Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - ΕΕ - Αυστραλία
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Κυπριακό
  • [05] (K) Κύπρος - ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Αθνάρ
  • [07] (Κ) Τερέζα Βίλιερς - Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Κύπρου
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου ΣΑ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος FIFA - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επικοινωνία Ε/Κ και Τ/Κ
  • [13] (Κ) Υπουργικό - Νομοσχέδιο για γάμους Ε/Κ με Τ/Κ
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς - Ξένοι μεσολαβητές
  • [15] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κοξ
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [17] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κοξ (Επανάληψη)
  • [18] (Κ) Ομιλοι UNESCO - Σύνοδος - Κύπρος
  • [19] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Μάουρερ
  • [20] (Κ) Συντακτική Συνέλευση - ΕΕ - Βρυξέλλες
  • [21] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας
  • [23] (Κ) ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Δηλώσεις
  • [24] (Κ) Καράς - Αλεξάνδρεια - ΔΣΟ
  • [25] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ε/Κ και Τ/Κ - Γάμος
  • [26] (Κ) ΕΔΗ - Νομοσχέδιο για γάμους Ε/Κ με Τ/Κ
  • [27] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη (Ορθή επανάληψη)
  • [28] (Κ) ΑΚΕΛ - T/κ Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης
  • [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη
  • [30] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - ΕΕ - Αυστραλία

    Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό μαρτυρά τη σοβαρότητα που προσδίδει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη διαδικασία των συνομιλιών, για την οποία έχει ζητήσει να τηρείται ενήμερο.

    Αυτό δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος αναχώρησε για την Αυστραλία, όπου θα αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται ότι θα ενημερώνει το Συμβούλιο περίπου μια φορά το μήνα, το οποίο αναλόγως της πορείας θα εκδίδει και την αντίδρασή του. "Πιστεύω", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, "ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό ως προς τις προθέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας να επιβλέψουν στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό".

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη - αστραπή του Ισπανού Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για το νέο κρατικό μισθολόγιο, η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και η συνέντευξη του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκάς σε ιταλικό περιοδικό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ισπανική στήριξη στην Κύπρο" γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ διαβεβαίωσε χθες την κυπριακή πολιτική ηγεσία πως η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την ισπανική προεδρία, ότι θα τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τη διεύρυνση και ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί ανεξαρτήτως της έκβασης των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου προβληματίζονται για την ανακίνηση του θέματος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και για τις έμμεσες παρεμβάσεις ανώτατων κομματικών στελεχών και άλλων αξιωματούχων για θέματα που εξετάζει η Επιτροπή Ελέγχου.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Στρέβλωση η μείωση των κλιμάκων", ότι έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το νέο κρατικό μισθολόγιο δείχνει πως η μείωση των κλιμάκων των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία δεν πρόκειται να εξαλείψει το πρόβλημα των μισθολογικών διακρίσεων, αλλά θα προσθέσει μια στρέβλωση εκεί που δεν υπάρχει. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μερικοί από τους επιστήμονες, που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους διοριστέων στη δημόσια εκπαίδευση, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και 500 χρόνια μέχρις ότου έρθει και η δική τους σειρά για να διοριστούν.

    Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Φως από Ευρώπη βλέπει και ο ντε Σότο " γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι τον προσεχή Ιούνιο. Την ίδια στιγμή όμως, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιτέθηκε κατά της ΕΕ και της Βρετανίας κατηγορώντας τις πως έχουν αποφασίσει ότι το νησί ανήκει στους Ελληνοκυπρίους. Αλλη είδηση είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν γάμους Τουρκοκυπρίων με Ελληνοκυπρίους ή αλλοδαπούς.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Σατανική προβοκάτσια" ότι ο κ. Ντενκτάς σε συνέντευξή του σε ιταλικό περιοδικό δήλωσε πως, εξαιτίας της (δήθεν) "επιθετικότητας" των Ελληνοκυπρίων, είναι ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις εάν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς να έχει λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό και ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν τα (δήθεν) "εδάφη τους". Αλλού σημειώνει πως το ενδεχόμενο παραίτησής του από το αξίωμα του διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών εξετάζει ο Χάρης Θεμιστοκλέους, μετά τη διαβίβαση επιστολής προς αυτόν επιστολής από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λάζαρο Σαββίδη, με τη σύσταση να μην προβαίνει σε δηλώσεις για θέματα που απαιτούν την πολιτική απόφαση του Υπουργείου.

