Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  • [03] (Κ) ΚΟΠ - Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας - Αποφάσεις
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΝΔ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Συνασπισμού
  • [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνίων - ΥΦΕΞ Ελλάδας
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΚΚΕ
  • [08] (Κ) Πορτογαλία - Κύπρος
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Διεθνής Εκθεση - Αναβολή εγκαινίων
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ - ΜΚΕ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [16] (Κ) ΜΚΕ - Παπαδόπουλος - Ρότε - Κυπριακό - ΕΕ
  • [17] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου
  • [18] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ευρωστρατός
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κίνα - Επαφές
  • [20] (Κ) ΜΚΕ - Μάικλ Λι - Βαλντεκάσας
  • [21] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κυπριακό
  • [22] (K) ΜΚΕ - Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος
  • [23] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Πρόταση "Οικονομικής διπλωματίας"
  • [24] (Κ) ΥΠΕΞ - ΜΚΕ - Κυπριακό (2)
  • [25] (Κ) ΜΚΕ - "Ο Πολιτιστικός Χάρτης της Κύπρου".

  • [01] (K) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σήμερα οι πλείστες κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το σχέδιο ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η δήλωση για το Κυπριακό του Ισπανού ευρωβουλευτή Πέρε Εστέβε στο πλαίσιο της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ Κύπρου στη Λευκωσία, οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Κίνα και η αναχώρηση από την Κύπρο για χώρες της ΕΕ των δώδεκα Παλαιστινίων εξορίστων.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξαιρετικής σημασίας συνάντηση" γράφει ότι ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ο Πρόεδρος Κληρίδης, καθώς στο πλαίσιό της λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ενέκρινε χθες στις Βρυξέλλες σχέδιο ψηφίσματος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το οποίο βασίζεται στην έκθεση του Λουξεμβούργιου βουλευτή Ζακ Ποος.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Πρωτοφανές ξεβράκωμα" ότι σαν "πρωτοφανές ξεβράκωμα" χαρακτήρισαν νομικοί και πολιτικοί κύκλοι την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει σε Βρετανούς τελωνειακούς να διενεργήσουν έρευνες στα γραφεία εταιρείας στη Λευκωσία με την υποψία ότι διενεργεί λαθρεμπόριο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο του Συνεδρίου της Διεθνούς Ενώσεως Δημοκρατών, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 7 μέχρι τις 11 Ιουνίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Ο πονοκέφαλος της Αθήνας" γράφει ότι έντονη είναι πλέον η ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία για μία ενδεχόμενη προσπάθεια διασύνδεσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ύστερα από τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η Δανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε περίπου ένα μήνα, ότι λόγω του "μικρού της μεγέθους" δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε μια ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση. Αλλού γράφει ότι ο Ισπανός ευρωβουλευτής Πέρε Εστέβε δήλωσε στο πλαίσιο της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ Κύπρου στη Λευκωσία, ότι η μεσογειακή πολιτική της ΕΕ για ευημερία και δημοκρατία στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου θα μπορούσε να λειτουργήσει με έμμεσο τρόπο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τετέλεσται τον Ιούνιο" γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είπε ψες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ότι έχει ημερομηνία λήξης ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού, καθορίζοντας ως μια τέτοια ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο. Αλλού γράφει ότι η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Σισμίκ" στο Αιγαίο και η εν συνεχεία παρουσία του στα ανοικτά της Κύπρου προς την Καρπασία, φέρνει στο προσκήνιο εφιαλτικά σενάρια του παρελθόντος, λόγω του προτέρου βίου του, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τις κρίσεις του 1976 και του 1987.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Ιστορικές αποφάσεις και για το χειρότερο" ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης ενόψει κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενώ αξιολογήθηκαν όλες οι πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Σημίτης καθόρισαν τα επόμενα βήματα δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα πιθανά σενάρια. Αλλού γράφει ότι με απόλυτη ασφάλεια ολοκληρώθηκε αργά ψες η μεταφορά σε χώρες της ΕΕ των δώδεκα Παλαιστινίων εξορίστων, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο τις τελευταίες δώδεκα ημέρες.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απαιτείται δράση" γράφει ότι στρατηγικοί στόχοι της Κύπρου και της Ελλάδας παραμένουν η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα τα μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών τακτικίστικων ελιγμών, αποτροπής δημιουργίας κρίσης και αποτροπής αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε χθες στο Πεκίνο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Κίνας Qian Qichen, ο οποίος δήλωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην ενότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τούρκοι άνοιξαν πυρ σε βάρκα μεταναστών" γράφει ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν χθες όταν Τούρκοι άνοιξαν πυρ σε βάρκα που μετέφερε λαθρομετανάστες, οι οποίοι αγνόησαν προειδοποίηση να σταματήσουν στις ακτές της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου υποσχέθηκε να απομακρύνει τα σκουπίδια που βρίσκονται στο Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

    Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο ποίος εκτιμά ότι όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, η Τουρκία θα δείξει σημάδια λογικής.

