Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Γενικός Εισαγγελέας - Τέταρτη Διακρατική - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δημοσίευμα
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουρέλ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γάλλοι Γερουσιαστές
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρώην Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουρέλ - Χρονοδιαγράματα
  • [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γραφείο Τύπου ελληνικής Πρεσβείας
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Αθήνα 2004
  • [10] (K) Βουλή - Υπουργός Αμυνας - Εξοπλισμοί - Ραντάρ
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
  • [15] (Κ) ΝΕΟΣ - Αντιπροσωπεία Νεολαίας ΠΑΣΟΚ - Διάσκεψη Τύπου
  • [16] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [17] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδος - ΕΕ - Διεύρυνση - Ενταξη Κύπρου
  • [18] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Αγορά ελικοπτέρων - Κύπρος
  • [19] (Κ) Επιτροπή Νομικών - Νόμος περί γάμου - Τ/κ Κοινότητα
  • [20] (Κ) Υπ. Οικονομικών - ΤΚΑ - Cichon
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρώην Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [22] (Κ) 4ο Κοινοπολιτειακό Συνέδριο Νοσηλευτικής
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Εκδηλώσεις
  • [24] (Κ) Μπεγλίτης - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008 - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Υπ. Εξωτερικών - Αφιξη - Κοινοπολιτεία
  • [26] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΚΟ - Αθήνα - Επαφές
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εθελοντισμός - Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [28] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Αθήνα 2004 - Εκδήλωση - Εθελοντισμός
  • [30] (Κ) Ετζεβίτ - ΕΕ - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Βασιλείου - Page - ΕΕ - Κυπριακό

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι απευθείας συνομιλίες και η πιθανότητα μη απόρριψης της συζήτησης για λύση τριζωνικής ομοσπονδίας, η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Κύπρο, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι νέες απειλές της Αγκυρας για τα επιθετικά ελικόπτερα που ισχυρίζεται ότι έχει αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία, τα παράκτια ραντάρ ραδιοεπισήμανσης, τα οποία πρόκειται να αγοράσει η Κύπρος από το Ισραήλ και οι τοξικές και επικίνδυνες ουσίες που εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Βουλή: Mε ωδίνες το πόρισμα για το ΧΑΚ" γράφει ότι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο το πόρισμα να μην είναι έτοιμο πριν το Πάσχα, και κυρίως για το ενδεχόμενο το πόρισμα να συμπέσει με τα πρώτα έστω στάδια της προεκλογικής περιόδου, κάτι που οι ίδιοι εκτιμούν ότι ίσως περιπλέξει τα πράγματα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούτερ Φερχόιγκεν, θα δώσει σαφή μηνύματα προς την τ/κ πλευρά σε μια παρέμβαση της ΕΕ στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Υπό πολιορκία η Λεμεσός" γράφει ότι εκτός από τις τοξικές και επικίνδυνες ουσίες που εντοπίστηκαν στο λιμάνι και απειλούν την πόλη, οι τοπικές αστυνομικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό για να αποτρέψουν νέο γύρο πράξεων αντεκδικήσεων μεταξύ ανθρώπων της νύκτας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πέντε παράκτια ραντάρ ραδιοεπισήμανσης, "οι συχνότητες των οποίων είναι διάτρητες και ανά πάσα στιγμή μπορούν να περιέλθουν στα χέρια του εχθρού", πρόκειται να αγοράσει η Κύπρος από το Ισραήλ για να τα εγκαταστήσει κατά μήκος των ακτώς της από το Κάβο Γκρέκο μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Χημικός πόλεμος στη Λεμεσό" γράφει ότι σκληρή νομική μάχη διεξάγεται προκειμένου να κριθεί η τύχη του πλοίου με το άκρως επικίνδυνο φορτίο, ενώ στο Λιμάνι της Λεμεσού κανένας δεν γνωρίζει, "ιδιοκτήτη, αποστολέα ή παραλήπτη του κοντέινερ-βόμβα". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Επίσκοπος-Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος εξελέγη χθες βράδυ από τη Σύγκλητο, ως νέο μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεπερνώντας σε ψήφους άλλους υποψηφίους. Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου είναι το ανώτατο όργανο του Ιδρύματος το οποίο λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις όπως είναι και η διεύρυνση του Πανεπιστημίου με νέες σχολές.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Παράθυρο στην τριζωνική" γράφει ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει την πιθανότητα να συζητήσει τη λύση της τριζωνικής ομοσπονδίας εάν τεθεί ενώπιον της ε/κ πλευράς ή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση για την τριζωνική είχε δει κατά το παρελθόν το φως της δημοσιότητας ως ένα από τα αμερικανικά σενάρια λύσης του Κυπριακού και επανήλθε προχθές μέσω της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα κρίση ξέσπασε από χθες στους κόλπους της Οργάνωσης των καθηγητών με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια εκπαίδευση.

    Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Λύση βοσνιακού μοντέλου" αναφέρεται σε στοιχεία από το βοσνιακό μοντέλο καθώς και ο αμερικανικό, το βελγικό και ελβετικό σύνταγμα που περιέχονται στη συνολική πρόταση λύσης του Κυπριακού που είδε το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα εκτοξεύει νέες απειλές και προειδοποιεί την Κύπρο "ότι θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα" εναντίον της ελληνικής πλευράς, επειδή όπως ισχυρίζεται μέσα από ανακοίνωση της, η Εθνική Φρουρά έχει αγοράσει επιθετικά ελικόπτερα.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ποντιοπιλατισμός" γράφει ότι ενώπιον των ευθυνών τους έθεσε χθες στους αρμοδίους ο Δήμαρχος της Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης ζητώντας παράλληλα τη λήψη άμεσων μέτρων για την απομάκρυνση τόσο του πλοίου με τις εκρηκτικές τοξικές ουσίες, όσο και του εμπορευματοκιβωτίου με τα χημικά από το λιμάνι της πόλης. Αλλού προβάλλει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ότι η έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο παραγνωρίζει ότι στο νησί υπάρχει τουρκική κατοχή, η οποία αφ' εαυτής παραβιάζει συστηματικά, κατάφωρα και κατά μαζικό τρόπο μια ολόκληρη σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Θέλουμε υψηλότερου επιπέδου λεσχάτορες" γράφει ότι η παρούσα κατάσταση των κλαμπς στην Αγία Νάπα πρέπει αυστηρά να ρυθμιστεί πριν καταστρέψει τη φήμη του δημοφιλούς θερέτρου σύμφωνα με προκαταρκτικά πορίσματα ανεξάρτητης έκθεσης που ανατέθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες παρενοχλήθηκαν χθες από τουρκικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου.  

    [02] (K) Γενικός Εισαγγελέας - Τέταρτη Διακρατική - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Ιδιαίτερα προβληματική χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χαρακτήρισε την Τουρκία ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι μη συμμόρφωση της Αγκυρας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημιουργεί πρόβλημα και στην ίδια τη χώρα.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δημοσίευμα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε ως "ένα ανόητο δημοσίευμα το οποίο διέψευσε και ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς" την αναφορά σε τουρκική εφημερίδα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατέβαλε δύο φορές προσπάθεια για να κρατήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ αυτός ήταν έτοιμος να αποχωρήσει.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουρέλ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι με το οικονομικό πακέτο που ανήγγειλε ο Τούρκος Υφυπουργός, Υπεύθυνος για Κυπριακές Υποθέσεις Σουγκρού Σινά Γκιουρέλ στα κατεχόμενα, "προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων, τα σοβαρότατα προβλήματα που οδηγούν την τ/κ κοινωνία στο θάνατο, τον οικονομικό και κοινωνικό, δίνοντας τους ασπιρίνη".

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γάλλοι Γερουσιαστές

    Τη διαπίστωση ότι ο δρόμος των απευθείας συνομιλιών θα είναι μακρύς έκανε σήμερα ο Γάλλος Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη γαλλική Γερουσία Andre Rouviere, ο οποίος εκτίμησε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα μεταθέσει το κυπριακό πρόβλημα, αφού συνομιλητές θα είναι πλέον η ίδια η ΕΕ και η Τουρκία.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρώην Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουρέλ - Χρονοδιαγράματα

    Την ελπίδα ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά θα αντιληφθεί στο τέλος ότι θα είναι και προς το δικό της συμφέρον να αλλάξει την πολιτική της, να εναρμονιστεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι που να ανοίξει ο δρόμος για λύση, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου απαντούσε σε ερώτηση για τα μηνύματα που στέλνει η τουρκική πολιτική πλευρά, με την παρουσία και τις δηλώσεις ενός "δεδηλωμένου σκληρού" στο Κυπριακό, όπως είναι ο Τούρκος Υφυπουργός, Υπεύθυνος για Κυπριακές Υποθέσεις Σουγκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα αυτή την εβδομάδα.