    "O Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Πάρε-δώσε για τις εξουσίες" γράφει ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνων είναι η αναβάθμιση των απευθείας συνομιλιών με την έναρξη ενός πάρε - δώσε επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Ο διεθνής οργανισμός δια του απεσταλμένου του, Αλβαρο ντε Σότο, θα επιχειρήσει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών που αρχίζει την Παρασκευή να δημιουργήσει τις συνθήκες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, παρά την αρνητική στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το πράσινο φως για να προχωρήσει η αναϊσορρόπηση τηλεφωνικών τελών της ΑΤΗΚ αναμένεται να δώσει αύριο η Βουλή. Εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν τα τηλεφωνικά τέλη για το Ιντερνετ.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απαράδεκτη προσέγγιση" πως ενώ μέχρι πρόσφατα το Κυπριακό παρουσιάζετο στο διεθνή χώρο ως πρόβλημα διεθνές και "οι κυβερνώντες πανηγύριζαν μάλιστα ότι κατόρθωσαν να το μετατρέψουν και σε ευρωπαϊκό πρόβλημα, εν μια νυχτί αποφάσισαν ότι δεν θα μεταφερθεί το Κυπριακό στην ΕΕ". Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η αναφορά του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν αναμένεται να κυλήσει απολύτως ομαλά, λόγω του ρόλου της Τουρκίας, είναι "μια αλήθεια".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι θα συντονιστούν αυτό το καλοκαίρι με το ΡΙΚ, το οποίο έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου, το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, από τις 31 Μαΐου μέχρι της 30 Ιουνίου 2002, ξεκινώντας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Τα περισσότερα παιχνίδια θα μεταδίδονται σε ζωντανή μετάδοση. Αλλού αναφέρει ότι εταιρεία που διοργανώνει μακράς διάρκειας διακοπές, διέψευσε χθες ότι η ίδια ή η "μητρική" εταιρεία έχει οποιαδήποτε σχέση με ξενοδοχεία στα κατεχόμενα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διατηρείται το μέρισμα" γράφει ότι στα 13 σεντ ανά μετοχή, όπως και το 2000, διατηρεί η Τράπεζα Κύπρου το μέρισμα για το 2001, σε μια περίοδο κατά την οποία τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στα 10,8 σεντ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το μέρισμα για το 2002 θα αποφασιστεί βάσει των επικρατουσών συνθηκών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν δίνονται οποιεσδήποτε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες οι οποίες ανδιοργανώνονται, ενοποιούνται ή συγχωνεύονται, ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, έρχεται ως σωτηρία των εταιρειών με το πακέτο μέτρων που κατέθεσε, το οποίο περιλαμβάνει και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΚ/ΝΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Κυπριακό

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι αυτός, ο οποίος διέρρευσε το χάρτη, που αναφερόταν σε ποσοστό εδάφους 24% το οποίο θα παραμείνει στους Τ/Κ μετά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αποκάλυψε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [05] (K) Κύπρος - ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Αθνάρ

    "Ο Ισπανός Πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την ισχύ της απόφασης του Ελσίνκι και το γεγονός ότι η Κύπρος οδεύει προς ένταξη στην ΕΕ ανεξάρτητα από τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    [07] (Κ) Τερέζα Βίλιερς - Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Κύπρου

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7323          1,7426
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4992          1,5081
    Λίρα Αγγλίας                     1,0585          1,0648
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,6858        203,2992
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9163          2,9396
    Δολάριο Καναδά                     2,4074          2,4266
    Κορώνα Δανίας                     12,8549         12,9577
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3614         13,4682
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7118         15,8374
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5567          2,5771
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου ΣΑ

    Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό διαλύει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες είχαν εκφραστεί αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με αυτή τη διαδικασία, αφού επανέλαβε το ψήφισμα 1250 το οποίο είναι η πηγή από την οποία αντλείται η εξουσιοδότηση για άσκηση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και ότι αυτή η διαδικασία κινείται μέσα στους όρους εντολής και στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος σημείωσε πως "το ζητούμενο για να προχωρήσουν τα πράγματα βρίσκεται στο ότι αναμένουμε από την τουρκική πλευρά, να εμφανιστεί στον επόμενο γύρο των συνομιλιών με μια διαφορετική πολιτική βούληση που είναι απόλυτα αναγκαία για να σπάσει το αδιέξοδο".

