Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Καταστροφή τσεχοσλοβάκικων όπλων
  • [03] (Κ) Καναδός Υπουργός - Κύπρος
  • [04] (Κ) Εισαγωγές - Εξαγωγές - Ελλειμμα
  • [05] (Κ) Κύπρος Μάλτα - Τοπική Αυτοδιοίκηση - Συμφωνία
  • [06] (K) Σύνοδος ΟΗΕ - Μη κυβερνητικές οργανώσεις - Παλαιστίνιοι
  • [07] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Χένρι Κίσινγκερ - Κύπρος - Βιβλίο
  • [10] (Κ) Βουλή - Υπουργός Εξωτερικών - Μέση Ανατολή
  • [11] (Κ) Αφιξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ελλάδας - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Βασιλείου - Κολέγιο της Ευρώπης - Ομιλία
  • [15] (Κ) Κύπρος - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [16] (Κ) Νίκος Κόσης - Υπουργός Δικαιοσύνης Μάλτας
  • [17] (Κ) Ολομέλεια - Λυσσαρίδης - 21η Απριλίου 67
  • [18] (Κ) Βουλή - Αύξηση τιμής καυσίμων
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αποτελέσματα επίσκεψης στις ΗΠΑ
  • [20] (Κ) Λέλλος Δημητριάδης - Εκδήλωση τιμής
  • [21] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ινδία
  • [23] (Κ) Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Ομιλία
  • [24] (Κ) Οικία Ισραηλινού Πρέσβη - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το μήνυμα ότι πρέπει να επικρατήσει κλίμα διαδικασίας επείγοντος στις απευθείας συνομιλίες που εκπέμπουν οι Αμερικανοί, η αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και του καρδιολόγου Μιχάλη Μηνά, οι θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Ουάσινγκτον και η αποστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή αποτελούν μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευκαιρία για λύση πακέτο" γράφει ότι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Αμερικανοί, προεξάρχοντος του ειδικού συντονιστή Τόμας Γουέστον, η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να θεωρείται βέβαιη και άρα απαιτείται να επικρατήσει ένα κλίμα διαδικασίας επείγοντος στις συνομιλίες, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις από τυχόν αψυχολόγητες αντιδράσεις της Τουρκίας όταν γίνει η ένταξη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ αρχίζουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΣΟΣ.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Φόρμουλα για χρέη επενδυτών" γράφει ότι μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνεται φόρμουλα για τη διευθέτηση των χρεών που δημιουργήθηκαν για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο, ετοίμασε και υπέβαλε στους αρμόδιους φορείς ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ, υπεύθυνου για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, για πολιτική και οικονομική απομόνωση του ψευδοκράτους, απόλυτα σωστές.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η προεδρολογία βλάπτει την υγεία" γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, ενέταξε τις αιχμές του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Μιχάλη Μηνά, στην προεδρολογία, αποδίδοντας και "κομματικές σκοπιμότητες". Το ΑΚΕΛ, στο οποίο στράφηκαν τα πυρά του κ. Σαββίδη, αντέδρασε αποσυνδέοντας το δικό του όνομα από την αντιπαράθεση ιατρού - υπουργού. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου "φέρεται οργισμένος με μερίδα δημοσιογράφων", καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο της δημοσιοποίησης πληροφοριών που δίδονται για σκοπούς απλής ενημέρωσης.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σύγκρουση Σαββίδη - ΑΚΕΛ" γράφει ότι ο καρδιολόγος Μιχάλης Μηνάς επανέλαβε τις καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λεμεσού, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, αποκαλώντας τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη "άσχετο". Εντονα ενοχλημένος ο κ. Σαββίδης αποκάλυψε χθες σε διάσκεψη Τύπου ότι παραπέμπει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να διορίσει ερευνώντα λειτουργό εναντίον του κ. Μηνά. Αλλού αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης των Δασκάλων (ΠΟΕΔ), που συνεδριάζει σήμερα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση λήψης μέτρων για τη στασιμότητα που παρουσιάζουν τα αιτήματά τους που εκκρεμούν στη ΜΕΠΕΥ.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αναμένουν νέο τουρκικό ελιγμό", ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να εισέλθει σε συζητήσεις ουσίας κατά τις απευθείας συνομιλίες, παραπέμποντας στην ανάγκη να συμφωνηθεί πρώτα το "κοινό όραμα". Οι θέσεις που έχει καταθέσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επί του συνταγματικού δεν αφήνουν περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας, καθότι η λογική του στηρίζεται στην αξίωση του να αναγνωρισθεί εκ των προτέρων το ψευδοκράτος, που θα αποτελέσει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία τις συνιστώσες του "νέου συνεταιρισμού". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος είπε ότι δεν έγινε κανένα διάβημα των Αμερικανών προς την κυβέρνηση για απόσυρση των δυο δανεικών μεταχειρισμένων ελικοπτέρων που έδωσε η Αθήνα στην Κύπρο για να χρησιμοποιηθούν για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ωρα για επανένωση και ένταξη στην ΕΕ" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι "είναι ώρα να λυθεί το Κυπριακό, να επανενωθεί η Κύπρος και να ενταχθεί στην ΕΕ", σημειώνοντας ότι υπήρξε σαφής υπόσχεση από τους συνομιλητές του στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους με Τούρκους επισήμους για να γίνει αποδεκτή αυτή η αναγκαιότητα. Αλλού γράφει ότι κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για τις τιμές των καυσίμων με τη συνέχιση της συζήτησης του θέματος στη Βουλή.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ισραηλινά άρματα άνοιξαν πυρ σε οικισμό της Τζενίν" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουερ τερμάτισε χθες την ειρηνευτική του αποστολή στη Μέση Ανατολή χωρίς να επιτύχει την κατάπαυση του πυρός ή την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, όπως είχε απαιτήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ζήτησε χθες αυστηρότερη αστυνόμευση της τ/κ συνοικίας της Λεμεσού μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων την περιοχής για τους αθίγγανους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Καταστροφή τσεχοσλοβάκικων όπλων

