Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΓΓ του ΟΗΕ - Αφιξη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) ΥΠΑΜ Ισραήλ - Ευχαριστίες - Κύπρος
  • [04] (K) UNOPS - Προμαχώνας Ρόκας
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ
  • [09] (K) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [10] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Λονδίνο
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Φώφη Γεννηματά
  • [12] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη
  • [13] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [14] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη - Δηλώσεις (2)
  • [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Κύπρος
  • [16] (Κ) Αφιξη ΓΓ ΟΗΕ- Μέτρα ασφάλειας
  • [17] (Κ) Πρωτόπαπας - Επίσκεψη Ανάν
  • [18] (Κ) Χίλτον - Ανάν - Μέτρα ασφάλειας
  • [19] (Κ) Κύπρος - Νταγκεστάν -Συλλυπητήρια
  • [20] (Κ) 26η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρ. Υποθέσεων - Παπαδόπουλος
  • [21] (Κ) Νίκος Κατσουρίδης - Δήλωση Ανάν
  • [22] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση Ανάν
  • [23] (Κ) Εκχαρντ - Αφιξη Ανάν στην Κύπρο
  • [24] (Κ) Λαϊκή Τράπεζα - Αποτελέσματα Α΄ τριμηνίας

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΓΓ του ΟΗΕ - Αφιξη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα (μεταξύ 3 και 4) ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για "επίσκεψη εργασίας" στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του για το Κυπριακό, ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ανάν θα προβεί σε δήλωση.

    "Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με την ΑΕ κ. Γλαύκο Κληρίδη και την ΑΕ κ. Ραούφ Ντενκτάς υπό την ιδιότητά τους ως Ε/Κ ηγέτης και Τ/Κ ηγέτης, αντίστοιχα," αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η συνάντηση του ΓΓ με "την ΑΕ κ. Γλαύκο Κληρίδη, Ε/Κ ηγέτη, θα πραγματοποιηθεί μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαϊου," σημειώνει η ανακοίνωση.

    Το απόγευμα (γύρω στις 1530) της ίδιας ημέρας, ο ΓΓ θα συναντηθεί με την "ΑΕ κ. Ραούφ Ντενκτάς, Τ/Κ ηγέτη."

    "Ο ΓΓ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στην οικία του επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις 7 το βράδυ και ακολούθως θα παραθέσει δείπνο εργασίας" προς τους δύο ηγέτες.

    Την Πέμπτη, 16 Μαϊου, ο ΓΓ θα επισκεφθεί το αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για να επιθεωρήσει τη Δύναμη και να γνωρίσει το προσωπικό.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία για το Κυπριακό, δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη για τους 13 Παλαιστινίους που βρίσκονται στην Κύπρο, η έκφραση ευγνωμοσύνης του παλαιστινιακού λαού διά στόματος του πρεσβευτή τους στην Κύπρο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα για τη φιλοξενία των Παλαιστινίων, η συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τη νομοθεσία για ανεξαρτοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας και η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επιφυλάξεις και προσδοκίες" γράφει ότι η σημερινή επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, όχι μόνο δεν προκαλεί ενθουσιασμό στις δύο πλευρές, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις ή και υποτίμηση της σημασίας της, κυρίως από την τουρκική πλευρά που τη χαρακτηρίζει ως "περιστασιακή". Αλλού γράφει ότι ο Ππρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα δήλωσε χθες ότι ο λαός του δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμβολή της κυπριακής κυβέρνησης για τη φιλοξενία των 13 Παλαιστινίων μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως.

    Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ζητούμε δικαιοσύνη κ. Ανάν" γράφει ότι αντιμέτωπος με τη θέληση του κυπριακού λαού για δικαιοσύνη και εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα βρεθεί κατά την εδώ επίσκεψή του ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Κόφι Ανάν που φθάνει στο νησί το απόγευμα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί εργάζονται μέχρι και 15% λιγότερο χρόνο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και ιδιαίτερα από αυτούς των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι ΗΠΑ ανοίγουν τα χαρτιά στον Ανάν" γράφει ότι οι ΗΠΑ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η προσπάθεια για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο, αντικαθίσταται τώρα από ένα εγχείρημα για επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Προσθέτει ότι ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Ντόλαντ Μπάντλερ δήλωσε χθες ότι "οποιαδήποτε διαπραγμάτευση δεν επιλύεται σε μια νύχτα, προχωρεί βήμα με βήμα". Αλλού γράφει ότι αβέβαιο παραμένει πού θα καταλήξουν και ιδιαίτερα με ποιο καθεστώς οι 13 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι από την περασμένη Παρασκευή βρίσκονται στην Κύπρο.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τι θα συζητήσει ο Ανάν" γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ ο οποίος φθάνει σήμερα στην Κύπρο, έχει έτοιμο περίγραμμα αρχών επί του οποίου θα μπορεί να στηριχθεί η συνέχιση της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, καθώς και η οικοδόμηση της επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι βαθμιαία βελτίωση παρουσιάζει η νευρολογική εικόνα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος διατηρεί καλή επαφή με το περιβάλλον και ανταποκρίνεται θετικά στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγείται από τους ιατρούς του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" της Αθήνας, όπου νοσηλεύεται.

