Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Ανόρθωση - ΑΕΛ
  • [02] (K) Βρετανός εκπρόσωπος - Επίσκεψη
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Νεοπροσληφθέντες ΕΠΥ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [06] (Κ) Απόδημη κυπριακή νεολαία - Ψήφισμα για "Αθήνα 2004"
  • [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Απόδημη Κυπριακή Νεολαία - Ψήφισμα - Κυπριακό
  • [09] (Κ) ΑΚΕΛ - Φεστιβάλ Ειρήνης
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ντονάτο Κιαρίνι
  • [13] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Αποφάσεις
  • [14] (Κ) Χριστόφιας - Ομήρου - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Αφιξη στην Κύπρο
  • [16] (Κ) ΠΟΜΑΚ -ΠΣΕΚΑ - Διάσκεψη Τύπου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [19] (Κ) ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος - Διεύρυνση
  • [20] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Ιθαγένεια
  • [21] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πύλα
  • [22] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση
  • [23] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα α' εξαμήνου 2002
  • [24] (Κ) ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος - Διεύρυνση
  • [25] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επενδύσεις στο εξωτερικό

  • [01] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Ανόρθωση - ΑΕΛ

    Η Ανόρθωση έχασε εκτός έδρας με 2-0 από την Γκρεβενμάχερ Λουξεμβούργου, στον επαναληπτικό αγώνα για την προκριματική φάση του Kυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Προκρίθηκε όμως για την επόμενη φάση αφού στον πρώτο αγώνα στο ΓΣΠ είχε κερδίσει με 3-0.

    Η ΑΕΛ πάρα τη νίκη της με 2-1 επί της Φερενστβάρος Ουγγαρίας στον επαναληπτικό αγώνα που έγινε χθες βράδυ στο Τσίρειο στάδιο, για την ίδια διοργάνωση, δεν ήταν αρκετή να χαρίσει την πρόκριση στην κυπριακή ομάδα, αφού είχε χάσει με 0-4 στο πρώτο αγώνα.

    [02] (K) Βρετανός εκπρόσωπος - Επίσκεψη

    Φθάνει στις 3.30 σήμερα το απόγευμα από το Λονδίνο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σύσκεψη στην Αγκυρα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τους Τούρκους στρατηγούς, οι σκέψεις του αμερικανοβρετανικού παράγοντα για κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για μη ύπαρξη σημειώματος για την Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και οι δηλώσεις του νέου Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν υπάρχει σημείωμα Πρόντι" αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Μιχάλη Παπαπέτρου, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει σημείωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι που να διαχωρίζει την Κύπρο από τις άλλες υπό ένταξη χώρες, αντίθετα με τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στις αθηναϊκές εφημερίδες. Αλλού γράφει ότι θετική και ομόφωνη ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του συμβουλίου της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλώνισαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ" αναφέρεται στις καταγγελίες "οργισμένων αιτητών οι οποίοι αισθάνονται ότι τους πνίγει το δίκαιο από τον τρόπο που δόθηκαν τα κυβερνητικά οικόπεδα στην Επισκοπή και υποστηρίζουν ότι αδικούνται εδώ και χρόνια διότι αποκαλύπτουν πως υπέβαλλαν αίτηση από την εποχή που δημιουργήθηκε ο θεσμός". Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του νέου Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικολ Κλόσον στην επίδοση των διαπιστευτηρίων του χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ότι "ενώπιόν μας χωρίς προηγούμενο ευκαιρίας για ένα λαμπρότερο μέλλον για τους Κύπριους σε ολόκληρο το νησί βρίσκεται σήμερα η Κύπρος".

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Τουρκική ρουλέτα" γράφει ότι καθόλου τυχαία δεν αφέθηκαν να διαρρεύσουν τις τελευταίες ημέρες τα της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία, αφού οι εκβιασμοί για την προσάρτηση αποτελούν μόνο ένα μέρος ενός παιχνιδιού πολιτικών και στρατιωτικών απειλών, που χρησιμοποιούν Αγκυρα και ψευδοκράτος. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ανεύρεση κινητού τηλεφώνου στο χώρο της πτώσης του ελικοπτέρου "Μπελ" της ΕΦ, σημείωνοντας ότι δεν είναι σίγουρο πως ανήκει σε κάποιο από τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

