Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] (Κ) Κασουλίδης - Ισραήλ - Παλαιστίνη
  • [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατάσταση στην Τουρκία - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Τουρκικά μαχητικά - Παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατάσταση στην Τουρκία - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Διάσκεψη - Κυπριακό
  • [10] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό επίπεδο
  • [11] (Κ) Τομ Κοξ - Δηλώσεις Λόρδου Χάνεϊ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση των κομμάτων ενόψει προεδρικών εκλογών και το παρασκήνιο των δηλώσεων τους είναι το κυρίαρχο πρωτοσέλιδο θέμα που κυριαρχεί στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες είναι το Κυπριακό και οι απευθείας συνομιλίες, η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στο Ισραήλ, η ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Αρχηγό Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, η συνέχιση των ερευνών για τη συντριβή του Μπελ 206 που οδήγησε στο θάνατο τον Αρχηγό της ΕΦ Ευάγγελο Φλωράκη και τέσσερις άλλους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και τα ποσοστά αύξησης του τουρισμού.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οικουμενική με Πρόεδρο από το ΚΙΣΟΣ" αναφέρεται στην επιστολή "πρόκληση/πρόσκληση" με την οποία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλεί τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου να υποστηρίξουν τον Γιαννάκη Ομήρου ή κάποιο άλλο άτομο από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο για να αναλάβει την προεδρία της Κύπρου σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στη Ραμάλλα ότι κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες για μια ειρηνική διευθέτηση του Παλαιστινιακού να προχωρήσουν προς μια τελική, δίκαιη και μόνιμη επίλυση του προβλήματος.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αυτόνομα το ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι "η τριμερής συνεργασία διασπάσθηκε και έγινε Διμερής". Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ηγεσία του ΚΙΣΟΣ αποφάσισε το περασμένο Σαββατοκύριακο όπως το Κίνημα κατέλθει αυτόνομο στον πρώτο γύρο των εκλογών με υποψήφιο Πρόεδρο τον Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού αναφέρεται στο εξάρτημα που ανήκε στο μοιραίο "Μπελ" της Εθνικής Φρουράς και το οποίο βρέθηκε τυχαία στον τόπο της τραγωδίας και παραδόθηκε στους εμπειρογνώμονες που συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με τα αίτια της πτώσης.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σαμποτάζ στην τριμερή" γράφει ότι το "σημαντικότερο πλήγμα" στην προοπτική επίτευξης τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, στις προεδρικές εκλογές, κατάφερε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος πρότεινε σε όλα τα κόμματα τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής με Πρόεδρο τον Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δεν προτίθεται να υποβάλει έγγραφα στο τραπέζι των συνομιλιών πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μύδροι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ" γράφει ότι ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ "εξαπέλυσαν χθες μύδρους" εναντίον του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με αφορμή τις δηλώσεις του για την μη αποδοχή του Τάσσου Παπαδόπουλου από τις ΗΠΑ και προσθέτει ότι ο κ. Αναστασιάδης απάντησε με πρόταση για σύσταση κυβέρνησης καθολικής αποδοχής, την οποία και απέρριψαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ Στάθης Παπαδάκης ανέφερε ότι η Αρχή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει στη νέα τηλεπικοινωνιακή αγορά της Κύπρου αλλά και των υποχρεώσεών της έναντι των πελατών της.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "'ΟΧΙ' ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ Σε πρόταση ΔΗΣΥ" γράφει ότι ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο σκηνικό των προεδρικών εκλογών, μετά την αιφνίδια κίνηση Αναστασιάδη να στείλει επιστολή σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες προτείνοντας τους συγκρότηση κυβέρνηση καθολικής ενότητας και εκφράζοντας την ετοιμότητα για στήριξη από κοινού με όλους την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γ. Ομήρου ή την υποψηφιότητα ενός εκ των προταθέντων από το ΚΙΣΟΣ στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι από χθες ο νέος Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στο ΓΕΕΦ.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρεκτρέπεται" γράφει ότι "απόλυτα εκτεθειμένος" έμεινε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος αποκάλυψε απόρρητη επιστολή που έστειλε στην κυπριακή κυβέρνηση, η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε τον περασμένο Οκτώβριο. Αλλού γράφει ότι ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε ότι οι εκλογές στην Κύπρο είναι υπόθεση των Κυπρίων, ενώ ερωτηθείς γιατί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν προσκαλείται στις εκδηλώσεις της πρεσβείας απάντησε: "ουδέν σχόλιο".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι τα ποσοστά άφιξης τουριστών στην Κύπρο ήταν μειωμένα κατά 7,4% τον περασμένο μήνα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αλλά οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές του 2001, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Ρομπ Νιτ δήλωσε χθες ότι η νέα αντένα των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι θα ανεγερθεί παρά τις αντιρρήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα ότι "κατά πολύ λιγότερες ήταν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι εταιρείες τηρούν στάση αναμονής αναζητώντας ίσως καλύτερες ευκαιρίες ενόσω οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Αλλού γράφει ότι η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Κύπρου είναι σχεδόν τριπλάσια από το μέσο όρο των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών και αισθητά μεγαλύτερη από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Λιβάνου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Στρατηγός Εμίλ Λαχούντ, θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 19-21 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, ο κ. Λαχούντ φθάνει με ειδική πτήση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 9 το πρωί, της Παρασκευής.

