Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μνημόσυνο - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Μνημόσυνο
  • [05] (Κ) Πάφος - Πάρτι διασημοτήτων

  • [01] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μνημόσυνο - Κυπριακό

    Καταστήσαμε και καθιστούμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ Ελλην Κύπριος, ο οποίος θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί λύση εδαφικού ακρωτηριασμού και εθνικής μειοδοσίας, λύση η οποία θα δυναμίτιζε την εθνική και φυσική μας επιβίωση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας σήμερα στα αποκαλυπτήρια μνημείου του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του 55 59, Πετράκη Κυπριανού, στην Ορά.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική

    Η ΑΕΛ νίκησε χθες την Ομόνοια με 2 - 0 σε αγώνα για το παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών α' κατηγορίας, ο οποίος διεξήχθη στο Τσίρειο στάδιο, στη Λεμεσό.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες για την 20η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, η Αθλητική Ενωση Πάφος κέρδισε τη Δόξα, στο Παφιακό, με 6 - 0, ο Εθνικός Ασσιας τον Απόλλωνα, στο Μακάρειο, με 6 - 3, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου και η Αλκή έφεραν ισοπαλία, στο Παραλίμνι, με 1 - 1, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Ερμή, στο ΓΣΠ, με 3 - 0 και η Ανόρθωση τον Εθνικό Αχνας, στο Αντώνης Παπαδόπουλος, με 1 - 0.

    [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, μετά την άφιξή του από τη Βαρκελώνη, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι σχέσεις ΔΗΣΥ - Προεδρικού και το πολυσυζητημένο πάρτι διασημοτήτων στο ξενοδοχείο "Ανασσα" στην Πάφο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες κυπριακές εφημερίδες.

    H "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Να το ξανασκεφτεί ο Γκιουρέλ" γράφει ότι οι τουρκικές απειλές δεν πρόκειται να εξαναγκάσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε παραχωρήσεις γι' αυτό και ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ θα πρέπει να ξανασκεφτεί τις δηλώσεις του, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι η κάθοδος του Τόμας Γουέστον την ερχόμενη Τετάρτη, αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της αμερικανικής εμπλοκής στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς όλοι συμφωνούν πως μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει κάποια ουσιαστική πρόοδος.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Επικροτούνται οι θέσεις ΔΗΣΥ" αναφέρει πως οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση, τυγχάνουν καθολικής αποδοχής και ευμενών σχολίων μεταξύ του συναγερμικού κόσμου. Σύμφωνα με την εφημερίδα στελέχη, οπαδοί και φίλοι του ΔΗΣΥ διατυπώνουν θετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης χειρίζεται το θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να ρυθμίσει με κανονισμούς την τιμή του αργού πετρελαίου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Ετσι επενδύουν στο Συνεργατισμό" γράφει πως ενάμισι εκατομμύριο λίρες απώλεσαν οι εταιρείες του Συνεργατισμού "Δήμητρα" και "Λευκόνοικο" από την αγορά εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας, η οποία ειδικευόταν κυρίως στην παρακολούθηση εξωσυζυγικών δραστηριοτήτων, κάτω από συνθήκες και όρους που, σύμφωνα με την εφημερίδα, δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την ορθολογιστική διαχείριση των χρημάτων των επενδυτών τους. Αλλού γράφει ότι την επιλογή μιας "ενδιάμεσης λύσης" που θα συνιστά ουσιαστικά ένα αποσπασματικό τμήμα ενός περιγράμματος λύσης προωθεί ανοικτά πια η Αγκυρα για να υπερβεί το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου του 2002, όταν η ΕΕ θα λάβει τελικές αποφάσεις για τη διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Κεραυνοί Αναστασιάδη" αναφέρεται σε "αυστηρά" και "ξεκάθαρα" μηνύματα, τα οποία στέλλει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας την ομόθυμη συμπαράσταση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος. Οπως γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη "το κόμμα προχωρεί σε ριζοσπαστικές αποφάσεις, με βάση τις οποίες όχι μόνο δεν θα εγκρίνει στα τυφλά οποιεσδήποτε αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά θα ρίχνει και αρνητικό ψήφο". Αλλού σημειώνεται πως εκατοντάδες πτυχία ρίχνονται κάθε χρόνο στον κάλαθο των αχρήστων αφού κρίνονται ακατάλληλα από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Τετελεσμένα με περιουσίες" αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο θέμα των περιουσιών επιταχύνοντας τη διανομή "πιστοποιητικών κατοχής" σε Τ/Κ και Τούρκους έποικους. Η πολιτική της τουρκικής πλευράς, όπως εκφράζεται και εγγράφως από τον κατοχικό ηγέτη στις συνομιλίες, στηρίζεται στη λογική για δήμευση των περιουσιών, συνολική ανταλλαγή και αποζημιώσεις. Αλλού γράφει ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης ενδυναμώνει τη θέση της σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή διεύρυνση, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "£9 Δις. Τα ιδιωτικά χρέη των Κυπρίων" γράφει ότι στον αστρονομικό αριθμό των 9 δισεκατομμυρίων λιρών περίπου έχουν εκτοξευτεί τα ιδιωτικά χρέη που έχουν συναφθεί από τις εμπορικές τράπεζες και το Συνεργατισμό στην Κύπρο μέχρι το τέλος του 2000, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός έχει διογκωθεί ακόμη περισσότερο στη διάρκεια του 2001. Αλλου γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Νίκος Μεσαρίτης ζήτησε την παραίτηση του Πρόεδρου του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ρένου Χριστοδουλίδη, καταγγέλλοντας τον για "απαράδεκτη συμπεριφορά" στο θέμα της παρέκκλισης για μετακίνηση του ΧΑΚ στο IMC και στο θέμα της μεταφοράς του ΧΑΚ στο χώρο του παλαιού ΓΣΠ.

