Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Σεισμικές δονήσεις
  • [02] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Τιμήθηκε ο Τζον Νεγρεπόντε
  • [03] (Κ) Λεμεσός - Σεισμικές δονήσεις (2)
  • [04] (Κ) Εισαγωγικές εξετάσεις - Εναρξη
  • [05] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Αιγύπτια Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [10] (Κ) Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο συνεργασίας (ορθή επανάληψη)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπιστευτήρια - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Ζαλάτε - Συνθήκη Ράμσαρ - Ακρωτήρι
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σεβίλλη - Αναχώρηση
  • [15] (Κ) Κυβέρνηση - Επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο χαμηλότερο επίπεδο
  • [17] (Κ) Ολομέλεια - Πρόεδρος Βουλής - Ημέρα των Προσφύγων
  • [18] (Κ) Σεζέρ - Τζεμ - Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Σεβίλλη
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εξιτήριο από νοσοκομείο
  • [21] (K) Ολομέλεια - Ακρωτήρι - Κεραία - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Σεισμικές δονήσεις

    Τρεις σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο την περιοχή Γερμασόγειας - Γεράσας, διατάραξαν σήμερα το πρωί τους κατοίκους της Λεμεσού. Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση παρατηρήθηκε στις 5:56 το πρωί με 4.4 Ρίχτερ, ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Σωτήρης Κραμβής, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο μετασεισμικών δονήσεων, αυτές θα είναι ασθενέστερες.

    [02] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Τιμήθηκε ο Τζον Νεγρεπόντε

    Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ με δείπνο στο οποίο τιμήθηκε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, Ελληνοαμερικανός Τζον Νεγρεπόντε, η δεύτερη ημερά του 13ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

    [03] (Κ) Λεμεσός - Σεισμικές δονήσεις (2)

    [04] (Κ) Εισαγωγικές εξετάσεις - Εναρξη

    [05] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Εκδηλώσεις καταδίκης

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του ημερομηνίας 12 Ιουνίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ενέκρινε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι το κυρίαρχο θέμα που δεσπόζει σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, η δημοσκόπηση του ΔΗΣΥ για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η εσπευμένη μεταφορά του Υπουργού Γεωργίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η εγκατάσταση της βρετανικής κεραίας στον υγροβιότοπο Ακτωτηρίου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγωγές μεταξύ αδελφών του Αρχιεπισκόπου" αναφέρεται στις αποζημιώσεις τις οποίες διεκδικεί ο ένας εκ των αδελφών του Αρχιεπισκόπου που φτάνουν μέχρι και το 1 εκατομμύριο λίρες. Με αγωγή του στο δικαστήριο Πάφου ισχυρίζεται ότι η Μονή Κύκκου μεταβίβασε παράνομα κτήμα στην Πάφο στα δύο αδέρφια του, μέρος του οποίου διεκδικεί. Αλλού γράφει ότι μετά τη διαρροή μέρους της δημοσκόπησης του ΔΗΣΥ, που σύμφωνα με πληροφορίες δίνει προβάδισμα στον Ιωάννη Κασουλίδη για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δηλώνει ενοχλημένος τόσο για την εμπλοκή του ονόματός του στη δημοσκόπηση όσο και για την προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμά της.