    Θα τύχει ανεπίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και ακολούθως θα μεταβεί στη Λευκωσία.

    Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου του Λιβάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα γίνει στις 10:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τιμητικό άγημα θα αποδώσει τιμές και φιλαρμονική θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

    Επειτα, οι δύο Πρόεδροι θα έχουν επίσημες συνομιλίες στις οποίες θα μετέχουν πολυμελής αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές.

    Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αναμένεται να γίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:15.

    Το Σάββατο, 20 Ιουλίου, ο κ. Λαχούντ και η σύζυγός του, θα μεταβούν στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

    Στις 9 το πρωί της Κυριακής, 21 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Λιβάνου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Θα ακολουθήσει επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή προς τιμήν του.

    [03] (Κ) Κασουλίδης - Ισραήλ - Παλαιστίνη

    Πολύ χρήσιμη για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δόθηκε η ευκαιρία "να ανανεώσουμε στους συνομιλητές μας τη θέση της Κύπρου σαν μιας χώρας που επιθυμεί να διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής".

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ---------------------------------- Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/07/2002 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΕΥΡΩ 1,7273 1,7376 Δολάριο ΗΠΑ 1,7435 1,7539 Λίρα Αγγλίας 1,1132 1,1198

    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΓΕΝ Ιαπωνίας 202,6909 204,3124 Δολάριο Αυστραλίας 3,1447 3,1698 Δολάριο Καναδά 2,6853 2,7067 Κορώνα Δανίας 12,8223 12,9248 Κορώνα Νορβηγίας 12,7319 12,8337 Κορώνα Σουηδίας 16,0968 16,2255 Φράγκο Ελβετίας 2,5303 2,5505

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,05 (-1,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    236.093
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   139.486    383,57 (-1,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    111.711    107,58 (-1,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.796     80,97 (-1,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.133     25,84 (-1,82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.355     59,46 (-0,64)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.595     84,93 (-1,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.498     19,22 (-1,54)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.351     52,75 ( 0,61)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.193      3,06 (-1,24)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.167     13,69 (-0,22)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.822     15,20 (-0,13)
    Ξενοδοχεία                    £     23.522     49,84 (-0,95)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.148     83,44 (-0,69)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατάσταση στην Τουρκία - Συνομιλίες

    Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία δεν βοηθά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία.

    [07] (Κ) Τουρκικά μαχητικά - Παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου

    Πέντε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το πρωί τον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατάσταση στην Τουρκία - Κυπριακό

    "Επειδή η κατάσταση στην Τουρκία είναι ρευστή και δε φαίνεται που οδηγούνται τα πράγματα, δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος επηρεασμού των συνομιλιών" από αυτήν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [09] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Διάσκεψη - Κυπριακό

    Την πεποίθηση πως η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό δεν είναι μεν εύκολη αλλά είναι εφικτή, εξέφρασε ο απερχόμενος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, υπογραμμίζοντας ότι απομένει να γίνει πολλή δουλειά στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, "η οποία είναι δυνατόν να επιτελεστεί".

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην παρουσία και Τ/Κ δημοσιογράφων, ενόψει της αναχώρησής του από το νησί, ο κ. Μπάντλερ κάλεσε τους Κύπριους να εργαστούν σκληρά για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ και τόνισε ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό "δεν αποτελεί μόνο δέσμευση για το δικό σας μέλλον, αλλά θα συνεισφέρει και στη διαδικασία επαναπροσέγγισης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και στην ασφάλεια, στη λεκάνη της Μεσογείου".

    "Οι Κύπριοι και οι ηγέτες τους έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ένα λαμπρότερο μέλλον μαζί ή να αφήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία να περάσει", επεσήμανε ο Αμερικανός Πρεσβευτής.

    [10] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό επίπεδο

    Νέα αρνητικά επίπεδα γνώρισαν σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών και ο όγκος συναλλαγών της ημέρας, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω το ήδη άσχημο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος της νέας διολίσθησης των τραπεζικών μετοχών, υποχώρησε στις 90,05 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1%. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η αποχή των επενδυτών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς η αξία των συναλλαγών καθηλώθηκε σε νέο χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας, στις 236 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Τομ Κοξ - Δηλώσεις Λόρδου Χάνεϊ - Κυπριακό

    Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο χωριστές κυριαρχίες στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ, τονίζοντας ότι υπάρχει μια μόνο κυριαρχία, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR), ο κ. Κοξ είπε πως ανησύχησε πολύ από τις δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Λόρδος Χάνεϊ δεν πρέπει να προβαίνει σε δηλώσεις "εκτός και αν αυτές έχουν εγκριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 13:11:08 UTC