    [03] (Κ) ΚΟΠ - Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας - Αποφάσεις

    Στις 24 Αυγούστου, αντί στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ξεκινά πλέον το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας ανδρών, ύστερα από απόφαση που πήρε χθες βράδυ η καταστατική συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΝΔ

    Κανείς δεν μπορεί να προβάλει προσκόμματα στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει της προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για επίλυση του Κυπριακού.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Συνασπισμού

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προέδρου Νίκος Κωνσταντόπουλος θεωρεί ότι ενδεχόμενη "πακετοποίηση" των προβλημάτων που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοικτά μπορεί να βλάψει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιο και λειτουργικό τρόπο.

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνίων - ΥΦΕΞ Ελλάδας

    Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής που θα επιλαμβάνεται θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΚΚΕ

    Οι φόβοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ότι πέραν του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να προωθήσουν τετελεσμένα γεγονότα για διχοτόμηση της Κύπρου επιβεβαιώνονται, δήλωσε σήμερα η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από συνάντησή της στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [08] (Κ) Πορτογαλία - Κύπρος

    Η νέα Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μανουέλα Φερέιρα διαβεβαίωσε για την αμετάβλητη στάση της Πορτογαλίας υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την υποστήριξη της ένταξης της Κύπρου.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7224          1,7327
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5931          1,6026
    Λίρα Αγγλίας                     1,0912          1,0977
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     198,6998        200,2893
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8629          2,8858
    Δολάριο Καναδά                     2,4449          2,4644
    Κορώνα Δανίας                     12,8023         12,9047
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8917         12,9948
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7010         15,8266
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5015          2,5215
    

    [10] (Κ) Διεθνής Εκθεση - Αναβολή εγκαινίων

    Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν σήμερα το απόγευμα, έχει αποφασισθεί η αναβολή των εγκαινίων της 27ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου για αύριο Παρασκευή, 24 Μαΐου 2002 την ίδια ώρα (19.30), επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            97,17 (-1,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    914.308
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   431.555    408,64 (-1,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    268.012    115,24 (-1,25)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     40.244     84,42 (-1,14)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.196     31,15 (-0,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     63.817     56,24 (-0,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     27.005     75,20 ( 1,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.907     22,13 (-0,58)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.011     53,17 (-0,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £     27.181      4,50 ( 0,67)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     94.984     15,27 (-1,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         90     16,69 ( 0,18)
    Ξενοδοχεία                    £     91.835     58,09 (-1,29)
    Αλλες Εταιρείες               £    187.866     98,18 (-1,47)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Κύπρος και Ελλάδα θα συνεργαστούν για να γίνει "πιο λογική και πιο καλά οργανωμένη η παροχή" από τα δύο κράτη "βοήθειας, τεχνικής, ανθρωπιστικής, αναπτυξιακής προς χώρες που έχουν ανάγκη", δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συζήτησε στην Ελλάδα όλα τα σενάρια αναφορικά με τουρκικές αντιδράσεις και θερμά επεισόδια και αναφορικά με συσχέτιση του Κυπριακού με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το περιεχόμενο της επίσκεψής του στην Ελλάδα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι παρά το πλευρό της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα και σημείωσε ότι αν και οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, εντούτοις ο Ιούνιος δεν αποτελεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού ίσως να μεσολαβήσουν εξελίξεις, όπως εκλογές στην Τουρκία, που θα επιβραδύνουν την όλη διαδικασία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι επιστρέφει στην Κύπρο "πλήρως ικανοποιημένος από τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων" με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη. Πρόσθεσε ότι έγινε "μια πολύ χρήσιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων".

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οδήγησαν την αγορά ακόμη ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,08%, υποχωρώντας στις 97,17 μονάδες. Κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε μόλις στις 914 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - ΜΚΕ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ως την καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού από τότε που άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την περίοδο που διανύει τώρα η Κύπρος, ενώ τόνισε ότι οι τουρκικές δηλώσεις για δημιουργία έντασης στο νησί, σε περίπτωση ένταξης πριν την λύση του Κυπριακού, δεν θα σταματήσουν την πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ.

    Σε ομιλία του στα πλαίσια της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το

    [16] (Κ) ΜΚΕ - Παπαδόπουλος - Ρότε - Κυπριακό - ΕΕ

    Κάθε τουρκική επιθετικότητα εναντίον της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ θα έχει επιπτώσεις πάνω στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής EE - Kύπρου που συνεδριάζει στην Λευκωσία, η συμπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε.

    Στην ομιλία της η κ. Ρότε έπλεξε το εγκώμιο η Κύπρου, η οποία βρίσκεται επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΕ θα μπορέσει να καλωσορίσει Κύπριους Ευρωβουλευτές στις εκλογές του 2004 και πως στη μελλοντική αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο θα συμμετέχουν και Τ/Κ.

