Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - Α' αγωνιστική
  • [02] (K) Τσοχατζόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [06] (Κ) Πρεσβευτές ΗΠΑ, Γερμανίας - Διαπιστευτήρια
  • [07] (Κ) Πρεσβευτής Σλοβακίας - Συνέντευξη
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μαγκριώτης
  • [09] (Κ) Ταλάτ - Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Κίνα - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής
  • [11] (Κ) "Αφρίκα" - Ντενκτάς - "Φόβος Πινοσέτ"
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Απόδημη νεολαία
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Απόδημη νεολαία
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Συνάντηση Παρισίου
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Ρολάνδης - Τσοχατζόπουλος - Συνεργασία
  • [18] (Κ) Συνομιλίες - ΗΕ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαγκριώτης
  • [21] (Κ) ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Νεολαία - Εναρκτήρια τελετή
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνέδριο αποδήμων - Κυπριακό - Ενημέρωση
  • [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Διεθνές Φεστιβάλ "Κύπρια 2002 "
  • [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [26] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Συνέντευξη Τύπου
  • [27] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης - Υπουργός Εμπορίου - Κούκλια
  • [28] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου
  • [29] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επιστολή προς Μπλερ - Κεραίες
  • [30] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - Α' αγωνιστική

    Χωρίς ισοπαλία και με αρκετά γκολ ξεκίνησε το νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α΄Κατηγορίας στην Κύπρο το Σαββατοκυρίακο που πέρασε. Επτά ομάδες έχουν από τρεις βαθμούς και ισάριθμες χωρίς βαθμούς.

    Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ είχε άνετο Σαββατόβραδο αφού θριάμβευσε επί της ΑΕΛ με 4-0.

    Η Κυπελλούχος και δευτεραθλήτρια Ανόρθωση νίκησε 4-1 την ΑΕΚ Λάρνακας.

    Η Ομόνοια κέρδισε με 3-2 το ντέρμπι της Λεμεσού με τον Απόλλωνα.

    Ο Εθνικός Αχνας επιβλήθηκε με 3-1 επί της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου.

    Η Νέα Σαλαμίνα επέστρεψε στους "μεγάλους" με νίκη με 3-2 επί της Αλκής.

    Ο Ολυμπιακός έφυγε από την Πάφο με σκορ 3-0 επί της τοπικής Αθλητικής Ενωσης Πάφου.

    [02] (K) Τσοχατζόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις

    Κύριος σκοπός της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου "είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν τους κοινούς στόχους για τη δημιουργία αναπτυξιακών στόχων και προοπτικών σε σχέση με τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο", όπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος κατά την άφιξή του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    [03] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο

    Αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες 19ου Συνεδρίου των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το έντονο παρασκήνιο για το Κυπριακό που αρχίζει από σήμερα με τις χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενόψει της συνάντησης της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, το ενδεχόμενο άσκησης από μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος αρνησικυρίας για τη διεύρυνση της ΕΕ σε περίπτωση που τεθούν προσκόμματα στην κυπριακή υποψηφιότητα, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου Bell κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης και τέσσερις άλλοι αξιωματικοί είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Φως στις προσπάθειες του Κ. Ανάν" γράφει πως ελπίδες ότι το μυστήριο γύρω από τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό θα αρχίσει από σήμερα να φωτίζεται διατηρεί η Λευκωσία καθώς σήμερα πραγματοποιούνται οι χωριστές συναντήσεις του Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη έως τις 28 Αυγούστου βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατά την εδώ επίσκεψή του, θα υπογράψει ή θα μονογραφήσει με τις κυπριακές Αρχές πρωτόκολλα για συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της ενέργειας και Μνημόνιο Τουριστικής Συνεργασίας.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Εκτός τάξεως ο Λόρδος Χάνεϊ" γράφει ότι κάθετα εναντίον των σεναρίων που επεξεργάζεται η Βρετανία για διπλή κυριαρχία και κατάργηση των ατομικών ελευθεριών τάσσονται οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ. Αναφερόμενοι στο σενάριο που προωθεί ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για διπλή κυριαρχία, λύση του κεφαλαίου "ιδιοκτησία" με ανταλλαγή περιουσιών και κατάργηση της ελευθεροεπικοινωνίας και εγκατάστασης, οι τρεις αρχηγοί υπογραμμίζουν ότι ο κ. Χάνεϊ και η χώρα του βρίσκονται εκτός τάξεως. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου Bell θα δοθεί στα μέλη της Επιτροπής Αμυνας στο σύνολό της.

