Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Χωριστές συναντήσεις
  • [02] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - Ομόνοια - ΑΕΛ - Νίκες
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκλογή προέδρου - Αύριο
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ξένοι διπλωμάτες - Συνάντηση
  • [07] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Αντιπροσωπεία ΚΕΒΕ
  • [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [09] (K) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Κίνα
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Ξένοι πρέσβεις - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
  • [11] (Κ) ΔΗΣΥ - Σπύρος Κυπριανού - Τιμητική εκδήλωση
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Αποστολή ντε Σότο
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [16] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Αντιπροσωπεία ΚΕΒΕ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [18] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) ΕΔΗ - Απευθείας Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση
  • [21] (Κ) Ετζεβίτ - ΗΠΑ - Επαφές - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Χωριστές συναντήσεις

    Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα έχει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος είπε ότι υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία, αφού "πνέει ένας νέος άνεμος" όσον αφορά το Κυπριακό.

    [02] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - Ομόνοια - ΑΕΛ - Νίκες

    Σκορ ασφαλείας, το οποίο τους επιτρέπει να διατηρούν βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Κύπρου, πέτυχαν χθες Ομόνοια και ΑΕΛ επί τους αντιπάλους τους στα δύο τελευταία παιχνίδια για την πρώτη φάση του δεύτερου γύρου της διοργάνωσης.

    Συγκεκριμένα, η Ομόνοια επικράτησε άνετα της Αλκής στο ΓΣΠ με 4 0, ενώ με το ίδιο σκορ η ΑΕΛ στο Τσίρειο στάδιο νίκησε τον Ερμή.

    Εξάλλου, στα παιχνίδια που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο για την ίδια διοργάνωση σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ολυμπιακός - Ανόρθωση 1 - 1 ΕΝΠ - ΑΕΚ 2 - 0 Νέα Σαλαμίνα - Διγενής Μόρφου 5 - 0 Απόλλων - Αθλητική Ενωση Πάφος 1 - 0 Δόξα Κατωκοπιάς - Εθνικός Αχνας 2 - 2 Εθνικός Ασσιας - ΑΕΖ Ζακακίου 2 - 0

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άφιξη χθες στο νησί και οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, το ζήτημα των αγνοουμένων, οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που εκτίμησε στο πλαίσιο διήμερης συνεδρίας της τα αποτελέσματα των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ξαναζωντανεύει ένας φόνος 17 χρόνων" ότι μια από τις παράξενες και δύσκολες υποθέσεις που είχε ενώπιόν της η Σκότλαντ Γιαρντ, αυτή του φόνου ενός πλούσιου Κύπριου της Αγγλίας, του Αριστου Κωνσταντίνου, επανέρχεται στη δημοσιότητα με αφορμή την εκδίκαση έφεσης της οικογένειας του θύματος εναντίον της εφημερίδας "Κήρυκας". Αλλού αναφέρει ότι περισσότερες από εκατόν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά παρατηρήθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες, το διάστημα δηλαδή που ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποιούσε επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    "Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Ναρκωτικά με τη σέσουλα" σημειώνει ότι στα ίχνη μεγάλου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών από τα κατεχόμενα βρίσκεται η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών με πρωταγωνιστές Τουρκοκύπριους, οι οποίοι βάσει στοιχείων, μπαινοβγαίνουν στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς καλείται σήμερα επειγόντως στο Υπουργείο Εργασίας για να δώσει εξηγήσεις και στοιχεία σχετικά με καταγγελίες του ότι πολλοί εγκλωβισμένοι έπεσαν θύματα κλοπής.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Τι θα απαντήσουμε για αγνοούμενους" ότι προϋποθέσεις για να αρχίσει μια νέα ουσιαστική διαδικασία για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίες βασίζονται και σε έκκληση που έκαμε ο ΓΓ των ΗΕ προς τις δύο πλευρές το 1996 (με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στη ΔΕΑ) να ξεκαθαρίσουν τους φακέλους των αγνοουμένων εκείνων για τους οποίους υπάρχουν ικανά στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν βρίσκονται στη ζωή. Αλλού σημειώνει ότι θετικά έχει τοποθετηθεί η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής στο αίτημα της κυβέρνησης για την αγορά μεταφορικών ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κλέβουν μαζικά την ΑΗΚ" γράφει ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, επιτήδειοι επεμβαίνουν παράνομα στις ασφάλειες των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και αυξάνουν τη δυναμικότητα παροχής ρεύματος στα υποστατικά τους. Σε άλλη είδηση της η εφημερίδα γράφει ότι πρωτοβουλία από σημαίνοντα πολιτικό παράγοντα έχει αναληφθεί στη διάρκεια των γιορτών για το τι δέον γενέσθαι, υπό το φως της συνεχής κλονιζόμενης υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ο συγκεκριμένος παράγοντας έχει παράλληλα εγκαινιάσει διάλογο με ανώτερους κληρικούς, με τους οποίους συζητηθεί το θέμα της υγείας της Αρχιεπισκόπου.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Μιλούν γι' αρχή του τέλους" γράφει ότι με εναλλακτικά σενάρια στις αποσκευές του και με τη στήριξη ομάδας τεχνοκρατών, η οποία θα εργάζεται στο περιθώριο των συνομιλιών, αρχίζει σήμερα τις επαφές του με τα εμπλεκόμενα μέρη ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί έχουν ενημερώσει τις Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της περιοχής.