    [17] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου

    Ολες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εργάζονται εντατικά, με στόχο την πλήρη υιοθέτηση της κοινοτικής νομοθεσίας πριν από την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Θεμιστοκλέους σε σημερινή ομιλία του στην 21η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    [18] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ευρωστρατός

    Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και το Υπουργείο Άμυνας με δεδομένες τις τουρκικές απειλές για την πρόκληση θερμού επεισοδίου και γνωρίζοντας τις αδυναμίες που παρουσιάζει η Εθνική Φρουρά, προχώρησαν στη συγκρότηση ομάδας ταχείας αντίδρασης, η οποία μπορεί να συγκροτηθεί μέσα σε μισή ως μια ώρα, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κίνα - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη σήμερα από το Πεκίνο στην πόλη Σιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιαανσί, όπου ενημέρωσε τους ανώτατους αξιωματούχους του Επαρχιακού Λαϊκού Κογκρέσου και των αρχών της πόλης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τους ευχαρίστησε για την σταθερή υποστήριξη της Κίνας στον αγώνα της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος ηγείται κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται επίσημα την Κίνα, επεσήμανε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να επιδιωχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    [20] (Κ) ΜΚΕ - Μάικλ Λι - Βαλντεκάσας

    Ο πρεσβευτής της Ισπανίας στην Κύπρο Ιγκνάθιο Γκαρθία Βαλντεκάσας, εκπροσωπώντας την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, στη σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) ΕΕ-Κύπρου, υπογράμμισε τη θέληση της ΕΕ να μετάσχει η Κύπρος στις ευρωεκλογές του 2004 ως κράτος μέλος πλέον της Ενωσης, ενώ υποστήριξε ότι η διαδικασία της ένταξης αποτελεί καταλύτη στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σε ομιλία του στη σύνοδο, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Βαλντεκάσας υπογράμμισε τη συμβολή της Κύπρου στην επίλυση του θέματος των 13 Παλαιστινίων και τη σημασία που έχει η συμβολή της νήσου στην ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση.

    [21] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κυπριακό

    Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετέφερε κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος.

    [22] (K) ΜΚΕ - Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος

    Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και η ένταξη αυτή θα αφορά το σύνολο της νήσου, δήλωσε σήμερα ο Λουξεμβούργιος Εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Ζακ Πόος, αναφερόμενος στο ξεκάθαρο μήνυμα που αποστέλλει το σχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

    "Το σχέδιο ψηφίσματος είναι ξεκάθαρο. Η Κύπρος θα γίνει δεκτή ως κράτος μέλος της ΕΕ και η ένταξη αυτή θα αφορά το σύνολο της νήσου", είπε ο κ. Πόος μιλώντας στο πλαίσιο της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Πόος σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δυνατή για ένα μόνο κυρίαρχο κράτος, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    [23] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Πρόταση "Οικονομικής διπλωματίας"

    Σε λίγες μέρες αναμένεται να δοθεί η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στην πρόταση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέα Λοβέρδου, για συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας προς χώρες που έχουν ανάγκη, την οποία ο κ. Λοβέρδος έθεσε κατά την εδώ επίσκεψη του.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως το όλο θέμα θα συζητηθεί από το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως η "οικονομική διπλωματία" είναι σημαντική, σημειώνοντας πως ο αγώνας για επίλυση του Κυπριακού και για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χρειάζεται διεθνή υποστήριξη.

    [24] (Κ) ΥΠΕΞ - ΜΚΕ - Κυπριακό (2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θεωρεί τη συμφωνία λύσης για το Κυπριακό ως μια συνθήκη ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητα κράτη και είναι ενάντια στην ύπαρξη συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών - μελών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ενωσης - Κύπρου, που συναντώνται στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως "οι θέσεις που υπερασπίζεται ο κ. Ντενκτάς δεν αφορούν ένα κράτος αλλά μια σύνδεση δύο κρατών".

    [25] (Κ) ΜΚΕ - "Ο Πολιτιστικός Χάρτης της Κύπρου".

    Πρόταση προς την Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή (ΜΚΕ) ΕΕ - Κύπρου να προσφύγει στην UNESCO, ώστε αυτή να ενεργοποιηθεί περισσότερο και να δώσει στη δημοσιότητα την πρωτότυπη έκθεση του Καναδού απεσταλμένου της στην Κύπρο, ο οποίος έχει καταγράψει με αντικειμενικότητα τη βεβήλωση των θρησκευτικών και αρχαιολογικών μας μνημείων από το κατοχικό καθεστώς, κατέθεσε ενώπιον των μελών της ΜΚΕ ο αντιπρόεδρός της, Ευρωβουλευτής, Ιωάννης Μαρίνος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 May 2002 - 17:49:22 UTC