Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Ανάπτυξης
  • [04] (Κ) Απόδημη Κυπριακή Νεολαία - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [05] (Κ) Συνομιλίες - Κυριαρχία
  • [06] (Κ) Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Πρωτόπαπας - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) Απόδημοι - Πρόεδρος Βουλής - Αναστασιάδης - Παπαδόπουλος
  • [11] (Κ) Ντονάτο Κιαρίνι - Συνέντευξη
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ρουμανία - Οικουμενικός Διάλογος
  • [13] (K) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Επιτροπή Εμπορίου
  • [14] (Κ) Μπάουστερ - Γουέστον - Κύπρος
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί βουλευτές - Ενημέρωση
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Ανάπτυξης (2)
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [18] (Κ) Γιάννος Παπαντωνίου - Τόμας Μίλερ - Κύπρος - ΕΕ
  • [19] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Βρετανοί Βουλευτές
  • [20] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Διάσκεψη Τύπου
  • [21] (Κ) Απόδημη κυπριακή νεολαία - Πρώτο Κεντρικό Συμβούλιο

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες

    Αρχίζει στις 10 σήμερα το πρωί ο έκτος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή έναρξη του νέου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και οι πληροφορίες για κατάθεση νέου εγγράφου από τα Ηνωμένα Εθνη για επίλυση του προβλήματος, η επίσκεψη στην Κύπρο του Ελλαδίτη Υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και η αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας στους τομείς ενέργειας και τεχνολογίας, η 19η συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και το 1ο Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και οι εργασιακές σχέσεις στις Τράπεζες είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ετοιμο το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών", γράφει πως ολοκληρωμένο έγγραφο για λύση του Κυπριακού προτίθενται να θέσουν τα Ηνωμένα Εθνη ενώπιον των ηγετών των δύο πλευρών. Το έγγραφο θα στηρίζεται στα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα στις απευθείας συνομιλίες. Αλλη είδηση είναι ότι αναβαθμίζεται η συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας στα θέματα ενέργειας και τεχνολογίας και, σύμφωνα με δηλώσεις του Ελλαδίτη Υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου, η εταιρεία "Ελληνικά Πετρέλαια" δραστηριοποιείται για την αγορά πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Κύπρο.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Καιρός να διαβουλευθούμε", ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και για αυτό ο ΔΗΣΥ ζητεί από το ΚΙΣΟΣ να ξεκαθαρίσει οριστικά αν θα προσέλθει ή όχι σε διάλογο για την κατάληξη σε συμφωνία πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών έχει καταρτίσει ειδικούς καταλόγους με τα ονόματα εταιρειών που υπερτιμολογούν αδικαιολόγητα τα προϊόντα τους, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, που αυτό το καλοκαίρι έχει σημειώσει πρωτοφανή αύξηση για τα δεδομένα της Κύπρου.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Προεκλογική ανθρωποφαγία", γράφει στο κύριο θέμα πως, με τα όσα ακούστηκαν χθες στις αντιπαραθέσεις κομμάτων και υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, επιβεβαιώνεται πλήρως η πρόβλεψη ότι η προεκλογική περίοδος κάθε άλλο παρά σε διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθεση πολιτικών θέσεων και απόψεων θα περιοριστεί. Αλλού γράφει για την έναρξη της νέας φάσης σήμερα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας "είναι (δήθεν) στο Λήδρα Πάλας".