    Αρχίζει σήμερα η καταστροφή των τσεχοσλοβάκικων όπλων που φυλάσσονται εντός του στρατοπέδου των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η καταστροφή των όπλων συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν διαβουλεύσεων που άρχισαν το Καλοκαίρι του 2001.

    [03] (Κ) Καναδός Υπουργός - Κύπρος

    Καναδός Επαρχιακός Υπουργός τονίζει ότι είναι ντροπή στον 21ο αιώνα η Κύπρος να είναι μοιρασμένη και να βρίσκεται σ αυτήν στρατός κατοχής.

    [04] (Κ) Εισαγωγές - Εξαγωγές - Ελλειμμα

    Αυξημένες είναι οι συνολικές εισαγωγές για το 2001, οι οποίες ανήλθαν στα 2.528,7 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 2.410,9 εκ. το 2000. Αυξημένες παρουσιάστηκαν επίσης οι συνολικές εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν κατά το 2001 στα 628 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 591,9 εκ. το 2000.

    [05] (Κ) Κύπρος Μάλτα - Τοπική Αυτοδιοίκηση - Συμφωνία

    Κύπρος και Μάλτα υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία συμφωνία συνεργασίας σε θέματα διοικητικής αποκέντρωσης, τοπικής αυτοδιοίκησης και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη τελετή υπογραφής, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θεσμοθετεί και ενισχύει την υφιστάμενη θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    [06] (K) Σύνοδος ΟΗΕ - Μη κυβερνητικές οργανώσεις - Παλαιστίνιοι

    Η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία με συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναμένεται να υιοθετήσει σχέδιο δράσης για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

    Κατά την πρωινή συνεδρία εκπρόσωποι των οργανώσεων άκουσαν τις εισηγήσεις δύο από τους τέσσερις ομιλητές, οι οποίοι κάλεσαν την κοινωνία των πολιτών να ασκήσει πιέσεις για την αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ και να εργαστεί για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, ως ένα βήμα για ειρήνευση στην περιοχή.

