Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Κηδεία Χριστάκη Κατσαμπά - ΕΣΚ
  • [02] (Κ) Χριστάκης Κατσαμπάς - Βιογραφικό
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ταλάτ - Συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα
  • [05] (Κ) Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί - Μετάλλια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ισπανός Πρεσβευτής
  • [07] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [08] (Κ) Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί - Μετάλλια (Ορθή επανάληψη)
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Ετήσια Εκθεση για το 2001
  • [12] (Κ) Ιεράρχες - Σύνοδος - Υγεία Αρχιεπισκόπου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αισθητές απώλειες
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πάφος - Συναντήσεις
  • [15] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Πληθωρισμός
  • [16] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Μεταρρυθμίσεις - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Κηδεία Χριστάκη Κατσαμπά

  • [01] (K) Κηδεία Χριστάκη Κατσαμπά - ΕΣΚ

    Κηδεύεται στις 5.00 σήμερα το απόγευμα από την εκκλησία Αγίων Ομολογητών ο δημοσιογράφος Χριστάκης Κατσαμπάς, ο οποίος απεβίωσε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες για σοβαρές παθήσεις των νεφρών και της καρδίας.

    Ο Χριστάκης Κατσαμπάς, που πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων, διετέλεσε Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως Αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος". Διετέλεσε αριστίνδην βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτή διετέλεσε προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύων της Δημοκρατίας.

    Ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει βαθύτατη θλίψη και οδύνη για το θάνατο του τέως προέδρου και ιδρυτικού μέλους της ΕΣΚ, ο οποίος "αφήνει ένα μεγάλο κενό στη δημοσιογραφία, το γραπτό Τύπο και τα ΜΜΕ που ο εκλιπών υπηρέτησε αδιάλειπτα για μισό αιώνα, με συνέπεια, προσήλωση, υψηλό επαγγελματισμό, ελευθεροφροσύνη και κορυφαίο ήθος."

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ αποφάσισε να παραστεί εν σώματι στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί δαπάνη της Ενωσης, να αναρτήσει τη φωτογραφία του εκλιπόντος στα γραφεία της, να εκδώσει ειδικό τόμο με τις ομιλίες, τους χαιρετισμούς και άλλο υλικό από την εκδήλωση τιμής για τον Χριστάκη Κασταμπά που οργάνωσε η ΕΣΚ και να καθιερώσει ετήσιο δημοσιογραφικό βραβείο στη μνήμη του αείμνηστου συναδέλφου.

    Το ΔΣ εξέφρασε τα πλέον ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήριά του και αισθήματα της ολόψυχης συμπάθειας και συμπαράστασής του προς τους οικείους του εκλιπόντος και καλεί τους δημοσιογράφους να παραστούν μαζικά για τον ύστατο αποχαιρετισμό προς τον εκλεκτό και αγαπημένο συνάδελφο.

    [02] (Κ) Χριστάκης Κατσαμπάς - Βιογραφικό

    Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1925 στους Αγίους Ομολογητές από γονείς που κατάγονται από το Παλαιχώρι.

    Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, από το οποίο αποφοίτησε το 1942. Εργάστηκε για μικρά χρονικά διαστήματα σε διάφορους χώρους - κυβερνητικούς και ιδιωτικούς.

    Το 1944 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, όπου και προσλήφθηκε στο γραμματειακό προσωπικό. Εκείνη την περίοδο, με απόφαση του ΑΚΕΛ, ιδρύθηκε η Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας (ΑΟΝ) με πρώτο Γενικό Γραμματέα τον Γιώργο Σαββίδη. Οταν τελείωσε ο πόλεμος ο Σαββίδης αναχώρησης στην Αθήνα για να συμπληρώσει τις σπουδές του. Τη θέση του Γ.Γ. της ΑΟΝ ανέλαβε ο Χριστάκης Κατσαμπάς μέχρι το 1953, οπότε μετακινήθηκε στην εφημερίδα του κόμματος, το "Νέο Δημοκράτη".

