Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μεσογειακό Συνέδριο Αγγειολογίας - Πάφος
  • [02] (Κ) Βασιλείου - Ολλανδία - Επίσκεψη εργασίας
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον - Συμμετοχή Κύπρου
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Τζεμ
  • [07] (Κ) Ντενκτάς - Γκιουρέλ - Κυπριακό - Επικρίσεις
  • [08] (Κ) Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κίνας - Κύπρος
  • [09] (Κ) Σέρτερ - Ελβετία - Επίσκεψη
  • [10] (Κ) Υπ. Εργασίας - Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών
  • [11] (Κ) Χρυσοστομίδης - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκικές απειλές
  • [12] (K) Economist - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Μεσογειακό Συνέδριο Αγγειολογίας - Πάφος

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 12ου Μεσογειακού Συνεδρίου Αγγειολογίας και Αγγειοχειρουργικής με κύριο θέμα την ασθένεια της αρτηριοσκλήρωσης.

    [02] (Κ) Βασιλείου - Ολλανδία - Επίσκεψη εργασίας

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Ολλανδία ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τη Χάγη.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, οι εξελίξεις στην ενταξιακή πορείας της Κύπρου, οι απειλές της Τουρκίας για ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου και η κάθοδος του ερευνητικού σκάφους "Σισμίκ" στα ανοικτά της Κερύνειας, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κατάσταση υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και οι διεργασίες των κομμάτων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην τελική ευθεία Ενταξη και Κυπριακό", γράφει ότι ορισμένα ζητήματα εθνικής σημασίας, μεταξύ των οποίων είναι το Κυπριακό και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, όπως προειδοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μετά τις επαφές του με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας του από τους οποίους ζήτησε υιοθέτηση κοινής εθνικής πολιτικής. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε όπως για τους μαθητές της Γ' Λυκείου κλείσουν τα σχολεία για καλοκαιρινές διακοπές για να προετοιμαστούν για τις ενιαίες εξετάσεις.

    "Η Μάχη", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι Τούρκοι υλοποιούν τις απειλές", γράφει ότι επαληθεύονται οι προβλέψεις για συνεχείς προκλήσεις από την Τουρκία και δημιουργία θερμού επεισοδίου, αφού οι Τούρκοι έστειλαν χθες στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας το ερευνητικό σκάφος "Σισμίκ", κάτι που επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην 27η Διεθνή Εκθεση Κύπρου η οποία άνοιξε τις πύλες της χθες βράδυ και τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στην Εκθεση συμμετέχουν με δικά τους περίπτερα συνολικά 12 χώρες, ενώ άλλες 20 εκπροσωπούνται μέσω των Κυπρίων αντιπροσώπων τους.

    Ο "Πολίτης", στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Αγγελίδη δώσε εξηγήσεις", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης βρίσκεται ενώπιον σοβαρών αποφάσεων, αναμένοντας να ακούσει τις εξηγήσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, αναφορικά με το διορισμό επιχειρηματία ως ειδικού αστυφύλακα και την παραχώρηση σε αυτόν άδειας οπλοφορίας. Αλλού αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα, ενδέχεται να μεταφερθεί σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο, πιθανότατα της Βρετανίας, για πλήρη αποθεραπεία, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη.

    Η "Σημερινή", στο βασικό θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Προκαλεί το Σισμίκ", αναφέρει ότι το ωκεανογραφικό σκάφος "Σισμίκ" προκαλεί "σεργιανίζοντας" στα ανοικτά της Κερύνειας, όπου έχει αρχίσει ήδη να ερευνά το θαλάσσιο βυθό μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας. Προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τέθηκε σε συναγερμό και παρακολουθεί, μέσω του Υπουργείου Αμυνας, στενά τη δράση του τουρκικού σκάφους. Αλλού αναφέρεται στον αποψινό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, στον οποίον την Κύπρο θα εκπροσωπήσει το συγκρότημα ΟΝΕ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην Εσθονία.

    "Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Σπεύδουν για να προλάβουν κρίση", αναφέρει ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο σπεύδουν να στηρίξουν τη διαδικασία των συνομιλιών με στόχο να αποτραπούν τυχόν εντάσεις που θα προκαλέσουν οι Τούρκοι. Γράφει ακόμη ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό και ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας θα βρίσκονται στην περιοχή στις αρχές του Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους αρνούνται επίμονα τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί ενδελεχής και αποτελεσματική έρευνα για τις δραστηριότητες διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών.

    Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Παιγνίδια έντασης", γράφει ότι η Τουρκία φαίνεται να παίζει "παιγνίδια έντασης" σε Αιγαίο και Κύπρο, με την έξοδο του "Σισμίκ" αλλά και με τις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αλλού αναφέρει ότι η υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι ανεξάρτητη από την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως υπογράμμισαν ομόφωνα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Σύνοδο της 21ης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες στη Λευκωσία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι για το θέμα που αφορά την ανακάλυψη όπλου στην κατοχή επιχειρηματία, του οποίου η εταιρεία είναι υπό διερεύνηση από τις Τελωνειακές Αρχές για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα αντικαταστήσουν και τους τελευταίους τρεις αλλοδαπούς πιλότους τους με Κύπριους μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Φ.Π.Α. και φόροι που καίνε-παροχές που ανακουφίζουν", γράφει ότι στο τέρμα του δρόμου φαίνεται να φθάνει το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης που εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι θα εφαρμοστεί σε δόσεις. Αλλού γράφει ότι επ' αόριστον αναβάλλεται, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια δημιουργίας καζίνο στην Κύπρο και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είπε ότι δεν θα επαναφέρει το θέμα, αφού οι σχετικές θέσεις των κομμάτων δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί.

    Η επίσης εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Χpress", στο κύριο θέμα με τίτλο "Φορολογικός μποναμάς", γράφει ότι αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις εννέα χιλιάδες λίρες για το τρέχον έτος και το 2003 και στις δέκα χιλιάδες λίρες από το 2004 συμφώνησαν τελικά τα κόμματα και η κυβέρνηση. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι αντιμέτωπες με σημαντική πτώση των κερδών τους, οι εμπορικές τράπεζες ετοιμάζονται να αυξήσουν το περιθώριο που χρεώνουν πάνω από το επιτόκιο Lombard, ενώ αναμένεται ότι η αύξηση θα επηρεάσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [04] (Κ) Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον - Συμμετοχή Κύπρου

    Πραγματοποιείται απόψε στην πόλη Ταλίν της Εσθονίας ο 47ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον, στον οποίον η Κύπρος συμμετέχει με το τραγούδι "Gimme", που θα ερμηνεύσουν οι ΟΝΕ, και θα παρουσιασθεί πρώτη στη σειρά των διαγωνιζομένων.

    Στο διαγωνισμό, που θα αρχίσει στις 10 το βράδυ, συμμετέχουν άλλες 23 χώρες, ενώ τα τραγούδια θα βαθμολογηθούν με τηλεψηφοφορία. Οσοι διαμένουν στη Κύπρο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν τη κυπριακή συμμετοχή.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν την προσοχή τους στο να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου και υποστηρίζουν τον ΓΓ του ΟΗΕ στις προσπάθειές του για εξεύρεση συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ, σημειώνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Τζεμ

    [07] (Κ) Ντενκτάς - Γκιουρέλ - Κυπριακό - Επικρίσεις

    Ο ψευδοβουλετής του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε χθες τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επειδή αμέσως μετά την αναχώρηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από την Κύπρο, δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.

    [08] (Κ) Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κίνας - Κύπρος

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο, η Υφυπουργός Δικαιοσύνης της Κίνας Liu Yang, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκου Κόση, για επίσημες συνομιλίες, στα πλαίσια ενίσχυσης της νομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που καθιερώθηκε με τη Συνθήκη για Παροχή Δικαστικής Συνδρομής σε Θέματα Αστικού, Εμπορικού και Ποινικού Δικαίου.

    [09] (Κ) Σέρτερ - Ελβετία - Επίσκεψη

    Ο λεγόμενος "πρόεδρος" της ψευδοβουλής Βεχπί Ζεκί Σέρτερ μεταβαίνει αύριο στην Ελβετία, προκειμένου να έχει επαφές για την Εκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οπως γράφει ο σημερινός τ/κ Τύπος, ο κ. Σέρτερ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 30 Μαϊου.

    [10] (Κ) Υπ. Εργασίας - Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών

    Με βάση το Πρόγραμμα Δράσης της δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γήρανση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στη Μαδρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στο Ανώτατο Σώμα Πολιτικής για θέματα Ηλικιωμένων το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, ανέφερε στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Α' Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    Στο χαιρετισμό του, που διάβασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εργασίας Λένια Σαμουήλ, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι το μέγεθος της δημογραφικής αλλαγής στην Ευρώπη, λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης του ορίου ζωής "επιβάλλει την επανεξέταση και αναθεώρηση των πολιτικών, των νομοθεσιών και των θεσμών ώστε οι δημογραφικές αλλαγές να επενεργήσουν θετικά στο εργατικό δυναμικό και στα συστήματα κοινωνικής προστασίας".

    [11] (Κ) Χρυσοστομίδης - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκικές απειλές

    Είναι δύσκολο για την Τουρκία να αποτολμήσει θερμό επεισόδιο με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

    [12] (K) Economist - Κυπριακό

    Αν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, τότε ο δρόμος της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ θα γίνει περισσότερο πετρώδης, εκτιμά σε άρθρο του αυτής της εβδομάδας, το περιοδικό Εconomist, διασυνδέοντας ταυτόχρονα την τύχη των συνομιλιών για το Κυπριακό με την ασθένεια του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ύπαρξη ισχυρής κυβέρνησης στην Τουρκία "που θα ήταν αρκετά τολμηρή ώστε να πιέσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να υποχωρήσει σε σχέση με την απαίτηση του για αναγνώριση", γράφει το βρετανικό αυτό περιοδικό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 May 2002 - 17:49:21 UTC