    [07] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Εκκληση προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όπως εμπλακεί πιο στενά στην ουσία των απευθείας συνομιλιών "γιατί αυτές αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία που (ο κ. Ντενκτάς) έχει για να επιτύχει μια συμφωνία που να προστατεύει την ασφάλεια και τα συμφέροντα της τ/κ μειονότητας" στην Κύπρο, απηύθυνε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ευρώπη, Πίτερ Χέιν.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Χέιν, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, για τη διεύρυνση της ΕΕ, σημειώνοντας πως κατά τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη είχε επισημάνει πως είναι σημαντικό όπως "η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) και να παρουσιάζει εποικοδομητικές ιδέες" κάτι το οποίο, όπως είπε, πράττει.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7321          1,7424
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5406          1,5498
    Λίρα Αγγλίας                     1,0657          1,0720
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,9190        202,5263
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8604          2,8832
    Δολάριο Καναδά                     2,4238          2,4431
    Κορώνα Δανίας                     12,8664         12,9693
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2176         13,3233
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8374         15,9640
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5447          2,5650
    

    [09] (Κ) Χένρι Κίσινγκερ - Κύπρος - Βιβλίο

    Βιβλίο ντοκουμέντο για το ρόλο του πρώην Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες με κύριο στόχο την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να διαμορφώσει συνολική εικόνα για το ρόλο των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκ των συγγραφέων του βιβλίου δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος "πρώτος στόχος της συγγραφής του βιβλίου είναι να δώσουμε απαντήσεις και σε εμάς τους ίδιους για πολλές πτυχές των γεγονότων του 1974, το πραξικόπημα και την εισβολή τόσο για το ρόλο των Αμερικανών όσο και της χούντας και των εδώ συνεργατών τους."

    "Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ - Η Απόφαση για τη Διχοτόμηση", του εκδοτικού οίκου Νέα Σύνορα-Λιβάνης, θα παρουσιάσουν αύριο Παρασκευή στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

    [10] (Κ) Βουλή - Υπουργός Εξωτερικών - Μέση Ανατολή

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έχει δώσει οδηγίες στον Πρεσβευτή της Κύπρου στο Ισραήλ, Πέτρο Ευτυχίου, όπως προβεί σε επίσημο διάβημα προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την πολιορκία και τη ρίψη πυροβολισμών κατά του ναού της Γεννήσεως του Σωτήρος στη Βηθλεέμ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η κυπριακή κυβέρνηση είχε ξανά προβεί σε ανάλογο διάβημα προ δύο εβδομάδων από κοινού με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στο Μεσανατολικό, σημειώνοντας την ταύτισή της με τις θέσεις της συντριπτικής πλειονότητας των υπολοίπων κρατών, που καταδικάζουν τη συμπεριφορά των Ισραηλινών εις βάρος των Παλαιστινίων.

    [11] (Κ) Αφιξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ελλάδας - Δηλώσεις

    Τη πλήρη στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μετέφερε σήμερα, κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τάσος Γιαννίτσης. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι επί ελληνικής προεδρίας θα υπογραφεί επισήμως η συμφωνία διεύρυνσης της ΕΕ με τις δέκα νέες χώρες που θα ενταχθούν, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    Σε δηλώσεις του, το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι η θεμελιακή και στρατηγική πολιτική ένταξης της Κύπρου οδεύει προς το τέλος της, ενώ ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για την πρόσκληση να βρίσκεται στο νησί σε μια "προνομιακή", όπως είπε, στιγμή όπου συζητούνται καίρια θέματα που αφορούν στην εξέλιξη και το μέλλον της Κύπρου.

    Ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη καινούρια σελίδα στην πορεία "αυτού του ταλαιπωρημένου χώρου" και μπορεί να αποτελέσει το "πρώτο φως στην ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ούτως ώστε να μπορέσει ένα σημείο να χαρακτηριστεί από σταθερότητα, εμπιστοσύνη και μια άλλη προοπτική για το μέλλον".

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Σε νέα χαμηλότερα επίπεδα από τις δύο Φεβρουαρίου του 1999, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί στις 104,68 μονάδες, υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η αγορά, υποχώρησε στις 103,81 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,37%. Η αξία των συναλλαγών, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με χθες, ανήλθε στα 1,6 εκατομμύρια λίρες, ως αποτέλεσμα της έντονης συναλλακτικής δραστηριότητας που παρουσίασε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 36,3% του ημερήσιου τζίρου, αξίας 606.991 λιρών.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           103,81 (-1,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.674.376
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   940.117    433,12 (-1,41)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    784.777    119,91 (-1,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     65.672     90,31 (-2,30)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.719     33,57 (-0,89)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     35.237     58,95 (-1,50)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     23.825     71,12 (-0,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     27.547     24,92 (-1,35)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     77.261     51,71 (-1,88)
    Ετ. Πληροφορικής              £     26.401      5,10 (-3,04)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    134.730     19,07 (-0,42)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        398     16,97 (-7,22)
    Ξενοδοχεία                    £     90.669     66,25 (-1,15)
    Αλλες Εταιρείες               £    168.436    102,99 (-2,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Βασιλείου - Κολέγιο της Ευρώπης - Ομιλία

