Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης ΟΗΕ - Γ. Χριστοφίδης
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Οικονομικό Φόρουμ
  • [04] (Κ) Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Εργασίες - Διαμαρτυρίες
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Διεθνές σεμινάριο - Αποικιοκρατία
  • [07] (Κ) ΧΑΚ - Περιφερειακή συνεργασία
  • [08] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Απευθείας συνομιλίες
  • [09] (Κ) Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Συνεδρία

  • [01] (Κ) Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης ΟΗΕ - Γ. Χριστοφίδης

    Η Κύπρος, στα πλαίσια της διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου και της διαμόρφωσης νέας στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, υπέβαλε την Εθνική της Εκθεση στην Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης για την αειφόρο ανάπτυξη στην χώρα, βασικός στόχος της οποίας είναι η σταδιακή εισαγωγή περιβαλλοντικής διάστασης στην οικονομική και κοινωνική της πολιτική. Η ίδια προτεραιότητα δίδεται και στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας για την τετραετία 1999-2003.

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει το Κυπριακό στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων, στις 26 Φεβρουαρίου. Ο προγραμματισμός της συζήτησης περιέχεται στην ατζέντα του Συμβουλίου για τον Φεβρουάριο, που κατάρτισε η μεξικανική προεδρία σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Οικονομικό Φόρουμ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι η έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και άλλες εξελίξεις έχουν συμβάλει ώστε να υπάρξει "μια σημαντική συγκυρία για μία προσπάθεια αλλαγής και των διμερών σχέσεων" Ελλάδας και Τουρκίας.

    [04] (Κ) Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Εργασίες - Διαμαρτυρίες

    Χωρίς οποιοδήποτε επεισόδιο κύλησε και η δεύτερη μέρα των εργασιών του ετησίου συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στη Νέα Υόρκη. Οι περισσότεροι διαδηλωτές προτίμησαν, αντί να στέκονται στη βροχή και στο κρύο, να οργανώσουν συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε διάφορους κλειστούς χώρους της Νέας Υόρκης και να ετοιμάζονται για τη σημερινή μεγάλη τους κινητοποίηση έξω από το Γουόλντορφ Αστόρια, όπου συνεδριάζουν οι 2.700 προσωπικότητες του διεθνούς επιχειρηματικού και πολιτικού κατεστημένου.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η όγδοη κατά συνέχεια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η θέση του Τ/Κ ηγέτη για την αναγνώριση δύο κρατών με την ενιαία εκπροσώπηση τους εκ περιτροπής στο διεθνή χώρο, η απαγγελία κατηγοριών στο φερόμενο ως ύποπτο για την υπόθεση υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, και οι έρευνες για τη μεγάλη διαστάσεων πυρκαγιά στην παλιά Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Επιμένει σε δικαίωμα τουρκικής επέμβασης" αναφέρεται στη χθεσινή όγδοη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς κατά την οποία ο Τ/Κ ηγέτης αναπτύσσοντας τις δικές του απόψεις επί του θέματος της ασφάλειας υποστήριξε πως θα πρέπει και στο νέο κράτος να διασφαλιστούν τα δικαιώματα που εξασφάλισε η Τουρκία από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ως εγγυήτρια δύναμη, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης πρότεινε την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 25 κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες στον φερόμενο ως "πρωταγωνιστή" της απάτης σε βάρος της ΑΗΚ.

    Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Προσέβαλαν τον Αυξεντίου" αναφέρεται στην αίσθηση που προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για τον "επιπόλαιο χειρισμό του θέματος" της μετά θάνατον προαγωγής του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Η κοινή γνώμη αλλά και πολλοί παράγοντες μίλησαν για "ασύγγνωστη αμέλεια" και χειρισμό του θέματος, αναφέρει. Αλλού γράφει ότι οι μνηστήρες για τη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας παίζουν τα τελευταία χαρτιά μέσω πιέσεων που εξασκούν οι πολιτικοί τους φίλοι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού όπως όλα δείχνουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα η θέση θα πληρωθεί.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Δοκτοράτα Κύπρου προς 395 δολάρια" αναφέρει ότι "ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις" εκ των αρχικών εκτιμήσεων προσλαμβάνει το κεφάλαιο με τα πτυχία εξ αποστάσεως και την εμπλοκή της Κύπρου. Εκτός των δεκάδων καταχωρήσεων στο Διαδύκτιο για ταχύρυθμη απόκτηση πτυχίων με ή χωρίς μαθήματα, συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση παρουσιάζει πανεπιστήμιο στην Κύπρο το οποίο προσφέρει πτυχία, μεταπτυχιακά και δοκτοράτα. Αλλού γράφει ότι οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στο μπαράκι "Μπαλί", το οποίο στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο ξεπερνούν τις 10.000 λίρες.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Δικέφαλο...non paper" αναφέρεται στη "δικέφαλη λύση", την οποία αξιώνει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και την μορφή ενός οιωνού μιας κεντρικής κυβέρνησης, η οποία θα λειτουργεί βάσει ενός "μηχανισμού συνεργασίας" και "συγκατοίκησης" των "δύο κρατών" στην πρακτική της συνομοσπονδίας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στο άνοιγμα πέμπτου ορόφου στο Νοσοκομείο της Λεμεσού και δίνει ένα τέρμα στην έλλειψη κλινών που παρατηρείται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Θέλουν κράτος-φάντασμα", γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης υιοθέτησε πιο "μαξιμαλιστικές" θέσεις από ότι στο παρελθόν. Ο Τ/Κ ηγέτης δίνει σαφώς το μήνυμα ότι αποδέχεται βασικά την αναγνώριση δύο κρατών στο εσωτερικό της χώρας τα οποία θα εκπροσωπούνται ενιαία στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη οι Πρόεδροι των δύο κρατιδίων θα εκπροσωπούν εκ περιτροπής "το συνεταιρισμό" στο εξωτερικό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υποτροπή σημειώνεται στη διαμάχη των αποσπασμένων δασκάλων, με την ΠΟΕΔ να συγκαλεί σύσκεψη των ενδιαφερομένων την ερχόμενη Τρίτη για τη λήψη μέτρων.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Στα τυφλά άδειες", γράφει ότι στην κειμένη νομοθεσία, η προϋπόθεση της γεωλογικής μελέτης δεν είναι υποχρεωτική αλλά ούτε και αφαιρείται το δικαίωμα διεξαγωγής τέτοιας μελέτης εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΕΤΕΚ Λίνο Χρυσοστόμου δεν υπάρχουν προκαθορισμένες περιοχές που γεωλογικά κρίνονται επικίνδυνες για δόμηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥΔΥ να εισηγηθεί προς το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης την αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για το ενιαίο κρατικό μισθολόγιο και τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Αποξενωμένος πατέρας χάνει υπόθεση δικαστηρίου, απαγάγει δύο γιους" αναφέρεται στην απεγνωσμένη έκκληση Ιρλανδής μητέρας για πληροφορίες όσον αφορά την απαγωγή των δύο γιων της από τον πατέρα τους για δεύτερη φορά. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τις έρευνες που άρχισαν χθες όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην παλιά Λευκωσία τη νύκτα της Πέμπτης κατά την οποία παγιδεύτηκαν έξι άτομα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

    [06] (Κ) Διεθνές σεμινάριο - Αποικιοκρατία

    Xωρίς την παρουσία του Τ/Κ ακαδημαϊκού Χουσέιν Μεχμέτ Ατεσίν συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη και τελευταία μέρα το διήμερο διεθνές σεμινάριο με τίτλο "Βρετανία και Κύπρος Αποικιοκρατία και οι επιδράσεις της", που διοργανώνει το Intercollege.

    [07] (Κ) ΧΑΚ - Περιφερειακή συνεργασία

    Νέα συνάντηση στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν στις 28 Φεβρουαρίου τα χρηματιστήρια Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Μαρόκου στα πλαίσια των προσπαθειών για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου περιφερειακής συνεργασίας των χρηματιστηρίων της Νοτιανατολικής Μεσόγειου.

    [08] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Απευθείας συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ιούνιος είναι "επαρκής χρόνος" για να "καταδείξει την πραγματική βούληση, την ειλικρινή διάθεση ή την καλή πίστη που διαθέτει η άλλη πλευρά όταν καλούσε σε διάλογο ουσίας" για το Κυπριακό.

    [09] (Κ) Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Συνεδρία

    Το θέμα των αγνοουμένων ή θα λυθεί σωστά ή θα παραμείνει ανοικτό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, ο οποίος υπογράμμισε πως εάν στην απάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς διακινδυνεύονται οι βασικές θέσεις και αρχές για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αγνοουμένων, και παρά ταύτα η κυβέρνηση προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία, τότε η Οργάνωση θα διαχωρίσει τη θέση της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 February 2002 - 18:49:09 UTC