Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ηνωμένα Εθνη - Μεσανατολικό
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Πρωταθλητής
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - AHEPA
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Αμερικανός ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [07] (Κ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου - Ανάληψη καθηκόντων
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - AHEPA - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Κύπρος - ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιταλός Υπουργός
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [15] (K) Ισραηλινός αξιωματούχος - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Μπεγλίτης - Επίσκεψη Ανάν
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (K) Ημέρα της Ευρώπης - Γραφείο Διαπραγματευτή Κύπρου - ΕΕ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών - Ισραηλινός Πρεσβευτής
  • [20] (Κ) Βάσεις - Κεραίες Ακρωτηρίου - Ματσάκης
  • [21] (Κ) ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Δολοφονική επίθεση - Καταδίκη
  • [22] (Κ) Χρυσοστόμου - Ζάγκρεμπ
  • [23] (Κ) Χριστοδουλίδης - Κίεβο
  • [24] (Κ) Ταραμουντάς - Επίσκεψη στην Κρήτη
  • [25] (Κ) Ντιριόζ - Φογκ - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν - Εξωτερικό
  • [27] (Κ) Νεοφύτου - Νέος Πύργος Ελέγχου - Λάρνακα
  • [28] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Αγκουάντο - Κύπρος - Τουρκία
  • [29] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [30] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη Κοξ
  • [31] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ
  • [32] (Κ) Υπ. Παιδείας - Προφορική Θρησκευτική Ποίηση της Κύπρου

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ηνωμένα Εθνη - Μεσανατολικό

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει θλίψη για τη συνεχιζόμενη βία, η οποία ταλανίζει τους δύο λαούς στη Μέση Ανατολή και τη λύπη της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας δεν μπόρεσε να αναλάβει την πρωταρχική του ευθύνη που είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Πρωταθλητής

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ κατέκτησε χθες βράδυ το Πρωτάθλημα "Γιώργος Θυρώτος". Συνέτριψε στον τέταρτο τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο στάδιο "Ελευθερία" τον Κεραυνό με 80 53.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα διάφορα σενάρια αναφορικά με τις κινήσεις του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στα μέσα Μαϊου, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις δυσκολίες που θα συναντήσει η Κύπρος για ομαλή ένταξή της στην ΕΕ, οι εξελίξεις γύρω από την πρόταση της "Ομάδας των Βρυξελλών" για διακίνηση γάλακτος και άλλων ζωικών προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, η αγορά ή ενοικίαση ελικοπτέρων πυρόσβεσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το σχέδιο για υπογραφή συμφωνίας Κύπρου και Ιταλίας σε θέματα λαθρομετανάστευσης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εδαφος έναντι εξουσιών φέρνει ο Ανάν" γράφει ότι νέες ιδέες θα φέρει μαζί του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Σημειώνει ότι η κυρίαρχη αντίληψη ανάμεσα στους ξένους μεσολαβητές είναι όπως "γίνουν υποχωρήσεις από ε/κ πλευράς στο θέμα των εξουσιών και ειδικότερα στην πολιτική ισότητα με αντάλλαγμα να δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό εδάφους για επιστροφή Ε/Κ προσφύγων". Αλλού γράφει ότι "πολύ κοντά" στην ετοιμασία κοινής πρότασης για διάθεση του ευρωπαϊκού κονδυλίου ύψους 1,5 εκ. Ευρώ βρέθηκαν σε χθεσινή συνάντηση το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σύγκρουση Χάσικου - Κόση" γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δηλώνει ότι πιο συμφέρουσα λύση από την αγορά ελικοπτέρων πυρόσβεσης είναι η ενοικίαση ενώ αντίθετα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης δήλωσε ότι μετά από συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσθηκε να αγοραστούν και όχι να ενοικιαστούν τα ελικόπτερα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Κοινοτικών Θεμάτων της Ιταλίας Ρόκο Μπουτιλιόνε δήλωσε χθες στη Λευκωσία, ότι Κύπρος και Ιταλία θα υπογράψουν δύο συμφωνίες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Παρασκήνιο για γερά νεύρα" γράφει ότι το μείζον θέμα της πολιτικής ισότητας που αποτελεί απαίτηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για να συναινέσει στην επίλυση του Κυπριακού, θα είναι το "εργαλείο", το οποίο θα επιστρατεύσουν ο κ. Ανάν και ο Αλβαρο ντε Σότο για να επιτύχουν άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τόσο ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης όσο και οι σύμβουλοι του Αρχιεπισκόπου "θεωρούν αναγκαία τη μετάβασή του το εξωτερικό".

