Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μνημόσυνο
  • [02] (K) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ
  • [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Πραξικόπημα - Διακήρυξη
  • [05] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ - Κύπρος - Αφιξη
  • [06] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος πραξικοπήματος
  • [07] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος πραξικοπήματος
  • [08] (Κ) ΝΕΟ - Επέτειος πραξικοπήματος

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μνημόσυνο

    Πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι να καταθέσει σε κάποιο στάδιο σχέδιο συνολικής λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων Αντρέα Ιωάννου Μοδίτη και Κύπρου Ιωάννου Πέτσα, που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα από την εισβολή του Αττίλα.

    [02] (K) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ρευστή πολιτική κατάσταση στην Αγκυρα και οι επιπτώσεις της στο Κυπριακό, η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων γύρω από τις πιθανές υποψηφιότητες για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η καθήλωση των ελικοπτέρων Μπελ μετά την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου, η άφιξη αύριο του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιου Νικολοδήμου και το διπλό φονικό στο Μούτταλο.

    Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα με τίτλο "Επιζήμια για την Κύπρο τυχόν εκλογή Τάσσου" γράφει ότι μερικές μόνο εβδομάδες πριν τη λήψη της τελικής απόφασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τον υποψήφιο τον οποίο θα υποστηρίξουν στις προεδρικές εκλογές σε μια ενδεχόμενη συνεργασία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι τυχόν εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας "θα είναι επιζήμια για την Κύπρο και τα εθνικά θέματα, λόγω του ότι δεν έχει αγαθές σχέσεις με σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων". Αλλού γράφει ότι επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προκειμένου να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    "Η Μάχη" με τίτλο "Καθηλώθηκαν τα Bell" αναφέρεται στο κύριο θέμα σε δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι τα δύο ελικόπτερα Bell 206 της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) έχουν καθηλωθεί στο έδαφος μετά την πτώση του ελικοπτέρου του ίδιου τύπου, που οδήγησε στο θάνατο τον Αρχηγό της ΕΦ Ευάγγελο Φλωράκη και τους τέσσερις συνεργάτες του, μέχρι την έκδοση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου. Αλλού γράφει ότι γράφτηκε χθες ο επίλογος της τραγωδίας που συγκλόνισε τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα με τις κηδείες του Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμένεγα και Υποπλοίαρχου Νικόλα Γεωργίου, των τελευταίων από τα πέντε παλικάρια που τόσο απρόσμενα έχασαν τη ζωή τους, στο βωμό του καθήκοντος.

    Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Προβάδισμα στον Τάσσο" γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές που διενήργησε η εταιρεία SRI για την εφημερίδα, φαίνεται να προηγείται ελαφρά τόσο του Ιωάννη Κασουλίδη όσο και του Αλέκου Μαρκίδη. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, το αποτέλεσμα θα κληθούν να κρίνουν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 15%. Αλλού γράφει ότι αρκετές διεθνείς εταιρείες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για διερεύνηση των υδάτων που εντάσσονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αναζητώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Διπλός φόνος για πάρκινγκ" αναφέρεται στο διπλό φονικό, με αιτία διαφορές για ένα χώρο στάθμευσης, που διαπράχθηκε χθες στη συνοικία Μούτταλος, στην Πάφο και γράφει ότι άνδρας ηλικίας 56 χρόνων πυροβόλησε και σκότωσε με το κυνηγετικό του όπλο τον 60χρονο Αντρέα Χαραλάμπους Σκυλλουριώτη και το γιο του, Χαράλαμπο, ηλικίας 36 χρόνων, νυμφευμένο και πατέρα έξι ανήλικων παιδιών, τη στιγμή που γευμάτιζαν με συγγενείς τους στην αυλή του σπιτιού τους. Αλλού γράφει ότι αποσύρεται τελικά το καινούργιο βιβλίο Ιστορίας της Γ Λυκείου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων λόγω αποσπάσματος που αναφερόταν στη δράση της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την "υπερσυντηρητική" και "εθνικιστική".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ανατρέπονται τα δεδομένα" γράφει ότι η ρευστή πολιτική κατάσταση στην Αγκυρα έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο να θέσουν στο μικροσκόπιο όλα τα πιθανά ενδεχόμενα αντίδρασης της Τουρκίας έναντι της ελληνικής. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πολιτική αστάθεια στη χώρα δημιουργεί αβεβαιότητα σε σχέση με το Κυπριακό, ενώ δεν αποκλείεται να γεννήσει στην παρούσα φάση ακραίες εκδηλώσεις από μέρους της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με το νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο αύριο το απόγευμα και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Τρίτη.

    Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Τάσσο, είσαι ο καλύτερος" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλου, λίγες ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής, "δεν δίσταζε να απονείμει στον κ. Παπαδόπουλο τα εύσημα και να τον προτείνει" για το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα του κράτους, ενώ σήμερα χαρακτηρίζει τον κ. Παπαδόπουλο ως "ακατάλληλο" να κατέχει το ύπατο αξίωμα του κράτους. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το 2002 θα υπερβεί το τρέχον ύψος του 2,5%, πιθανόν από μισή μέχρι και μια ποσοστιαία μονάδα.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας αναχωρεί σήμερα το βράδυ, για το Ισραήλ όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης, η επίσκεψή του στο Ισραήλ και η συνάντησή του τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής αποτελεί συνέχεια του ενδιαφέροντος που επέδειξε η Κύπρος για επίλυση του Μεσανατολικού και των προσπαθειών που κατέβαλε στην άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως.

    [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Πραξικόπημα - Διακήρυξη

    Η ανάγκη ενεργοποίησης της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι επιτακτική, ώστε να απορρίψουν απερίφραστα τις διχοτομικές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζει σε διακήρυξή του το ΑΚΕΛ, με την οποία καταδικάζει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

    [05] (Κ) Νέος Αρχηγός ΕΦ - Κύπρος - Αφιξη

    Φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέα Γιώργκα.

    [06] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος πραξικοπήματος

    Την υπονόμευση του κράτους, την πατριδοκαπηλία και πατριωτική συνθηματολογία, τον εθνικό διχασμό και ότι οδήγησε στην καταστροφή του Ιούλη 1974, καταγγέλλουν σε σημερινή ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    [07] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος πραξικοπήματος

    Σε εγρήγορση και συστράτευση για απόκρουση κάθε προσπάθειας ολοκλήρωσης του δίδυμου εγκλήματος του Ιούλη του 1974, καλεί τον κυπριακό λαό το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    [08] (Κ) ΝΕΟ - Επέτειος πραξικοπήματος

    Ο κυπριακός λαός έχει καθήκον να κωφεύσει στις ξένες παρεμβάσεις και να δώσει ξεκάθαρα μηνύματα ότι δεν αποδέχεται αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές λύσεις (στο Κυπριακό), που του επιβάλλουν και κινούνται μεταξύ διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, τονίζει το κόμμα των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 July 2002 - 17:49:08 UTC