Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 2-3
  • [02] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία - Freedom House
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ιζτζιάν - Ντενκτάς - Τ/Κ δημοσιογράφοι
  • [05] (Κ) Πύλα - Αμυντικά έργα Τούρκων
  • [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Ιδρυση - 76χρονα
  • [08] (Κ) Νόμος περί Επιστροφής Χρημάτων - Δηλώσεις ΕΚ και ΠΑΣΕΧΑ
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [11] (Κ) ΚΥΠΕ - 15 Αυγούστου

  • [01] (Κ) ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 2-3

    Χάρη σ΄ένα γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων η ΑΕΚ Αθηνών κέρδισε χθες βράδυ στο ΓΣΠ τον ΑΠΟΕΛ με 3-2. Ενα αποτέλεσμα που ουσιαστικά χαρίζει στην "Ενωση" το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αρκεί να διαφυλάξει αυτό το σκορ στη ρεβάνς του Γ΄ προκριματικού γύρου, που θα γίνει στις 28 Αυγούστου στο "Νίκος Γκούμας".

    Λίγο πριν το γκολ του Νικολαϊδη, στο 91΄, ο Κώστας Μαλέκκος είχε ισοφαρίσει με πέναλτι για τον ΑΠΟΕΛ. Πριν από αυτήν τη δραματική εξέλιξη, ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα, Βασίλης Μπορμπόκης, με δύο υπέροχα γκολ (44΄, 47΄) είχε απαντήσει στο προβάδισμα που είχαν πάρει

    [02] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία - Freedom House

    Στην ομάδα των χωρών που απολαμβάνουν τον υψηλότερο βαθμό αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, σ' ολόκληρο τον κόσμο, κατατάσσει την Κύπρο ο οργανισμός Freedom House, στην ετήσια έκθεσή του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ιδιαίτερα υψηλά επίσης βαθμολογεί την Κύπρο και στο θέμα των ελευθεριών του Τύπου, έκθεση του ιδίου οργανισμού που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες στο Κυπριακό από ξένους μεσοβαλητές και τα Ηνωμένα Εθνη ενόψει της συνάντησης Ανάν-Κληρίδη-Ντενκτάς στο Παρίσι, η διεθνής καταγραυγή για τη "φυλάκιση" των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ, η λεηλασία θησαυρών από την εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη Λύση και οι κινητοποιήσεις των Λυσιωτών, οι πυρκαγιές μεταξύ των χωριών Εμπα-Τάλα-Τριμιθούσα στην επαρχία της Πάφου και στα Πυργά στην επαρχία Λάρνακας, και η ληστεία στη ΣΠΕ Αγίας Φυλάξεως, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ασκήσεις επί χάρτου από τους μεσολαβητές" γράφει ότι ασκήσεις επί χάρτου διεξάγονται το τελευταίο διάστημα από τους ξένους μεσολαβητές και τα Ηνωμένα Εθνη ενόψει του κρίσιμου τετραμήνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και της συνάντησης Ανάν-Κληρίδη-Ντενκτάς ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις πιθανές εξελίξεις την περίοδο αυτή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα χθες μεταξύ των χωριών Εμπα-Τάλα-Τριμιθούσα στην επαρχία της Πάφου ενώ άλλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα κοντά στα Πυργά.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Η αισχροκέρδεια δεν έχει όρια" γράφει ότι "σοβαρή αδυναμία να ελέγξει τα κρούσματα παρανομίας που υφίστανται με τις τιμές των προιόντων παρουσιάζει η Υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου για την προστασία του καταναλωτή λόγω έλλειψης επιθεωρητών και προσωπικού με αποτέλεσμα να μένει ουσιαστικά απροστάτευτος ο καταναλωτής". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη προβαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση και ο Δήμος Λύσης για επιστροφή στο έδαφος της Δημοκρατίας των ανεκτίμητων θησαυρών που αποκόμισαν οι Τούρκοι από την εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη Λύση.