    "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο "ΗΠΑ: Με λογική βήμα προς βήμα" γράφει ότι οι ΗΠΑ μέσω του Πρεσβευτή τους στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ είναι μεν υπέρ μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, χωρίς όμως να αποκλείουν την ενδιάμεση λύση, υιοθετώντας τη λογική της βήμα με βήμα επίλυσης των διαφόρων ζητημάτων προς μια συνολική διευθέτηση μέσω μιας διαδικασίας "πάρε - δώσε". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου "τα τσούγκρισαν" αφού διαφωνούν ως προς τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει την πλήρη ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Χειροπιαστό αποτέλεσμα" γράφει ότι η επίσκεψη Ανάν στοχεύει σε ώθηση των συνομιλιών ώστε να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα μέχρι τον Ιούνιο στη μορφή διεξόδου στα τέσσερα βασικά κεφάλαια. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως οι γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν αύριο ειρηνική εκδήλωση. Θα επιδώσουν ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνική λύση του Κυπριακού και για άσκηση πιέσεων προς την τουρκική πλευρά.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η ΕΕ καθυστερεί να αποφασίσει για το ποιες χώρες θα φιλοξενήσουν τους 13 Παλαιστινίους, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Κύπρο για ακόμη μια εβδομάδα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως η Κύπρος δεν ανησυχεί για την καθυστέρηση αυτή, αλλά αντιθέτως πράττει το καθήκον της στα πλαίσια δράσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε χθες απαισιοδοξία όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο παρά την επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [03] (K) ΥΠΑΜ Ισραήλ - Ευχαριστίες - Κύπρος

    Ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπενζιαμίν Μπεν-Ελιέζερ εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Κύπρο για τη συμβολή της στην άρση του αδιεξόδου στο Ναό της Γεννήσεως, εκφράζοντας παράλληλα παρόμοιες ευχαριστίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.

    [04] (K) UNOPS - Προμαχώνας Ρόκας

    Με τη συμμετοχή τριών Ελληνοκυπρίων (τεχνίτες) και έξι Τουρκοκυπρίων (δύο τεχνίτες και τέσσερις εργάτες) συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης στον Προμαχώνα Ρόκας, κοντά στην Πύλη Πάφου. Το συνολικό κόστος της όλης επιχείρησης αναμένεται να ανέλθει στις 250.000 δολάρια.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7235          1,7338
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5624          1,5717
    Λίρα Αγγλίας                     1,0770          1,0834
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,2313        201,8331
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8574          2,8802
    Δολάριο Καναδά                     2,4362          2,4556
    Κορώνα Δανίας                     12,7971         12,8994
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9825         13,0863
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9726         16,1003
    Φράγκο Ελβετίας                    1,3774          2,3884
    

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            99,44 (-0,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    726.380
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   355.553    419,98 ( 0,21)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    195.783    116,46 (-0,05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     48.143     88,00 ( 0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.826     32,13 (-4,52)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     55.414     55,02 (-0,70)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     36.753     75,72 ( 1,76)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     39.490     22,58 (-1,18)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.213     52,89 ( 1,34)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.831      4,65 (-0,43)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    109.753     17,74 (-1,11)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         31     17,86 ( 5,56)
    Ξενοδοχεία                    £     56.724     58,34 (-0,27)
    Αλλες Εταιρείες               £     72.506    101,50 ( 0,93)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο χαιρέτισε την επίσκεψη στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, χαρακτηρίζοντάς την "συμβολή την κατάλληλη στιγμή στη διαδικασία των συνομιλιών" για το Κυπριακό.

    [09] (K) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Σε νέο αρνητικό ρεκόρ οδηγήθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο όγκος συναλλαγών της ημέρας, ως αποτέλεσμα της απουσίας ενδιαφέροντος για χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στις 726 χιλιάδες λίρες, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,05%, κλείνοντας στις 99,44 μονάδες.

    [10] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Λονδίνο

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Φώφη Γεννηματά

    Η άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Κύπρος και η Ελλάδα στο παλαιστινιακό ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου και της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η κ. Γεννηματά είπε ότι υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων στο ότι "η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό απαιτεί τη συμπαράταξη της Ελλάδας και της Κύπρου".

    [12] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη

    Εφθασε στις 3.30 μ.μ. στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για 48ωρη επίσκεψη εργασίας, η οποία σύμφωνα με εκπρόσωπό του εντάσσεται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του κ. Ανάν για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν αναμένεται να προβεί σε δήλωση, προτού αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Λευκωσία.