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμπόδια στην ένταξη" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι "κάνει μεγάλο πολιτικό σφάλμα όποιος νομίζει ότι επειδή ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια θα φθάσουμε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς υφάλους σκοπέλους και εμπόδια". Πρόσθεσε ότι "ιδιαίτερα εάν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη, κάποιοι θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν και πρώτα - πρώτα η ίδια η Τουρκία". Αλλού γράφει ότι όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης θα υπάρχει επί μονίμου βάσεως αστυνόμευση σε 100 σχολεία.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υπάρχει σαφές σχέδιο λύσεως" γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ενεργώντας βάσει της δήλωσης της 12ης Σεπτεμβρίου 2000 θα επιχειρήσει να βρει τη "χρυσή τομή" για να μπορέσει να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και να ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί ενόψει και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε χθες ότι ιεράρχησε ως ύψιστη προτεραιότητά του την εναρμόνιση του χρηματοπιστωτικού τομέα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Καυγάς τρικούβερτος" γράφει ότι "οξεία αντιπαράθεση" προκαλεί στους κόλπους της συγκυβέρνησης η πρόταση της "Ομάδας των Βρυξελλών" για διακίνηση γάλακτος και άλλων ζωικών προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Προβάλει δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου. Αλλού γράφει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευθετηθεί συνάντηση των ηγετών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, η οποία θα δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις στην προσπάθεια για δημιουργία συνασπισμού της αλλαγής".

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Κύπριος στην καταγωγή ειδικός Παναγιώτης Ζαβός δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχει εντοπίσει "μυστικές τοποθεσίες" ανά τον κόσμο, σε περίπτωση που εγκριθούν νόμοι, οι οποίοι θα τον εμποδίσουν στο να προχωρήσει στην εφαρμογή των τεχνικών του για κλονοποίηση του ανθρώπου. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι "δεν έχει εντοπιστεί η ύπαρξη ή η λειτουργία παραρτήματος ή οργάνωσης του PKK στην Κύπρο με οποιονδήποτε τρόπο".

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ελεύθερη πτώση των ταμείων ζωής" γράφει ότι σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι αποδόσεις των επενδυτικών ταμείων ζωής τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με τη μεγαλύτερη απώλεια να καταγράφουν τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία ζωής της Cyprialife και Universal Life με μέσο όρο μείωσης 16.3%. Αλλού γράφει ότι τριμερής σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου της Γρανάδας και του Κέντρoυ Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών υπογράφηκε πρόσφατα στη Γρανάδα της Ισπανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - AHEPA

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι με τους οποίους η διεθνής κοινότητα αλλά και ειδικότερα κάποιες χώρες που έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα θα μπορούσαν να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [06] (Κ) Αμερικανός ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την υποστήριξης τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού και δήλωσαν ότι προωθούν την πολιτική επαναπροσέγγισης των νέων στο νησί.

    [07] (Κ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου - Ανάληψη καθηκόντων

    Σε τρεις τομείς θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου που αφορούν τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας και την ομαλή λειτουργία του όλου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την τήρηση των προθεσμιών της εναρμόνισης σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και τη συνεχή προσπάθεια ομαλής λειτουργίας, ανάπτυξης και αδιάβλητης λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανάλαβε επίσημα σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) από τον προκάτοχό του Αυξέντη Αυξεντίου, σε ειδική τελετή που έγινε στην ΚΤ, στην παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Τράπεζας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - AHEPA - Κυπριακό

    Τη διαβεβαίωση ότι σύσσωμη η ελληνοαμερικανική οργάνωση AHEPA θα συμπαρίσταται στους αγώνες του κυπριακού λαού για τελική δικαίωση, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της οργάνωσης Andrew T. Banis στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι προτάσεις που υπέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες, όπως αυτές προβάλλονται από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", έχουν σαν βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Εκπρόσωπος διέψευσε επίσης ότι η προσέγγιση του κ. Ντενκτάς προσομοιάζει έστω και στο ελάχιστον με συντάγματα που υφίστανται σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Βέλγιο, ενώ χαρακτήρισε το χρόνο διαρροής αυτών των πληροφοριών "περίεργο".

