Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σημίτης - Κύπρος - Μήνυμα
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [03] (Κ) Μίλλερ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [06] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - Καταδίκη ισραηλινής επίθεσης
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - 17 Νοέμβρη - Κύπρος
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΥΕΦΑ - Ισραηλινές ομάδες
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κτίρια πρεσβειών
  • [12] (Κ) Σημίτης - Ομιλία - Ενταξη Κύπρου
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση στις 84 μονάδες
  • [17] (K) Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ - "Die Zeit"
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο
  • [19] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ - Συνέντευξη
  • [20] (Κ) Βασιλείου - Μάουρερ - ΕΕ - Κύπρος
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Κροατίας - Κύπριος Πρέσβης - Διαπιστευτήρια
  • [22] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εναέρια Κυκλοφορία
  • [23] (Κ) ΥΠΕΞ - Θεσσαλονίκη - Ομιλία - Κυπριακό (EMBARGO)

  • [01] (Κ) Σημίτης - Κύπρος - Μήνυμα

    Η οφειλή όλων μας απέναντι στην Κύπρο είναι να τη θωρακίσουμε με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε στο μήνυμά του για την 28η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [03] (Κ) Μίλλερ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις παραμένουν ψηλά στην ημερήσια διάταξη της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Μίλλερ.

    Σε ομιλία του χθες στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μίλλερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ένταξη της Κύπρου είναι απόφαση της ΕΕ. Αλλά επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με την πολιτική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, η δέσμευση της ΕΕ ότι το χρονοδιάγραμμα διεύρυνσης θα τηρηθεί κατά γράμμα, οι κομματικές αντεγκλήσεις για τις προεδρικές εκλογές και οι νέες αποκαλύψεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τη διερεύνηση των πεπραγμένων του ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψάχνει στήριγμα στις δημοσκοπήσεις", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος "καταφεύγει σε δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει ότι ο ίδιος είναι πιο εκλέξιμος" από τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, αυτό θα περιπλέξει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από το χρονοδιάγραμμα των εκλογών αυτών.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μνημείο όλη η εντός τειχών Λευκωσία", γράφει ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Σοφοκλής Χατζησάββας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα θα κηρύξει την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας σε αρχαίο μνημείο, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός και αποτελεσματικός έλεγχος στις εκσκαφές που διενεργούνται. Αλλού γράφει ότι λόγω αναβολής της χθεσινής πτήσης στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους, δεν πραγματοποιήθηκε η μεταφορά εξαρτημάτων του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς στο εξωτερικό για εργαστηριακό έλεγχο.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψυχρός πόλεμος στην αντιπολίτευση", γράφει ότι "ψυχρός πόλεμος" φαίνεται να ξέσπασε στην τριμερή συνεργασία με το ΔΗΚΟ, διά του Προέδρου του Τάσσου Παπαδόπουλου, να αμφισβητεί ανοικτά το επιχείρημα του ΚΙΣΟΣ για το εκλέξιμο της υποψηφιότητας Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μόλερ, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση της ΕΕ θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Φυγάδευση εκατομμυρίων" γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο Ανδρέας Σκορδής αποκάλυψε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον τρόπο με τον οποίο φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν αποκρύψει από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων εκατομμύρια λίρες, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη του ΧΑΚ. Σε άλλη είδηση, σημειώνει ότι "μόνο οι συγγενείς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για λόγους δικούς τους θέλουν την άμεση επιστροφή του στην Κύπρο".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Και ο Χάνεϊ στην Αγκυρα" γράφει ότι μετά την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο επιχειρεί να παρέμβει προς την Αγκυρα σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποτέλεσμα στις απευθείας συνομιλίες πριν από τον Οκτώβριο, οπότε θα κατατεθούν οι εκθέσεις προόδου της ΕΕ για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο επεκτάθηκαν από χθες οι έρευνες για τη εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη "μετά τη λήψη άκρως απορρήτων πληροφοριών που αφορούν ένα μέλος της".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σβήνει το πυροτέχνημα" γράφει ότι "ως πυροτέχνημα, το οποίο αποσκοπεί μόνο και μόνο στην παρεμπόδιση της τριμερούς συνεργασίας, αποδεικνύεται η πρόταση του ΔΗΣΥ για οικουμενική κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γιαννάκη Ομήρου". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ως "ανέκδοτο" την πρόταση των Νέων Οριζόντων για την πιθανή υποψηφιότητα του Γιαννάκη Μάτση και του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη για τις προεδρικές εκλογές.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διεθνής κατακραυγή για το βομβαρδισμό στη Γάζα", γράφει ότι η απώλεια πολιτών από το βομβαρδισμό από την ισραηλινή αεροπορία πολυπληθούς γειτονιάς στη Γάζα που είχε συνέπεια το θάνατο 15 Παλαιστινίων, προκάλεσε τη γρήγορη καταδίκη από τα ΗΕ και την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι η ολοκλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας καθυστέρησε γύρω στις 280 εβδομάδες, ενώ το κόστος το οποίο υπολογίστηκε αρχικά στα 28 εκατομμύρια, εκτοξεύθηκε στα 50 εκατομμύρια λίρες.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εκατομμύρια λίρες αφορολόγητα και ανενόχλητα στο εξωτερικό", γράφει ότι το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ Ανδρέας Σκορδής δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι δύο εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό "ξεφόρτωσαν πακέτα μετοχών εισηγμένης στο ΧΑΚ εταιρείας, εισπράττοντας 12 εκατομμύρια που δεν τα δήλωσαν". Αλλού γράφει ότι η Εφορος Ασφαλειών Βικτώρια Νατάρ δήλωσε ότι σύντομα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών γιατί σύντομα εταιρείες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν.