    "Η Σημερινή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Χορός εκατομμυρίων" γράφει ότι ο χορός των εκατομμυρίων λιρών για επέκταση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου στην ελλαδική αγορά, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Digimed, αρχίζει σύντομα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ καλείται να ανάψει εντός Σεπτεμβρίου, το πράσινο φως για επέκταση του Οργανισμού στην ελλαδική αγορά με τη συμμετοχή της στη θυγατρική εταιρεία της Infoquest, Q Telecom. Αλλού γράφει ότι σάλος ξέσπασε από το γεγονός ότι τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, με στόχο την αποσυμφόρηση στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκβιάζουν με νέα τετελεσμένα" γράφει ότι εκβιαστικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση εκπέμπει η Αγκυρα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και να επιβάλει τις θέσεις της στο Κυπριακό. Σε προχθεσινή σύσκεψη στην Αγκυρα που παρακάθισε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου διαμορφώθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά, ενόψει της συνάντησης για το Κυπριακό στο Παρίσι, καθώς και τα μέτρα που θα υιοθετηθούν σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι Βουλή και κυβέρνηση επανανοίγουν το φάκελο για τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πολλαπλές πιέσεις" γράφει ότι περαιτέρω εκτροπή από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μεθοδεύει ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας και έντονες πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για νέες υποχωρήσεις στο Κυπριακό, ενόψει των αποφάσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου σε αυτήν. Ο αμερικανοβρετανός παράγοντας ευνοεί την κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού, με εξευμενιστικό προς την Αγκυρα περιεχόμενο, ώστε ενόψει των αποφάσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας προχωρούν στην εφαρμογή προγράμματος αντισεισμικής αναβάθμισης όλων των σχολικών κτιρίων που κτίστηκαν πριν την εφαρμογή του κυπριακού αντισεισμικού κώδικα, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλείνει το ξενοδοχείο Palm Beach στη Λάρνακα" γράφει ότι το ξενοδοχείο Palm Beach στη Λάρνακα ετοιμάζεται να κλείσει στις 15 Νοεμβρίου, λόγω των οικονομικών προβλημάτων με αποτέλεσμα να βγάλει ως πλεονάζοντες πάνω από 100 άτομα. Αλλού γράφει ότι η Μάτσιεστερ Γιουνάιτετ, ο Ολυμπιακός Ελλάδας και η Μπάγιερ Λεβερκούζεν πρόκειται να έρθουν στην Κύπρο μέσα στους επόμενους μήνες, για να αντιμετωπίσουν την Μακάμπι Χάιφα, η οποία δήλωσε ως έδρα της το στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Ποιους είδε ο εκτελεστής βομβιστής (17Ν) στις Πλάτρες" γράφει ότι ο Σάββας Ξηρός, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, επισκέφθηκε την Κύπρο πριν από ένα χρόνο, η παρουσία του οποίου σημειώθηκε στο ορεινό θέρετρο Πλάτρες και η οποία επιβεβαιώθηκε φέτος με τη δημοσίευση της φωτογραφίας του στις ελλαδικές εφημερίδες από πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει ότι τον είδε. Αλλού αναφέρει ότι το Ναυτικό της Κύπρου ενισχύθηκε με δύο νέα ταχύπλοα σκάφη ισπανικής προελεύσεως τύπου "Rodman 55".

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με τίτλο "Σκληρές επιλογές για την Κύπρο" γράφει ότι ο νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν "σκληρές επιλογές" για να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για προώθηση μιας διζωνικής, δικοινοτικής διευθέτησης στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θα μειώσει τα τέλη στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία συντομότερα από ό,τι σχεδίαζε, ως αποτέλεσμα του προστίμου 20 εκατομμυρίων λιρών που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στην ΑΤΗΚ για εκμετάλλευση του μονοπωλιακού καθεστώτος της. (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Νεοπροσληφθέντες ΕΠΥ

    Την πεποίθηση πως με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αυξάνονται τα επίπεδα αποτροπής, διασφαλίζεται η ειρήνη και ενισχύεται η αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Η ημερήσια διάταξη για τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είναι ήδη έτοιμη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ύστερα από 90λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

    [06] (Κ) Απόδημη κυπριακή νεολαία - Ψήφισμα για "Αθήνα 2004"

    Η απόδημη κυπριακή νεολαία δεσμεύεται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για εθελοντική συμμετοχή στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για την επιτυχή οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής εθελοντισμού σε συνεργασία με κατά τόπους αντίστοιχες επιτροπές των ομοσπονδιών, μελών της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ).