    [10] (Κ) Κύπρος - ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα φθάσει στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαϊου και θα αναχωρήσει το μεσημέρι της Πέμπτης, 16 Μαϊου.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Ανάν θα έχει την Τετάρτη, 15 Μαϊου, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει στη συνέχεια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες και ακολούθως θα δειπνήσει μαζί τους στην οικία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιταλός Υπουργός

    Η Κύπρος και η Ιταλία πρέπει να απαιτήσουν από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους όπως αναλάβουν μέρος του κόστους που οι δύο αυτές χώρες έχουν στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την παράνομη μετανάστευση, δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Κοινοτικών Θεμάτων Ρόκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 08/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7235          1,7338
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5685          1,5779
    Λίρα Αγγλίας                     1,0731          1,0795
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,7315        203,3453
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8912          2,9143
    Δολάριο Καναδά                     2,4552          2,4748
    Κορώνα Δανίας                     12,8065         12,9089
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0862         13,1908
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0658         16,1943
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5076          2,5276
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    Οι έντονα ανοδικές τάσεις που παρουσίασαν στη σημερινή συνάντηση οι τίτλοι της περιφέρειας ώθησαν τη χρηματιστηριακή αγορά σε μεγάλη άνοδο, την τρίτη κατά σειρά, της τάξης του 3,17%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 104,55 μονάδες, με τον κλάδο των Ξενοδοχείων να πρωτοστατεί στην άνοδο του χρηματιστηρίου, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε ποσοστό 7,29%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,1 εκατομμύρια λίρες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έρχεται για να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη ενός απτού αποτελέσματος μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [15] (K) Ισραηλινός αξιωματούχος - Επίσκεψη

    Ο Ισραηλινός Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, στο Υπουργείο εξωτερικών, Πρέσβης Βίκτορ Χάρελ φθάνει αύριο στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη.

    [16] (Κ) Μπεγλίτης - Επίσκεψη Ανάν

    Η Αθήνα αναμένει ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα συμβάλει στον καθορισμό της επίλυσης του Κυπριακού, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           104,55 ( 3,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.177.477
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.165.173    438,76 ( 2,10)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    576.770    121,31 ( 1,07)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    100.593     94,05 ( 3,68)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      9.973     33,19 ( 3,72)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.381     56,82 ( 5,40)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     80.590     79,23 ( 4,90)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     81.114     24,48 ( 2,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.423     52,55 ( 2,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £     84.999      5,06 ( 6,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    226.035     19,38 ( 5,90)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     17,66 ( 2,61)
    Ξενοδοχεία                    £    341.077     63,13 ( 7,29)
    Αλλες Εταιρείες               £    433.718    107,05 ( 3,58)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (K) Ημέρα της Ευρώπης - Γραφείο Διαπραγματευτή Κύπρου - ΕΕ

    Η Κύπρος προσβλέπει στην ένταξή της στην ΕΕ για να μπορέσει να αξιοποιήσει το πνεύμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης προς όφελος των Ε/Κ και Τ/Κ, σημειώνει σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της Ημέρας της Ευρώπης, το γραφείο του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών - Ισραηλινός Πρεσβευτής

    Τη "σφοδρή αντίδραση" της Βουλής των Αντιπροσώπων "στις επιθέσεις που διενεργούνται από τον ισραηλινό στρατό και στις τρομοκρατικές ενέργειες οργανωμένων συνόλων που δεν συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος" της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης στον Πρεσβευτή του Ισραήλ στη Λευκωσία Μικαέλ Ελιγκάλ.

    [20] (Κ) Βάσεις - Κεραίες Ακρωτηρίου - Ματσάκης

    Οι Βρετανικές Βάσεις άρχισαν σήμερα εργασίες αναβάθμισης του συστήματος κεραιών στη δυτική πλευρά της Αλυκής Ακρωτηρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απομακρυνθούν παλαιές κεραίες και θα τοποθετηθεί μικρότερος αριθμός κεραιών, νέας όμως τεχνολογίας.

    [21] (Κ) ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Δολοφονική επίθεση - Καταδίκη

    Τη χθεσινή δολοφονική επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τραυματισμό πολλών αθώων πολιτών στην πόλη Ρισόν Λεζιόν του Ισραήλ, καταδικάζει σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, αναφέρει ότι ο "κύκλος βίας, που έχει κυρίως στόχο αθώους πολίτες, πρέπει να σταματήσει πάραυτα και οι δύο πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο σύμφωνα με τις υποδείξεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    [22] (Κ) Χρυσοστόμου - Ζάγκρεμπ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αριστος Χρυσοστόμου αναχωρεί αύριο για το Ζάγκρεμπ όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [23] (Κ) Χριστοδουλίδης - Κίεβο

    Για το Κίεβο αναχωρεί αύριο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης για να συμμετάσχει σε αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) με στόχο την αξιολόγηση της μετεκλογικής περιόδου στην Ουκρανία.