    Αύριο, ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, υπό την ιδιότητά τους ως ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αντίστοιχα.

    Η συνάντηση του ΓΓ με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις 10 το πρωί και με τον κ. Ντενκτάς στις 3.30 το απόγευμα.

    Ο ΓΓ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στην οικία του επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 7.00 το βράδυ και ακολούθως θα παραθέσει δείπνο εργασίας προς τους δύο ηγέτες.

    [13] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έφθασε στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την αργή πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [14] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι ο στόχος του Ιουνίου για συμφωνία στις κύριες πτυχές του Κυπριακού είναι απόλυτα κατάλληλος και εξέφρασε ανησυχία για την αργή πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες.

    Σε δήλωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του στο νησί, ο κ. Ανάν είπε ότι "χρειάζεται αποφασιστική πρόοδος κατά την επερχόμενη περίοδο" και σημείωσε ότι ήρθε στην Κύπρο για να τονίσει τη μεγάλη ευθύνη που έχουν αναλάβει οι δύο ηγέτες, και για να τους ωθήσει να προχωρήσουν με κοινή αίσθηση σπουδής και βούληση να συμβιβαστούν με ειλικρίνεια.

    Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι "αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία και είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο ηγέτες, μοναδικά διαποτισμένοι με την ιστορία του νησιού, μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων".

    Ο κ. Ανάν είπε ότι είναι "ευτυχής που πατώ το πόδι μου στην Κύπρο" και έστειλε τις καλύτερες του ευχές "σε όλους τους Κύπριους".

    Πρόσθεσε ότι "οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ της ΑΕ κ. Γλαύκου Κληρίδη, του Ε/Κ ηγέτη, και της ΑΕ κ. Ραούφ Ντενκτάς, του Τ/Κ ηγέτη, συνεχίζονται εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, μετά από πρόσκλησή μου" ενώ σημείωσε ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο "βρίσκεται εκεί για να τους βοηθήσει, στο πλαίσιο της εκτέλεσης της αποστολής των καλών μου υπηρεσιών".

    "Η έναρξη αυτών των συνομιλιών δημιούργησε ελπίδες σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά στην περιοχή και πιο πέρα", είπε, προσθέτοντας ότι "οι δύο ηγέτες, χωρίς οποιαδήποτε ώθηση από έξω, έθεσαν τις βλέψεις τους στον Ιούνιο, για να πετύχουν το στόχο τους".

    Ο κ. Ανάν είπε ότι "αυτή η ημερομηνία - στόχος, που εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι απόλυτα κατάλληλη εάν αδραχθεί η ευκαιρία που είναι τώρα ανοικτή".

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι παρακολουθεί "στενά" τη διαδικασία και είπε ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά τη μεγάλη του ημερήσια διάταξη, έχει στρέψει την προσοχή του στην Κύπρο κάθε μήνα, από το Φεβρουάριο".

    "Ανησυχώ για την αργή πρόοδο, όπως και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε ο κ. Ανάν και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται αποφασιστική πρόοδος στην επερχόμενη περίοδο".

    Πρόσθεσε ότι θέλει να συζητήσει με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων το "πώς μπορούν να προχωρήσουν πιο αποτελεσματικά ώστε να λύσουν τα κύρια ζητήματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου".

    Κληθείς να πει πόσο αισιόδοξος είναι, ο κ. Ανάν απάντησε: "Αυτό θα το δούμε".

    [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Κύπρος

    Την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας υποβολής αίτησης για τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ που φέρει την ονομάσία "Συνεταιρισμός για την ειρήνη" (PFP), επεσήμανε ο Υπουργός Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ομολόγους τους των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, της οποίας βασικό θέμα ήταν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων για τη δημιουργία του ευρωστρατού, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε στο θέμα της μη συμμετοχής της Κύπρου και της Μάλτας στη διαδικασία διαβούλευσης, αναφορικά με στρατιωτικά θέματα που αφορούν τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

    Το όλο θέμα προέκυψε από έκθεση που παρουσίασε η Βρετανία στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, αναφορικά με τη σύσταση διαρκούς επιτροπής μελέτης των στρατιωτικών αναγκών της ΕΕ.

    Η επιτροπή αυτή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα εξετάζει τα κενά που θα υπάρχουν σε θέματα εξοπλισμού υποδομών, ενώ μέσω της θα διακινούνται απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες της συμμαχίας. Το πρόβλημα που δημιουργείται με την Κύπρο και τη Μάλτα είναι ότι δε συμμετέχουν σε κανένα μηχανισμό του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στρατιωτικές πληροφορίες, που προέρχονται από τη συμμαχία.