    Στο μεταξύ άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 1955 το ΑΚΕΛ, η ΑΟΝ και ο "Νέος Δημοκράτης" κηρύχθηκαν εκτός νόμου και 140 στελέχη του ΑΚΕΛ συνελήφθησαν - μεταξύ αυτών και ο Χριστάκης Κατσαμπάς. Πέρασε από όλα τα κρατητήρια και απολύθηκε από τους τελευταίους, τον Απρίλη του 1957. Εζησε 17 μήνες στα κρατητήρια.

    Με την απόλυσή του από τα κρατητήρια προσλήφθηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" και σταδιακά έφθασε στη θέση του Αρχισυντάκτη (1960). Από αυτή τη θέση παραιτήθηκε το 1994, όταν έθεσε υποψηφιότητα βουλευτή, ως αριστίνδην με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση που κατέλαβε σε αναπλήρωση του Αλέκου Μιχαηλίδη, όταν διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας. Μέχρι το θάνατό του κατείχε τη θέση του Συμβούλου Εκδοσης στο "Φιλελεύθερο" όπου και αρθρογραφούσε σε καθημερινή στήλη.

    Ο Χριστάκης Κατσαμπάς ήταν ένα από τα 27 ιδρυτικά μέλη της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (1959-60) και διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της ΕΣΚ για σειρά ετών.

    Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από το 1990 μέχρι το 1995.

    Στις 20 Μαρτίου 2002 του απενεμήθη το "Βραβείο Συνολικής Δημοσιογραφικής Προσφοράς Θεόδουλου Φ. Κωνσταντινίδη" από το Ινστιτούτο Μέσων Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) του Intercollege.

    Στις 9 Απριλίου 2002, η Ενωση Συντακτών Κύπρου τίμησε τον Χριστάκη Κατσαμπά για τη μισού αιώνα προσφορά του στη δημοσιογραφία.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του ΚΙΣΟΣ και η απόφασή του για αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές του 2003 με υποψήφιο τον Γιαννάκη Ομήρου, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, η επέτειος του θανάτου του Εθνάρχη Μακαρίου, η σημερινή σύσκεψη των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και ο θάνατος του δημοσιογράφου Χριστάκη Κατσαμπά.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Κόλαφος για ΑΚΕΛ - Τάσο το συνέδριο του ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 95% των συμμετεχόντων στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του ΚΙΣΟΣ, ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ η πρόταση για συνεργασία με την αντιπολίτευση πήρε μόνο το 4%. Αλλού γράφει ότι χθες η Κύπρος με μνημόσυνα σε όλες τις ελεύθερες πόλεις τίμησε τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ'. Προχθές συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από το θάνατό του.

    "Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Ομήρου vs Τάσσου" γράφει ότι μέχρι στιγμής κυριότερος αντίπαλος του Τάσσου Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές θεωρείται ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος στη χθεσινή του ομιλία κάλεσε όλους να συστρατευθούν με το κόμμα για τη "μεγάλη προοδευτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος". Αλλού το "Θ" γράφει ότι σε χαιρετισμό του που διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου σε αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διεθνής παράγοντας θα ενεργήσει πιο αποφασιστικά για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό για λύση πριν από την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Η μπάλα τώρα στο ΔΗΣΥ" γράφει ότι μετά το χθεσινό συνέδριο του ΚΙΣΟΣ το Κίνημα στρέφει το βλέμμα του προς το ΔΗΣΥ επενδύοντας στην υλοποίηση της πρότασης του Προέδρου του ΔΗΣΥ για σύσταση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής υπό τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου. Σε άλλο του δημοσίευμα ο "Π" γράφει ότι σήμερα συνέρχονται οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου σε μια κρίσιμη σύσκεψη για τα εκκλησιαστικά δρώμενα, ενώ θα γίνει προσπάθεια η σύσκεψη να χαρακτηριστεί Σύνοδος.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πυρετός επαφών Ομήρου" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ θα αρχίσει από σήμερα με πυρετώδεις ρυθμούς επαφές με το ΔΗΣΥ και τα μικρά κόμματα για στήριξη της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα θα παραμείνουν σήμερα κλειστές για το κοινό ως απάντηση του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών στην ενέργεια της ηγεσίας της συντεχνίας της ΕΤΥΚ να καλέσει τα μέλη της σε αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία στις υπηρεσίες μηχανογράφησης.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ολοκληρώνουν την τελική λύση" γράφει ότι η ΕΕ αναμένει τουρκικό ελιγμό στο Κυπριακό το μήνα Οκτώβριο όταν πιθανόν να υποβάλουν πλαίσιο λύσης τα Ηνωμένα Εθνη, με το βελγικό πρότυπο να είναι ο ουσιαστικός δείκτης. Αναφέρει επίσης ότι ο τουρκικός ελιγμός θα εκδηλωθεί παραμονές της έγκρισης των εκθέσεων προόδου της ΕΕ για τις υποψήφιες χώρες με στόχο να βοηθηθεί η Τουρκία. Αλλού γράφει ότι σήμερα κηδεύεται ο δημοσιογράφος Χριστάκης Κατσαμπάς, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 77 χρόνων. Ο Χριστάκης Κατσαμπάς διετέλεσε αρχισυντάκτης του "Φ", Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και αριστίνδην βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αυτόνομη κάθοδος ΚΙΣΟΣ" αναφέρεται στο χθεσινό συνέδριο του ΚΙΣΟΣ όπου αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Γράφει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου στην ομιλία του μίλησε για πρόταση νίκης με σοσιαλιστή Πρόεδρο, "χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει στους συνέδρους με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστεί το ΚΙΣΟΣ για να μπορέσει να εκλεγεί στο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε "κίνηση απελπισίας" εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την πρόσκλησή του για συνάντηση αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ταλάτ - Συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι παρακάθεται στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς στόχο, προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο και ότι σκοπός του είναι να προσαρτήσει το νησί στην Τουρκία.

    Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Die Presse", ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ίδρυσε το ψευδοκράτος για τα δικά του συμφέροντα και υποστήριξε πως "η Τουρκία χρησιμοποιεί τη βόρεια Κύπρο στο πόκερ που παίζει με την ΕΕ".

    [05] (Κ) Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί - Μετάλλια

    Με τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα αργυρό, επιστρέφει η αθλητική αποστολή της Κύπρου από το Μάντσεστερ, όπου έγιναν οι 17οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες.

    Τα χρυσά μετάλλια κέρδισαν ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς στους κρίκους και οι Αντώνης Νικολαϊδης και Χρίστος Κουρτέλλας στο ομαδικό σκιτ.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής Χριστόδουλος Χριστοδουλίδης κέρδισε αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του τζούντο, στην κατηγορία των 73 κιλών.

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ισπανός Πρεσβευτής

    Η Ισπανία υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού, εάν ωστόσο δεν εξευρεθεί λύση μέχρι την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος θα προχωρήσει να ενταχθεί μαζί με όλες τις υπόλοιπες χώρες όπως έχει προγραμματισθεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρεσβευτή της Ισπανίας στην Κύπρο Ιγκνάθιο Γκαρθία Βαλντεκάσας, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την εκτίμηση της Λευκωσίας για τις θέσεις της Ισπανίας όσον αφορά την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και το Κυπριακό.

    [07] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, διαβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για προώθηση από το Λονδίνο φόρμουλας για κυριαρχία τριών επιπέδων την οποία φαίνεται να αντικρίζει μάλλον θετικά ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [08] (Κ) Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί - Μετάλλια (Ορθή επανάληψη)

    Με τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο, επιστρέφει η αθλητική αποστολή της Κύπρου από το Μάντσεστερ, όπου έγιναν οι 17οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες.

    Τα χρυσά μετάλλια κέρδισαν ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς στους κρίκους και οι Αντώνης Νικολαϊδης και Χρίστος Κουρτέλλας στο ομαδικό σκιτ.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής Χριστόδουλος Χριστοδουλίδης κέρδισε αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του τζούντο, στην κατηγορία των 73 κιλών.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7373          1,7477
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7138          1,7240
    Λίρα Αγγλίας                     1,0959          1,1024
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,6657        205,2950
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1785          3,2039
    Δολάριο Καναδά                     2,7135          2,7352
    Κορώνα Δανίας                     12,8966         12,9997
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0548         13,1592
    Κορώνα Σουηδίας                   16,3987         16,5298
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5250          2,5452
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82.54 (-0,76)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    268.352
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   138.631    343,26  (-1,52)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     70.079     94,80  (-0,87)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.517     80,91  ( 0,07)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.660     21,72  (-3,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     26.852     58,90  (-0,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     33.105     91,40  ( 2,49)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.902     18,35  (-0,16)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.857     50,88  (-1,66)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.034      3,00  (-0,66)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.440     11,56  (-1,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        374     14,59 (-10,27)
    Ξενοδοχεία                    £     31.424     46,26  (-0,73)
    Αλλες Εταιρείες               £     26.559     76,99  (-0,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Ετήσια Εκθεση για το 2001