    "Η Μάχη" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Περίεργη στροφή του Αγίου Πάφου" γράφει ότι μετά από τις νέες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου παρατηρείται μεταστροφή κλίματος στο θέμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο θέμα τη εκκλησιαστικής περιουσίας και γι΄ αυτό το ζήτημα οδηγείται για συζήτηση στη Βουλή με τη σύμφωνο γνώμη των τεσσάρων μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών κάλεσε χθες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα και με ουσιαστικές πράξεις και κινήσεις να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον οικισμό Μούτταλου.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πως έγινε οικόπεδα το τάμα της Φατμέ" συνεχίζει και σήμερα τις αποκαλύψεις για το διαμοιρασμό της εκκλησιαστικής γης ανάμεσα σε συγγενείς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Αλλού γράφει ότι το κοινοτικό σφαγείο του Κοτσιάτη αποτελεί εστία κινδύνου για τη δημόσια υγεία, αφού μετά από επιτόπια έρευνα της εφημερίδας καταδεικνύεται ότι το σφαγείο το οποίο προμηθεύει καθημερινά μεγάλες υπεραγορές με κρέας δεν εφαρμόζει τους απλούς, πλην αναγκαίους, κανόνες υγιεινής.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Νυστέρι στο 'Λόγο'", ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου προτίθενται να διενεργήσουν έρευνα για τη διαχείριση των οικονομικών του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Ο Λόγος" μετά τις καταγγελίες "για διασπάθιση εκατομμυρίων λιρών". Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν αποκλείεται και νέα σύσκεψη των ιεραρχών την ερχόμενη εβδομάδα για σύσταση ερευνητικής επιτροπής, ενδεχομένως και με συμμετοχή του κράτους και διορισμό δικαστικού αναγνωρισμένου κύρους. Αλλη είδηση είναι η εσπευσμένη μεταφορά χθες του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με οξύ πόνο στο στήθος και η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Καρδιολογικού Τμήματος.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Αρχίζουν συζήτηση και για υποψήφιο", γράφει στο κύριο θέμα πως επιταχύνονται οι ζυμώσεις εντός και μεταξύ των κομμάτων, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, για τη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων και επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2003. Αύριο συναντώνται οι αρχηγοί των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για να αποφασίσουν για τη διαδικασία επιλογής του κοινού υποψηφίου που θα υποστηρίξει η τριμερής συνεργασία των κομμάτων αυτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν οικονομική μελέτη στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν στην Κύπρο μετά τη λύση, ενώ ξένοι μεσολαβητές προωθούν ειδικό σχέδιο για ένα νέο Σύνταγμα.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Πρωταθλητές παρατυπιών", γράφει για τις καταγγελίες της Γενικού Ελεκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για την αφυπηρέτηση του αρχιλογιστή του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και την επαναπρόσληψή του για ένα περίπου μήνα με αμοιβή 6.800 λιρών, καθώς και για πολλές άλλες παρατυπίες στον ΚΟΑ. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος καταθέτει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται από τους Βρετανούς η ανάκληση της απόφασής τους για εγκατάσταση κεραίας στον υδροβιότοπο της Αλυκής Ακρωτηρίου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό καταρρέουν, μετά την αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία για το θέμα της ασφάλειας, μία από τις τέσσερις βασικές πτυχές για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή πανευρωπαϊκή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και το χάος που προκλήθηκε στις αερομεταφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εξαίρεση τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, όπου η ταλαιπωρία των επιβατών περιορίσθηκε στο ελάχιστο και οι περισσότερες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Αιγύπτια Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών

    Την πρόθεση του Υπουργείου Παδείας, που υιοθετεί και το Υπουργείο Εξωτερικών, για αντικατάσταση των μέχρι τώρα ολιγοήμερων υποτροφιών με λιγότερες ετήσιες υποτροφίες, η οποία θα εξεταστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7199          1,7302
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6464          1,6562
    Λίρα Αγγλίας                     1,1026          1,1092
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,7242        205,3539
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8940          2,9171
    Δολάριο Καναδά                     2,5321          2,5523
    Κορώνα Δανίας                     12,7695         12,8716
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6425         12,7436
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5688         15,6933
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5257          2,5459
    

    [09] (K) Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού υπογράφουν Κύπρος και Ρουμανία.

    [10] (Κ) Κύπρος - Ρουμανία - Πρωτόκολλο συνεργασίας (ορθή επανάληψη)

    Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού υπογράφουν Κύπρος και Ρουμανία.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Διαπιστευτήρια - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό "μπορούν να δώσουν, ακόμα και την τελευταία στιγμή, μια συμφωνημένη διευθέτηση η οποία θα οδηγήσει σε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας", εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δομικανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Μοράλες Λάμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως "η πλευρά μας αναμένει από την τουρκική πλευρά να επιδείξει την απαραίτητη θέληση να διαπραγματευθεί ειλικρινά, εποικοδομητικά και με όραμα για το μέλλον και να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις και απαιτήσεις της, ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος". Τόνισε πως η λύση πρέπει να βρίσκεται εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            96,28 (-1,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.054.516
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   497.706    408,11 (-0,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    174.026    114,73 (-0,41)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     41.327     86,72 (-0,20)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.924     29,66 ( 0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    239.710     63,27 (-1,68)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     11.704     82,21 ( 0,90)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    148.909     21,43 (-0,65)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    174.941     51,52 (-1,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £     16.158      3,83 (-1,54)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     40.039     14,32 (-3,05)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        647     17,10 ( 1,85)
    Ξενοδοχεία                    £     49.880     52,82 (-2,17)
    Αλλες Εταιρείες               £     92.755     94,34 (-1,51)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Ζαλάτε - Συνθήκη Ράμσαρ - Ακρωτήρι

