Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Μαγκριώτης - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα
  • [05] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Μέση Ανατολή
  • [06] (Κ) Ευρωστρατός - Συζήτηση
  • [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γιώργος Βασιλείου - ΗΠΑ
  • [10] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Μέση Ανατολή
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνής Διάσκεψη για τους Παλαιστινίους
  • [14] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη συνεχή πτώση
  • [17] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκεόργκι Μουράτοφ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιτροπή "Φίλοι της Κύπρου"
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [21] (Κ) ΑΔΗΚ - Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό
  • [22] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Αντιπροσωπεία - Αραφάτ
  • [23] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Ισραήλ - Ναός Γεννήσεως
  • [24] (Κ) Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν - Μεσανατολικό
  • [25] (Κ) ΗΠΑ - Βασιλείου - Επαφές
  • [26] (Κ) Βουλή - Μέση Ανατολή - Ψήφισμα
  • [27] (Κ) Δανία - Ενταξη Κύπρου - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αξιολόγηση οικονομίας - Κύπρος
  • [29] (Κ) Παπαντωνίου - Ιβανόφ - ΕΕ - Κύπρος
  • [30] (Κ) ΕΣΚ - Αριέλ Σαρόν - Επιστολή
  • [31] (Κ) Ευρωβουλή - Ομάδα Φιλελευθέρων - Αβραμόπουλος
  • [32] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Συνέντευξη Τύπου
  • [33] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Δήλωση
  • [34] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Αθήνα - Επαφές
  • [35] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Δήλωση (Ορθή επανάληψη)

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό - Συνομιλίες

    "Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συνεχίζει να πιστεύει πως είναι δυνατόν οι δύο ηγέτες (στην Κύπρο) να ολοκληρώσουν το έργο τους, μέχρι τον Ιούνιο του 2002, αν επιδείξουν πολιτική προσήλωση και ενισχυμένο αίσθημα σπουδής", δήλωσε χθες αργά το βράδυ απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρντ.

    Η δήλωση έγινε μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών μαραθωνίων διαβουλεύσεων στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με κεντρικό πρόσωπο τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στην παρουσία και των απεσταλμένων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον.

    [02] (Κ) Μαγκριώτης - Αφιξη - Δηλώσεις

    O Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη, δήλωσε πως στόχος της επίσκεψής του στο νησί είναι η ανταλλαγή απόψεων με τις κυπριακές αρχές σε θέματα προβολής του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς και για την αξιοποίηση του δυναμικού των αποδήμων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η βία στη Μέση Ανατολή και η παρέμβαση των 15 Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση του Παλαιστίνιου Πρόεδρου Γιάσερ Αραφάτ, η σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργου Παπανδρέου και Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα, η επίσκεψη στην Κύπρο του πρώην Πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ, οι χθεσινές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F16 στα ανοικτά της Κύπρου και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρέμβαση των 15 για τη Μ. Ανατολή" γράφει ότι στο Λουξεμβούργο οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών αναμένονταν να αποφασίσουν την αποστολή στη Μέση Ανατολή, του επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, για να πιέσει για συμφωνία άμεσης κατάπαυσης του πυρός και για την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F16 που εκτυλίχθησαν χθες στα ανοικτά της Κύπρου, κατά την επιστροφή των ελληνικών αεροσκαφών ύστερα από συμμετοχή στην άσκηση "Τοξότης - Βεργίνα" στην Κύπρο.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αυστηρή παρακολούθηση" γράφει ότι "από το κόσκινο της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου υπό τη διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, άρχισαν να περνούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διαχειρίζονται χρήματα, αξίες ή υλικά που ανήκουν στην Δημοκρατία και τα οποία μέχρι σήμερα διέπονται διοικητικές πράξεις". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην "ξαφνική" επίσκεψη στην Κύπρο, του πρώην Πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κράτος Θανάτου στον τόπο της Γέννησης" γράφει ότι "οι Ισραηλινοί αποδεικνύοντας ότι τα όρια της βαρβαρότητας τους είναι μάλλον ανύπαρκτα, εντείνουν τις ωμότητες στην Παλαιστίνη, βεβηλώνοντας ακόμη και εκείνο το σημείο της όπου γεννήθηκε ο Χριστός στη Βηθλεέμ". Την ίδια ώρα, η Συρία μετακινεί στρατεύματα προς τα σύνορά της με το Ισραήλ, προκαλώντας ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου. Αλλού αναφέρεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, οι οποίες θα κυμαίνονται μεταξύ 2 και 3 σεντ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βηθλεέμ, πόλη φάντασμα" γράφει ότι μετά τη Ραμάλα, την Καλκίλια και την Τούρκαλμ, οι Ισραηλινοί "σφράγισαν" και τη Βηθλεέμ, η οποία μετατράπηκε σε "πόλη φάντασμα", αφού κανείς δεν κινείται στους δρόμους, παρά μόνο τα ισραηλινά άρματα μάχης και άτακτα τμήματα Παλαιστινίων. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε χθες τον αριθμό της πολιτικής ταυτότητας του Εθνάρχη Μακαρίου, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να πιστοποιήσει κατά πόσο το δελτίο που θα δημοπρατηθεί στην Τουρκία είναι το γνήσιο ή αντίγραφο.

    Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "ΗΠΑ: Αλλαγή της στρατηγικής" γράφει ότι η Ουάσιγκτον παρουσιάζεται αποφασισμένη να αλλάξει τακτική και μεθόδους σε περίπτωση που η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών δεν προχωρήσει προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι συνομιλίες, οι οποίες θα επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, θα έχουν σήμερα στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Παπανδρέου και Ιωάννης Κασουλίδης. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει και της έναρξης του τρίτου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, που τοποθετείται χρονικά στις 9 Απριλίου.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Συνεπής φίλος" γράφει ότι τη σθεναρή υποστήριξή του στην υπόθεση της Κύπρου επαναβεβαίωσε για άλλη μια φορά το Προεδρείο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει μεταξύ 16-18 Απριλίου διεθνή διάσκεψη για τους Παλαιστινίους. Η διάσκεψη οργανώνεται από την Επιτροπή των ΗΕ για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κορυφαίος γιατρός προειδοποιεί για έλλειψη οργάνων" γράφει ότι την έλλειψη δωρητών συμβατών οργάνων, γεγονός που στερεί σε ασθενείς την ευκαιρία μιας σωτήριας μεταμόσχευσης, υπέδειξε ο Δρ. Γιώργος Κυριακίδης. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για την παραχώρηση σε πολίτες της ΕΕ του δικαιώματος να ιδρύσουν και να διευθύνουν εφημερίδες, καθώς και το δικαίωμα εργασίας ως δημοσιογράφοι. 

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αθήνα

    Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών που θα έχουν στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Παπανδρέου και Ιωάννης Κασουλίδης.

    [05] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Μέση Ανατολή

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία και θλίψη της κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καταδικάζοντας τη χρήση και πράξεις βίας εναντίον αθώων πολιτών, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων.

    [06] (Κ) Ευρωστρατός - Συζήτηση

    "Η συμμετοχή της Κύπρου στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας", ανέφερε χθες βράδυ ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, σε εκδήλωση της Επαρχιακής Οργάνωσης του ΚΙΣΟΣ Λεμεσού, με θέμα "Ευρωστρατός το 2003".

    "Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, ως μέλη της ΕΕ, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας", είπε στην ομιλία του ο κ. Χάσικος.

    Σημείωσε ότι ο κύριος λόγος ένταξής μας στον Ευρωστρατό, είναι η ενίσχυση της ασφάλειάς μας και το Υπουργείο Αμυνας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής μας προοπτικής.

    Η συνεισφορά μας στον Ευρωστρατό είναι ήδη στη διάθεση της ΕΕ, είπε ο Υπουργός Αμυνας, και περιλαμβάνει ένα λόχο γενικών μεταφορών, τη στρατιωτική υποδομή που διαθέτουμε με τις επικοινωνίες, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, καθώς επίσης και το σύστημα μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροχημάτων που αναμένεται να αποκτήσουμε μέχρι το τέλος του 2003.

    Εξήγησε ότι σε περίπτωση που επηρεάζονται τα συμφέροντα μας σε κάποια κρίση, έχουμε το δικαίωμα να μην συμμετάσχουμε στις επιχειρήσεις του Ευρωστρατού.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου επεσήμανε τις αδυναμίες της ΕΕ να επηρεάζει το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα. Το πρόβλημα αυτό επιβεβαιώθηκε, σημείωσε, από τους πρόσφατους πολέμους στον Κόλπο, στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι η απεξάρτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

    Αναφερόμενος στις αξιώσεις της Τουρκίας στη λειτουργία του Ευρωστρατού για την Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ είπε πως είναι αδιανόητο μια χώρα μη μέλος της ΕΕ να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις λειτουργίες τις ΕΕ.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος, πρόσθεσε, μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στη διαμόρφωση περιφερειακών συνθηκών ασφάλειας, λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης. Η Κύπρος, κατέληξε, μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει και να επηρεάσει τις εξελίξεις.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι "ολόκληρο το αμυντικό σύστημα της Ευρώπης στηρίζεται στο ΝΑΤΟ και τον τεράστιο στρατιωτικό μηχανισμό των ΗΠΑ".

