Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Βόρειος Ιρλανδία
  • [02] (Κ) Αμερικανός Πρόεδρος - Διμηνιαία έκθεση για Κύπρο
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Μακάρειο Νοσοκομείο - Νέα μέθοδος προγεννητικής
  • [05] (Κ) Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν - Απόφαση
  • [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αγώνας χάντμπωλ - Διεξαγωγή
  • [07] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - "Αφρίκα"
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κύπρος - Πρόγραμμα Επαφών
  • [12] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [13] (Κ) Συνεδρία Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ - Πρόγραμμα
  • [14] (Κ) Πρωθυπουργός της Ελλάδας - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Βόρειος Ιρλανδία

    Ισόπαλη χωρίς τέρματα εξήλθε χθες βράδυ η Εθνική Ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο σε φιλικό αγώνα στο Μπέλφαστ με την αντίστοιχη ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας.

    [02] (Κ) Αμερικανός Πρόεδρος - Διμηνιαία έκθεση για Κύπρο

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της πρώτης συνάντησης του νέου γύρου των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, οι πληροφορίες ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα υποβάλει νέο έγγραφο-πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, η υπόθεση της Νιγηριανής άγαμης εγκύου που θα αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου διά λιθοβολισμού αν επιστρέψει στη χώρα της και η ανάθεση στο Δήμαρχο Λευκωσίας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) Μιχαλάκη Ζαμπέλα και καθήκοντα Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Στήριγμα στο Χάνεϊ βρίσκει ο Ντενκτάς" γράφει ότι στις πλάτες του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ προσπαθεί να σταθεί ο Ραούφ Ντενκτάς για να υποβάλει νέες προτάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη με τις οποίες θα εισηγείται την αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας, τη χάραξη συνόρων, τη ρύθμιση του θέματος των αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών καθώς επίσης και την άρση του εμπάργκο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο ο νέος Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικλ Κλόσον.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Στην αντεπίθεση η Marke Trends", γράφει ότι διά της οδού των δικαστηρίων περνά η συγκεκριμένη εταιρεία για να προστατέψει τους μετόχους της αφού η Επίτροπος Διοίκησης ενώπιον της οποίας η εταιρεία καταχώρησε παράπονο κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της απόφασής της να αναθέσει σε συγκεκριμένους ελεγκτές την άσκηση ελέγχου επί της εταιρείας, δεν έχει συμπληρώσει την έρευνά της. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα η διαδικασία κατανομής σε όπλα, σώματα και μονάδες των νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς.

    "Ο Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ρυμουλκούν μίζες από τα τροχαία" γράφει ότι "αστυνομικοί που υπηρετούν σε πόστα που έχουν να κάνουν με την εξέταση υποθέσεων οδικών ατυχημάτων ευνοούν, με το αζημίωτο, συγκεκριμένα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων εις βάρος των άλλων επαγγελματιών του κλάδου". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ απέρριψε ουσιαστικά την έκκληση-ενθάρρυνση της Δανέζικης Προεδρίας προς τις δύο πλευρές στην Κύπρο για επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν ο κ. Γιλμάζ κάλεσε το Δανό Πρωθυπουργό να στραφεί προς την ελληνική πλευρά αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα "παραχωρήσεων" από την Αγκυρα και το ψευδοκράτος.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ωρολογιακή βόμβα" γράφει ότι νέες συγκλονιστικές καταγγελίες για κίνδυνο της δημόσιας υγείας από την κακή λειτουργία των σκυβαλότοπων και από την απόρριψη σε αυτούς επικίνδυνων στερεών τοξικών και άλλων αποβλήτων έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιδαλίου Νίκου Νικολάου ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη αποτελεί "ωρολογιακή βόμβα" για το Δάλι και την γύρω περιοχή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) Μιχαλάκης Ζαμπέλας θα εκτελεί τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου του ΣΑΛ μέχρι να εξαχθεί το πόρισμα της έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος του Χριστόδουλου Γιάλλουρου.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τεντώνει το σχοινί ακόμη περισσότερο" γράφει ότι νέο έγγραφο-πλαίσιο λύσης του Κυπριακού θα υποβάλει την ερχόμενη Τρίτη ο Ραούφ Ντενκτάς, στην πρώτη συνάντηση του νέου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Η κίνηση αυτή του Ντενκτάς αποσκοπεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, να προλάβει τον ΟΗΕ που προτίθεται να παρουσιάσει έγγραφες ιδέες στις επόμενες εβδομάδες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να προσελκύσει τουρισμό από την Κίνα και για το σκοπό αυτό καταβάλλει προσπάθειες εδώ και δύο χρόνια για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τουριστικών προορισμών για τους Κινέζους πολίτες ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται στο 1,3 δισ.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Κίνδυνος οριστικής ρήξης" γράφει ότι σήμερα ξεκαθαρίζει το τοπίο στον τραπεζικό τομέα για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ Συνδέσμου Τραπεζών και ΕΤΥΚ για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με κίνδυνο την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών η οποία είναι πλέον πέραν από εμφανής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη σύμφωνο γνώμη της ολότητας της Ιεράς Συνόδου ζητά ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος για να προχωρήσει ως εντεταλμένος της και να ζητήσει από το ιατροσυμβούλιο που παρακολουθεί τον Αρχιεπίσκοπο απάντηση για το αν μπορεί και πότε ο Μακαριότατος να αναλάβει τα καθήκοντά του.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Αγαμη Νιγηριανή που θα γίνει μητέρα δεν θα απελαθεί" γράφει ότι η Υπηρεσία Αλλοδαπών επιβεβαίωσε χθες ότι δεν θα απελάσει την άγαμη, έγκυο Νιγηριανή, η οποία θα αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου διά λιθοβολισμού εάν επιστρέψει στη χώρα της επειδή απέκτησε εξώγαμο παιδί. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην καθίζηση του εδάφους σε περιοχές της κοινότητας Εργατών. Την περιοχή επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    [04] (Κ) Μακάρειο Νοσοκομείο - Νέα μέθοδος προγεννητικής