    H διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κυπριακή υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ, ήταν το θέμα της πολιτικής ομιλίας του επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου, Γιώργου Βασιλείου, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμή του το Κολέγιο της Ευρώπης, στην πόλη Μπριζ του Βελγίου.

    Τον κ. Βασιλείου προσφώνησε ο Πρύτανης του Κολεγίου της Ευρώπης Πιέτ Ακκερμανς, ο οποίος ανέφερε ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Κύπρο και πως πολιτιστικά η Κύπρος ήταν ευρωπαϊκή πολύ πριν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Στην ομιλία του, ο κ. Βασιλείου ανέλυσε το πως και γιατί η ένταξη στην κοινότητα μιας επανενωμένης Κύπρου θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει την επιτυχή εφαρμογή μιας λύσης τους Κυπριακού.

    [15] (Κ) Κύπρος - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες η 16η συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κύπρο, σε επίπεδο διαπραγματευτών κατά την οποία θα εξετασθούν και αναμένεται να κλείσουν τρία ακόμη κεφάλαια, του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Ο επικεφαλής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου άρχισε σήμερα και θα ολοκληρώσει αργά το βράδυ τις επαφές του με την ισπανική προεδρία, ώστε να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια για την ολοκλήρωση των κεφαλαίων.

    [16] (Κ) Νίκος Κόσης - Υπουργός Δικαιοσύνης Μάλτας

    Το πρόβλημα των ναρκωτικών και οι νομοθεσίες που υπάρχουν για αντιμετώπιση του ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Νίκος Κόσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μάλτας Οστιν Γκατ.

    Ο κ. Κόσης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως διαπιστώθηκε πως οι δύο χώρες συγκρινόμενες με άλλες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία γιατί, όπως είπε, υπάρχει αυξητική τάση στην Κύπρο, η οποία "μπαίνει στα σκληρά ναρκωτικά".

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Μάλτα έχει προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο απ' ότι η Κύπρος, όσον αφορά την νομοθεσία σχετικά με τα ναρκωτικά. "Θα μας δώσουν τα δικά τους φώτα, τη δική τους βοήθεια για να δούμε πως θα προχωρήσουμε κι εμείς", είπε ο κ. Κόσης.

    Ο κ. Γκατ δήλωσε ότι με τον κ. Κόση συζήτησαν γενικά θέματα σχετικά με την πορεία ένταξης στην ΕΕ και τρόπους συνεργασίας για εναρμόνιση των νομοθεσιών.

    [17] (Κ) Ολομέλεια - Λυσσαρίδης - 21η Απριλίου 67

    Ο Προεδρεύων της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του προ ημερησίας διατάξεως στην Ολομέλεια της Βουλής για την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα, ανέφερε πως "οι συνέπειες της ολέθριας πολιτικής της χούντας σημαδεύουν ακόμα με τραγικό τρόπο την κυπριακή πραγματικότητα, κι εμείς καλούμαστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε με ψύχραιμο αλλά και αποτελεσματικό τρόπο τα σημερινά δεδομένα".

    Μιλώντας εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως τα διδάγματα από αυτή την επέτειο, "δεν είναι μόνο ότι οι πολιτικές δυνάμεις όλων των ιδεολογιών θα πρέπει να επαγρυπνούν για τη διατήρηση της δημοκρατίας, αλλά και να εργάζονται από κοινού για απαλλαγή από τα δεινά που επεσώρευσε η δικτατορία".

    [18] (Κ) Βουλή - Αύξηση τιμής καυσίμων

    Αύξηση της τιμής των καυσίμων 2,5 σεντ το λίτρο, ενέκρινε το απόγευμα η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αποτελέσματα επίσκεψης στις ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, υποσχέθηκαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους στο Κυπριακό.

