο, για επενδύσεις της ΑΤΗΚ στην ελλαδική αγορά. Αλλη είδηση της εφημερίδας είναι πως δεν κλείνει οριστικά το κεφάλαιο που αφορά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο και ότι μελετούνται από τις Βρυξέλλες σενάρια, σε συνεργασία με τους Αγγλους και Αμερικανούς, για δέσμευση της ένταξης της Κύπρου και σύνδεσή της με τη διευθέτηση του Κυπριακού και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαδικασιών με την Τουρκία.

    Ο "Φιλελεύθερος", με τον τίτλο "Διαμοιρασμός εξουσιών", γράφει στο κύριο θέμα πως η εκ περιτροπής προεδρία για υπέρβαση των δυσκολιών στο θέμα της κυριαρχίας και γενικά το ζήτημα του διαμοιρασμού των εξουσιών ανάμεσα στις δύο πλευρές αποτελεί το "κλειδί" στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, εντός των νέων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για τη λύση του προβλήματος. Σε άλλο θέμα γράφει για τις διεργασίες μεταξύ των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών και για τις αισιόδοξες προβλέψεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Κούλλη Μαυρονικόλα ότι "θα τα βρούνε τελικά" με τον ΔΗΣΥ και ότι θα υπάρξει συνεργασία των δύο κομμάτων για την υποστήριξη Γιαννάκη Ομήρου.

    Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Κρίσιμο σταυροδρόμι", γράφει στο κύριο θέμα της ότι επαληθεύονται τώρα οι προβλέψεις του ΑΚΕΛ πως δεν είναι όλα ρόδινα στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ. Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, σύμφωνα με τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη παρουσιάζονται αποφασισμένα να δώσουν συνέχεια στην πρωτοβουλία τους για επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει για την πορεία που διοργανώνει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης στις 29 Σεπτεμβρίου 2002 ενάντια στην εγκατάσταση της βρετανικής κεραίας στην περιοχή Ακρωτηρίου και την οποία υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.

    [08] (Κ) Γιάννος Κρανιδιώτης - Μνημόσυνο

    Με πλήρη επίγνωση της μεγάλης απουσίας και με συναίσθηση ότι πρέπει να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό τέρμα, αυτή την ώρα της τελικής ευθείας, συζητείται παντού ότι "η παρουσία του Γιάννου Κρανιδιώτη θα ήταν μια βέλτιστη δυνητικά επιλογή", είπε ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, που τελέσθηκε σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.

    [09] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Μνημόσυνο Τσικουρή - Κυπριακό

    Την ανησυχία της κυβέρνησης της Ελλάδας, εξέφρασε σήμερα ο Ελληνας Πρεσβευτής Χρίστος Παναγόπουλος, για τη μη επίτευξη προόδου μέχρι στιγμής στις διεξαγόμενες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο Ιανουάριο και συνεχίζονται για οκτώ μήνες περίπου.

    [10] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Σταθμό στην τουρκική ιστορία θεωρεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, τις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία, δηλώνοντας ταυτοχρόνως πως η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα πρέπει να καθορίσει την στάση της έναντι της χώρας αυτής, αναλόγως των θέσεων της νέας κυβέρνησης στο Κυπριακό και στις σχέσεις της με την Ελλάδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 8 September 2002 - 17:49:10 UTC