Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς - Εναρξη τρίτου γύρου
  • [02] (K) Παπαντωνίου - Ράμσφελντ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Παπαντωνίου - Γκρόσμαν - Κυπριακό.
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Γ. Βασιλείου - Ουάσιγκτον - Επαφές
  • [06] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [07] (Κ) Γ. Βασιλείου - ΕΕ - Κυπριακό - Ομιλία
  • [08] (Κ) Συλλούρης - Ισπανία - Διάσκεψη
  • [09] (Κ) Κύπρος - Εκθεση ΓΓ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [10] (Κ) Κύπρος - Ινδία - Υπογραφή συμφωνίας
  • [11] (Κ) Οργανώσεις νεολαίας - Πορεία - Μεσανατολικό
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Παρασκευάς Αυγερινός
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - ΟΗΕ - Εγγραφα
  • [16] (K) Επιτροπή Περιβάλλοντος - "Φωνή της Αμερικής"
  • [17] (Κ) Κύπρος - Βουλγαρία - Μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [19] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ - Βιετνάμ - Επαφές
  • [21] (Κ) Μετανάστευση και Ασυλο - Λευκωσία - Σεμινάριο
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Λήξη συνάντησης
  • [23] (K) Βασιλείου - Γαλλία - Επαφές
  • [24] (Κ) Τουρκία - Κατεχόμενα - Μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος
  • [25] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Παγκόσμια Διάσκεψη για Γήρανση
  • [26] (Κ) Αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης - ΕΕ - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χριστάκης Κατσαμπάς - Εκδήλωση
  • [28] (Κ) Δήμος Πάφου - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής - Γιάννος Κρανιδιώτης

  • [01] (Κ) Συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς - Εναρξη τρίτου γύρου

    Αρχίζει σήμερα ο τρίτος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [02] (K) Παπαντωνίου - Ράμσφελντ - Κυπριακό

    Εκτενής συζήτηση για το Κυπριακό έγινε στη συνάντηση που είχε χθες στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράμσφελντ για την πορεία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Εξέφρασα την άποψη ότι απομένει να δούμε τον Ιούνιο, κατά πόσο θα καταλήξουν αυτές οι συνομιλίες θετικά. Αλλά και ότι, σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι πολιτικής λύσης και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει η Τουρκία", ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου.

    [03] (Κ) Παπαντωνίου - Γκρόσμαν - Κυπριακό.

    Την ευχή της Ελλάδας ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και η διαδικασία του ΟΗΕ θα έχουν επιτυχή κατάληξη μέχρι τον Ιούνιο εξέφρασε σε ομιλία του χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι αποτελεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ένταξη της Κύπρου με ή χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θα πρέπει να λάβει η Τουρκία.

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι δραματικές ώρες που παιρνούν οι Παλαιστίνιοι και οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού Προέδρου για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, αποτελούν βασική είδηση στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Το Κυπριακό και η σημερινή έναρξη του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, η διάψευση του Προέδρου Κληρίδη για τα περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης και η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, απασχολούν επίσης τα σημερινά πρωτοσέλιδα της Λευκωσίας.

