Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Γιώργος Θυρώτος - Θάνατος
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - Ντεμιρέλ - Παράνομη επίσκεψη
  • [04] (Κ) Κατεχόμενα - "Πανεπιστήμιο" - Απόλυση καθηγητή
  • [05] (Κ) Παπαντωνίου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [06] (K) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Σημίτη στις ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς - Βλόσοβιτς
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [14] (Κ) Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Αρνηση Ντενκτάς
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κύπρος - ΕΕ
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [17] (Κ) Ζακχαίος - Μέντελσον - ΟΗΕ - Επιστολή
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Γραπτή δήλωση
  • [19] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Λύση το 2002

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επικείμενη νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την προσεχή Παρασκευή, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για την ένταξη της Κύπρου και τα κατεχόμενα εδάφη, τα μέτρα που παίρνει το Υπουργείο Υγείας μετά τα κρούσματα ψώρας, το θέμα της υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση του Δώρου Γεωργιάδη, είναι οι κύριες ειδήσεις του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σκληρή γλώσσα κατά ΑΚΕΛ - Γιάγκου" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε "πολιτικά ανήθικη" τη στάση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου όσον αφορά την υπόθεση υποκλοπής ρεύματος και τους ισχυρισμούς του βουλευτή για εμπλοκή πρώην υπουργού και έθεσε την ηγεσία του ΑΚΕΛ προ των ευθυνών της. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ευρωδιχοτόμησης ή αποδοχής οποιασδήποτε πρότασης που δεν θα περιλαμβάνει την ένταξη στην ΕΕ όλου του συνόλου της κυπριακής επικράτειας, ενώ με τον Πρόεδρο της Βουλής αποφάσισαν μεγαλύτερη ετοιμότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Να παραμείνει ο Σαββίδης" αναφέρεται στην αναστάτωση που προκαλεί με την παραίτησή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίας Πατατών Ανδρέας Σαββίδης, αφού μεγάλος αριθμός πατατοπαραγωγών στην περιοχή των Κοκκινοχωριών θεωρούν την παραίτησή του πλήγμα για την εμπορία των πατατών. Αλλού γράφει ότι αρκετές ορεινές κοινότητες της Πάφου ντύθηκαν στα λευκά από τη χιονόπτωση που άρχισε το βράδυ της Κυριακής και συνεχίσθηκε κατά διαστήματα και χθες.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ηλεκτροσόκ και στο ΦΠΑ" γράφει ότι χθες τέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη σε διαθεσιμότητα λειτουργός της υπηρεσίας του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος φέρεται να έκλεινε υποθέσεις εισπράττοντας τα χρήματα για τον εαυτό του. Αλλού γράφει ότι "αμέλεια" στην εκτέλεση του καθήκοντός του Ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους καταδεικνύει η πειθαρχική έρευνα για τη μεταθανάτια εξέταση στη σορό του 44χρονου Χριστοφή Χριστοφή που πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καλπάζει η ψώρα" αναφέρεται στα γηροκομεία, στα οποία το Υπουργείο Παιδείας θα βάλει λουκέτο αν δεν παρουσιάσουν εντός 48 ωρών πιστοποιητικό από γιατρό ότι είναι απαλλαγμένα από ψώρα, και αυτό γίνεται για να αναχαιτιστεί η νόσος που ξέσπασε στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ νωρίτερα από τους ισχύοντες κανόνες, όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρευρέθηκε σε συνεδρία του ΚΕΒΕ, όπου συζητήθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ζώνες: Ανοίγουν νέοι φάκελοι" αναφέρεται στον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των περιπτώσεων αναθεώρησης πολεοδομικών ζωνών των τελευταίων ετών, στον οποίον προχωρά η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από τη σωρεία σκανδάλων που αποκαλύπτονται μεταξύ των οποίων και η αλλαγή σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής στην Τρεμιθούσα. Αλλού γράφει ότι το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο το μουσικοσυνθέτη Δώρο Γεωργιάδη σε πέντε κατηγορίες που αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών, αφού βασίστηκε "πάνω σε μια ανατριχιαστική μαρτυρία".

    Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ανοίκεια επίθεση" αναφερόμενη στο θέμα της υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου, γράφει ότι η κυβέρνηση "επιχειρεί τη δημιουργία σύγχυσης" με σκοπό το "κουκούλωμα" της υπόθεσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δηλώσεις του χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι διεθνείς οργανισμοί απέρριψαν την απαίτηση του ψευδοκράτους για άσκηση ελέγχου σε μέρος του FIR Λευκωσίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στην κατοικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς για συζήτηση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αποκατέστησαν χθες τις κανονικές τους πτήσεις προς Αθήνα μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω της βαριάς χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Γιώργος Θυρώτος - Θάνατος

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Ντεμιρέλ - Παράνομη επίσκεψη

    Ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ φθάνει μεθαύριο Πέμπτη στα κατεχόμενα ύστερα από πρόσκληση της λεγόμενης "ενωσης ξένου Τύπου".