    Ο "Πολίτης" στην κύρια είδηση αναφέρεται και σήμερα στην περίπτωση υψηλόμισθου ανώτερου υπαλλήλου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, για τον οποίον διεξάγεται έρευνα αναφορικά με τα προσόντα που είχε παρουσιάσει κατά την πρόσληψή του πριν από χρόνια. Αλλού η εφημερίδα γράφει "εύλογα ερωτηματικά για στημένο παιγνίδι δημιουργούνται μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου του 'κοινού οράματος' των 86 οργανώσεων των κατεχομένων, καθώς οι βασικές θέσεις που εκφράζονται συμπίπτουν απολύτως με αυτές που προωθεί ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για πολυεπίπεδη κυριαρχία, θέσεις τις οποίες έχει αποδεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ραούφ Ντενκτάς, με ιδιαίτερη μάλιστα ικανοποίηση".

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Περιουσίες στο σφυρί" γράφει ότι στο "σφυρί" κινδυνεύουν να βγουν τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων εταιρειών οι οποίες καλούνται σήμερα διά νόμου να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που άντλησαν από χιλιάδες επενδυτές εφόσον δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο Χρηματιστήριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "σκηνές Σικάγο" ξανάζησαν χθες στη Λεμεσό όταν άγνωστοι ληστές "κόλλησαν" το κυνηγετικό όπλο στην πλάτη του ενός εκ των δύο υπαλλήλων της ΣΠΕ Αγίας Φυλάξεως και αφού αφαίρεσαν ποσό 12 χιλιάδων λιρών εξαφανίστηκαν με μικρού κυβισμού μοτοσυκλέττα.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οχι κάλπες εκτός Κύπρου" γράφει ότι οι σχεδιασμοί των κομματικών επιτελείων δεν περιορίζονται μόνο στην προετοιμασία του προεκλογικού αγώνα αλλά επεκτείνονται και στο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα που αφορά τη συλλογή ψήφων. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν δέχονται καμιά αλλαγή εκλογικών διαδικασιών, ενώ ΔΗΣΥ και ΚΙΣΟΣ είναι υπέρ της ψήφους από εκλογείς στο εξωτερικό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε καταγγελία προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόκειται να προβούν ο Εθνικός Οργανισμός για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ενωση Συντακτών Κύπρου και άλλοι Οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη "φυλάκιση" των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας "Αφρίκα", Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ, από το κατοχικό καθεστώς.

    "Η Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Διεθνής κινητοποίηση τώρα" γράφει ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί, η ε/κ πλευρά δεν δικαιούται να αδρανεί και να εφησυχάζει αλλά επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή δραστηριοποίηση και κινητοποίηση στο διεθνή χώρο. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων σήμερα από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι απαισιόδοξο είναι το κλίμα για τη διαφορά στις τράπεζες αφού ούτε και χθες έγινε κατορθωτό να γεφυρωθεί το χάσμα που κυριαρχεί στις θέσεις του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών και της ΕΤΥΚ με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των τραπεζικών υπαλλήλων.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι μεσαιωνικοί δρόμοι της παλιάς Πράγας εκκενώθηκαν χθες αφού χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν από την πρωτεύουσα για να ξεφύγουν από τη χειρότερη πλήμμυρα που έπληξε ποτέ στη μακρά ιστορία της πόλης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων και του Ταμείου Θήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία στην πάταξη της λαθροθηρίας.

    [04] (Κ) Ιζτζιάν - Ντενκτάς - Τ/Κ δημοσιογράφοι

    Το στρατοκρατούμενο καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει για να φιμώσει τους υποστηρικτές της ειρήνης και της δημοκρατίας, δήλωσε ο Τ/Κ πολιτικός Ιζέτ Ιζτζιάν, ύστερα από επίσκεψη χθες στους δύο Τ/Κ δημοσιογράφους, Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ, οι οποίοι εκτίουν "ποινή φυλάκισης" έξι μηνών για άρθρο που δημοσιεύθηκε στην "Αβρούπα" και στρεφόταν κατά του Ραούφ Ντενκτάς.