    Η "Χαραυγή" υπό το τίτλο "Σημαντική επιτυχία" γράφει ότι επικρότηση των μηνυμάτων και ικανοποίηση των στόχων που τέθηκαν από τη Δημοτική Συνεργασία αποτελούν τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία θεωρεί ως σημαντική επιτυχία την εκλογή 22 Δημάρχων που υποστήριξε η Συνεργασία. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η απελευθέρωση των επιτοκίων δεν έφερε τον ανάλογο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την εφημερίδα μετά από έρευνα στην οποία προέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου διαπίστωσε πως για εξειδικευμένες εργασίες όπως τα στεγαστικά και σπουδαστικά δάνεια, τα επιτόκια είναι πανομοιότυπα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΔΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Ο Αχιλλέας Καϊμακλίου νίκησε χθες την Ομόνοια 84 65 σε αγώνα για την 16η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ κατηγορίας.

    Στους αγώνες που διεξήχθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο για την ίδια αγωνιστική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΑΕΚ ΑΠΟΕΛ 85 94 ΕΘΑ - Παναθηναϊκός 102 - 46 Κεραυνός - ΑΕΛ 91 - 92 Απόλλων - Αχιλλέας Αγρού 95 - 57

    Στη βαθμολογία εξακολουθεί να προηγείται ο ΑΠΟΕΛ με 28 βαθμούς, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κεραυνός με 26 βαθμούς και στη τρίτη η ΑΕΛ με 25. Ακολουθούν η ΑΕΚ με 25 βαθμούς, ο Απόλλων με 24, ο Αχιλλέας Καϊμακλίου με 22, η ΕΘΑ με 21, η ΕΝΑΔ με 21, η Ομόνοια με 17, ο Αχιλλέας Αγρού με 17 και ο Παναθηναϊκός με 13.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκλογή προέδρου - Αύριο

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) εκλέγει αύριο Τρίτη νέο πρόεδρο του σώματος, σε διαδοχή της Νικόλ Φοντέν, η οποία είχε εκλεγεί το 1999.

    Τη θέση διεκδικούν πέντε μέλη του ΕΚ, επικρατέστερος όμως θεωρείται ο Ιρλανδός Πατ Κοξ, της ομάδας των Φιλελευθέρων.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ξένοι διπλωμάτες - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε σήμερα το πρωί τους ξένους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και τους ενημερώνει για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχουν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, η υπεύθυνη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού και ο Μιχάλης Στυλιανού, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας.

    [07] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Αντιπροσωπεία ΚΕΒΕ

    Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε σήμερα σε αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με επικεφαλής το Πρόεδρό του Βασίλη Ρολόγη, να μεταβούν στα κατεχόμενα για προγραματισμένη συνάντηση με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.

    [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Συνάντηση 50 περίπου λεπτών είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών που αρχίζουν την προσεχή Τετάρτη στη Λευκωσία.

    [09] (K) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Κίνα

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννο Παπαντωνίου θα έχει ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος αναχωρεί την προσεχή Τετάρτη για την Αθήνα.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Ξένοι πρέσβεις - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

    Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα τους πρέσβεις ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, περιλαμβανομένης και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η συνάντηση έγινε κατόπιν εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα.

    [11] (Κ) ΔΗΣΥ - Σπύρος Κυπριανού - Τιμητική εκδήλωση

    Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος, τίμησαν σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού για τη μακρόχρονη διακεκριμένη και πολύμορφη προσφορά του προς την πατρίδα, επιδίδοντάς του ασημένιο αντίγραφο αρχαίου αμφορέα ως ένδειξη αναγνώρισης καθώς και ειδικό τιμητικό δίπλωμα και αναμνηστικό ασημένιο μετάλλιο για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του ΔΗΣΥ.