    Η περιοχή του υδροβιότοπου Ακρωτηρίου είναι εξέχουσας σημασίας και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται για τη διατήρησή της, δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Περιφερειακός Συντονιστής για την Ευρώπη της Συνθήκης Ραμσάρ Τομπίας Ζαλάτε.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ζαλάτε επεσήμανε τη σημασία του υδροβιότοπου Ακρωτηρίου και είπε ότι το θέμα του υδροβιότοπου αυτού αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

    Ο κ. Ζαλάτε, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, με πρόσκληση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, προέτρεψε εξάλλου τις Αρχές της Δημοκρατίας να ζητήσουν εγγραφή του θέματος που προκύπτει με την απόφαση των Βρετανών να ανεγείρουν κεραία εντός του υδροβιότοπου στη Συνδιάσκεψη της Συνθήκης Ράμσαρ που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι το όλο θέμα θα διευθετηθεί σε συνεννόηση των Βρετανικών Βάσεων με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής, σημειώνοντας παράλληλα ότι "όλη η περιοχή πρέπει να τύχει ενιαίου χειρισμού".

    Αναμένω, κατέληξε, ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και μέσω της Κυπριακής Κυβέρνησης, ώστε να προστατευτεί η περιοχή αυτή.

    Κατά τη διάσκεψη Τύπου παρουσιάστηκαν τόσο τα αποτελέσματα των επίσημων συναντήσεων που είχε ο κ. Ζαλάτε στο νησί όσο και τα πορίσματα του χθεσινού συνεδρίου των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών με θέμα "Υγροβιότοπος Ακρωτηρίου - κύρια χαρακτηριστικά και προοπτικές".

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σεβίλλη - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί αύριο το πρωί για τη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [15] (Κ) Κυβέρνηση - Επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την έντονη της ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας με στόχο λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθούν 19 Ισραηλινοί πολίτες και να τραυματισθούν περίπου άλλα 40 πρόσωπα.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο χαμηλότερο επίπεδο

    Νέο χαμηλότερο επίπεδο για τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια κατέγραψε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, ως αποτέλεσμα των σημαντικών ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 96,28 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1%. Μεγάλη αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε, ύστερα από αρκετό καιρό, στο ένα εκατομμύριο λίρες, με τον κλάδο των Βιομηχανικών Εταιρειών να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

    [17] (Κ) Ολομέλεια - Πρόεδρος Βουλής - Ημέρα των Προσφύγων

    Τιμώντας σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που καθιερώθηκε πέρυσι από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την υιοθέτηση της Συνθήκης για τους Πρόσφυγες, η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια, διαβεβαίωσε τον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    [18] (Κ) Σεζέρ - Τζεμ - Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Σεβίλλη

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει αύριο στη Σεβίλλη, ενώ στην Αγκυρα επικρατεί κλίμα απαισιοδοξίας.

    "Με άδεια χέρια" πηγαίνει στη Σεβίλλη ο Πρόεδρος Σεζέρ, λένε χαρακτηριστικά πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα και σχολιάζουν με απαισιοδοξία ότι η Τουρκία δεν κατάφερε ακόμα να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν έχει πολλά να ελπίζει από την

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Η ε/κ πλευρά δεν επιδιώκει κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά θέλει οι συνομιλίες να πετύχουν, για αυτό και κάνει το καθετί προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε σήμερα το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, αντικρούοντας τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά προσπάθησε αυτήν την εβδομάδα να προκαλέσει κατάρρευση των συνομιλιών.

    Ο κ. Παπαπέτρου έκανε λόγο για "κίνηση αντιπερισπασμού" του κ. Ντενκτάς και εξέφρασε "προς κάθε κατεύθυνση" την προειδοποίηση πως "η τουρκική πλευρά μεθοδεύει εκφυλισμό των συνομιλιών".