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "Γιατροί στο εδώλιο", ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δηλώνει ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις διαστάσεις της αντιπαράθεσης μεταξύ του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Μιχάλη Μηνά και του καρδιολόγου Ιωσήφ Μουτήρη και ότι έχει αποφασίσει να ζητήσει από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας θα έχει σήμερα συνάντηση με την Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και αναμένεται να αποφασίσει οριστικά αν θα υποβάλει μεσολαβητική πρόταση για την επίλυση της εργασιακής διαφοράς που προέκυψε ανάμεσα στην ΕΤΥΚ και στην εργοδοτική πλευρά, ή εάν θα κηρύξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ανάν: Οριστικά νέα Δέσμη" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προχωρήσουν στην υποβολή συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού μέχρι το Δεκέμβριο και ότι έχουν ενημερώσει σχετικά τις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει, σύμφωνα με τον "Φ", στο παρασκήνιο αγώνα δρόμου για να αποτρέψουν ανεπιθύμητες για τις θέσεις τους πρόνοιες. Αλλού γράφει ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταργούνται τα καταστήματα αδασμολογήτων στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Κύπρου και καταργούνται εντελώς οι δασμοί για προϊόντα από χώρες μέλη της ΕΕ.

    Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Κώδικας Ηθικής Made By Anastasiades!" και γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε εκ νέου διαπιστευτήρια στην αμερικανική πρεσβεία επιχειρώντας να της εκχωρήσει το δικαίωμα για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάλεσε τον υποψήφιο για την προεδρία Τάσσο Παπαδόπουλο να αποσυρθεί και την αντιπολίτευση να επιλέξει άλλον υποψήφιο. Αναφέρεται ακόμη στην έναρξη της 19ης συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ και στο 1ο Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας και γράφει ότι οι απόδημοι της Κύπρου ζητούν τη δημιουργία υποδομής από την κυπριακή πολιτεία, η οποία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της νεολαίας.

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Ανάπτυξης

    Ιστορική μέρα στις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της ανάπτυξης, σε ένα τομέα που αποτελεί πνεύμονα όχι μόνο οικονομικό, αλλά και εθνικό, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης τη σημερινή μέρα, κατά την οποία υπογράφτηκαν τρεις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και μια στον τομέα του τουρισμού.

    Μιλώντας στην τελετή της υπογραφής των μνημονίων, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι υπογράφτηκε ένα μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και μονογραφήθηκαν δύο μνημόνια που καλύπτουν τον τομέα της βιομηχανίας και της ενέργειας.

    [04] (Κ) Απόδημη Κυπριακή Νεολαία - Ολυμπιακοί Αγώνες

    Την ανάγκη προώθησης του θεσμού του εθελοντισμού όπου υπάρχουν Κύπριοι και Ελληνες, ώστε η προσφορά εθελοντών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 να είναι επαρκής, τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας που συζήτησε σήμερα το θέμα: "Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθήνα 2004 - Εθελοντισμός", στα πλαίσια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του Α' Πακόσμιου Συνεδρίου της Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της επιτροπής και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) Νίκος Κουρσουμπάς ανέφερε ότι βασικό συμπέρασμα της Επιτροπής είναι η ανάγκη σύστασης ομάδων πιέσεων σε κάθε χώρα στην οποία εκπροσωπείται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), που θα παρέχουν επαρκή ενημέρωση αναφορικά με το θέμα του εθελοντισμού.

    [05] (Κ) Συνομιλίες - Κυριαρχία

    Το θέμα της κυριαρχίας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που επανήρχισαν σήμερα μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ κατά τη σημερινή συνάντηση η κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της επί του θέματος της κυριαρχίας. Ο κ. Ντενκτάς δεν υπέβαλε ούτε σχέδιο, ούτε προτάσεις, ούτε οτιδήποτε άλλο, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα έπραττε.

    Η συνάντηση, που διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα, έγινε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, αλλά στην απουσία των συμβούλων των δύο ηγετών αφού οι σύμβουλοι του κ. Ντενκτάς απουσιάζουν εκτός Κύπρου.

    Ο κ. ντε Σότο κατά τη συνάντηση δεν παρενέβη στη συζήτηση με οποιοδήποτε τρόπο.