    [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Την εκτίμηση ότι η όποια κατάθεση πρότασης για λύση στο Κυπριακό εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ενδεχομένως να γίνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος θεωρεί πως δεν υπάρχει τίποτε το νεότερο σε σχέση με την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος συμμετείχε σε πρωινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, τόνισε για άλλη μια φορά τη θέση της ε/κ πλευράς για μία κυριαρχία με την Κυπριακή Δημοκρατία να υπάρχει, αλλά να συζητείται η κατάρτιση νέου συντάγματος, που θα αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Απόδημη Κυπριακή Νεολαία - Ψήφισμα - Κυπριακό

    Η Απόδημη Κυπριακή Νεολαία επισημαίνει ότι "οι απαράδεκτες θέσεις της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση ή αποδοχή των δύο χωριστών κρατών και για λύση συνομοσπονδίας βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη, τα περί Κύπρου ψηφίσματα των ΗΕ και της Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου", τονίζοντας ότι "ως τέτοιες, πρέπει να τυγχάνουν της απερίφραστης καταδίκης και απόρριψης εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού".

    Σε ψήφισμά της για το Κυπριακό, που υιοθέτησε μετά τη λήξη των εργασιών του Πρώτου Παγκοσμίου της Συνεδρίου που διεξήχθη στη Λευκωσία, η απόδημη κυπριακή νεολαία αξιώνει την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό που να προνοεί τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην ολότητά τους, την επιστροφή όλων των προσφύγων και την εξασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης εγκατάστασης και περιουσίας.

    [09] (Κ) ΑΚΕΛ - Φεστιβάλ Ειρήνης

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,53  ( 0,29)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    626.150
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   305.921    351,06  (-0,27)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    183.349     96,88  (-0,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.878     82,85  ( 0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.719     22,97  ( 2,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.692     61,50  ( 1,10)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.243    112,72  ( 2,44)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     63.358     19,23  ( 1,75)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     42.498     56,56  ( 1,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £     42.819      4,09  ( 2,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     27.475     13,19  ( 1,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.504     16,97  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £     30.653     48,51  ( 0,94)
    Αλλες Εταιρείες               £    145.782     85,49  ( 0,12)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7393          1,7497
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7141          1,7243
    Λίρα Αγγλίας                     1,1045          1,1111
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,1601        203,7773
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1014          3,1262
    Δολάριο Καναδά                     2,6655          2,6868
    Κορώνα Δανίας                     12,9060         13,0092
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8355         12,9381
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9534         16,0810
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5519          2,5723
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ντονάτο Κιαρίνι

    Η Κύπρος βρίσκεται στο "τέλος του δρόμου" που οδηγεί στην ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο Πρεσβευτής της ΕΕ στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι, ο οποίος συνέστησε υπομονή μέχρι το τέλος του χρόνου για να παρθεί η τελική απόφαση της ένταξης.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με την ευκαιρία της αναχώρησης του από την Κύπρο, ο κ. Κιαρίνι είπε ότι σήμερα πραγματοποιείται στη Δανία η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, με τη διεύρυνση να είναι ένα από τα κύρια θέματα προς συζήτηση, που αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες.

    [13] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Αποφάσεις

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 28 Αυγούστου 2002, ενέκρινε συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας για την εμπορική ναυτιλία και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων ή τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου να υπογράψουν τη συμφωνία.

    Οι κυριότερες πρόνοιες της συμφωνίας είναι:

    - η παροχή ίσης μεταχείρισης των πλοίων της μιας χώρας ενόσω βρίσκονται στα λιμάνια, της άλλης αναφορικά με την προσφορά υπηρεσιών σ αυτά, εξαιρουμένων ορισμένων δραστηριοτήτων που επιφυλάσσονται στις εθνικές αρχές.