    H "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Aμεση αποχώρηση του Ισραήλ ζητούν όλοι" ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους είπε ότι εννοούσε αυτά που έλεγε όταν κάλεσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ νέα μηνύματα προς το Ισραήλ για άμεση απόσυρση, απέστειλαν τόσο τα ΗΕ όσο και η ΕΕ. Αλλού γράφει ότι "φανερά ενοχλημένος" αναφορικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος προέβη χθες σε γραπτή διάψευση των όσων γράφονται στον Τύπο.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κάθοδος αγροτών στη Βουλή" ότι με αφορμή τη συζήτηση από το νομοθετικό Σώμα των κυβερνητικών προτάσεων για αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι γεωργοκτηνοτρόφοι θα κατακλύσουν το κτίριο της Βουλής την Πέμπτη το πρωί με αίτημα να μην αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου. Αλλού γράφει ότι την εντονότατη διαμαρτυρία τους για την απαράδεκτη ενέργεια των ισραηλινών Αρχών να μην επιτρέψουν την είσοδο στην κυπριακή διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, εξέφρασαν τα μέλη του κυπριακού Κοινοβουλίου σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβραάμ Μπουργκ.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ποιος φοβάται τον Κόλιν Πάουελ" γράφει ότι την ώρα που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αγνόησε για τρίτη συνεχή φορά τον Πρόεδρο Μπους, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες θεωρούν ότι η αποστολή Πάουελ αποσκοπεί στην κατάργηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Αλλού αναφέρεται στη σημαντική πτώση που επεφύλασσαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές για τη φοιτητική παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα, την ίδια στιγμή, που η παράταξη "Προοδευτική" είδε τα ποσοστά της να ανεβαίνουν σημαντικά και στις δύο πόλεις.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Φρένο στον Πάουελ" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε συζήτηση ενώπιον της ισραηλινής Βουλής "έβαλε φρένο στις υπέρμετρα αισιόδοξες εκτιμήσεις", οι οποίες αρχικώς γεννήθηκαν μετά την ανακοίνωση επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Ισραήλ. Αλλού γράφει ότι ο καράβι "Κερύνεια 2" θα μεταφέρει συμβολικά χαλκό για την κατασκευή χάλκινων μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ιούνιος είναι το τέρμα" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναιρούν καταληκτικό χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού μπορεί να συνεχισθούν και πέραν από το μήνα αυτό. Αλλού γράφει ότι η μικρή υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά το κλείσιμο των αγορών της Παρασκευής και το χθεσινό άνοιγμα δημιούργησαν προσδοκίες οι οποίες διαψεύσθηκαν πολύ σύντομα.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κρίσιμος γύρος" αναφέρεται στον τρίτο γύρο των απευθείας συνομιλιών που αρχίζει σήμερα μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς χωρίς να αναφέρεται οποιαδήποτε προοπτική ουσιαστικής αλλαγής της τουρκικής στάσης που θα ανοίξει το δρόμο για λύση του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας έχει προβεί σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον ομόλογο του της Ισραηλινής Βουλής, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου της κυπριακής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Τελ Αβίβ, την περασμένη Κυριακή.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο ντε Σότο καλεί τους ηγέτες να αδράξουν τη στιγμή" ότι ο κ. ντε Σότο δήλωσε χθες ότι και οι δύο ηγέτες θα πρέπει να δώσουν πολλές απαντήσεις "αν δεν αδράξουν το παρόν παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού προβλήματος". Αλλού γράφει ότι η βρετανική ολυμπιακή ομάδα επέλεξε την Κύπρο για την προετοιμασία της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως ανέφερε στο Συνέδριο για τον Αθλητικό Τουρισμό, ο Ρίτσαρτν Σίμονς της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Γ. Βασιλείου - Ουάσιγκτον - Επαφές

    Πρόγευμα εργασίας με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον είχε χθες στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου.

    [06] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Κύπρος

    H βρετανική κυβέρνηση αντικρίζει τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ως κάτι ξεχωριστό από την προσπάθεια για διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Θεωρεί επίσης ότι η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει την ένταξη της Κύπρου, όταν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Αυτό δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου. Σημείωσε πως η Βρετανία δεν γνωρίζει για οποιανδήποτε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ που να προσπαθεί να καθυστερήσει την ένταξη της Κύπρου, με το επιχείρημα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [07] (Κ) Γ. Βασιλείου - ΕΕ - Κυπριακό - Ομιλία

    Εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις για την επίλυση του Κυπριακού και οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών, η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει στην επανένωση του νησιού.

    Αυτό ανέφερε σε ομιλία του στην Εθνική Λέσχη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου. Επισημαίνοντας τα οφέλη από την ένταξη, είπε πως οι ανησυχίες του Τ/Κ ηγέτη για τη μελλοντική στάση των Ε/Κ προς την τ/κ κοινότητα δεν θα υφίστανται στην ΕΕ.