    [06] (Κ) Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

    Τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων στο νησί επανέλαβε πρόσφατα προς την ηγεσία και το προσωπικό του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, ο νέος Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,80  ( 0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    353.384
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   198.610    361,31  ( 0,87)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    130.410     99,66  ( 0,90)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     51.125     83,60  ( 0,61)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.676     22,87  (-0,04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.954     61,55  (-0,97)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.001    114,59  ( 2,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.662     19,09  (-0,78)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.887     55,40  ( 1,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.753      3,77  ( 5,01)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.364     13,82  (-2,12)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     16,15  (-3,70)
    Ξενοδοχεία                    £     36.908     48,64  ( 0,37)
    Αλλες Εταιρείες               £     63.520     86,19  ( 0,85)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7385          1,7489
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6957          1,7058
    Λίρα Αγγλίας                     1,1138          1,1204
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,2892        202,8995
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0674          3,0919
    Δολάριο Καναδά                     2,6315          2,6525
    Κορώνα Δανίας                     12,8975         13,0006
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8344         12,9370
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8838         16,0108
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5534          2,5738
    

    [09] (Κ) Πρωτόπαπας - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    "Ουδεμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει εγείρει θέμα για τη μη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αντίθετα σε όλες τις Συνόδους Κορυφής οι δεκαπέντε ηγέτες επιβεβαίωσαν το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης".

    Αυτό τόνισε σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα, Χρήστος Πρωτόπαπας, προσθέτοντας πως "η διεύρυνση ωφελεί την ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση την υποστηρίζει εφόσον αυτή εξελίσσεται σύμφωνα με τις προδιαγραμμένες διαδικασίες".

    Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, "μέχρι τώρα βρίσκεται πρώτη στην ανταπόκριση προς τις κοινοτικές προδιαγραφές και η Ελλάδα,

    [10] (Κ) Απόδημοι - Πρόεδρος Βουλής - Αναστασιάδης - Παπαδόπουλος

    Μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου της Κύπρου και συναίνεσης των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στα μεγάλα εθνικά θέματα της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλαν σήμερα στον απόδημο κυπριακό Ελληνισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Αναστασιάδης και Τάσσος Παπαδόπουλος αντιστοίχως.

    [11] (Κ) Ντονάτο Κιαρίνι - Συνέντευξη

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και στις αποφάσεις που παίρνει για διάφορα θέματα και αυτή η πολιτική της θα συνεχιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της εδώ αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι.

    Σε συνέντευξή που έδωσε στο ΚΥΠΕ, ενόψει της αναχώρησής του από την Κύπρο, ο κ. Κιαρίνι είπε πως η Κύπρος είναι μέλος μιας ομάδας υπό ένταξη χωρών και η ΕΕ δεν πρόκειται να την χειριστεί χωριστά από αυτή την ομάδα, σε ό,τι αφορά την ένταξή της.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ακόμα πως η ΕΕ έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο ώστε να πάρει η Κύπρος τη θέση που της αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς και στην ειρηνευτική διαδικασία, που συνεχίζεται υπό την αιγίδα των ΗΕ, για την επανένωση του νησιού.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ρουμανία - Οικουμενικός Διάλογος

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο Τετάρτη για τη Ρουμανία, για να συμμετάσχει στις εργασίες του 6ου ετήσιου Οικουμενικού Διαλόγου, που διεξάγεται μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, από τις 28 μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

    [13] (K) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Επιτροπή Εμπορίου

    Την εισήγηση όπως τεθούν βάσεις συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών τομέων έκανε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συμμετείχε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στην περίοδο που διανύει η Κύπρος και στην πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ότι "χρειάζεται στρατηγική τώρα" κι ανέφερε ότι βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση "θα είναι οι εμπειρίες οι δικές μας στην ΟΝΕ".

    [14] (Κ) Μπάουστερ - Γουέστον - Κύπρος

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, θα έλθει στην περιοχή για επαφές για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε χθες στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μπάουτσερ είπε ακόμη πως ο κ. Γουέστον

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανοί βουλευτές - Ενημέρωση

    Την πλήρη υποστήριξή τους προς την υπόθεση της Κύπρου και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασαν σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια οι Βρετανοί βουλευτές που βρίσκονται στην Κύπρο με την ευκαιρία της συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Οι Βρετανοί βουλευτές Bill Etherington, Rudi Vis, Nick Hawkins και Syd Rapson, ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα για την πορεία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Ανάπτυξης (2)

    Η συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας και του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου στην κοινή αναπτυξιακή πορεία Ελλάδας και Κύπρου είναι σημαντική για την πορεία κατοχύρωσης της ασφάλειας, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης υπέγραψαν/μονόγραψαν σήμερα, στο Υπουργείο Εμπορίου συμφωνίες που αφορούν θέματα της αρμοδιότητας τους.

