Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - "Σημείο μηδέν"
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Ημιτελική φάση
  • [04] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Κυπελλούχος η Νέα Σαλαμίνα
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 24η αγωνιστική
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Δημήτρης Τσάτσος - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις

    Το Κυπριακό και θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της κυπριακής παροικίας της Νέας Υόρκης, συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριο, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

    Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακού και τις συναντήσεις του στον ΟΗΕ, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τον ενημέρωσε για τις διάφορες συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και άλλους επισήμους.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - "Σημείο μηδέν"

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες σε τελετή στο "σημείο μηδέν", στα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, απότισε φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται.

    Τόνισε ακόμη ότι ο κυπριακός λαός, στο σύνολο του, υποφέρει από την κρατική τρομοκρατία της κατοχικής δύναμης, Τουρκίας, και διαβεβαίωσε ότι όλος ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι αφοσιωμένος στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και στην επανένωση της Κύπρου σε μια κοινή πατρίδα.

    Η εκδήλωση στο "σημείο μηδέν" ήταν μέρος της τελετής έναρξης των εορτασμών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την εθνική παλιγγενεσία, που διεξάγονται στο Bowling Green Park του Μανχάταν.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Ημιτελική φάση

    Με τους αγώνες ΑΕΛ Κεραυνού, στην αίθουσα "Νίκου Σολομωνίδη" στη Λεμεσό και ΑΠΟΕΛ Απόλλωνα στην αίθουσα "Ελευθερία" στη Λευκωσία, συνεχίζεται σήμερα η ημιτελική φάση play off του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας "Γιώργος Θυρώτος" α' κατηγορίας ανδρών.

    [04] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Κυπελλούχος η Νέα Σαλαμίνα

    Η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών της Νέας Σαλαμίνας ανακηρύχθηκε χθες βράδυ κυπελλούχος, μετά τη νίκη της επί του Διόνυσου Στρουμπίου, με 3 - 0 σετ, στο κλειστό γήπεδο "Αφροδίτη", στην Πάφο.

    Η ανδρική ομάδα πετόσφαιρας της Νέας Σαλαμίνας είχε κατακτήσει και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Κύπρου πριν από τρεις εβδομάδες.

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 24η αγωνιστική

    Με έξι αγώνες, οι οποίοι αρχίζουν στις 4.30 το απόγευμα, συνεχίζεται το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας ανδρών, στο οποίο προηγείται η ομάδα του ΑΠΟΕΛ με 54 βαθμούς, πέντε παραπάνω από τη δεύτερη στο βαθμολογικό πίνακα, Ανόρθωση.

    Κατά την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο πρωτοπόρος ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει την Αθλητική Ενωση "Πάφος" στο Παφιακό στάδιο, ενώ η Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει την Αλκή στο γήπεδο "Αντώνης Παπαδόπουλος".

    Οι άλλοι αγώνες είναι: Ολυμπιακός - Εθνικός Αχνας στο ΓΣΠ, Ενωση Νέων Παραλιμνίου Εθνικός Ασσιας στο γήπεδο Παραλιμνίου, Ομόνοια Δόξα Κατωκοπιάς στο ουδέτερο γήπεδο του ΓΣΖ, και ΑΕΛ Απόλλων στο Τσίρειο στάδιο.