    Ο κ. Χατζηδημητρίου υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται έναν πραγματικό ανταγωνισμό και βλέπουν την ΕΕ ως το σημαντικότερο μελλοντικό τους αντίπαλο για τον παγκόσμιο τους ρόλο. Υπάρχει, σημείωσε, πολύς δρόμος έως ότου τα κράτη μέλη της ΕΕ συντονιστούν σε μια κοινή εξωτερική πολιτική.

    "Εκείνο που θα πρέπει να αναζητήσουμε είναι τη δική μας πορεία μέσα σε ένα κυκεώνα αντιθέσεων και μέσα από μια συνεχή προσπάθεια ανεύρεσης σημείων σύμπτωσης συμφερόντων με τις ΗΠΑ και συμπόρευσης με την ΕΕ", πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Ο ειδικός σε θέματα άμυνας Αριστος Αριστοτέλους επεσήμανε πως αν και η εκχώρηση στρατιωτικών ικανοτήτων από τις χώρες μέλη της ΕΕ είναι εντυπωσιακή, ο Ευρωστρατός απέχει πολύ από το να μπορέσει να εκτελέσει όλα τα καθήκοντά του μέχρι το 2003.

    Οι αδυναμίες του Ευρωστρατού είναι πολλές, σημείωσε ο κ. Αριστοτέλους και όρισε το 2012 ως τη χρονολογία που θα μπορέσει να έχει τελική επιχειρησιακή ικανότητα. Καταλήγοντας ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι "το όφελος που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος στην ΕΕ δεν είναι τόσο η στρατιωτική προστασία από εχθρική επίθεση, αλλά η πολιτική ενίσχυση της θωράκισης της κρατικής οντότητας της Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Απόλυτη κατανόηση και σύμπνοια επικρατεί μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου σε θέματα που αφορούν τους Κυπρίους που ζουν στην Ελλάδα και τους Ελλαδίτες που διαμένουν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστουδούλου.

    [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών

    Απολύτως σύμφωνες είναι Ελλάδα και Κύπρος σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τη συμμετοχή της στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και σε θέματα των Ελλήνων της διασποράς, όπως τόνισαν σήμερα μετά από συνάντησή τους, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γιώργος Βασιλείου - ΗΠΑ

    Για τις ΗΠΑ αναχωρεί αύριο ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, για επαφές με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους θα ενημερώσει για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για θέματα Ευρώπης και τον Υφυπουργό Οικονομίας Γουέιν.

    [10] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Μέση Ανατολή

    Την υπόσχεση ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Ελληνες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, έδωσε σήμερα ο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Εάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν μπορεί να συνυπάρξει στα πλαίσια λύσης ενός κράτους στην Κύπρο, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τότε δεν μπορεί να συνυπάρξει ούτε μέσα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΣΑ και με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να ξανασκεφθεί τις θέσεις που εκφράζει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται "για να επιτευχθεί μια συμφωνία που να προνοεί μια Κύπρο με μια κεφαλή και δύο πόδια, υπό τον όρο ότι τα πόδια αυτά θα πατούν σε γερό έδαφος και θα έχουν χωριστή κυριαρχία", ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπέδειξε πως "κάθε κράτος έχει μια κυριαρχία και εφόσον η λύση στην Κύπρο θα είναι λύση ενός κράτους όπως προνοούν και τα ψηφίσματα του ΣΑ, δεν μπορεί παρά να υπάρχει μια κυριαρχία".

    "Αυτό το κράτος θα έχει μια κεφαλή, θα έχει δύο πόδια, θα έχει δύο χέρια αλλά θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός πως και από τουρκικής πλευράς γίνεται πλέον παραδεκτό δημόσια πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα στην Κύπρο και όχι για τα συμφέροντα των Τ/Κ.

    [12] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνούς κανόνες.