    Χαιρέτισε παράλληλα την εκφρασθείσα θέληση του κ. Ντενκτάς να συζητήσει κατά την επόμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την ερχόμενη Τρίτη, το εδαφικό, εκφράζοντας την ελπίδα ο Τ/Κ ηγέτης "να είναι έτοιμος για μια πλήρη και εποικοδομητική συζήτηση και να μην πρόκειται απλά για μια τυπική συζήτηση και ελιγμό τακτικής".

    Σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης επεσήμανε πως "τα όσα αναφέρει ο κ. Ντενκτάς στη συνέντευξή του στο Ρόιτερς συνιστούν παραβίαση του black out (συσκότιση) και της δέσμευσης που έχουν αναλάβει και οι δύο πλευρές".

    "Ενόψει του ότι ο κ. Ντενκτάς επέλεξε για τα όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα να παραβιάσει το black out η ε/κ πλευρά νιώθει υποχρεωμένη να αποκαταστήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα κάνοντας μερικά μόνο σχόλια και δείχνοντας μεγάλη αυτοσυγκράτηση", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Οπως σημείωσε, "προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη ο ισχυρισμός του κ. Ντενκτάς ότι στόχος της ε/κ πλευράς ήταν να ωθήσει ή να οδηγήσει την τουρκική πλευρά σε αποχώρηση από τις συνομιλίες".

    "Ο κ. Ντενκτάς όταν οι μεθοδεύσεις του το απαιτούν δεν έχει καμία δυσκολία να αποχωρεί από τις συνομιλίες όπως έκανε επανειλημμένα στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος και όπως έκανε στις 8 Νοεμβρίου του 2000 για να αναφέρω μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα,", επεσήμανε ο κ. Παπαπέτρου.

    Σημείωσε πως "είναι ο κ. Ντενκτάς που όταν βολεύει τις μεθοδεύσεις του και τους σκοπούς του δεν έχει καμία δυσκολία να απορρίψει προσκλήσεις του ΓΓ για συνομιλίες, όπως έκανε με την πρόσκληση που απέστειλε ο ΓΓ τον περασμένο Σεπτέμβρη".

    "Ο στόχος της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες ήταν και συνεχίζει να είναι ο συμβιβασμός και η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο. Εμείς δεν επιδιώκουμε να προκαλέσουμε κατάρρευση των συνομιλιών. Εμείς θέλουμε τις συνομιλίες να πετύχουν και κάνουμε το καθετί προς αυτήν την κατεύθυνση", τόνισε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Είναι για αυτό, πρόσθεσε, που και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Βρετανός Πρσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ και ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ (στο χθεσινό τηλεφωνικό του χαιρετισμό στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγνκτον), "χαιρέτισαν και επαίνεσαν τον εποικοδομητικό τρόπο και την ευελιξία που ο κ. Κληρίδης επιδεικνύει στις συνομιλίες".

    "Ακούσατε τίποτε από κανένα για τη στάση του κ. Ντενκτάς; Εκτός από το να τον καλούν όπως έκανε το Συμβούλιο Ασφαλείας ιδιαίτερα την τουρκική πλευρά να διαπραγματευτεί με διάθεση συμβιβασμού", πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου.

    [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εξιτήριο από νοσοκομείο

    "Ο Υπουργός Γεωργίας ήρθε υγιής και φεύγει υγιής και δεν είχε τίποτα το συγκεκριμένο βασικά", δήλωσε ο Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστας Ζαμπάρτας, κατά την έξοδο του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους από το νοσοκομείο στις 6 το απόγευμα.

    [21] (K) Ολομέλεια - Ακρωτήρι - Κεραία - Ψήφισμα

    Η Βουλή των Αντιπρόσωπων ενέκρινε με 24 ψήφους υπέρ και μια αποχή ψήφισμα με το οποίο "καταγγέλλει την αυθαίρετη ενέργεια των βρετανικών Aρχών να ανακοινώσουν την τελεσίδικη απόφαση τους για εγκατάσταση της νέας κεραίας στην Αλυκή Ακρωτηρίου".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 June 2002 - 17:49:17 UTC