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - "Πανεπιστήμιο" - Απόλυση καθηγητή

    Η τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" γράφει ότι το λεγόμενο "πανεπιστήμιο εγγύς ανατολή" στα κατεχόμενα, κατόπιν άνωθεν εντολής, τερμάτισε την εργοδότηση του καθηγητή Ομίτ Ινατσί, επειδή αρθρογράφησε στις εφημερίδες "Αβρούπα" και "Αφρίκα". Η απόφαση προκάλεσε την οργή των φοιτητών, οι οποίοι παρομοίασαν την πράξη αυτή με μεθόδους του χιτλερικού καθεστώτος.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, "συνεχίζει να πνέει ο άνεμος της τρομοκρατίας που είναι έργο της Αγκυρας και του Ντενκτάς".

    Υπενθυμίζει ότι προηγήθηκε η απόλυση της καθηγήτριας Ιστορίας Νιλγιούν Ορχόν. "Τώρα ήρθε η σειρά του Ινατσί", ο οποίος συνεργάζεται με το "πανεπιστήμιο" αυτό τα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει η "Αφρίκα".

    [05] (Κ) Παπαντωνίου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, φθάνει στις 30 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Σωκράτη Χάσικου, που του απηύθυνε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας, Αντισυνταγματάρχης Ανδρέας Γιώρκας, κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Παπαντωνίου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    [06] (K) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι

    Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισθείσα για την προσεχή Παρασκευή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων, η οποία όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου θα γίνει στις 1030 και όχι στις 1000, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Σημίτη στις ΗΠΑ - Κυπριακό

    Η Λευκωσία είναι σίγουρη πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα προβάλει τις πάγιες θέσεις της Αθήνας αναφορικά με τις αρχές επίλυσης του Κυπριακού κατά τις επικείμενες συναντήσεις του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον τρόπο και τις αρχές λύσης του Κυπριακού με τις οποίες συντάσσεται και η κυβέρνηση της Λευκωσίας," είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την Αθήνα σε διάφορα επίπεδα.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση αναμένει πως ο κ. Σημίτης θα ζητήσει κάτι από τα ΗΕ και τις ΗΠΑ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι αναμένει πως θα ζητηθεί από την Ουάσιγκτον και τα ΗΕ να "διαδραματίσουν το ρόλο τους ως η μόνη υπερδύναμη προς την κατεύθυνση μιας λύσης που να συνάδει με αυτά που και οι ΗΠΑ ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας." (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/1/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7316          1,7419
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5409          1,5501
    Λίρα Αγγλίας                     1,0699          1,0763
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     204,2136        205,8473
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9588          2,9824
    Δολάριο Καναδά                     2,4656          2,4853
    Κορώνα Δανίας                     12,8572         12,9600
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7634         13,8735
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9829         16,1107
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5422          2,5625
    

    [09] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς - Βλόσοβιτς

    Η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το πρωί στις 10.30 και παρόντες θα είναι εκτός των δύο ηγετών και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Βλόσοβιτς εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο,

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων

    Στην παρουσία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Σπίγκνιεφ Βλόσοβιτζ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           132,13 (-0,50)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.083.588
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.050.910    531,09 (-0,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    182.209    144,73 (-0,32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    122.991    127,32 (-0,96)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     14.763     52,26 (-0,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    211.762     55,96 (-0,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     87.057    102,61 (-0,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     73.116     33,53 (-0,80)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.821     56,16 (-0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £     76.162      8,77 ( 1,74)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    267.403     29,78 (-0,53)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        343     25,84 (-0,08)
    Ξενοδοχεία                    £    214.650     81,34 (-1,05)
    Αλλες Εταιρείες               £    703.476    146,53 (-0,50)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ

    Την ευχή η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τις θεωρίες περί συνομοσπονδίας και να δεχθεί την ιδέα της ομοσπονδίας εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας πως και στην περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στην ΕΕ θα ενταχθεί το σύνολο του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η κυβέρνηση θα έχει υποχρέωση να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις περιοχές που ελέγχει.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Συνέχεια στο κλίμα ατονίας που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 132,13 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των δύο εκατομμυρίων λιρών, ως αποτέλεσμα της αγοραστικής άπνοιας που επικράτησε και σήμερα στο χρηματιστήριο.