    [24] (Κ) Ταραμουντάς - Επίσκεψη στην Κρήτη

    Στην Κρήτη μεταβαίνει αύριο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Χριστόδουλος Ταραμουντάς για να συμμετάσχει σε κοινή συνεδρία της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας των κοινοβουλίων μελών της ΔΣΟ.

    [25] (Κ) Ντιριόζ - Φογκ - Κυπριακό

    Kανένας ξένος εκπρόσωπος στην Τουρκία δεν πρέπει να κάνει δηλώσεις που να επηρεάζουν αρνητικά το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιριόζ, αναφερόμενος στις δηλώσεις της πρέσβειρας στην ΕΕ στην Αγκυρα Κάρεν Φογκ για το Κυπριακό.

    [26] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν - Εξωτερικό

    Τη μεταφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο εξωτερικό για περαιτέρω θεραπεία αποφάσισε ιατροσυμβούλιο, που συνήλθε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Οπως αναφέρεται σε ιατρικό ανακοινωθέν, ο χρόνος καθώς και ο τόπος όπου θα μεταφερθεί ο Αρχιεπίσκοπος θα ανακοινωθεί αργότερα.

    [27] (Κ) Νεοφύτου - Νέος Πύργος Ελέγχου - Λάρνακα

    Από τους πιο σύγχρονους στην Ευρώπη είναι ο νέος Πύργος Ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε ότι με την πρόσφατη αναβάθμιση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας και το νέο Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Πάφου, που θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο άρτια εξοπλισμένος Πύργος Ελέγχου, ύψους 36 μέτρων και συνολικής δαπάνης περίπου πέντε εκατομμυρίων λιρών, επιτρέπει πλήρη οπτική επαφή με τα αεροσκάφη στο στάδιο της προσγείωσης και απογείωσης, και στεγάζει κλιμάκια της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    [28] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Αγκουάντο - Κύπρος - Τουρκία

    Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) καταβάλλουν προσπάθειες για μιαν κοινή συνάντηση των υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου μαζί με την αντίστοιχη της Τουρκίας, είπε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Σε δηλώσεις του μετά την τέλεση των εγκαινίων του νέου Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι υπάρχει ασφάλεια των πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, αφού το Κέντρο Ελέγχου των πτήσεων του τμήματος πολιτικής αεροπορίας είναι "ένα από τα πλέον εξαίρετα σε ολόκληρη την Ευρώπη". Αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι διεθνείς οργανισμοί είναι καταδικαστικοί ως προς τη στάση της Τουρκίας.

    [29] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Κυπριακό

    Oι πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το κύριο αντικείμενο της δίωρης συνάντησης που είχαν σήμερα στο Mέγαρο Mαξίμου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Λευκωσία, την οποία ο επίκεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε "ιδιαίτερης σημασίας, διότι λίγες φορές έχουν επισκεφθεί το νησί ΓΓ του ΟΗΕ".

    "Η κίνηση αυτή δείχνει τη σημασία που δίνει η διεθνής κοινότητα και ακόμη περισσότερο ο ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και από την πλευρά μας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την επίσκεψη και είμαστε σε διαρκή επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κόφι Ανάν θα συμβάλει στην προώθηση λύσεως", είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι εμπλεκόμενοι θα

    [30] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη Κοξ

    "Σημαντική" χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, εκτιμώντας πως η επίσκεψη αυτή μπορεί να συμβάλει "κατά κάποιο τρόπο" στην προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

    [31] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ

    Η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο φανερώνει το "τεράστιο ενδιαφέρον" αλλά και την "αγωνία" που διακατέχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διακοινοτικές συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου.

    [32] (Κ) Υπ. Παιδείας - Προφορική Θρησκευτική Ποίηση της Κύπρου

    Η μελέτη της θρησκευτικής προφορικής ποίησης της Κύπρου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της πλούσιας προφορικής μας ποίησης, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης προσφωνώντας σήμερα το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα "Προφορική Θρησκευτική Ποίηση της Κύπρου", που διοργάνωσαν το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 8 May 2002 - 17:49:26 UTC