Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος κροατικού Κοινοβουλίου - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιορτή Πολύτεκνης Μάνας
  • [05] (Κ) Λάρνακα - Παλαιστίνιοι - Γκαζάλα
  • [06] (Κ) Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ
  • [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Παλαιστίνιοι - Μετακίνηση

  • [01] (Κ) Αθήνα - Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν

    Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου παραμένει σταθερή, διατηρεί επαφή με το περιβάλλον και συνεχίζεται κανονικά η θεραπευτική αγωγή, αναφέρει ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται ο Μακαριότατος.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το οποίο ανέγνωσε στους δημοσιογράφους αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο διοικητής του Ευαγγελισμού Παναγιώτης Αλεξόπουλος, η διακομιδή του Αρχιεπισκόπου από την Κύπρο στην Αθήνα έγινε κανονικά χωρίς προβλήματα. Νεότερο ανακοινωθέν θα εκδοθεί τη Δευτέρα.

    Χθες το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και ενημερώθηκε από τους

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παρουσία στο νησί των 13 Παλαιστινίων μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Βηθλεέμ και το ενδεχόμενο παράτασης της διαμονής τους στην Κύπρο, η επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προεδρικές εκλογές του 2003, καθώς και η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες σε Νοσοκομείο στην Αθήνα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Παράταση παραμονής των Παλαιστινίων" γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για το Μεσανατολικό Μιγκέλ Μορατίνος εξέφρασε τη θέση ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κατά πόσο θα παραταθεί η διαμονή τους στο νησί. Σε άλλη είδηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε σε συνέντευξή στην εφημερίδα την επίσκεψή του ΓΓ του ΟΗΕ ως "προσπάθεια διάσωσης" των απευθείας συνομιλιών από το ναυάγιο.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κρίση στο τέλος του 2002" ότι το ενδεχόμενο "απότομης έντασης με την Τουρκία, απασχολεί όλο και πιο σοβαρά την Αθήνα". Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, "τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 2002, λίγο πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ". Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη του κ. Ανάν στην Κύπρο και ο καθορισμός των παρά πέρα χειρισμών της κυπριακής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες, συζητήθηκαν χθες στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Σώμα θα συνέλθει εκ νέου στις 17 Μαϊου.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Θα φέρουμε την ειρήνη" προβάλει δήλωση του κ. Ανάν ότι κατά την επίσκεψή του στο νησί "θα φέρει την ειρήνη στην Κύπρο". Ο "Π" σημειώνει ότι ο ΓΓ σκοπεύει επίσης να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιήσει ότι "δεν υπάρχει άλλος χρόνος και ότι όλοι πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους, αλλά κυρίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους". Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης "άσκησε πιέσεις προς το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ με αφορμή την περιουσία Τ/Κ εντός των Βρετανικών Βάσεων". Γράφει ακόμη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τους Τ/Κ ιδιοκτήτες γης και άλλων ακινήτων να πάρουν το θέμα στα δικαστήρια.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Μηνύματα προς δελφίνους..." γράφει ότι "σαφή μηνύματα προς τους εν δυνάμει υποψηφίους του Δημοκρατικού Συναγερμού", στέλνει ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επαναλαμβάνει την πολιτική της υπέρβασης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος διαβλέπει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "θα αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσκολίες", ενώ προβλέπει ότι "τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο "Τελεσιγραφικός θα είναι ο Ανάν" γράφει ότι κατά την επίσκεψή του στο νησί ο κ. Ανάν θα είναι "τελεσιγραφικός σε μια σειρά ζητήματα" και θα προειδοποιήσει τις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική στάση μέχρι τον Ιούνιο, "διαφορετικά στην έκθεση που θα υποβάλει για τις καλές του υπηρεσίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη". Αλλού γράφει ότι ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν προσφέρεται για μόνιμη παραμονή των Παλαιστινίων που φιλοξενούνται στο νησί, μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Βηθλεέμ, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ανησυχητικά μηνύματα" γράφει στο κύριο της θέμα ότι "από έντονους φόβους μη τυχόν επίσκεψη του Κόφι Ανάν στη Λευκωσία, σηματοδοτήσει μια νέα εκτροπή στο Κυπριακό, η οποία αυτή τη φορά θα είναι καταδικαστική, διακατέχεται η κυπριακή πολιτική ηγεσία". Αλλού γράφει ότι διάσταση απόψεων υπάρχει στις εκτιμήσεις για την τελική διαμόρφωση της φορολογικής μεταρρύθμισης μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ. Σημειώνει ότι η διαφορά, έγκειται στο γεγονός ότι "σε ορισμένους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν παρατηρηθεί σκοπιμότητες".

    Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στόχος του Ανάν είναι να διασώσει τις συνομιλίες" γράφει ότι κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Ανάν "θα είναι κάτι περισσότερο από σαφής στο τι νομίζει ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να πετύχουν τον Ιούνιο". Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μεταφέρθηκε χθες με νοσοκομειακό αεροπλάνο στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα. Σημειώνει ακόμη ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξου Σαββίδη χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου "σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη".

    [03] (Κ) Πρόεδρος κροατικού Κοινοβουλίου - Κυπριακό

    Την πλήρη υποστήριξη της χώρας του για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κροατίας Ζλάτκο Τόμσιτς, ο οποίος ευχήθηκε όπως σύντομα επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της.

    Οπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Τόμσιτς συναντήθηκε στην κροατική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αριστο Χρυσοστόμου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιορτή Πολύτεκνης Μάνας

    Είκοσι χιλιάδες περίπου νέες οικογένειες με τρία παιδιά θα πάρουν συνολικά οκτώ εκατομμύρια λίρες σαν επίδομα τέκνου το 2002, η δε καταβολή του θα αρχίσει σύντομα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, που διοργανώθηκε σήμερα για 21η χρονιά στο Συνεδριακό Κέντρο.

    [05] (Κ) Λάρνακα - Παλαιστίνιοι - Γκαζάλα

    Τους δώδεκα Παλαιστινίους, που αποχώρησαν από το Ναό της Γεννήσεως στη Βεθλεέμ και βρίσκονται προσωρινά για τρίτη μέρα σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση, ο κ. Γκαζάλα ανέφερε ότι "όλα κυλούν ομαλά" και ότι οι Παλαιστίνιοι είναι καλά.

    [06] (Κ) Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος εκτιμά ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν προτίθεται να προβεί σε δήλωση παρόμοια με αυτή της 12ης Σεπτεμβρίου του 2000.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σε σημερινή εκδήλωση στο μνημείο ηρώων της ΕΟΚΑ στην περιοχή Κάτω Αμιάντου Πελενδρίου, ο κ. Κούρος τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης "είναι πάντοτε έτοιμοι να συζητήσουν το Κυπριακό με το ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και με οποιουσδήποτε ενδιαφερόμενους".

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο κ. Ανάν θα προβεί σε δήλωση παρόμοια με αυτή της 12ης Σεπτεμβρίου του 2000, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω επικαλέστηκε πληροφορίες που φέρουν το ΓΓ του ΟΗΕ να αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε παρόμοια δήλωση.

    [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Παλαιστίνιοι - Μετακίνηση

    Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη οι 13 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στην Κύπρο μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, αναμένεται να αποχωρήσουν από το νησί για τους οριστικούς τους προορισμούς, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 12 May 2002 - 17:49:44 UTC