    [14] (Κ) Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Αρνηση Ντενκτάς

    Την παρέμβαση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των ΗΕ, της ΕΕ και των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων με στόχο την εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των μελών του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ θα ζητήσουν οι ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φόρουμ, ύστερα από την άρνηση του καθεστώτος Ντενκτάς να παραχωρήσει σε Τ/Κ συνδικαλιστές άδεια μετάβασης στις ελεύθερες περιοχές, για να συμμετάσχουν σε σημερινή συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής του Φόρουμ, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

    Η Επιτροπή που αποτελείται από τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΤΟΥΡΚΣΕΝ, ΝΤΕΒΙΣ και ΚΤΑΜΣ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η συνεδρία, που θα πραγματοποιείτο στο οίκημα της ΣΕΚ, θα ασχολείτο με θέματα που αφορούν το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου 2002 και το δικοινοτικό προγράμμα του Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου που έχει πρόσφατα συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα "Προώθηση των δεσμών μεταξύ των κυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και την ανάπτυξη της κατανόησης των ευρωπαϊκών θεμάτων στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής".

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κύπρος - ΕΕ

    Το προσύμφωνο ένταξης που θα συνομολογηθεί με την ισπανική προεδρία της ΕΕ, θα πρέπει να περιέχει τέτοιες διατάξεις σε σχέση με την Κύπρο, ώστε να διασφαλίζεται ότι πραγματικά ολόκληρη η Δημοκρατία εντάσσεται στην ΕΕ δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί "με την επιφύλαξη ή τη ρήτρα, ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή, οι δικαιοδοσίες της ΕΕ δεν θα ασκούνται επί των κατεχομένων περιοχών της Δημοκρατίας, όπως συνέβη με την συμφωνία τελωνειακής ένωσης μεταξύ Κύπρου και της τότε ΕΟΚ".

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στο πλαίσιο σημερινής περιοδείας του στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου σημείωσε επίσης ότι "πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2002, επί δανικής προεδρίας να εξασφαλίσουμε τη θετική γνώμη, που θα επιδοθεί τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως (πρέπει να είμαστε) και παρόντες το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη όταν σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό θα επικυρωθεί επίσημα η ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών στην ΕΕ".

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    Συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, σήμερα στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την προοπτική των συνομιλιών.

    "Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού της εισβολής, του Υπουργού Εξωτερικών Τζέμ και του κ. Ντενκτάς δεν μπορούμε να δηλώσουμε αισιόδοξοι", είπε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ.

    [17] (Κ) Ζακχαίος - Μέντελσον - ΟΗΕ - Επιστολή

    Επιστολή στην οποία επισυνάπτεται νομική γνωμάτευση με την οποία καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του καθηγητή Maurice Mendelson ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι παράνομη, απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος στο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, με την επιστολή ημερομηνίας 19 Δεκεμβρίου 2001, η οποία κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου 2001 ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ζακχαίος απαντά στην επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Εθνη, στην οποία επισυνάπτετο νομική γνωμάτευση του καθηγητή Maurice Mendelson, σύμφωνα με την οποία η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι παράνομη.

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Γραπτή δήλωση

    Η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου και η θέση της αυτή παραμένει αναλλοίωτη, όπως από καιρό έχει χαραχθεί, τονίζει σε σημερινή γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [19] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Λύση το 2002

    "Μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επιτευχθεί πριν το τέλος του 2002", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, προσθέτοντας ότι "έχουμε μια νέα πλατφόρμα, η οποία έχει δημιουργήσει βελτιωμένες συνθήκες για αμοιβαία κατανόηση".

    Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", τις οποίες αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τζεμ είπε ότι η Τουρκία "υποστηρίζει τους Τ/Κ στην αναζήτησή λύσης, την οποία και οι δύο πλευρές θα θεωρούν αποδεκτή".

    Είπε, επίσης, ότι "αυτό που είναι αποφασιστικό για την πρόοδο του διαλόγου είναι ότι οι δύο ηγέτες αναπτύσσουν ένα κοινό όραμα και κοινό στόχο για το μέλλον της Κύπρου".

    "Χωρίς το κοινό όραμα και χωρίς μια συμφωνία ως προς το αποτέλεσμα, η διαδικασία δεν θα είναι πιθανόν επιτυχής", πρόσθεσε ο κ. Τζεμ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 January 2002 - 18:49:17 UTC