    - η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών των πλοίων των δύο χωρών καθώς και των πιστοποιητικών και εγγράφων ταυτότητας των ναυτικώ

    - ο περιορισμός των καθυστερήσεων των πλοίων των δύο χωρών στα λιμάνια τους και η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

    [14] (Κ) Χριστόφιας - Ομήρου - Κυπριακό

    Την ανάγκη άσκησης μιας προληπτικής πολιτικής ώστε η ελληνική κυπριακή πλευρά να μην βρεθεί προ εκπλήξεων όταν τα Ηνωμένα Εθνη καταθέσουν σχέδιο λύσης για το Κυπριακό, τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Ομήρου, ο κ. Χριστόφιας αφού επεσήμανε πως έχει τοποθετηθεί στο θέμα της υποβολής πρότασης - εγγράφου από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών εδώ και μήνες, υπενθύμισε την άποψή του ότι "το έγγραφο πιθανόν να μας φέρει σε δύσκολη θέση ένεκα θέσεων που θα εμπεριέχει πάνω σε κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν το κυπριακό κράτος".

    "Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε προληπτική πολιτική και να προειδοποιήσουμε τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες είναι αρχιτέκτονες τέτοιων εγγράφων, αλλά και τη Γραμματεία (των Ηνωμένων Εθνών) και το ΓΓ, ώστε οι θέσεις που θα εμπεριέχονται να είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου", σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ εξάλλου υπογράμμισε τη θέση του Κινήματος πως οι όποιες πρωτοβουλίες ή τα όποια σχέδια, ιδέες και προτάσεις για λύση του Κυπριακού που είναι δυνατόν να κατατεθούν από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών "πρέπει να εδράζονται πάνω στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, από τη στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι το μήνυμα της Κυβέρνησης "θα πρέπει να είναι σαφέστατο, πως οποιοδήποτε σχέδιο λύσης που δεν θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις αρχές που έχουν θέσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και τις παραμέτρους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δεν θα είναι δυνατόν να τύχει συζήτησης από την ελληνική και κυπριακή πλευρά".

    [15] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Αφιξη στην Κύπρο

    Εφθασε το απόγευμα στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο Βρετανός διπλωμάτης δεν προέβη σε δηλώσεις.

    [16] (Κ) ΠΟΜΑΚ -ΠΣΕΚΑ - Διάσκεψη Τύπου

    Τις προσπάθειες των αποδήμων για αντιμετώπιση της τουρκικής προπαγάνδας στο εξωτερικό, για την οποία διατίθενται από την Τουρκία τεράστια ποσά, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, με την ευκαιρία της λήξης χθες της 19ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΣΕΚΑ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ).

    Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα των μελών της ΠΣΕΚΑ για διεξαγωγή αγώνα ειδικά τους επόμενους έξι κρίσιμους μήνες, "σε κάθε χώρα που ζουν οι απόδημοι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Κύπρο και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα".

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Χάρης Σοφοκλείδης, είπε ότι οι οργανωμένοι Κύπριοι απόδημοι δεν έχουν οποιοδήποτε παράπονο από την κυπριακή κυβέρνηση και χαρακτήρισε τη φετινή συνεδρία των κεντρικών συμβουλίων των δύο οργανώσεων "πολύ πιο ικανοποιητική" από προηγούμενα χρόνια, χάρη στην υποστήριξη του Προεδρικού Επιτρόπου για Θέματα Αποδήμων, Μανώλη Χριστοφίδη και της Υπηρεσίας Αποδήμων.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2003 θα έχει εν μέρει ολοκληρωθεί η απογραφή των απόδημων Κυπρίων και δεκάδες χιλιάδες απόδημοι Κύπριοι "θα βρίσκονται σε καταλόγους με κάθε λεπτομέρεια", ενώ όπως είπε, σύντομα θα ετοιμάσει έκθεση, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των κατά τόπους παροικιών, ώστε να εξεταστεί "στα πλαίσια του εφικτού και του μέτρου, όλο το φάσμα των κρατικών υπηρεσιών" ώστε αυτές "να είναι σωστά στελεχωμένες" για την επιτέλεση του εθνικού τους στόχου.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Οι προσπάθειες που κατέβαλλε η χρηματιστηριακή αγορά από την αρχή της σημερινής συνάντησης να ανέλθει σε θετικό έδαφος απέφερε "καρπούς" μισή ώρα πριν το τέλος της διαδικασίας, ως αποτέλεσμα της ενδοσυνεδριακής ανάκαμψης των τραπεζικών τίτλων και των σημαντικών κερδών της περιφέρειας. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ποσοστιαία θετική μεταβολή 0,29%, κλείνοντας στις 87,53 μονάδες, ενώ ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στις 626 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Την ύπαρξη μιας πολύ σημαντικής ευκαιρίας για να διασφαλιστεί ένα λαμπρότερο μέλλον για τους Κύπριους από την μια άκρια του νησιού μέχρι την άλλη, διαπιστώνει ο νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση της χώρας του να κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κλόσον επανέλαβε εξάλλου τη θέση των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    "Εχω τονίσει στον κ. Χριστόφια ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να διασφαλιστεί ένα λαμπρότερο μέλλον για τους Κυπρίους, από το ένα άκρο του νησιού μέχρι το άλλο", επεσήμανε ο κ. Κλόσον.