    "Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Εγκλημα ή ατύχημα" γράφει ότι στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για την ταυτότητα της άτυχης γυναίκας το πτώμα της οποίας βρέθηκε στο ισόγειο εμπορικού κέντρου στη Λεμεσό ύστερα από πτώση από τον πέμπτο όπως εικάζεται όροφο του κτιρίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sunday Telegraph" και γράφει ότι ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη "κρατούνται όμηροι" λόγω της πρόθεσης της Ελλάδας να θέσει βέτο στην επόμενη διεύρυνση της ΕΕ εάν σ΄αυτήν δεν συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Λυγίζουν οι ασφαλιστικές" γράφει ότι κάτω από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων λυγίζουν η μια μετά την άλλη οι ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έντονο παρασκήνιο ξεκινά από σήμερα για την συνάντηση του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη, του κ. Ντενκτάς και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο Αλβαρο ντε Σότο θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη ενώ αύριο θα επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Πιέσεις με βασικό μοχλό την ένταξη" γράφει ότι ύστατες προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Δεκέμβριο βρίσκονται σε εξέλιξη από τους μεσολαβητές με πρωταγωνιστή το Λόρδο Χάνεϊ, ο οποίος έχει το πάνω χέρι στη διαμόρφωση φόρμουλων για τα λεγόμενα ακανθώδη θέματα. Παράλληλα στις Βρυξέλλες και στις περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ενωσης ανησυχούν για το ενδεχόμενο άσκησης από μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος αρνησικυρίας για τη διεύρυνση σε περίπτωση που τεθούν προσκόμματα στην κυπριακή υποψηφιότητα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι φόβους για ακόμα μια σχολική χρονιά ότι τα σχολικά βιβλία δεν θα παραδοθούν έγκαιρα εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Με το βλέμμα στην 6η Σεπτεμβρίου" γράφει ότι με τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις Αλβαρο ντε Σότο που έφθασε χθες στην Κύπρο ενόψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ξεκινά ένας νέος κύκλος διπλωματικών επαφών για το Κυπριακό με το βλέμμα στραμμένο πάντα στη θεωρούμενη ως κρίσιμη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ξεδιπλώσει τα χαρτιά του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημερινή συνάντηση μεταξύ Υπουργού Εργασίας και Συνδέσμου Τραπεζών αναμένεται ότι θα εκτονώσει την κρίση που ξέσπασε τον τελευταίο μήνα στον τραπεζικό τομέα.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Συνάντηση μίας ώρας είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν έγιναν δηλώσεις.

    Αργότερα σήμερα ο κ. Ντε Σότο αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [06] (Κ) Πρεσβευτές ΗΠΑ, Γερμανίας - Διαπιστευτήρια

    Ο νέος Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Michael Klosson θα δώσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 το πρωί.

    Μία ώρα ενωρίτερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια και του νέου Πρεσβευτή της Γερμανίας Jochen Trebesch.

    [07] (Κ) Πρεσβευτής Σλοβακίας - Συνέντευξη

    Ολα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις διακοινοτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της χώρας Ντούσαν Ροσμπόρα, ο οποίος μετά από έξι περίπου χρόνια υπηρεσίας επιστρέφει στην Μπρατισλάβα.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μαγκριώτης

    Η Κύπρος βρίσκεται στο καλύτερο σημείο αναφορικά με την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε σήμερα στη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης.

    [09] (Κ) Ταλάτ - Ντενκτάς - Κυπριακό

    Η ηγεμονία του Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να τερματισθεί, δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Mεχμέτ Αλί Ταλάτ, επικρίνοντας τον κατοχικό ηγέτη για τα όσα είπε σε τελετή αποκαλυπτηρίων προτομής του Κεμάλ Ατατούρκ, στο κατεχόμενο χωριό Νικήτας και τη στάση που τηρεί αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Κίνα - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής

    Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζιάν Ζεμίν ευχήθηκε ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διαβεβαιώνοντας για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του.