    Προσφωνώντας τον κ. Κυπριανού στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε η τελετή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το κόμμα του αισθάνεται την ανάγκη να απονείμει την οφειλόμενη τιμή στον κ. Κυπριανού "για την πολύχρονη και πολυσήμαντη συμβολή του στα δημόσια πράγματα του τόπου που συνεχίζεται αδιάλειπτη καθ΄όλη τη διάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις ημέρες μας".

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/01/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7306          1,7409
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5438          1,5530
    Λίρα Αγγλίας                     1,0666          1,0729
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,4170        205,0443
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9804          3,0042
    Δολάριο Καναδά                     2,4630          2,4827
    Κορώνα Δανίας                     12,8451         12,9478
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7347         13,8445
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9057         16,0329
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5557          2,5761
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           132,96 (-1,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.282.763
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.163.679    534,31 (-1,06)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    351.851    146,62 (-0,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    132.689    127,41 (-1,51)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     20.361     51,58 (-2,86)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    167.775     56,77 (-0,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    123.941    102,03 (-2,63)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     73.371     33,73 (-1,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.696     55,73 (-1,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £     46.291      9,03 (-0,66)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    302.536     29,69 (-1,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     25,49 (-0,12)
    Ξενοδοχεία                    £    148.313     81,35 (-1,00)
    Αλλες Εταιρείες               £    694.799    146,73 (-1,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Αποστολή ντε Σότο

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εκτιμά ότι θα υπάρξουν περίπου δέκα γύροι εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ των δύο μερών, οκτώ στην Κύπρο, ένας στη Νέα Υόρκη και ένας στη Γενεύη, σύμφωνα με την έκθεσή του που αφορά το προτεινόμενο πρόγραμμα του προϋπολογισμού για την περίοδο 2002-2003 σχετικά με θέματα που απασχολούν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι το τελευταίο εικοσάλεπτο της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,05%, κλείνοντας στις 132,96 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατομμύρια λίρες, κυρίως λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    [16] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Αντιπροσωπεία ΚΕΒΕ

    Το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε σήμερα σε αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Βασίλη Ρολόγη, να μεταβούν στα κατεχόμενα για προγραμματισμένη συνάντηση με το τ/κ εμπορικό "επιμελητήριο".

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - ΕΕ

    Προσοχή ώστε "να μην οδηγηθούμε σε περιπέτειες" συνέστησε από την Πάφο ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η τελική φάση στην οποία εισήλθε η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και η έναρξη στις 16 Ιανουαρίου των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη "απαιτούν προσεκτικούς και επιδέξιους χειρισμούς, πολιτικές κινήσεις, βήματα και πρωτοβουλίες".

    [18] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις

    Χωρίς την έκδοση κάποιου ανακοινωθέντος επί της ουσίας, ολοκληρώθηκε σήμερα η συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας. Μιλώντας μετά την συνάντηση, ο Πρέσβης της Σλοβακίας Ντούσαν Ρόζμπορα περιορίστηκε να πει ότι οι ηγέτες των κομμάτων "αποφάσισαν να μην εκδώσουν οποιοδήποτε ανακοινωθέν" και ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση μεταξύ τους θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου.

    [19] (Κ) ΕΔΗ - Απευθείας Συνομιλίες - Κυπριακό

    Παρά τη δικαιολογημένη απογοήτευση από τη μέχρι σήμερα αρνητική τουρκική στάση, οι Ενωμένοι Δημοκράτες υποστηρίζουν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και την προοπτική ειρηνικής λύσης, που να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων μέσα στα πλαίσια της ΕΕ.

    [20] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση

    Συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών είχαν σήμερα το απόγευμα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, με τη συμμετοχή δύο συμβούλων του κ. Ντενκτάς, Εζγκούν Ολγκιούλ και Χακκί Μουφτουζάβε. Αργότερα το απόγευμα, ο κ. Ντενκτάς σε δηλώσεις του εξέφρασε "ανησυχία" μήπως υπάρξουν παρεμβάσεις στις απευθείας συνομιλίες, προσθέτοντας ότι αν υπάρξουν, θα επηρεάσουν αρνητικά τις συνομιλίες.

    [21] (Κ) Ετζεβίτ - ΗΠΑ - Επαφές - Κυπριακό

    Η Τουρκία ζει από σήμερα στους ρυθμούς της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στις ΗΠΑ, μιας επίσκεψης που επισήμως δίνει ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών διμερών σχέσεων, το μέλλον του Ιράκ και το ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 14 January 2002 - 18:49:19 UTC