    [04] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Μνημόσυνο

    Υποχρέωση όλων των Ελλήνων κάθε γενιάς, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, είναι να παραδώσουν όλη την κυπριακή γη, η οποία τους ανήκει, ελεύθερη και ακέραιη στις κατοπινές γενιές των Ελλήνων.

    Μιλώντας σήμερα το πρωί στην Τσάδα της Πάφου, στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Βλαδίμηρου Ηρακλέους και Ανδρέα Χριστοδούλου, ο κ. Παναγόπουλος αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της θυσίας του κάθε ήρωα, είπε πως εκδηλώσεις σαν τη σημερινή πρέπει να χρησιμεύσουν ως ευκαιρίες ανανέωσης της υπόσχεσης ότι "θα αγωνισθούμε ... μέχρις ότου γίνει η Κύπρος ακέραιη, ελεύθερη, χωρίς πρόσφυγες, εποίκους, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους".

    [05] (Κ) Πάφος - Πάρτι διασημοτήτων

    Αναμένεται σήμερα αναχωρήσουν από την Πάφο οι διάσημοι προσκεκλημένοι του Βρετανού μεγαλοεπιχειρηματία Φίλιπ Γκριν, ο οποίος γιόρτασε τα πενηντακοστά του γενέθλια στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο "Ανασσα", στο Λατσί της Πάφου.

    Ο Φίλιπ Γκριν και η σύζυγος του έκλεισαν για τους διάσημους προσκεκλημένους τους ολόκληρο το ξενοδοχείο και οργάνωσαν με κάθε λεπτομέρεια το χλιδάτο πάρτι τους, που κράτησε τρεις μέρες και για το οποίο φέρονται να μετέφεραν στην Κύπρο, από το Λονδίνο, μέχρι και γλυκό βάρους 150 κιλών, αλλά και χρυσά μαχαιροπήρουνα και κρυστάλλινα ποτήρια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 March 2002 - 18:49:06 UTC