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνής Διάσκεψη για τους Παλαιστινίους

    Με τη συμμετοχή πέραν των 40 κομμάτων και οργανώσεων από 22 περίπου χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας και του Ισραήλ, αρχίζει αύριο στη Λευκωσία διήμερη διεθνής διάσκεψη αριστερών και άλλων κομμάτων και οργανώσεων αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, με οργανωτή το ΑΚΕΛ.

    [14] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7316          1,7419
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5272          1,5363
    Λίρα Αγγλίας                     1,0635          1,0698
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,7397        203,3536
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8697          2,8926
    Δολάριο Καναδά                     2,4281          2,4475
    Κορώνα Δανίας                     12,8623         12,9651
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2203         13,3260
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6891         15,8146
    Φράγκο Ελβετίας                    2,3916          1,4027
    

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           110,64 (-0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1,366.238
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   675.740    465,83 (-0,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    395.827    128,28 (-0,30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    130.984     97,01 (-0,90)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.687     36,54 (-2,01)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     66.660     59,46 ( 0,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     41.275     74,42 (-2,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     34.295     26,36 (-0,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     78.101     54,90 ( 0,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £     20.738      6,65 ( 0,15)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    114.794     20,52 (-2,10)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        692     19,66 (-0,71)
    Ξενοδοχεία                    £    149.959     69,78 (-0,09)
    Αλλες Εταιρείες               £    221.566    112,31 (-0,35)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη συνεχή πτώση

    Την τέταρτη συνεχή πτώση της, σε ποσοστό 0,49%, κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, ως αποτέλεσμα της αρνητικής πορείας του συνόλου των επιμέρους δεικτών, κλείνοντας στις 110,64 μονάδες. Μειωμένη κατά 1,6 εκατομμύριο λίρες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 1,3 εκατομμύρια λίρες.

    [17] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    (ΣΣ: Η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε διορθωμένες επίσημες τιμές
    συναλλάγματος, τις οποίες μεταδίδουμε)
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7316          1,7419
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5272          1,5363
    Λίρα Αγγλίας                     1,0635          1,0698
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,7397        203,3536
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8697          2,8926
    Δολάριο Καναδά                     2,4281          2,4475
    Κορώνα Δανίας                     12,8623         12,9651
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2203         13,3260
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6891         15,8146
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5292          2,5494
    

    [18] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκεόργκι Μουράτοφ

    Την ανησυχία της ρωσικής πλευράς για το θέμα αλλαγής του καθεστώτος των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο μετά την ένταξή της στην ΕΕ μετέφερε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της τοπικής κυβέρνησης της Μόσχας Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος ζήτησε επίσης τη συνδρομή της κυπριακής κυβέρνησης στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ρωσίας για ανάληψη της διεθνούς έκθεσης EXPO το 2010.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη όπως η Κύπρος ζητήσει με τη σειρά της μια μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά το θέμα αλλαγής καθεστώτος για τις υπεράκτιες εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί η διπλή φορολογία και έτσι αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες να παραμείνουν στην Κύπρο.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιτροπή "Φίλοι της Κύπρου"

    Ο επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής "Φίλοι της Κύπρου" της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων, Λόρδος Κόρμπετ, κάλεσε σήμερα τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να αδράξουν τη διπλή, χρυσή ευκαιρία που παρουσιάζεται για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και για επίλυση του Κυπριακού.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών

    Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού, αποκλειστική ευθύνη θα φέρει η Αγκυρα και η ηγεσία των Τ/Κ.

    [21] (Κ) ΑΔΗΚ - Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

    Μήνυμα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό στέλνει το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την ισραηλινή εισβολή στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    [22] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Αντιπροσωπεία - Αραφάτ

    [23] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Ισραήλ - Ναός Γεννήσεως

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι οι Ισραηλινοί διαβεβαιώνουν ότι θα διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Βηθλεέμ.

    [24] (Κ) Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν - Μεσανατολικό

    Τη συμπαράστασή της προς το λαό και τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ, οι οποίοι "δοκιμάζονται σκληρά και με πρωτοφανή βαρβαρότητα από την ισραηλινή κυβέρνηση", εκφράζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν.

    [25] (Κ) ΗΠΑ - Βασιλείου - Επαφές

    Αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου, στην οποία θα παραστούν εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνής πολιτικής και οικονομικής σκηνής από όλο τον κόσμο.