    Αντίθετα, οι άλλες υποψήφιες χώρες, είναι είτε μέλη του ΝΑΤΟ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία), είτε συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργασίας με τη συμμαχία "Συνεταιρισμός για την ειρήνη".

    [16] (Κ) Αφιξη ΓΓ ΟΗΕ- Μέτρα ασφάλειας

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στις τρεις και τριάντα το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Τον κ. Ανάν, ο οποίος αφίχθηκε στην Κύπρο με τη πτήση των Βρετανικών Αερογραμμών BA 662, υποδέχτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης η Διευθύντρια Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Εξωτερικών Ρέα Γιορδαμλή ενώ στο αεροδρόμιο βρισκόταν και ο Ειδικός Σύμβουλος του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.

    Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν πολύ αυστηρά.

    Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν από νωρίς το μεσημέρι στην αίθουσα επισήμων του αερολιμένα, ενώ ειδικό κλιμάκιο ανδρών της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) περιπολούσε τους χώρους εντός και εκτός του αεροδρομίου.

    [17] (Κ) Πρωτόπαπας - Επίσκεψη Ανάν

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος Χρήστος Πρωτόπαπας την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    [18] (Κ) Χίλτον - Ανάν - Μέτρα ασφάλειας

    Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας έχουν ληφθεί στο ξενοδοχείο "Χίλτον", στη Λευκωσία, όπου κατέλυσε μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Τριάντα με σαράντα άνδρες της Αστυνομίας φρουρούν τους χώρους τόσο γύρω από το ξενοδοχείο όσο και εντός του κτιρίου. Στο χώρο του ξενοδοχείου βρίσκονται επίσης άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Η πρόσβαση στο ξενοδοχείο είναι ελεύθερη όμως πραγματοποιείται υπό τα διακριτικά βλέμματα των ανδρών της Αστυνομίας και της ειρηνευτικής δύναμης.

    [19] (Κ) Κύπρος - Νταγκεστάν -Συλλυπητήρια

    Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα τραγικά γεγονότα της 9ης Μαΐου στη ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτομα και τραυματίστηκαν πολύ περισσότερα.

    "Η Κύπρος καταδικάζει ανεπιφύλακτα κάθε τρομοκρατική ή άλλη ενέργεια η οποία σκοπό έχει την αφαίρεση ζωής, όπως και κάθε μορφή βίας, ιδιαίτερα αυτή που χρησιμοποιείται ως μέσο προώθησης πολιτικών αιτημάτων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [20] (Κ) 26η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρ. Υποθέσεων - Παπαδόπουλος

    Την ανησυχία του για την αναβολή της απόφασης των χωρών που προσφέρθηκαν αρχικά να παράσχουν άσυλο στους 13 Παλαιστίνιους, οι οποίοι φιλοξενούνται προσωρινά στην Κύπρο, λόγω του αιτήματος των ιδίων να συνοδεύονται από μέλη των οικογενειών τους, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσος Παπαδόπουλος σε παρέμβασή του στην 26η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC).

    [21] (Κ) Νίκος Κατσουρίδης - Δήλωση Ανάν

    Η δήλωση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν κατά την άφιξη του στην Κύπρο "ήταν αναμενόμενη και εμπίπτει πλήρως στα πλαίσια των εκτιμήσεων" που το ΑΚΕΛ είχε κάνει σε ότι αφορά στην παρέμβαση των ΗΕ, σε αυτό το στάδιο, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε πως "η δήλωση, ως δήλωση δεν υπεισέρχεται στην ουσία, ενώ θέτει κάποιους στόχους που αφορούν περισσότερο τη διαδικασία", των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "θα πρέπει με ψυχραιμία να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις αυτό το διήμερο" και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο να ασχοληθεί "σε βάθος και να γίνουν οι τοποθετήσεις των κομμάτων".

    [22] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση Ανάν

    Τα στοιχεία της δήλωσης στην οποία προέβη κατά άφιξη του στο νησί ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "δεν δικαιολογούν τις οποίες ανησυχίες είχαν εκφρασθεί", δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [23] (Κ) Εκχαρντ - Αφιξη Ανάν στην Κύπρο

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη την άφιξη του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, στην Κύπρο, σημειώνοντας πως ο κ. Ανάν είχε απόψε διαβουλεύσεις με τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, "ο οποίος κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες υποβοηθά τους δυο ηγέτες στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών τους".

    [24] (Κ) Λαϊκή Τράπεζα - Αποτελέσματα Α΄ τριμηνίας

    Κέρδος 2 εκατομμύρια 646 χιλιάδες λίρες, μετά τη φορολογία, για την πρώτη τριμηνία του 2002 που έληξε στις 31 Μαρτίου ανακοίνωσε σήμερα το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας. Πριν τη φορολογία τα κέρδη ανήλθαν στα 6 εκατομμύρια 159 χιλιάδες λίρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 May 2002 - 17:49:20 UTC