    Μέσα στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου ανήλθε στο 4% το 2001, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,1% σε σύγκριση με το 2000. Παράλληλα με τη μικρή επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, το δημοσιονομικό έλλειμμα σημείωσε οριακή άνοδο ως ποσοστό του Α.Εγχ.Π., φθάνοντας στο 2,8%, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το 2001.

    Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2002, η ΚΤ σημειώνει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους προβλέπεται να σημειώσει αύξηση της τάξης του 2,0% με 2,5% μία επιβράδυνση που "αντανακλά κυρίως τις δυσμενείς εξελίξεις στον τουριστικό τομέα που ξεκίνησαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2001 και αναμένεται να συνεχίσουν κατά τη διάρκεια του 2002".

    [12] (Κ) Ιεράρχες - Σύνοδος - Υγεία Αρχιεπισκόπου

    Τελικά οι ιεράρχες της Κύπρου δεν συμφώνησαν στη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, στην απουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Οπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ύστερα από σημερινή άτυπη σύνοδο των ιεραρχών στην Αρχιεπισκοπή "δεν μπορούμε, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, να συνέλθουμε κανονικά ως Ιερά Σύνοδος".

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου είπε ότι κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως στις 8 Αυγούστου συνέλθει το Ιατρικό Συμβούλιο για την έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης, σχετικά με την υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο "Υγεία" στην Αθήνα.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αισθητές απώλειες

    Νέα αρνητικά επίπεδα γνώρισαν σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών και ο όγκος συναλλαγών, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω το ήδη άσχημο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος της νέας διολίσθησης των πλείστων "βαριών χαρτιών", υποχώρησε στις 82,54 μονάδες, σημειώνοντας αισθητές απώλειες σε ποσοστό 0,76%. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η αποχή των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς η αξία των συναλλαγών καθηλώθηκε στο χαμηλό επίπεδο των 268 χιλιάδων λιρών.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πάφος - Συναντήσεις

    Χωριστές συναντήσεις με 9μελή ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών και με τον Πρόεδρο των Κυπρίων Αμερικής Σάββα Τσίβικο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην Πάφο, προτού αναχωρήσει για ταξίδι αναψυχής στη Ρόδο.

    [15] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Πληθωρισμός

    Στο 3,3% ανήλθε ο ρυθμός του πληθωρισμού κατά τον Ιούλιο, ενώ ο πληθωρισμός για τους επτά μήνες που έληξαν τον Ιούλιο 2002 ανέρχεται σε 2,58%, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

    [16] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Μεταρρυθμίσεις - Κυπριακό

    Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και το Κυπριακό είναι δύο διαφορετικά θέματα, διευκρίνισε σήμερα ο Ζιαν Κριστόφ Φιλορί, Εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [17] (Κ) Κηδεία Χριστάκη Κατσαμπά

    Η τελευταία σελίδα της ζωής του δημοσιογράφου Χριστάκη Κατσαμπά γράφτηκε στις 5 σήμερα το απόγευμα στην εκκλησία Αγίων Ομολογητών, όπου η πολιτεία και σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος, σε κλίμα βαρύτατου πένθους, είπαν το ύστατο χαίρε στον "πρύτανη της δημοσιογραφίας".

    Της νεκρώσιμης ακολουθίας προέστη ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργοί, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, οι αρχηγοί των κομμάτων, ο δημοσιογραφικός κόσμος και φίλοι του εκλιπόντος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 August 2002 - 17:49:14 UTC