    [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γραφείο Τύπου ελληνικής Πρεσβείας

    Την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη σθεναρή συμπαράσταση που η Ελλάδα προσφέρει στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Αθήνα 2004

    Στην Κύπρο βρίσκεται η Πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Αμέσως μετά την άφιξή της, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [10] (K) Βουλή - Υπουργός Αμυνας - Εξοπλισμοί - Ραντάρ

    Ως "ψεύδη" και "υπερβολές", χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος τα όσα αναφέρει κατά διαστήματα ο τουρκικός Τύπος για δήθεν εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς, ενώ χαρακτήρισε ως "προβοκατόρικη" την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7351          1,7455
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5206          1,5297
    Λίρα Αγγλίας                     1,0664          1,0727
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     196,0777        197,6463
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9049          2,9281
    Δολάριο Καναδά                     2,4023          2,4215
    Κορώνα Δανίας                     12,8698         12,9727
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3775         13,4845
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6852         15,8106
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5512          2,5716
    

    [12] (K) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη

    Συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσιάζει η αγορά κατά τις τελευταίες ημέρες έδωσε η περαιτέρω αύξηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση, όπου ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών άγγιξε τα τέσσερα εκατομμύρια λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,69%, κλείνοντας στις 119,85 μονάδες.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           119,85 ( 1,69)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  4.054.738
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.951.935    496,61 ( 1,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    842.424   135,56  ( 1,87)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    272.581    110,58 ( 1,97)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     28.203     41,15 ( 1,01)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    103.063     58,29 ( 1,66)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    232.584     85,28 ( 2,14)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    135.475     29,70 ( 1,30)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     18.251     55,78 ( 2,46)
    Ετ. Πληροφορικής              £    255.683      7,54 ( 3,43)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    464.793     25,15 ( 0,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.470     21,81 ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £    444.227     74,46 ( 0,87)
    Αλλες Εταιρείες               £    826.912    122,79 ( 2,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

    "Πολλαπλή" θα είναι η συνεισφορά της Κύπρου στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μετά το γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισε με τη συνοδεία της στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Η συμβολή της Κύπρου, είπε η κ. Αγγελοπούλου, η οποία βρίσκεται στο νησί, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της προετοιμασίας για τους αγώνες, "δεν θα είναι μόνο οικονομική, δεν θα είναι μόνο σε επίπεδο συνεργασίας από πλευράς τουρισμού, από πλευράς υποδομών και επενδύσεων, αλλά είναι για μας και κάτι παραπάνω από συμβολική".

    [15] (Κ) ΝΕΟΣ - Αντιπροσωπεία Νεολαίας ΠΑΣΟΚ - Διάσκεψη Τύπου

    Πρώτη προτεραιότητα για τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Γραμματέας της Παντελής Καμάς, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας που έφθασε σήμερα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της Νεολαίας του ΚΙΣΟΣ (ΝΕΟΣ).

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στην Πύλα κοινή συνάντηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, της ΝΕΟΣ και της Νεολαίας του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΟΣ στη Λευκωσία, ο κ. Καμάς τόνισε τη σημασία που δίνει η Οργάνωσή του στη συνολική προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, μέσω των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ "προχωρά" και ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Καμάς ανακοίνωσε ότι η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ του έχει προσκαλέσει τη ΝΕΟΣ να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Σοσιαλιστικών Νεολαιών

    [16] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Η αμερικανική τοποθέτηση "συνιστά μια σοβαρά επικίνδυνη εξέλιξη, διαμορφώνοντας ένα σαφέστατο αρνητικό κλίμα για την Κυπριακή Δημοκρατία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ), χαρακτηρίζοντας την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως "κάθε χρόνο και χειρότερη".

    [17] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδος - ΕΕ - Διεύρυνση - Ενταξη Κύπρου

    Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα χρησιμοποιήσουν το Κυπριακό σαν πρόσχημα για την αναβολή της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας πρόσφατα σε Διάσκεψη Τύπου στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι "εάν η Αγκυρα και η τ/κ ηγεσία δεν κατανοήσουν την ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης πριν την ένταξη, τότε μετά την ένταξη θα είναι πολύ πιο εύκολο, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο οποίο θα ζει πλέον και θα κινείται η Κύπρος, να δοθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση που θέλουμε όλοι για το Κυπριακό".

    [18] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Αγορά ελικοπτέρων - Κύπρος

    Η αγορά επιθετικών ελικοπτέρων από την Κυπριακή Δημοκρατία "ενέχει κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ειρήνη και την σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει η Αγκυρα και προσθέτει ότι "θα λάβει τα επιβαλλόμενα μέτρα".

    [19] (Κ) Επιτροπή Νομικών - Νόμος περί γάμου - Τ/κ Κοινότητα

    Για αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει εδώ και καιρό με τη σύναψη, ακύρωση ή λύση μεικτών γάμων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ή μελών άλλων θρησκευτικών ομάδων ή πολιτών ξένων κρατών και προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών άρχισε σήμερα τη συζήτηση νέας νομοθεσίας περί γάμου.