    [26] (Κ) Βουλή - Μέση Ανατολή - Ψήφισμα

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο "καταδικάζει σαφώς και ανεπιφύλακτα τις ενέργειες του Ισραήλ και τη γενοκτονία που διενεργεί η κυβέρνηση Σαρόν σε βάρος του παλαιστινιακού λαού", και καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση "να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα παλαιστινιακά εδάφη και να προβεί στον άμεσο τερματισμό της προκλητικής πολιορκίας του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ".

    Οπως ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας, το κυπριακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στα όσα συμβαίνουν σήμερα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    [27] (Κ) Δανία - Ενταξη Κύπρου - Κυπριακό

    Η Δανία υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αφού η Κύπρος έχει σημειώσει εντυπωσιακές προόδους στην πορεία της, δήλωσε σήμερα στην Αθήνα, ύστερα από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Δανός Πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

    Η επίλυση του Κυπριακού, τόνισε, είναι βεβαίως επιθυμητή, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

    [28] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αξιολόγηση οικονομίας - Κύπρος

    Ιδιαίτερα ευνοϊκή για την περίπτωση της Κύπρου κρίνεται η τελευταία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, αφού αξιολογεί τόσο τις επιδόσεις της οικονομίας όσο και το χρηματοοικονομικό σύστημα ως ικανοποιητικά.

    [29] (Κ) Παπαντωνίου - Ιβανόφ - ΕΕ - Κύπρος

    H ενταξιακή πορεία της Kύπρου και οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Kληρίδη με τον T/Κ ηγέτη Pαούφ Nτενκτάς συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Aμύνης της Pωσίας Iγκόρ Iβανόφ με τον Eλληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος για μία φορά αποσύνδεσε την ένταξη της Kυπριακής Δημοκρατίας στην EE από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

    [30] (Κ) ΕΣΚ - Αριέλ Σαρόν - Επιστολή

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) σε επιστολή της στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν καταδικάζει τις "βάναυσες επιθέσεις και την εισβολή του ισραηλινού στρατού εναντίον των παλαιστινιακών περιοχών καθώς και τον πόλεμο που διεξάγεται από την κυβέρνηση και τον στρατό του Ισραήλ κατά των ΜΜΕ, της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [31] (Κ) Ευρωβουλή - Ομάδα Φιλελευθέρων - Αβραμόπουλος

    Στην Πολιτική Ομάδα των Φιλελευθέρων και Μεταρρυθμιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την οποία προέρχεται και ο σημερινός Πρόεδρος του Σώματος Πατ Κοξ, εντάσσεται από αύριο το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών (ΚΕΠ) του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η Ολομέλεια για τη διεύρυνση της Κοινότητας φέτος και του χρόνου. Και αυτό διότι η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων και Μεταρρυθμιστών είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωβουλή (53 έδρες), συμμετέχουν ευρωβουλευτές από 11 χώρες, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελληνική παρουσία.

    [32] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Συνέντευξη Τύπου

    Η Ελλάδα δεν πτοείται από την "απογοητευτική" στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι πολύ υψηλό το τίμημα για την Τουρκία εάν αποφασίσει να δημιουργήσει προβλήματα στην ένταξη της Κύπρου.

    Ο κ. Μαγκριώτης, αναφερόμενος στις επαφές του στην Κύπρο, είπε ότι διαπίστωσε "ένα αρραγές εθνικό μέτωπο όλων των κομμάτων, όλων των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των άλλων αρχών της Κύπρου για τη μεγάλη εθνική υπόθεση και κυρίως για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [33] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Δήλωση

    Πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστούν πλήρως με το Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό του Σύμβουλο, προσβλέποντας σε βοήθειά τους ώστε να προχωρήσουν στην ουσία της διαπραγμάτευσης, απευθύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας με δήλωση του Προέδρου του, Σεργκέι Λαβρόφ.

    Η δήλωση έγινε μετά το τέλος των ανεπισήμων διαπραγματεύσεων, όπου ο Ειδικός Σύμβουλός του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, ενημέρωσε τα μέλη για τα δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών της Λευκωσίας.

    Στη δήλωση επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη του Συμβουλίου προς την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και στο ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εκφράζοντας ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται, τονίζει ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, προτρέποντας τους δύο ηγέτες να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους, στο χρόνο που απομένει.

