Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Προεδρικές εκλογές
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [08] (Κ) Μεσολαβητική Υπηρεσία -ΕΤΥΚ - Σύνδεσμος Τραπεζών
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος Βρετανικού Μουσείου - Μάρμαρα Παρθενώνα

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η προσπάθεια για άρση κάθε απεργιακού μέτρου στον τραπεζικό τομέα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για το κοινό, τα προβλήματα που δημιουργεί ο Παλαιστίνιος Συνταγματάρχης που παρέμεινε στην Κύπρο, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, οι προεκλογικοί διαξιφισμοί μεταξύ κομμάτων, η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και η ανωτατοποίηση των πτυχίων των αποφοίτων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΤΕΙ) είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Τράπεζες: ένα βήμα πριν το χάος" γράφει ότι παρά την ανάκληση της απόφασης για λήψη μέτρων από την ΕΤΥΚ και στην Τράπεζα Κύπρου, ο κίνδυνος κήρυξης λοκ-άουτ από το Σύνδεσμο Τραπεζών την Παρασκευή είναι πλέον ορατός. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν τελειώνουν με την απόφαση της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου αλλά θα συνεχιστούν μέχρις ότου λυθεί το πρόβλημα.

    Η "Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κινητός κίνδυνος ο Παλαιστίνιος" γράφει ότι υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται ο Παλαιστίνιος Συνταγματάρχης Αμπτάλα Νταούντ, ο 13ος Παλαιστίνιος που από τις 22 Μαϊου βρίσκεται στην Κύπρο. Η κυπριακή αστυνομία παρουσιάζεται πεπεισμένη ότι κάτι σκαρώνει. Οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ύποπτες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία Γιαννάκης Ομήρου αναμένεται να εξαγγείλει σε διάσκεψη Τύπου ανοίγματα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ και να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης που θα σχηματίσει εάν εκλεγεί.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Φρένο στους δελφίνους" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση εντός του κόμματός του ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Ομήρου "και φέρεται να τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί πραξικοπηματικές παρασκηνιακές ή δημόσιες ενέργειες που θα υποσκάπτουν είτε την πολιτική της υπέρβασης είτε την πρότασή του. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που εκδηλωθούν τέτοιες ενέργειες, δεν θα διστάσει να προτάξει δική του υποψηφιότητα". Αλλού γράφει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος ασκούν πιέσεις προς το αμερικανικό Κογκρέσο για υιοθέτηση των θέσεων Ντενκτάς για δύο χωριστές κυριαρχίες, με επιστολή του λεγόμενου αντιπροσώπου του καθεστώτος προς το Κογκρέσο.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αγροτική μεταρρύθμιση" γράφει ότι ριζικές αλλαγές επέρχονται στον τρόπο φορολογίας του πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς και στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή. Η κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Οικονομικών, προχωρεί σε αγροτικές μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζει τον τρόπο φορολογίας του πετρελαίου, καθώς και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στο οποίο θα ενταχθούν οι αγρότες. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να ανωτατοποιήσει τα ΤΕΙ, αφού το έκανε η Ελλάδα διά νόμου, και ότι οι κάτοχοι πτυχίων ΤΕΙ θα εγγραφούν στους καταλόγους διοριστέων ενώ το Κυπριακό Συμβούλιο Αξιολόγησης Τίτλων Σπουδών θα εκδώσει υποχρεωτικά σχετική ανακοίνωση.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον κύριο τίτλο "Σκληρές βολές για τις επιλογές" γράφει ότι ΚΙΣΟΣ και ΔΗΚΟ συνέχισαν και χθες τους διαξιφισμούς τους σε ψηλούς τόνους, ενώ το ΑΚΕΛ απέφυγε χθες να εμπλακεί στην αντιπαράθεση. Στο ΔΗΣΥ, γράφει, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ζήτησε όπως γίνουν δημοσκοπήσεις για να κριθεί η εκλεξιμότητα των υποψηφίων και να καθοριστούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για λήψη απόφασης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στο θέμα της κυριαρχίας στη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε απαντητική του επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει ότι θα δώσει την τελική απάντησή του στην πρόσκληση για συζήτηση του Κυπριακού ενώπιον του Σώματος με τον Ραούφ Ντενκτάς, μετά τη συνάντηση του Παρισιού.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ξεκάθαρη πορεία" γράφει ότι σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι "η υποψηφιότητά του διαθέτει όλα τα εχέγγυα της αξιοπιστίας και της ικανότητας προσαρμογής στις νέες συνθήκες και του οράματος που είναι κοινό για όλους τους Κυπρίους". Αλλού η "Χ" γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης αρνήθηκε χθες τις κατηγορίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι εργάζεται υπέρ της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι πρόκειται για "ψέματα" και ξεκαθάρισε ότι ενόσω διατηρεί το αξίωμα του Υπουργού δεν πρόκειται να τοποθετηθεί ή να υποστηρίξει είτε τον κ. Παπαδόπουλο είτε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Ο Νταούντ αρνείται ότι παραβαίνει τους νόμους" γράφει ότι ο 13ος Παλαιστίνιος που παραμένει στην Κύπρο μετά την άρση της πολιορκίας στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα αρνήθηκε ότι παραβαίνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παραμένει στην Κύπρο. Αλλού προβάλλει ισχυρισμό του βουλευτή Μάριου Ματσάκη ότι τα βρετανικά στρατεύματα, που έκαναν ασκήσεις σε πεδίο βολής στην επαρχία Λάρνακας, προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων διέψευσε τον ισχυρισμό Ματσάκη.

    Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι τα τελικά ελεγμένα αποτελέσματα της εταιρείας New Marathon Tours παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των ζημιών, ενώ η έκθεση που ετοίμασαν οι ελεγκτές "θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των λογαριασμών που τους παρουσιάστηκαν". Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα είναι ανοικτή για το κοινό σήμερα και αύριο ενώ η Λαϊκή Τράπεζα θα παραμείνει κλειστή μετά την αντιπαράθεση μεταξύ της συντεχνίας της ΕΤΥΚ και του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών, ενώ την ίδια ώρα οι Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (K) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ

    Θετικό βήμα προς την υιοθέτηση αλλαγών για ικανοποίηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτήρισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το περασμένο Σάββατο η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    [03] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7378          1,7482
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6805          1,6905
    Λίρα Αγγλίας                     1,0941          1,1006
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,8228        204,4453
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1578          3,1830
    Δολάριο Καναδά                     2,6588          2,6800
    Κορώνα Δανίας                     12,8925         12,9956
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0521         13,1565
    Κορώνα Σουηδίας                   16,1607         16,2899
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5301          2,5503
    

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Στόχος του ΚΙΣΟΣ για αυτή την "κρίσιμη εθνική ιστορική συγκυρία" είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης των ευρύτατων δυνατών συναινέσεων με μια σταθερά προοδευτική κατεύθυνση, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως η προοδευτική κατεύθυνση της πρότασης του ΚΙΣΟΣ είναι "αδιαπραγμάτευτη και αδιαμεσολάβητη".

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Προεδρικές εκλογές

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός "δεν πρόκειται να αθετήσει την πρόταση την οποία έχει υποβάλει για υπέρβαση", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83.68 ( 0,87)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    376.222
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   288.232    347,84  ( 0,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    228.904     96,21  ( 0,46)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.023     80,42  ( 0,34)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.381     23,40  ( 2,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.278     59,41  ( 0,54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.502     95,45  ( 1,85)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.618     18,32  ( 0,38)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.181     51,09  ( 1,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.715      3,09  ( 1,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.999     12,01  ( 1,78)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         76     15,29  (-2,92)
    Ξενοδοχεία                    £     32.206     46,76  ( 1,10)
    Αλλες Εταιρείες               £     27.259     77,80  ( 2,07)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει αύξηση σε ποσοστό 0,87%, κλείνοντας στις 83,68 μονάδες, ως αποτέλεσμα της θετικής παρουσίας των πλείστων επιμέρους δεικτών. Αισθητή αύξηση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις παρουσίασε η αξία συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στις 376 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Μεσολαβητική Υπηρεσία -ΕΤΥΚ - Σύνδεσμος Τραπεζών

    Διατηρήθηκε και σήμερα το αδιέξοδο στις διαφορές μεταξύ της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ), κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών με τη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των απεργιακών μέτρων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Διευθυντής του ΚΕΣΤ Χρίστος Ταλιαδώρος είπε ότι ο Σύνδεσμος αποχωρεί από τη συνάντηση, επικαλούμενος την "πάγια αρχή των εργασιακών σχέσεων ότι στη διάρκεια της μεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας δεν πρέπει να λαμβάνονται οποιαδήποτε δυναμικά μέτρα ή αν έχουν ληφθεί πρέπει να αρθούν", και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη άρσης των μέτρων που εξήγγειλε η ΕΤΥΚ, οι τράπεζες μέλη του Συνδέσμου θα κλείσουν από την προσεχή Παρασκευή μέχρι την πλήρη ανάκληση των συγκεκριμένων μέτρων.

    Από την πλευρά της, η ΕΤΥΚ, διά στόματος του Γενικού της Γραμματέα Λοϊζου Χατζηκωστή δήλωσε ότι δεν θα αρθούν τα απεργιακά μέτρα, εάν δεν υπάρξει δημόσια παραδοχή του Συνδέσμου για παραβίαση της υφιστάμενης σύμβασης, τονίζοντας ότι η συντεχνία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα όποια μέτρα λάβει ο Σύνδεσμος Τραπεζών.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος Βρετανικού Μουσείου - Μάρμαρα Παρθενώνα

    Ως ένα "πολύ ευγενικό μήνυμα", χαρακτήρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος των Βρετανικού Μουσείου Αντριου Χάμιλτον την επιστολή που απέστειλε ο Ελληνας ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος προς το νέο Διευθυντή του Μουσείου Νιλ Μακγκρέκορ, στην οποία προσφέρει τη βοήθειά του στις προσπάθειες εντοπισμού του μαρμάρινου γλυπτού από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το οποίο κλάπηκε από το Βρετανικό Μουσείο στις 30 Ιουλίου, την ώρα που αυτό ήταν ανοικτό για το κοινό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 August 2002 - 17:49:08 UTC