    [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Αρχισε στις 9.15 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη σημερινή συνεδρία αναμένεται να εξεταστεί η στάση που θα ακολουθήσει η ε/κ πλευρά απέναντι σε πιθανά έγγραφα του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και πρωτοβουλιών τρίτων για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    Συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Νίκο Κλεάνθους. Το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου και ο Επίτιμος Πρόεδρος Βάσος Λυσσαρίδης.

    Παρόντες στη συνεδρία είναι επίσης ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης. Από πλευράς Ενωμένων Δημοκρατών συμμετέχουν ο Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Γιώργος Χριστοφίδης.

    Από το ΑΔΗΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Λυκούργος. Από τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές συμμετέχουν ο Συντονιστής του Κινήματος Σάββας Φιλίππου και ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

    [06] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Είναι φανερό ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό περνούν από μια δύσκολη φάση γιατί οι δύο πλευρές παραμένουν προσκολλημένες σε διαφορετικές φιλοσοφίες αναφορικά με την προσέγγιση της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Υπογράμμισε παράλληλα πως δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση με προσπάθεια μοιράσματος της απόστασης αυτών των δυο "εντελώς ποιοτικά διαφορετικών προσεγγίσεων".

    Ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημείωσε πως εκείνο που χρειάζεται για να υπάρξει πρόοδος είναι "μια νέα πολιτική βούληση από τουρκικής πλευράς".

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - Καταδίκη ισραηλινής επίθεσης

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον κατοικημένης περιοχής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 15 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της κινήματος Χαμάς και οκτώ παιδιά.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως "με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση καταδίκασε στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών, δεν διστάζει με διπλή δύναμη να καταδικάσει αυτήν την επίθεση, η οποία μάλιστα προέρχεται όχι από μια τρομοκρατική οργάνωση αλλά από ένα κράτος".

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - 17 Νοέμβρη - Κύπρος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι διεξάγονται στην Κύπρο έρευνες σε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη και πως για αυτό το σκοπό βρίσκονται στο νησί αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΥΕΦΑ - Ισραηλινές ομάδες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι η ΟΥΕΦΑ υπέβαλε αίτημα για φιλοξενία στην Κύπρο όλων των ευρωπαϊκών αγώνων των ισραηλινών ποδοσφαιρικών ομάδων, σημειώνοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση επείγεται να δώσει την απάντησή της σε αυτό το αίτημα τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπαπέτρου είπε πως πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό αγώνων και διευκρίνισε πως "η απάντηση δεν θα αποφασιστεί με πολιτικά κριτήρια υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ασφαλώς ο αθλητισμός πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που θέτει η πολιτική και πρέπει να είναι ένα στοιχείο ειρήνης".

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κτίρια πρεσβειών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως πολιτική της κυβέρνησης είναι η απόκτηση ιδιόκτητων κτιρίων για στέγαση των διπλωματικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας σε ορισμένες χώρες.

    [12] (Κ) Σημίτης - Ομιλία - Ενταξη Κύπρου

    Πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια εκδήλωσης στον Ωρωπό για τα 28 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας.

    Στην ομιλία του, ο κ. Σημίτης έκαμε ιδιαίτερη μνεία στην Κύπρο, τονίζοντας ότι "η χωρισμένη στα δύο νήσος είναι η κληρονομιά της δικτατορίας στον ελληνισμό".