    Η θέση του Κινέζου Προέδρου εκφράστηκε σε συνάντηση στο Πεκίνο με τον

    [11] (Κ) "Αφρίκα" - Ντενκτάς - "Φόβος Πινοσέτ"

    Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα" ο Ραούφ Ντενκτάς έχει κυριευθεί από το "φόβο Πινοσέτ" και στο φόβο αυτό αποδίδεται η αποστροφή του ιδίου και των συνεργατών του στην ένταξη των Τ/Κ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Απόδημη νεολαία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σήμερα ότι "28 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας, το Κυπριακό, όχι μόνο παραμένει άλυτο αλλά βρίσκεται σε ένα βαθύ αδιέξοδο, το οποίο συντηρούν η Αγκυρα και ο Ντενκτάς με την αδιάλλακτη και παρελκυστική τους στάση, απειλώντας απροκάλυπτα να δημιουργήσουν κρίση και να οδηγήσουν σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης αν η Κύπρος γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Προσφωνώντας τους συνέδρους της 19ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) καθώς και του Α΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "είναι κοινή η διαπίστωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου ότι λίγους μόνο μήνες πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Κυπριακό διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση στην οποία βρέθηκε ποτέ".

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Απόδημη νεολαία

    Η Κύπρος αναμένει όπως ο διεθνής παράγοντας παρέμβει πιο ουσιαστικά με στόχο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως αν η τουρκική πλευρά παραμείνει αδιάλλακτη, η μη επίτευξη λύσης δεν θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Προσφωνώντας τους συνέδρους της 19ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) καθώς και του Α΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου εισέρχεται στο τελικό της στάδιο.

    "Αναμένουμε ότι η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας, με την πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί εντός των τακτών χρονικών πλαισίων", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7373          1,7477
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6876          1,6977
    Λίρα Αγγλίας                     1,1099          1,1165
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,8563        203,4711
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1006          3,1254
    Δολάριο Καναδά                     2,6290          2,6500
    Κορώνα Δανίας                     12,8886         12,9917
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8556         12,9584
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8887         16,0158
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5524          2,5728
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Συνάντηση Παρισίου

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με πνεύμα συνδιαλλαγής και έντονη επιθυμία για ένα συμβιβασμό, στη βάση των αποφάσεων που η διεθνής κοινότητα έθεσε για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Ανάν για τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Πριν τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ανάν θα πραγματοποιηθεί κατ'ιδίαν συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κ. Ντενκτάς.

    Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, είπε πως ενδεχομένως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να υποβάλει κάποιες εισηγήσεις για το πώς προχωρούμε πάρα κάτω.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,37  (-0,69)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    244.581
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   141.938    358,20  (-0,98)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     87.790     98,77  (-0,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.404     83,09  (-0,85)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        756     22,88  (-5,61)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.235     62,15  (-0,46)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.791    112,03  ( 1,27)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.157     19,24  ( 0,58)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.466     54,72  ( 0,57)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.823      3,59  ( 2,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.792     14,12  (-0,21)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         93     16,77  ( 9,97)
    Ξενοδοχεία                    £     20.077     48,46  (-2,24)
    Αλλες Εταιρείες               £     38.763     85,46  (-1,68)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Ρολάνδης - Τσοχατζόπουλος - Συνεργασία

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς.

    [18] (Κ) Συνομιλίες - ΗΕ

    Τα Ηνωμένα Εθνη παρουσιάζονται αποφασισμένα να υποβάλουν ολοκληρωμένο έγγραφο για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες σημειώνουν ότι η υποβολή εγγράφου, το οποίο ήδη έχει ετοιμαστεί και αναθεωρείται κατά καιρούς από την ομάδα του Αλβαρο ντε Σότο, δεν θα υπόκειται στη συγκατάθεση ή μη της μιας ή της άλλης πλευράς.

    Οπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η παρούσα διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, που πραγματοποιούνται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, θα συνεχίσει ως έχει.

    Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει από πλευράς των ΗΕ είναι ο χρόνος κατάθεσης ενός εγγράφου από μέρους τους, ο οποίος όπως διαφαίνεται θα εξαρτηθεί από διάφορες εξελίξεις, όπως οι αναμενόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

    Τη βαθιά πίστη για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, εξέφρασε ο Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημερώθηκε για τα θέματα που συζητούνται μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας και του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαγκριώτης

    Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο δημιουργίας θερμού επεισοδίου από την τουρκική πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Μαγκριώτης είπε πως Ελλάδα και Κύπρος "ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά, με κοινούς στόχους και κοινά τακτικά βήματα, και αυτό οφείλεται στο ότι και οι δύο πλευρές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την εθνική υπόθεση χωρίς κομματικές οπτικές, χωρίς προσωπικές οπτικές".

    Γι΄ αυτό ακριβώς, διαβεβαίωσε "βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατάκτηση του μεγάλου εθνικού στόχου της πιο μεγάλης επιτυχίας που είχε τα τελευταία χρόνια ο ελληνισμός, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [21] (Κ) ΠΣΕΚΑ - ΠΟΜΑΚ - Νεολαία - Εναρκτήρια τελετή

    Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απόδημοι Κύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, έδωσαν οι συμμετέχοντες στη 19η Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) καθώς και στο Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, που άρχισαν τις εργασίες τους σήμερα στη Λευκωσία.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνέδριο αποδήμων - Κυπριακό - Ενημέρωση

    Θα αποτελούσε εφιάλτη για την Κύπρο μια λύση που θα εμπεριείχε συστατικά στοιχεία τα οποία θα επέτρεπαν τη νόμιμη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος κάλεσε όλους σε εγρήγορση, καθώς, όπως είπε, οι επόμενοι τρεις μήνες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, θα είναι κρίσιμοι.

    Ο κ. Κασουλίδης προέβη σήμερα σε ενημέρωση για το Κυπριακό των αποδήμων που συμμετέχουν στη 19η Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) καθώς και στο Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας, οι εργασίες των οποίων άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία.

    [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Διεθνές Φεστιβάλ "Κύπρια 2002 "

    Το Υπουργείο Παιδείας αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί τα "Κύπρια" έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής και κίνησης του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις άοκνες προσπάθειες όσων συνέβαλαν στη διοργάνωση, ώστε η σημαντική αυτή εκδήλωση να γίνει πραγματικότητα.

    [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Στο τρίτο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διολίσθησε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση το επενδυτικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στις 244 χιλιάδες λίρες. Τα δύο προηγούμενα αρνητικά επίπεδα του όγκου συναλλαγών σημειώθηκαν στις 16 και 19 του φετινού Αυγούστου με τον ημερήσιο τζίρο να ανέρχεται στις 113 και 238 χιλιάδες λίρες, αντίστοιχα. Παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον ο Γενικός Δείκτης περιορίστηκε σε οριακή πτώση της τάξης του 0,69%, κλείνοντας στις 88,37 μονάδες.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

    Η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς να αντιμετωπίσουν οιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο δημιουργίας κρίσης στην Κύπρο από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    "Εκείνο το οποίο μάλιστα έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι νομίζω αυτή τη σιγουριά και τη δύναμη την οποία έχουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στους συλλογικούς θεσμούς, είτε της ΕΕ είτε του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα να την αξιοποιήσει, έτσι ώστε το περιβάλλον εδώ πέρα να διατηρηθεί σταθερό", ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Είπε επίσης πως εφόσον "η Τουρκία διεκδικεί και ζητά την αναβάθμιση των σχέσεων της με την ΕΕ" αυτό "μπορεί να το χειριστεί ανάλογα και αντίστοιχα η ΕΕ με τέτοιο τρόπο" ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου δεν αποτελεί προτεραιότητα όπως την εποχή που αυτός ήταν Υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι "τίποτα δεν έχει αλλάξει".

    "Πάμε σταθερά, με πολιτική η οποία είναι εθνική πολιτική και δεσμεύει Κύπρο και Ελλάδα", τόνισε, βεβαιώνοντας ότι "μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι και τα στελέχη στις ένοπλες δυνάμεις και στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Ελλάδα κάνουν το καλύτερο δυνατόν".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Τσοχατζόπουλο αντάλλαξαν απόψεις σε "πολύ φιλικό κλίμα", για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τις προοπτικές που αυτή διανοίγει.