    [20] (Κ) Υπ. Οικονομικών - ΤΚΑ - Cichon

    Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) είναι κατά βάση οικονομικά βιώσιμο αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρώην Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    Η ουσία της Ευρώπης είναι πως όλα τα προβλήματα των Ευρωπαίων είναι κοινά και το ίδιο συμβαίνει και με το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Κινήματος Jose Maria Gil Robles ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [22] (Κ) 4ο Κοινοπολιτειακό Συνέδριο Νοσηλευτικής

    Στη σημαντική συμβολή της νοσηλευτικής στο σύστημα υγείας, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του 4ου Κοινοπολιτειακού Συνεδρίου Νοσηλευτικής τομέα Ευρώπης, που πραγματοποιείται από τις 7 μέχρι τις 9 Μαρτίου στην Λευκωσία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβαθμίσει την μόρφωση της νοσηλευτικής σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Εκδηλώσεις

    Στην Ελλάδα μεταβαίνει αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να λάβει μέρος σε σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Βεργίνα.

    [24] (Κ) Μπεγλίτης - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008 - Κυπριακό

    Το ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης του Ποδοσφαιρικού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 με την Τουρκία δεν μπορεί να συνδεθεί κατά κανένα τρόπο "με άλλα πολιτικά θέματα και πολύ περισσότερο με το Κυπριακό", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    [25] (Κ) Υπ. Εξωτερικών - Αφιξη - Κοινοπολιτεία

    Την ικανοποίησή του για την ομόθυμη στήριξη των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επιστρέφοντας το απόγευμα από την Αυστραλία όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τη στάση που τήρησαν τα κράτη - μέλη της Κοινοπολιτείας απέναντι στη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων επαναβεβαίωσαν τα προηγούμενα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και χαιρέτισαν την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

    [26] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΚΟ - Αθήνα - Επαφές

    Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το στόχο για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από την πορεία του Κυπριακού, διαπιστώθηκε σε όλες τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, που υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Τάσσο Παπαδόπουλο ολοκλήρωσε σήμερα τον κύκλο επαφών της στην Αθήνα.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εθελοντισμός - Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κάλεσε σήμερα τους Κύπριους πολίτες "να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους άλλους Ελληνες" και "να πυκνώσουν τις γραμμές των εθελοντών, για μιαν ανεπανάληπτη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα", επισημαίνοντας ότι "οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες για να επιτύχουν στηρίζονται τα μέγιστα στην εθελοντική προσφορά".

    Σε μήνυμά του στην εκδήλωση εθελοντισμού, στην παρουσία της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η Ελλάδα θέλει να επιτύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004", γιατί "είναι κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού πνεύματος" και "για αυτό αποδίδει", όπως είπε, "τεράστια σημασία στη βοήθεια που περιμένει από τους εθελοντές".

    "Οι Ελληνες της Κύπρου είναι φυσικό να θέλουν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 να επιτυγχάνουν, για αυτό και συστρατεύονται μαζί με όλους τους Ελληνες σε μια πανελλήνια προσπάθεια για την επιτυχία των αγώνων", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης. (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [28] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    O Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε σήμερα ότι η ελληνική πλευρά και ειδικότερα η κυπριακή κυβέρνηση "εποικοδομητικά προωθεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος, πάντα εντός του πλαισίου των αποφάσεων του OHE και του κοινοτικού κεκτημένου".

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "αύριο θα είναι η Kύπρος μέρος της EE και πρέπει να είναι μία χώρα που θα λειτουργεί κανονικά, μία βιώσιμη Δημοκρατία, αλλά και ένα κράτος που θα λειτουργεί αποτελεσματικά μέσα στην EE", ενώ ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι "οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές, αντίθετα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, γιά την επίλυση του

    [29] (Κ) Πρόεδρος Αθήνα 2004 - Εκδήλωση - Εθελοντισμός

    Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, βασίζεται στην έμπρακτη υποστήριξη της Κύπρου, τόνισε απόψε η Πρόεδρος της Επιτροπής του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Μιλώντας σε εκδήλωση για την προώθηση του Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η Κύπρος "αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού" και πρόσθεσε: "Σας θέλουμε μαζί μας όχι μόνο σήμερα σας θέλουμε μαζί μας κάθε μέρα μέχρι τη λήξη των αγώνων του 2004".

    [30] (Κ) Ετζεβίτ - ΕΕ - Κυπριακό

    Τον ισχυρισμό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επηρεάζει αρνητικά τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ μιλώντας στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

    Η προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ "δημιουργεί αδιέξοδο για τη λύση του Κυπριακού", είπε ο κ. Ετζεβίτ και πρόσθεσε ότι "συνεχίζεται η αρνητική επίδραση της ΕΕ". (KYΠΕ/ΕΑ/ΡΜ)

    [31] (Κ) Βασιλείου - Page - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου συναντήθηκε σήμερα με τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά Martial Page τον οποίον ενημέρωσε για την πορεία ένταξης της Κύπρου και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό κεκτημένο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 7 March 2002 - 18:49:58 UTC