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7339          1,7443
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7140          1,7242
    Λίρα Αγγλίας                     1,0951          1,1016
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,6243        202,2292
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1754          3,2008
    Δολάριο Καναδά                     2,7080          2,7296
    Κορώνα Δανίας                     12,8760         12,9790
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0710         13,1755
    Κορώνα Σουηδίας                   16,5624         16,6948
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5139          2,5340
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,41 (-0,99)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    438.204
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   224.819    354,48 (-1,27)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    137.748     98,64 (-1,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     56.045     80,35 ( 0,09)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.540     22,82 ( 1,88)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.870     58,97 ( 0,29)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     21.349     81,59 ( 1,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.944     18,21 ( 0,83)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.787     50,94 ( 0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.474      3,05 (-0,65)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     23.948     12,25 (-5,99)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         21     15,24 ( 0,40)
    Ξενοδοχεία                    £     58.247     46,91 (-0,74)
    Αλλες Εταιρείες               £     56.465     78,95 ( 0,43)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

    Η κυπριακή πολιτεία τίμησε σήμερα τους δύο Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι με τους "εύστοχους και αποτελεσματικούς χειρισμούς τους διόρθωσαν λάθος πιλότου των Βρετανικών Αερογραμμών και απέτρεψαν το ενδεχόμενο δημιουργίας δυσάρεστων καταστάσεων".

    Οι τιμηθέντες είναι ο Γιάννης Θεοφίλου και ο Ανδρέας Ξενοφώντος, Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας Α' Τάξης.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση στις 84 μονάδες

    Στο επίπεδο των 84 μονάδων οδηγήθηκε σήμερα η αγορά, ως αποτέλεσμα των νέων πιέσεων που δέχθηκαν οι Τράπεζες αλλά και οι χρηματοοικονομικές εταιρείες. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη θετική παρουσία των πλείστων κλαδικών δεικτών, υποχώρησε σε νέο αρνητικό ρεκόρ, στις 84,41 μονάδες, σημειώνοντας την έκτη κατά σειρά πτώση της τάξης του 0,98%. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας, σε αντίθεση με το χθεσινό υψηλό του επίπεδου, σήμερα περιορίστηκε στις 438 χιλιάδες λίρες.

    [17] (K) Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ - "Die Zeit"

    Ιρλανδία, Καλίνινγκραντ, αγροτική πολιτική, Κυπριακό. Σ' αυτά προσκρούει η διεύρυνση της ΕΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Γερμανός Επίτροπος, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας "Die Zeit", δήλωσε πως "θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε την ένταξη μιας αδιαίρετης Κύπρου".

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο

    Τρία σενάρια για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο εξετάζει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν θα πρέπει να είναι τέτοια που μέχρι το 2006 ή 2007 η Κύπρος να διαθέτει φυσικό αέριο.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η τελική απόφαση για τον τρόπο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο θα ληφθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [19] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ - Συνέντευξη

    "Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ στην περίπτωση που δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους", προειδοποιεί σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Financial Times Deutschland" ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [20] (Κ) Βασιλείου - Μάουρερ - ΕΕ - Κύπρος

    Το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση της ΕΕ θα τηρηθεί όπως είχε προκαθοριστεί, υπογράμμισε ο αρμόδιος της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ και πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων πρέπει να στρέφεται στις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ενωσης, όπου ξεκάθαρα οι "15" δήλωσαν πως τα νέα μέλη θα ενταχθούν αρχές ή μέσα του 2004.

    Ο Αυστριακός αξιωματούχος, ο οποίος μαζί με την αντιπροσωπεία του είχε σήμερα συνάντηση με την κυπριακή ομάδα υπό τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, είπε ότι όταν η χώρα του το 1995 βρισκόταν μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ίδιο προενταξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και οι άλλες υποψήφιες χώρες, είχαν ακουσθεί όλων των ειδών τα σενάρια για καθυστέρηση της διεύρυνσης.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κροατίας - Κύπριος Πρέσβης - Διαπιστευτήρια

    Την υποστήριξή του για την επανένωση της Κύπρου και τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή της Κυπριακή Δημοκρατίας στην Κροατία Σταύρου Επαμεινώνδα, ο οποίος εδρεύει στη Βιέννη.

    Ο Πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε επιθυμία για εγκαθίδρυση στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Κροατίας σε όλους τους τομείς, στις επιστήμες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία η οποία έχει και τη μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα του.

    [22] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εναέρια Κυκλοφορία

    Ο εναέριος χώρος της Κύπρου είναι ο πιο ασφαλής στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος έχει FIR το οποίο είναι 18 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του νησιού, και αποτελεί έτσι τη μοναδική περίπτωση στο θέμα αυτό.

    [23] (Κ) ΥΠΕΞ - Θεσσαλονίκη - Ομιλία - Κυπριακό (EMBARGO)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 20:30

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε πως "δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια για άλλα λάθη" και συνέστησε "προσήλωση και αποφασιστικότητα, διπλωματική ευελιξία και διορατικότητα, σύνεση και σωφροσύνη".

    Σε ομιλία του απόψε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδας, στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αν και η ε/κ πλευρά προέβη σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς για να διευκολυνθεί μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα, η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και επιμένει σε παράλογους όρους και αξιώσεις απαράδεκτες".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 July 2002 - 17:49:17 UTC