    [10] (Κ) Πρόεδρος FIFA - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει στην Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) Γιόζεφ Μπλάτερ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο νησί ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), συνοδευόμενος από την παλιά μεγάλη μορφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Γάλλο Μισιέλ Πλατινί.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           112,49 (-1,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.383.767
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   603.680    468,54 (-0,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    325.560    128,46 (-0,44)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     98.945    103,49 (-1,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     17.030     39,48 ( 0,89)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.139     53,05 (-1,43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     57.596     78,91 (-1,73)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     59.107     28,36 (-1,66)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     49.228     54,51 (-4,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £     41.735      6,55 (-2,09)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    195.712     23,41 (-1,89)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         00     21,87 (-0,59)
    Ξενοδοχεία                    £     94.003     68,82 (-1,52)
    Αλλες Εταιρείες               £    219.441    114,80 (-1,19)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επικοινωνία Ε/Κ και Τ/Κ

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) εκτιμά ότι η επικοινωνία μεταξύ οργανωμένων φορέων και πολιτών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας "πρέπει να βελτιωθεί δραματικά μέσα στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής συγκυρίας" και θεωρεί ότι "η αποκατάσταση της επικοινωνίας σε μαζική κλίμακα, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και η επίτευξη της συμφιλίωσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού".

    [13] (Κ) Υπουργικό - Νομοσχέδιο για γάμους Ε/Κ με Τ/Κ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου να καταθέσει αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, που αφορά το θέμα της σύναψης γάμων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κληθείς να πει αν κατά τη συνεδρία συζητήθηκε η πρόταση νόμου για σύναψη γάμων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς - Ξένοι μεσολαβητές

    Οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών για το Κυπριακό δεν υιοθετούν τις θέσεις της ε/κ πλευράς αλλά επικυρώνουν το συμβιβασμό των δύο κοινοτήτων στο νησί, όπως αυτό επιτεύχθηκε με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και "κατά συνέπεια ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει να αιτιάται τον εαυτό του και τις θέσεις του που βρίσκονται σε παραφωνία με αυτές όλου του υπόλοιπου κόσμου".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε κατηγορήσει την ΕΕ και τη Βρετανία πως έχουν αποφασίσει ότι η Κύπρος ανήκει στους Ελληνοκυπρίους.

    [15] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κοξ

    , για να "τονίσει", όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, "το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την Κύπρο", ενώ ταυτόχρονα "θα έχει και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις να κάνει".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, ο κ. Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ιρλανδός Πατ Κοξ πρόκειται να επισκεφθεί φέτος την Κύπρο.

    Ο κ. Βασιλείου ερωτηθείς είπε πως οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, όπως συμφωνία στο εδαφικό, η οποία δεν θα έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αργούς ρυθμούς και εικόνα απαξίωσης παρουσίασε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, παρά τη δημοσιοποίηση χθες των οικονομικών αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείας του κυπριακού Χρηματιστηρίου (της Τράπεζας Κύπρου). Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη μικρή υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου σε ποσοστό 0,44%, κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,18%, κλείνοντας στις 112,49 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, περιορισμένο και πάλι, διατήρησε την αξία των συναλλαγών στο 1,3 εκατομμύρια λίρες.

    [17] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κοξ (Επανάληψη)

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται στις 7 και 8 Μαρτίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, για να "τονίσει", όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, "το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την Κύπρο", ενώ ταυτόχρονα "θα έχει και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις να κάνει".

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ, ο κ. Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ιρλανδός Πατ Κοξ πρόκειται να επισκεφθεί φέτος την Κύπρο.

    Ο κ. Βασιλείου ερωτηθείς είπε πως οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, όπως συμφωνία στο εδαφικό, η οποία δεν θα έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ.

    [18] (Κ) Ομιλοι UNESCO - Σύνοδος - Κύπρος

    Η Κύπρος θα προεδρεύσει της πρώτης Τακτικής Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία από τις 9 μέχρι και τις 12 Μαρτίου.

    [19] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Μάουρερ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ και πρόσθεσε ότι η τελική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κάθε χώρα θα γίνει τον Οκτώβριο στην έκθεση της Επιτροπής.

    [20] (Κ) Συντακτική Συνέλευση - ΕΕ - Βρυξέλλες

    Μεγάλη ευκαιρία για μια σοβαρή μεταρρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει στην Κοινότητα να λειτουργήσει με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο μετά τη διεύρυνση, αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Ενωση οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης που θα ξεκινήσουν επίσημα αύριο στις Βρυξέλλες.

    Στη Συνέλευση θα λάβουν μέρος 105 εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων, των 15 κρατών μελών και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν εισήγηση την οποία θα υποβάλουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    [21] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη

    Αρχισε στις 4.45 το απόγευμα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αξιολόγηση των μέχρι τώρα εξελίξεων στις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας

    H σημερινή συνάντηση του Υπουργού Eξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με αντιπροσωπεία της Eπιτροπής Αμυνας της Bουλής των Αντιπροσώπων στην Αθήνα επιβεβαίωσε την κοινή εκτίμηση Aθηνών και Λευκωσίας περί της κρισιμότητας του έτους για την ένταξη της Kύπρου στην EE και τη λύση του Κυπριακού, όπως επίσης και την επιθυμία της Eλλάδας και της Kύπρου για συμμετοχή των Τ/Κ στο ευρωπαϊκό μέλλον της Kυπριακής Δημοκρατίας.