    Γεννήθηκε χθες στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία το πρώτο παιδάκι μετά την εφαρμογή της νέας μεθόδου προγεννητικής και προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

    [05] (Κ) Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν - Απόφαση

    Η Εκτελεστική Γραμματεία της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν αποφάσισε πρόσφατα να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητά της που έχει σχέση με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ή με οργανώσεις που έχουν προκύψει από τη διάλυσή του ή έχουν σχέση με αυτό.

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αγώνας χάντμπωλ - Διεξαγωγή

    Θα πραγματοποιηθεί τελικά ο αγώνας χάντμπωλ μεταξύ της γυναικείας ομάδας των Λατσιών και της τουρκικής "Ουσκουντάρ" για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος.

    [07] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - "Αφρίκα"

    Με σημερινή γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανταποκρίνεται στο πρόσφατο δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα" που τον καλούσε να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει ώστε να ριχθεί φως όσον αφορά το άρθρο για το οποίο ο αρχισυντάκτης και ένας συντάκτης της κρατούνται στις φυλακές του ψευδοκράτους.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επαναλαμβάνει τα όσα αναφέρονται και στο βιβλίο του "Η κατάθεση μου" και τα οποία ο ίδιος, όπως αναφέρει, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους της "Αβρούπα - Αφρίκα" όταν τον επισκέφθηκαν προ καιρού στο γραφείο του, ότι δηλαδή "κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του Δεκεμβρίου 1963 ανταποκρίθηκα σε παράκληση του κ. Ντενκτάς και βοήθησα στην αναχώρηση της συζύγου και των παιδιών του από την Κύπρο για την Αγκυρα, παραλαμβάνοντας τους με το αυτοκίνητο μου από τον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας και μεταφέροντας τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας".

    "Δημοσιεύματα στον Τύπο, που σχετίζονται με τη φυλάκιση στα κατεχόμενα του αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας 'Αφρίκα' κ. Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας κ. Μεμτούχ Ενέρ, με καλούν να 'λύσω τη σιωπή' μου αναφορικά με την περίπτωση της αναχώρησης της οικογένειας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από την Κύπρο κατά την περίοδο των αιματηρών γεγονότων του Δεκεμβρίου 1963", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7385          1,7489
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6985          1,7081
    Λίρα Αγγλίας                     1,1116          1,1182
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,9770        203,5928
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1281          3,1532
    Δολάριο Καναδά                     2,6440          2,6651
    Κορώνα Δανίας                     12,8967         12,9998
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8479         12,9506
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9107         16,0379
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5518          2,5722
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Σε ρευστοποιήσεις μέρους των κερδών που κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στις τέσσερις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές, πιέζοντας την αγορά προς τα κάτω. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,9%, υποχωρώντας στις 87,79 μονάδες. Αυξημένη παρουσιάστηκε σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 914 χιλιάδες λίρες.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,79  (-1,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    914.826
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   557.359    358,55  (-1,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    297.245     98,77  (-1,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     47.451     83,68  (-0,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.351     24,32  (-2,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.250     61,69  ( 0,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     18.267    107,66  (-1,55)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     29.851     19,02  (-1,76)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.708     54,32  (-0,73)
    Ετ. Πληροφορικής              £     16.297      3,33  (-2,35)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     66.840     13,20  (-6,91)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         30     15,53  (-5,02)
    Ξενοδοχεία                    £    141.753     49,11  (-4,60)
    Αλλες Εταιρείες               £    191.218     85,04  (-3,21)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κύπρος - Πρόγραμμα Επαφών

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος κατά την παραμονή του στο νησί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [12] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Συνομιλίες υψηλού επιπέδου θα έχει στην Κύπρο ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί από την προσεχή Δευτέρα 26 Αυγούστου μέχρι και την 28η Αυγούστου.

    [13] (Κ) Συνεδρία Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ - Πρόγραμμα

    Πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου 2002 στο ξενοδοχείο "Χίλτον" στη Λευκωσία, η ΙΘ΄(19η) Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και το Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας.

    [14] (Κ) Πρωθυπουργός της Ελλάδας - Κυπριακό - ΕΕ

    "Τον Οκτώβρη (16/10) θα έχουμε πιθανότατα τη θετική έκθεση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σε εισαγωγή ομιλία του, κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι ο κ. Σημίτης, στην ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου, ανακοίνωσε πως μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα για επαφές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 August 2002 - 17:49:13 UTC