    [05] (Κ) Πύλα - Αμυντικά έργα Τούρκων

    Σε νέα προκλητική ενέργεια έχουν προβεί οι Τούρκοι στο μικτό χωριό Πύλα με την αύξηση των οχυρωματικών και αμυντικών τους έργων στην περιοχή.

    Οι Τούρκοι επανδρώνουν τα φυλάκιά τους, στο βουνό που δεσπόζει του χωριού, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στους Ελληνοκύπριους κατοίκους του χωριού.

    Ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Αμυνας, Συνταγματάρχης Ανδρέας Πενταράς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ύστερα από διερεύνηση που έγινε διαφάνηκε ότι "αυτό που έκαναν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες στην Πύλα είναι ότι στο φυλάκιο που έχουν ακριβώς πάνω από την Πύλα έχουν κτίσει ένα τείχος περίπου 15 μέτρων μήκους και 1,5 μέτρων ύψους μπροστά από τη σκοπιά που αποσκοπεί ως αμυντικό έργο".

    Ο κ. Πενταράς είπε "ως Εθνική Φρουρά και Υπουργείο Αμυνας έχουμε προβεί στις αναγκαίες διαμαρτυρίες προς την Ειρηνευτική Δύναμη γιατί αυτό που έγινε θεωρείται παραβίαση του στάτους κβο της περιοχής".

    [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7387          1,7491
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7193          1,7296
    Λίρα Αγγλίας                     1,1137          1,1203
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,0281        202,6363
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1804          3,2058
    Δολάριο Καναδά                     2,6838          2,7052
    Κορώνα Δανίας                     12,9043         13,0075
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9414         13,0449
    Κορώνα Σουηδίας                   16,1352         16,2642
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5357          2,5559
    

    [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Ιδρυση - 76χρονα

    Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι "θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη δικαίωση της Κύπρου, για την καταξίωση του απλού ανθρώπου, για την επικράτηση υψηλών ιδανικών, για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα και το λαό της Κύπρου".

    [08] (Κ) Νόμος περί Επιστροφής Χρημάτων - Δηλώσεις ΕΚ και ΠΑΣΕΧΑ

    Κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει στην χρηματιστηριακή αγορά από την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου περί Επιστροφής Χρημάτων, που τέθηκε από χθες σε ισχύ, επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Δημήτρης Χατζήπαπας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης είπε: "Δεν βλέπω στην αγορά πρόβλημα, διότι το πρόβλημα είναι περισσότερο σε εταιρείες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο Χρηματιστήριο". Οπως ανέφερε, "η αναστάτωση της αγοράς προέρχεται περισσότερο από αβεβαιότητα για το τι θα γίνει".

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,01  (-1,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    286.356
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   143.921    348,51  (-0,73)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     90.369     95,70  (-0,73)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.344     81,17  (-1,79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.235     22,97  (-0,35)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.725     59,47  (-0,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.833     98,73  ( 0,53)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.282     18,31  (-0,60)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.973     51,78  ( 0,08)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.218      3,24  (-4,42)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.554     11,44  (-7,89)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,86  (-2,40)
    Ξενοδοχεία                    £     34.237     47,15  (-0,34)
    Αλλες Εταιρείες               £     43.301     81,09  (-1,16)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Οι εντυπωσιακές ζημιές των χρηματοοικονομικών εταιρειών στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οδήγησαν την αγορά στο επίπεδο των 84 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,11%, κλείνοντας στις 84,01 μονάδες με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών να υποχωρεί σε ποσοστό 7,89%. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας διαμορφώθηκε στις 286 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) ΚΥΠΕ - 15 Αυγούστου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 August 2002 - 17:49:10 UTC