    [08] (Κ) Συλλούρης - Ισπανία - Διάσκεψη

    [09] (Κ) Κύπρος - Εκθεση ΓΓ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    H φετινή έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο δεν αντανακλά την πραγματικότητα και, βασιζόμενη σε πολιτικές σκοπιμότητες, αποσιωπά τις συνεχιζόμενες μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

    [10] (Κ) Κύπρος - Ινδία - Υπογραφή συμφωνίας

    Κύπρος και Ινδία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την προώθηση και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη φιλικών διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, που συμφωνήθηκε το 1989.

    Υπογράφοντας τη συμφωνία, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είπε ότι θα παράσχει εγγυήσεις σε επενδυτές έναντι μη εμπορικών κινδύνων και χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη στην Ινδία την επόμενη εβδομάδα "πιθανόν την αρχή της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας."

    [11] (Κ) Οργανώσεις νεολαίας - Πορεία - Μεσανατολικό

    "Τον άμεσο και χωρίς όρους τερματισμό της ισραηλινής εισβολής στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές και την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από αυτές", απαίτησαν σήμερα οργανώσεις νεολαίας κομμάτων καθώς και οργανώσεις μαθητών και φοιτητών.

    Η απαίτηση περιέχεται σε ψήφισμα που επέδωσαν οι οργανώσεις στην ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία, όπου κατέληξε πορεία διαμαρτυρίας από την Πλατεία Ελευθερίας. Στην περιοχή της Πρεσβείας είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την κυπριακή Αστυνομία.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/4/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7321          1,7424
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5167          1,5258
    Λίρα Αγγλίας                     1,0600          1,0663
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,4401        201,0356
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8640          2,8869
    Δολάριο Καναδά                     2,4162          2,4355
    Κορώνα Δανίας                     12,8615         12,9643
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2096         13,3152
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6938         15,8193
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5380          2,5583
    

    [13] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Παρασκευάς Αυγερινός

    Οσο πλησιάζει ο χρόνος ένταξης στην ΕΕ, η Τουρκία υποχωρητικά θα κάνει ελιγμούς και θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την υπόθεση της Κύπρου, δήλωσε ο Γραμματέας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           108,66 ( 0,74)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1,943.310
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   723.089    455,94 ( 0,22)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    324.831    126,24 ( 0,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    130.488     96,78 ( 1,85)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.515     35,55 (-1,28)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    235.306     56,94 (-1,06)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     24.643     73,39 ( 1,63)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    149.278     25,66 ( 1,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     59.575     52,82 (-0,15)
    Ετ. Πληροφορικής              £     44.099      6,53 ( 1,08)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    473.127     20,66 ( 4,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         00     18,88 (   00)
    Ξενοδοχεία                    £    148.872     69,25 ( 0,99)
    Αλλες Εταιρείες               £    242.994    109,23 ( 0,68)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - ΟΗΕ - Εγγραφα

    Αν δεν υπάρξει αποφασιστικότητα από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού, ενδεχόμενη κατάθεση εγγράφων από τον ΟΗΕ δεν πρόκειται να σπάσει το αδιέξοδο που παρατηρείται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [16] (K) Επιτροπή Περιβάλλοντος - "Φωνή της Αμερικής"

    Η κυβέρνηση έχει λάβει την κατ' αρχήν απόφαση να χορηγήσει άδεια εγκατάστασης πομπού στο ραδιοσταθμό "Φωνή της Αμερικής", εφ' όσον πληρούνται οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος και τα όρια εκπομπής ακτινοβολίας που προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία.

    "Από πλευράς πολιτικής", δήλωσε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού του Υπουργείου Εξωτερικών, Τάσος Τζωνής, "υπάρχει μια θετική προδιάθεση για να δοθεί η άδεια" και ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Στέλιου Χειμώνα.

