Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) 25η Μαρτίου - Ελληνας Πρεσβευτής - Μήνυμα
  • [03] (Κ) Υπουργός Υγείας - Λονδίνο - Εθνικές επέτειοι
  • [04] (Κ) 25η Μαρτίου - Δοξολογία - Παρέλαση
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Εκδηλώσεις για 25η Μαρτίου
  • [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Παρέλαση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές και το Κυπριακό καθώς και η συνάντησή του με τον Σουηδό Πρωθυπουργό στη Λεμεσό, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας για τον Ευρωστρατό, το θέμα των Βρετανικών Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η εμπλοκή της ΑΗΚ στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ισως καθυστερήσουν οι Προεδρικές" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2003 αν βρισκόμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού και αν χρειασθεί δημοψήφισμα και ετοιμασία Συντάγματος. Σε άλλο της θέμα η "Α" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ο οποίος χαρακτήρισε άκρως απαράδεκτα τα αιτήματα της Τουρκίας στο θέμα του Ευρωστρατού, τα οποία στρέφονται άμεσα εναντίον της Κύπρου.

    "Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Προς παράταση θητείας" γράφει ότι με τις χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Κληρίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του σε περίπτωση εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, πράγμα που όπως γράφει το "Θ" κατέλαβε εξ απροόπτου τα κόμματα που άρχισαν ήδη προεργασίες για την υπόδειξη υποψηφίων. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ παρέδωσε στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέντι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγκυρα, φάκελο για το Κυπριακό.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο "Εξηγήσεις ζητά η Βουλή από την ΚΥΠ" γράφει ότι μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την ΚΥΠ, το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, ο οποίος για το ίδιο θέμα υποστήριξε ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων από την ΚΥΠ. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως το Δεκέμβριο στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τη διεύρυνση με τη συμμετοχή της Κύπρου.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Οργισμένο το ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι αυστηρά μηνύματα που φτάνουν τα όρια της οργής έστειλαν χθες σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ οι Βάσος Λυσσαρίδης και Γιαννάκης Ομήρου ότι δεν αποδέχονται επιβολή υποψηφίου για τις προεδρικές και τονίζουν ότι δεν γίνονται ουραγοί, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο αυτόνομης καθόδου. Αλλού η "Σ" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον. Ο κ. Πέρσον εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συγχαρητήριά του για την επιτυχή πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Συζητούμε ήδη και θέμα Βάσεων" γράφει ότι η Κύπρος και η Βρετανία έχουν ήδη αρχίσει το τελευταίο εξάμηνο συζητήσεις για το καθεστώς των Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη στο Κάιρο, έχουν πλέον ξεπεραστεί τα περισσότερα προβλήματα αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου και ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εμπλεκομένων πέντε χωρών στα μέσα Απριλίου.

    [02] (Κ) 25η Μαρτίου - Ελληνας Πρεσβευτής - Μήνυμα

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τ/κ πλευρά έχει βρει το θάρρος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και παραμένει προσκολλημένη στις γνωστές στείρες, αντιπαραγωγικές και αναχρονιστικές μεθόδους της, αναφέρει ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πως "τα χρονικά περιθώρια στενεύουν".

    Σε μήνυμά του για τη σημερινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρεται και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι η επιμονή στην στρατηγική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα, αφού η ένταξη θα αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή εναντίον της ασφάλειας της Κύπρου και η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου θα έχει ευεργετικές επιδράσεις για την προκοπή της Κύπρου στο μέλλον.

    [03] (Κ) Υπουργός Υγείας - Λονδίνο - Εθνικές επέτειοι

    Η ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα γύρω από την κατάσταση στο Κυπριακό έχει αποθρασύνει την Αγκυρα, με αποτέλεσμα να απειλείται όχι μόνο η Κύπρος, αλλά και εστίες του μητροπολιτικού ελληνισμού, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης. Πρόσθεσε ότι η τουρκική στάση στο Κυπριακό δεν επιτρέπει αισιοδοξία ως προς την έκβαση των απευθείας συνομιλιών.

    [04] (Κ) 25η Μαρτίου - Δοξολογία - Παρέλαση

    Ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις ελεύθερες περιοχές. Στη Λευκωσία, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, εψάλη δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Κατά τη δοξολογία, ο Αρχιεπίσκοπος ανέπεμψε δέηση για επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και απελευθέρωση των κατεχομένων. Στη δοξολογία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι επίσημοι.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο κοινός αγώνας Κύπρου και Ελλάδος θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση του νησιού και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Εκδηλώσεις για 25η Μαρτίου

    Με τις παρελάσεις του ελληνισμού του Σικάγο και της Φιλαδέλφειας, άρχισαν χθες οι εορτασμοί για την εθνική παλιγγενεσία, στις ΗΠΑ. Περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και "έβαψαν" γαλανόλευκη την Οδό Χόλστεντ της "Πόλης των Ανέμων". Παρέλασαν 108 άρματα και τμήματα συλλόγων και κοινοτήτων.

    [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Παρέλαση

    Τη συγκίνησή του για τη σημερινή παρέλαση με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε μπροστά από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    "Είναι μια τελετή όπου κάθε χρόνο ο κυπριακός ελληνισμός και ο απανταχού ελληνισμός εορτάζει την έναρξη της επανάστασης για την απελευθέρωση του Εθνους και μας συγκινεί ιδιαίτερα", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 March 2002 - 18:49:07 UTC