    Σημείωσε ωστόσο πως ο ίδιος δεν φιλοδοξεί ότι μετά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ θα αλλάξει ριζικά η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

    [20] (Κ) Λέλλος Δημητριάδης - Εκδήλωση τιμής

    Το Μετάλλιο της Πόλης της Λευκωσίας απονεμήθηκε σήμερα στον επί 30 χρόνια Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, το οποίο αποφάσισε, επίσης, να αναρτηθεί στο Δημοτικό Μέγαρο, η φωτογραφία του κ. Δημητριάδη.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, ακόμη, να δοθεί το όνομα του κ. Δημητριάδη και σε μία από τις αίθουσες του νέου Δημοτικού Μεγάρου που θα κτιστεί κοντά στην πράσινη γραμμή.

    [21] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ

    Δεν υπάρχει καμιά βάση για αισιοδοξία ότι μέχρι το ορόσημο (Ιούνιος 2002)π ου τέθηκε για συμπλήρωση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα υπάρξει συμφωνία, έστω και σε ένα περίγραμμα αρχών για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του σήμερα στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που οργανώνει το "Economist Intelligence Unit" στην Αθήνα από τις 17 μέχρι 19 Απριλίου, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι, όσο πλησιάζει η ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η τουρκική πλευρά "θα συνειδητοποιήσει τις πραγματικότητες και θα πεισθεί να εμπλακεί ενεργώς και εποικοδομητικά στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού".

    Οπως τόνισε ότι "το αγεφύρωτο χάσμα" που χωρίζει τις δύο πλευρές για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό έγκειται στο γεγονός ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση "ενός κράτους" και η τ/κ, με τη στήριξη της Τουρκίας, επιδιώκει λύση "δύο χωριστών κρατών".

    "Αν η πολιτική και επιδίωξη της τουρκικής πλευράς παραμείνει μέχρι τέλους, η δημιουργία δυο κρατών, τότε δεν υπάρχουν προοπτικές λύσης του Κυπριακού", επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ινδία

    Για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και για τις προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Ινδίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενημέρωσε τον Ινδό Πρωθυπουργό Atal Bihari Vajpayee ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος πραγματοποιεί από τις 16 Απριλιου επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, ύστερα από πρόσκληση του Ινδού Υπουργού Επικοινωνιών και Πληροφορικής Pramod Mahajan.

    [23] (Κ) Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Ομιλία

    Στόχος της Ελλάδας είναι μια πολιτική λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν ασφάλεια στις δύο κυπριακές κοινότητες και θα οδηγήσουν σε ένα συνταγματικό σχήμα βιώσιμο, αποτελεσματικό και ικανό να λειτουργήσει ως εταίρος με οντότητα στην ΕΕ και διεθνώς, δήλωσε απόψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    Σε ομιλία του στη Λευκωσία με θέμα "Το ευρωπαϊκό σύστημα στην οπτική της παγκοσμιοποίησης", ο κ. Γιαννίτσης, ανέφερε πως "η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε μια Κύπρο ενωμένη στην ΕΕ, σε μια Κύπρο που μετά από 50 χρόνια θα αντικρίζει το μέλλον της με αισιοδοξία και νέες προοπτικές, με μια λύση που θα είναι μια τεράστια συμβολή στη σταθερότητα και την ειρήνη στη ταλαιπωρημένη πλευρά της Μεσογείου".

    Ο κ. Γιαννίτσης επεσήμανε ότι η έκβαση των απευθείας συνομιλιών "είναι αβέβαιη" και ότι η πορεία της έκβασης αυτής μέχρι σήμερα "έχει δημιουργήσει ερωτηματικά και προβληματισμούς".

    [24] (Κ) Οικία Ισραηλινού Πρέσβη - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και διαμαρτυρίας κατά της εισβολής του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιούν από τις 7 περίπου το απόγευμα έξω από την οικία του Πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία, οργανώσεις νεολαίας, φοιτητικές, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων.

    Δεκάδες άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του ξενοδοχείου "Φόρουμ" στη Λευκωσία κατευθύνθηκαν προς την οικία του Ισραηλινού Πρέσβη, όπου πρόκειται να δοθεί απόψε δεξίωση για την 54η επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 April 2002 - 17:49:21 UTC