    Η 24η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τον αγώνα ΑΕΚ Ερμή Αραδίππου, στο ΓΣΖ Λάρνακας.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη για Υπουργό που "παίζει παιχνίδια" με το χώρο της αντιπολίτευσης και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Αθήνα, η αναστολή διάθεσης συγκεκριμένων "ύποπτων" για την πρόσκληση θανάτων καραμελών και ζελέδων, οι δηλώσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ για την οικονομία και η χθεσινή επίθεση με ψαλίδι κατά Λιβεριανού ποδοσφαιριστή στη Λεμεσό είναι ορισμένα από τα άλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Τα κίνητρα ταρακουνούν την τριμερή" γράφει για δημόσια σύγκρουση μεταξύ των στελεχών του ΑΚΕΛ και του ΚΙΣΟΣ, την οποία ακολούθησε την προχθεσινή "αλλαγή πλεύσης" του ΑΚΕΛ υπέρ της αποδέσμευσης 30 εκ. λιρών, για επενδύσεις της ΑΤΗΚ στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Αλλού αναφέρει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης μετά από υπόνοιες που έθεσε προ ημερών η Γενικός Ελεγκτής ότι πιθανόν να κρύβονται σκοπιμότητες στην κατακύρωση προσφορών από το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας σε συγκεκριμένη εταιρεία για την προμήθεια σκαλοπατιών από αλουμίνιο και καλυμμάτων χυτοσιδήρου φρεατίων.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Διάλογος εκ του σύνεγγυς" αναφέρεται στον πρώτο δημόσιο εκ του σύνεγγυς διάλογο, που είχαν χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, ο οποίος δήλωσε ότι τον πικραίνουν όλα όσα λέγονται για το άτομο του. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως ο κ. Κόσης "ξέρει πόσο πικραίνει τους οπαδούς του ΔΗΣΥ". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αναστέλλεται η διάθεση καραμελών και ζελέδων μικρού μεγέθους από την κυπριακή αγορά, που περιέχουν το πρόσθετο Ε425, αφού η βρώση τους φέρεται να έχει προκαλέσει το θάνατο από πνιγμό σε παιδιά που διέμεναν στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Τους έκοψε το βήχα" γράφει ότι ο ΔΗΣΥ, "επέλεξε να κτυπήσει τα ρέστα του" στο θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, και κατονόμασε δια του Προέδρου του τον Νίκο Κόση, κατηγορώντας τον ευθέως για πολιτικά παιχνίδια με τον χώρο της αντιπολίτευσης. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις στην Αθήνα του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος ανέφερε πως ουδείς πρέπει να υποθέσει ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα είναι εύκολη ή θα ληφθεί ελαφρά τη καρδία.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Κόκκινο πανί ο Κόσης" γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποτελεί κόκκινο πανί για τον ΔΗΣΥ, αφού ο Πρόεδρος του κόμματος Ν. Αναστασιάδης σε μια πρωτοφανή κριτική εναντίον του, τον κατηγόρησε κατά άμεσο τρόπο ότι παίζει διπλό παιχνίδι, ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από το ΔΗΣΥ, κάνει παιχνίδια με άλλες παρατάξεις, για να αλλάξουν πολιτικά δεδομένα. Αλλού αναφέρεται στην επίθεση με ψαλίδι που δέχθηκε χθες ο 25χρονος Λιβεριανός ποδοσφαιριστής Αλβιν Κίε, στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να καταλήξει σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Λεμεσού.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Απαιτεί Αποπομπή Υπουργών ο ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι η Πινδάρου, ζητά την κεφαλή Υπουργών επί πίνακι και διαχωρίζει τη στήριξη της προς τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, αν και τεντώνει το σχοινί των σχέσεων της με το Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι δύο σημαντικές αγορές που προωθούνται από το Ισραήλ για τις ανάγκες της Αστυνομίας και του Υπουργείου Αμυνας και αφορούν πέντε κινητά συστήματα ραδιοεπισήμανσης και δύο κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, οδεύουν προς ανατροπή, λόγω των εξελίξεων που συντελούνται στη Μέση Ανατολή.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Μομφή κατά Κληρίδη" αναφέρει ότι ως "πολιτειακή και πολιτική αυθαιρεσία" χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου η "εκβιαστική" προς Υπουργούς απαίτηση της ανώτατης ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού να παραιτηθούν. Αλλού γραφεί ότι βουλευτές του ΑΚΕΛ, σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, απομυθοποίησαν τη "ρόδινη" εικόνα της οικονομίας που επιχείρησε να σκιαγραφήσει ο Υπουργός Οικονομικών και υπέδειξαν ότι η κυβέρνηση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης κατηγόρησε χθες τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη, για την ανεπάρκεια κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, μετά το θάνατο 68χρονου ιερέα που απεβίωσε στο Νοσοκομείο. Η οικογένεια πιστεύει ότι ο θάνατος οφείλεται σε ιατρική αμέλεια. Αλλού γράφει ότι η Ιερά Μονή Κύκκου εισέφερε 100 περίπου τόνους φαγητό, και φάρμακα καθώς και χρήματα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, για την υποστήριξη αυτών που επηρεάζονται από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλο "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Φόρος 40% στα οχήματα τζιπ" γράφει ότι φόρος της τάξης του 40% θα επιβληθεί στα αυτοκίνητα παντός εδάφους (4χ4), γνωστά ως τζιπ, ύστερα από διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναζητείται πλέον εκτός της κυβέρνησης, και η ιδέα για τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου φαίνεται να εγκαταλείπεται, ενώ οριστικό όχι έχει πει και ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [07] (Κ) Δημήτρης Τσάτσος - Κυπριακό

    Η ποιότητα της λύσης του Κυπριακού συναρτάται άμεσα με τη λειτουργικότητά της, δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Τσάτσος, προσθέτοντας ότι "αν κάτι είναι άδικο, δεν θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει".

    Μιλώντας για το συνταγματικό πρόβλημα της Κύπρου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε εκδήλωση του ΚΙΣΟΣ, στη Λευκωσία, με τίτλο "Στο κατώφλι της Ευρώπης", ο κ. Τσάτσος είπε ότι "δεν αρκεί, να συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες για λύση του Κυπριακού, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ομόσπονδο κράτος να μπορεί να μετουσιώνει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σε εσωτερικό και να υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

    [08] (Κ) Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι απειλητικές δηλώσεις της Αγκυρας για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία αντικρούονται με την πολιτική της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης(ΕΕ).

    Ο κ. Κουκ εξέφρασε την ελπίδα ότι "η Αγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτό το βήμα", ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ άφησε σαφώς να νοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας για το αν η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί ή όχι στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 April 2002 - 17:49:09 UTC