    [34] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Αθήνα - Επαφές

    Ολες οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών και άλλων πολλών χωρών βλέπουν πλέον καθαρά τι τόλμη και πολιτική δύναμη θέλησης έχει επιδείξει η κυπριακή κυβέρνηση στο θέμα των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Αναστάσιος Γιαννίτσης, ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Αφού εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Γιαννίτσης πρόσθεσε ότι "εάν δεν φθάσουμε σε λύση δεν θα μπορεί να υπάρχει ίχνος ή σκιά που θα μπορούσε να σκιάσει το εποικοδομητικό της στάσεως που έχει ακολουθηθεί από την ελληνική πλευρά".

    [35] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Δήλωση (Ορθή επανάληψη)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επικεντρωθούν χωρίς καθυστέρηση στη σμίκρυνση των μεταξύ τους διαφορών, σε όλα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες.

    Η προτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας περιέχεται σε δήλωση του Προέδρου του, Ρώσου Αντιπροσώπου Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πέρας της συνεδρίας του σώματος, το οποίο ενημερώθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών στη Λευκωσία.

    Εκφράζοντας ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται, τα μέλη του ΣΑ τόνισαν ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, προτρέποντας τους δύο ηγέτες να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους, στο χρόνο που απομένει.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τους δύο ηγέτες να συνεργαστούν πλήρως με το Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό του Σύμβουλο και να προσβλέπουν στη βοήθειά τους, ώστε να προχωρήσουν στην ουσία.

    Στη δήλωση επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη του Συμβουλίου προς την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και στο ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σε δήλωσή του προς το ΚΥΠΕ, ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη Σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ υπογράμμισε ότι το κυρίαρχο αίσθημα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία και δεν σημειώνεται η πρόοδος που πρέπει. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως όπως ανέφερε και στην τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, η στάση του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες είναι εποικοδομητική.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι "τα μέλη του ΣΑ άκουσαν στις 4 Απριλίου επιπρόσθετη ενδιάμεση αναφορά από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για την Κύπρο, αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες στην Κύπρο, μεταξύ των δύο ηγετών" και "έλαβαν υπόψη ότι η ενημέρωση ήταν μέρος της ανασκόπησης στην οποία προβαίνει ο ΓΓ περίπου στο μέσο του διαστήματος από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών τον Ιανουάριο και της ημερομηνίας στόχου για συμφωνία, τον Ιούνιο, στην οποία αναφέρθηκαν και δύο ηγέτες χωριστά".

    Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι "τα μέλη του Συμβουλίου συνεχίζουν να παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία που αναλήφθηκε από τους δύο ηγέτες, μετά τη συμφωνία τους της 4ης Δεκεμβρίου 2001, και στο πνεύμα της συνεργασίας που επιδείχθηκε από την ανάμειξή τους στη διαδικασία".

    "Ομως", πρόσθεσε, "εξέφρασαν ανησυχία που η διαδικασία είναι βραδεία και απομένει να καλυφθεί μεγάλο μέρος εδάφους για την ημερομηνία- στόχο του Ιουνίου, για συμφωνία, (ημερομηνία) την οποία το Συμβούλιο υιοθέτησε ξανά, για να τηρηθεί".

    Σημείωσε ότι "σ' αυτό το πλαίσιο προέτρεψαν τους ηγέτες να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους στην επικείμενη περίοδο και να τους επισημάνουν τη σπουδή, την πολιτική αποφασιστικότητα, ευελιξία και πνεύμα 'πάρε-δώσε' που χρειάζεται γα την επίλυση των διαφορών τους".

    "Ιδιαίτερα προέτρεψε τους δύο ηγέτες να επικεντρωθούν χωρίς καθυστέρηση στη σμίκρυνση των μεταξύ τους διαφορών, σε όλα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις συμφωνίες", σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

    Πρόσθεσε ότι "τα μέλη του Συμβουλίου επαναβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στην αποστολή καλών υπηρεσιών που έχουν εμπιστευθεί στο ΓΓ, με το ψήφισμα 1250. Κάλεσαν τα μέρη να συνεργαστούν πλήρως με το ΓΓ και τον Ειδικό του Σύμβουλο και να προσβλέπουν στη βοήθειά τους, ώστε να προχωρήσουν στην ουσία".

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κυπριακή αντιπροσωπεία επεδίωξε και επέτυχε να συμπεριληφθούν στη δήλωση οι αναφορές στο 1250, αλλά και στην ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου.

    Την τελευταία στιγμή έγινε προσθήκη, που αναφέρει ότι η συνολική συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα και τις συμφωνίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 April 2002 - 18:49:31 UTC