    "Tο δίλημμα νομίζω θα πρέπει να είναι της Tουρκίας, δίλημμα να αποφασίσει πράγματι εάν θέλει τους T/Κ μαζί στην EΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι οι πράξεις της Τουρκίας αξιολογούνται στο πλαίσιο της ΕΕ σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία.

    [23] (Κ) ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Δηλώσεις

    "Απαράδεκτες, ανιστόρητες και προκλητικές", χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε ιταλικό περιοδικό για την ΕΕ και τη Βρετανία σε σχέση με την Κύπρο και τόνισε ότι πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι να καταγγείλει τη συμπεριφορά αυτή του κ. Ντενκτάς σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    [24] (Κ) Καράς - Αλεξάνδρεια - ΔΣΟ

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς μεταβαίνει αύριο στην Αλεξάνδρεια, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη συνεδρία θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ του Ιουνίου 2002 στο Βουκουρέστι, η προετοιμασία του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα: "Η Συμβολή των Θρησκειών στην Παγκόσμια Ειρήνη", καθώς και η συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Παιδείας των Κοινοβουλίων μελών της ΔΣΟ στην Κρήτη στις 9 Μαϊου 2002.

    [25] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ε/Κ και Τ/Κ - Γάμος

    Το κράτος έχει αναλάβει να δώσει στον Τουρκοκύπριο και την Ελληνοκύπρια τη βοήθεια που χρειάζονται για την τέλεση του γάμου τους, αφού ύστερα από δέκα χρόνια συμβίωσης δεν κατάφεραν να νομιμοποιήσουν το δεσμό τους, λόγω του συντάγματος και της νομοθεσίας που υπογράφηκε το 1960 η οποία απαγόρευε τη σύναψη γάμου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    [26] (Κ) ΕΔΗ - Νομοσχέδιο για γάμους Ε/Κ με Τ/Κ

    Ανθρωπιστικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις έχει η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εισαγωγή νομοθεσίας που να επιτρέπει τον πολιτικό γάμο μεταξύ πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικής καταγωγής, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ), εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Νομοθετικό Σώμα θα προχωρήσει το ταχύτερο στη ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

    [27] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη (Ορθή επανάληψη)

    Αρχισε στις 4.45 το απόγευμα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αξιολόγηση των μέχρι τώρα εξελίξεων στις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό.

    Από το ΑΚΕΛ συμμετέχουν ο ΓΓ και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Χριστόφιας και Ανδρέας Χρίστου, από το ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος και Νίκος Κλεάνθους, και από το ΚΙΣΟΣ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Επίτιμος Πρόεδρος, Κούλλης Μαυρονικόλας και Βάσος Λυσσαρίδης.

    Οι Νέοι Ορίζοντες εκπροσωπούνται από τους Νίκο Κουτσού και Χρίστο Κληρίδη, οι ΕΔΗ από τους Γιώργο Βασιλείου και Γιώργο Χριστοφίδη, το ΑΔΗΚ από τους Ντίνο Μιχαηλίδη και Εντουιν Ιωσηφίδη και οι Οικολόγοι από τους Γιώργο Περδίκη και Σάββα Φιλίππου.

    Στη συνεδρία συμμετέχει και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

    Στη συνεδρία από πλευράς της κυβέρνησης παρευρίσκονται ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΡΜ)

    [28] (Κ) ΑΚΕΛ - T/κ Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης

    Οι επαφές και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του ΑΚΕΛ και του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΑ) θα συνεχιστούν ώστε να καταστεί δυνατόν τα δύο κόμματα να φτάσουν σε κοινές θέσεις για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του ΚΚΑ Χουσεϊν Αγκολεμλί στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η σημερινή ήταν η πρώτη ύστερα από αρκετά χρόνια συνάντησή τους και πρόσθεσε ότι κοινή τους θέση είναι "η μεγάλη επιθυμία των δύο κομμάτων να εξευρεθεί ειρηνική λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό και αν είναι δυνατό πριν από την ένταξη στην ΕΕ".

    [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη

    [30] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    Η λύση του κυπριακού προβλήματος έχει το χαρακτήρα του "επείγοντος", είπε σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, επικαλούμενος την έκθεση που υπεβλήθη προς τον ΓΓ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών στη Λευκωσία.

    "Είμαστε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψηφίσαμε όλες τις αποφάσεις, δεν έχουμε αλλάξει άποψη, πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα της Κύπρου είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία", είπε ο κ. Γουέστον μετά την ωριαία συνάντηση του στην Αθήνα με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει ευθέως τις τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 February 2002 - 20:49:25 UTC