    Υπογράμμισε ακόμη πως η χώρα του παραμένει δεσμευμένη προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί.

    Kαλοσωρίζοντας τον νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η κυριαρχία του κυπριακού κράτους είναι αδιαίρετη.

    [19] (Κ) ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος - Διεύρυνση

    Την επαναβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος της διεύρυνσης, συμφώνησαν σήμερα οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου της ΕΕ, στο Ελσινορ της Δανίας.

    Οπως δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συμφωνήθηκε ότι στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να υπάρχει η κοινή θέση για τα αγροτικά (ώστε να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων) και να ανακοινωθεί ο κατάλογος των δέκα νέων μελών, ενώ θα πρέπει να συμφωνηθεί μια εποπτική διαδικασία παρακολούθησης των επιδόσεων των υπό ένταξη χωρών, μέχρι την ημερομηνία της τελικής

    [20] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Ιθαγένεια

    Το θέμα της ιθαγένειας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [21] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πύλα

    Την αισιοδοξία του για την αποκατάσταση του στάτους κβο στην Πύλα, μετά την παράνομη ανέγερση φυλακίου από τις κατοχικές δυνάμεις, εξέφρασε, με δηλώσεις του, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [22] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση

    Την Γκράτσερ Αυστρίας θα αντιμετωπίσει ο πρωταθλητής Κύπρου ΑΠΟΕΛ στην α' φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ η Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση που έγινε στο Μονακό.

    Στο πρώτο παιχνίδι στις 19 Σεπτεμβρίου, ο ΑΠΟΕΛ θα παίξει εκτός έδρας με την Γκράτσερ Αυστρίας, ενώ η Ανόρθωση θα υποδεχθεί τον Ηρακλή στην Κύπρο.

    [23] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα α' εξαμήνου 2002

    Ζημιές ύψους 10,6 εκατομμυρίων λιρών σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 το Συγκρότημα της Ελληνικής Τράπεζας, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που σημείωσε κέρδος ύψους 7 εκατ. λιρών.

    [24] (Κ) ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος - Διεύρυνση

    Ο κατάλογος με τις υποψήφιες χώρες που θα μπουν στην τελική ευθεία διαπραγμάτευσης για ένταξη με την ΕΕ, θα ανακοινωθεί στη διάρκεια του Εκτακτου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά το πέρας του γεύματος εργασίας με το οποίο ξεκίνησε το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ελσινορ της Δανίας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι οι 15 μίλησαν για "την προοπτική δέκα χωρών".

    Αποκλειστικό θέμα που απασχόλησε τους Ευρωπαίους Υπουργούς κατά το γεύμα εργασίας, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ήταν η διεύρυνση.

    Οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών έτυχαν ενημέρωσης για τη διεύρυνση από την Προεδρία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της Δανίας, Περ Στινγκ Μόλερ, και από τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόϊγκεν.

    [25] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επενδύσεις στο εξωτερικό

    Νέες απλοποιημένες διαδικασίες για τις άμεσες επενδύσεις κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθεί για την εναρμόνιση της χώρας μας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση από την 1η Σεπτεμβρίου, 2002, θα ισχύει η εξαγωγή των κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, που είναι ελεύθερες ως προς τη χώρα, τον τομέα της επένδυσης και το ύψος του ποσού από τις 7 Ιανουαρίου, 2000 θα διενεργείται μέσω των εμπορικών τραπεζών, χωρίς αναφορά στην Κεντρική Τράπεζα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 30 August 2002 - 17:49:18 UTC