    [17] (Κ) Κύπρος - Βουλγαρία - Μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας

    Νέο μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας θα υπογράψει η Κύπρος με τη Βουλγαρία.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Παρά την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στο πρώτο μισό της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης, η αγορά κατάφερε τελικά να σημειώσει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,74%. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 108,66 μονάδες, ωθούμενος κυρίως από τα εντυπωσιακά κέρδη που σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών σε ποσοστό 4,45%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 1,9 εκατομμύρια λίρες.

    [19] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετέβη γύρω στις 15:55 σήμερα στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, για την πρώτη του συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [20] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ - Βιετνάμ - Επαφές

    Επαφές με αξιωματούχους του κομμουνιστικού κόμματος του Βιετνάμ θα έχει διμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΑΚΕΛ η οποία αναχώρησε σήμερα για το Ανόι του Βιετνάμ, ύστερα από πρόσκληση του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας.

    [21] (Κ) Μετανάστευση και Ασυλο - Λευκωσία - Σεμινάριο

    Η πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στο τριήμερο σεμινάριο που διοργανώνουν από κοινού στη Λευκωσία από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου η Υπατη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Λήξη συνάντησης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε σήμερα συνάντηση, διάρκειας περίπου μίας ώρας με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνόδευαν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [23] (K) Βασιλείου - Γαλλία - Επαφές

    Στο Παρίσι θα μεταβεί αύριο ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για επαφές με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

    [24] (Κ) Τουρκία - Κατεχόμενα - Μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος

    Υλοποιείται σχέδιο για υποθαλάσσια μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στο ψευδοκράτος και σε μεταγενέστερο στάδιο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των υφιστάμενων γραμμών, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

    [25] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Παγκόσμια Διάσκεψη για Γήρανση

    Η κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά τη γήρανση του πληθυσμού "δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο σε άλλες χώρες, όμως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα γίνει ανησυχητική τις επόμενες δύο δεκαετίες", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας ενώπιον της Δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τη Γήρανση, η οποία πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

    [26] (Κ) Αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης - ΕΕ - Κυπριακό

    Είναι απαραίτητο η διοίκηση της ΕΕ να συμπεριφέρεται πιο προσεχτικά, σταθερά και ευγενικά, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολιάζοντας την πολιτική της ΕΕ για το Κυπριακό, ενώπιον της ομάδας του κόμματός του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χριστάκης Κατσαμπάς - Εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξήρε σήμερα το έργο και τη συμβολή του πρώην Προέδρου της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ)Χριστάκη Κατσαμπά στην ιστορία και τη δημόσια ζωή του τόπου.

    Σε χαιρετισμό του απόψε κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης της ΕΣΚ για το βετεράνο δημοσιογράφο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο κ. Κατσαμπάς συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της επαγγελματικής θέσης του Κυπρίου δημοσιογράφου και αγωνίστηκε με σθένος για την ελευθεροτυπία, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των δημοσιογράφων σε περιόδους δύσκολες.

    [28] (Κ) Δήμος Πάφου - Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής - Γιάννος Κρανιδιώτης

    Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον αείμνηστο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη, διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Πάφου σε συνεργασία με τον Ομιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνία μας (ΟΠΕΚ), στις οποίες παρευρέθη και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρος Χρίστος Παπαγόπουλος.

    Σε χαιρετισμό του, σε τελετή αποκαλυπτηρίων πινακίδας της Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη στη συμβολή του παρακαμπτηρίου δρόμου με το δρόμο προς Γεροσκήπου, ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι ο αείμνηστος πολιτικός, "ενσαρκώνοντας την αντίληψη ότι η Κύπρος είναι για την Ελλάδα η πρώτη σε προτεραιότητα και εθνικής σημασίας υπόθεση, αγωνίστηκε με πάθος για τα δίκαια της Κύπρου, από διάφορες επάλξεις, πιστεύοντας σθεναρά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 April 2002 - 17:49:26 UTC