    "Εχω θέσει", είπε ο κ. Χριστόφιας, "και τον δικό μου προβληματισμό σε σχέση με τις κρισιακές καταστάσεις που προτίθεται να δημιουργήσει η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς συνδέοντας ακριβώς την ένταξη με την μη λύση στο Κυπριακό, μη λύση για την οποία 100% την ευθύνη φέρει η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς".

    "Εχουμε προβληματιστεί από κοινού", συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, "για διάφορα αναγκαία σενάρια, τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστούμε ως αντίμετρα ώστε να προκαταλάβουμε αρνητικές εξελίξεις κι αν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε πιο θετικές εξελίξεις για την Κύπρο και τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Χριστόφια "από ένα άλλο πόστο, μια άλλη ευθύνη" αυτό του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας. "Κινούμαστε και πάλι επιθετικά", είπε, "αλλά για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, για την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τη συνεργασία μας να ενταχθεί στον ευρωπαικό χώρο και να μπορέσει ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαμορφώσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια".

    "Είναι πράγματι μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη αλλαγή που βρίσκεται μπροστά μας", σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή "συνδέεται και με πολλούς κινδύνους και με πολλά προβλήματα και με πολλές δυσκολίες".

    "Η ικανότητα μας αυτή την περίοδο να αναλύσουμε, να προβλέψουμε, να κινητοποιηθούμε για να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη είναι νομίζω καθήκον μας", ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    "Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και φυσικά πρέπει και η τουρκική πλευρά να αντιληφθεί ότι διαμορφώνει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την Τουρκία η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ενωση", επεσήμανε.

    "Γιατί μπορεί η προοπτική αυτή", πρόσθεσε, "να λειτουργήσει ως μια γέφυρα που θα ανοίξει τελικά και τον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ κάτι το οποίο επιθυμεί ιδιαίτερα ο τουρκικός λαός".

    [26] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Συνέντευξη Τύπου

    "Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται στην καλύτερή τους στιγμή σε όλα τα επίπεδα", διαπίστωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Λευκωσία, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα δύο θέματα για τα οποία ήρθε στο νησί και που αφορούν τους ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για την προβολή του κυπριακού πολιτισμού.

    Η ιδέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν στόχο να καταδείξουν την ενότητα του κυπριακού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, συνάντησε καθολική αποδοχή στην Κύπρο, είπε ο Ελληνας ΥΦΕΞ, σημειώνοντας πως συζήτησε το θέμα ενωρίτερα σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη.

    [27] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης - Υπουργός Εμπορίου - Κούκλια

    Τα πέντε στελέχη της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), με επικεφαλής τον πρώην Αρχηγό Ευάγγελο Φλωράκη, που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου Μπελ 206 "υπηρέτησαν ένα στόχο ενταγμένο στην εθνική στρατηγική της Ελλάδας και της Κύπρου που είναι η ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την προώθηση της άμυνας και την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Ακης Τζοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τζοχατζόπουλος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, μετέβη νωρίς το απόγευμα στα Κούκλια της Πάφου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου Μπελ 206, που οδήγησε στο θάνατο τον πρώην Αρχηγό της ΕΦ Ευάγγελο Φλωράκη και άλλα τέσσερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

    [28] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου

    Το σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ευρύτερη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μία όψη της οποίας είναι και η καθιέρωση της αποδοχής της εφαρμογής και αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Hans-Christian Kruger, ο κ. Αιμιλίου υπογράμμισε συνάμα την αναγκαιότητα εφαρμογής όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [29] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επιστολή προς Μπλερ - Κεραίες

    Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ με την οποία ζητεί την προσωπική παρέμβασή του για επίλυση του ζητήματος εγκατάστασης της κεραίας των Βρετανών στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου απέστειλε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, την περαμένη εβδομάδα.

    [30] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

    Η Ελλάδα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι "με τη στενή συνεργασία, την αλληλοενημέρωση και τον αλληλοσχεδιασμό πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ένταξη θα γίνει".

    Ο Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα με τον κ. Παπαδόπουλο, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τις προσπάθειες που κάνουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας αυτή την περίοδο, ώστε να βάλουν τις βάσεις μιας συνεργασίας ενόψει τις προοπτικής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 26 August 2002 - 17:50:12 UTC