    Συγκεκριμένα, μονογραφήθηκαν δύο συμφωνίες, μία για τη βιομηχανία και μία για την ενέργεια. Οι συμφωνίες αυτές θα υπογραφούν, αφού προηγουμένως ληφθεί και η τυπική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν, επίσης, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Εξάλλου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και του Ελληνικού Οργανισμού (ΕΟΤ). Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ Χρύσης Πρέντζας και ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Ιωάννης Πατέλης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως "η ασφάλεια, η κυριαρχία και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει για μας σταθερός στόχος, ένας στόχος εθνικής στρατηγικής, την οποία στηρίζουμε και υλοποιούμε και με τις συμφωνίες τις οποίες πραγματοποιήσαμε σήμερα και γι αυτό αισθανόμαστε ότι είναι κάτι θετικό και καλούμε όλους να ενταχθούν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια".

    Ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε την υπογραφή/μονογραφή των συμφωνιών ιστορική για τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της ανάπτυξης, σε ένα τομέα που αποτελεί πνεύμονα όχι μόνο οικονομικό, αλλά και εθνικό, όπως είπε.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Συνέχεια στο υποτονικό κλίμα των τελευταίων ημερών και στη σταθεροποίηση της αγοράς πέριξ των 88 μονάδων έδωσε η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,49%, κλείνοντας στις 88,8 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, αν και ελαφρά αυξημένη σε σχέση με χθες, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 353 χιλιάδων λιρών.

    [18] (Κ) Γιάννος Παπαντωνίου - Τόμας Μίλερ - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του χρόνου, ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη πολιτικής λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ.

    [19] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Βρετανοί Βουλευτές

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα τους Βρετανούς βουλευτές Bill Etherington, Rudi Vis, Nick Hawkins και Syd Rapson για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υπό το φως των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [20] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Διάσκεψη Τύπου

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

    Μιλώντας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως "στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές Δεκεμβρίου η Κύπρος με βάση τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο παρεμβάσεων είναι υπαρκτό, θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά αδυνατεί να επιβάλει συνθήκες κρίσης στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ίδια η Τουρκία, όπως τόνισε, αναζητεί με αγωνία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [21] (Κ) Απόδημη κυπριακή νεολαία - Πρώτο Κεντρικό Συμβούλιο

    Ιστορική μέρα για την απόδημη νεολαία χαρακτηρίστηκε η σημερινή, αφού στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, το οποίο ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του σήμερα, οι νέοι Κύπριοι της διασποράς, εξέλεξαν το πρώτο Κεντρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας (ΠΟΑΚΝ).

    Αύριο ή μεθαύριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ψήφισμα του συνεδρίου το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα που η ΠΟΑΚΝ φιλοδοξεί να ακολουθήσει για τα επόμενα δύο χρόνια, με κύρια σημεία τα πολιτιστικά προβλήματα της απόδημης κυπριακής νεολαίας, το Κυπριακό, την πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ καθώς και τον εθελοντισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Το τετραμελές Κεντρικό Συμβούλιο που εξελέγη σήμερα θα έχει διετή θητεία. Πρόεδρος εξελέγη ο Μένοικος Κούβαρος από τη Βρετανία, Γενική Γραμματέας η Χρυστάλλα Πλατύ από τις ΗΠΑ, Οργανωτική Γραμματέας η Μαρία Πιέρου από την Αυστραλία και Ταμίας ο Σταύρος Πολυβίου από την Ελλάδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 August 2002 - 17:49:16 UTC