Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Βροχές - Μεγάλη ποσότητα νερού στα φράγματα
  • [03] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΕΕ
  • [04] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Δικοινοτική εκδήλωση - "Δημόσιοι υπάλληλοι"
  • [05] (Κ) Φράγμα Ταμασσού - Πεδιαίος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα είναι το ενδεχόμενο νέας συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, η προσφυγή συζύγου αγνοουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η πιθανή ίδρυση θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών με έδρα την Αθήνα, οι επαφές του Υπουργού Εμπορίου με τα κόμματα για το θέμα επανεξέτασης ψήφισης από τη Βουλή κονδυλίου για τον τουρισμό, καθώς και τα αιτήματα της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για ασφάλεια στις τράπεζες.

    Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Σκάνδαλο ΑΗΚ, έπεται συνέχεια", γράφει ότι εντός των ημερών εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνέχεια των αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ και δεν αποκλείεται αποκάλυψη και άλλων επωνύμων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύζυγος και μητέρα αγνοουμένων καταχώρησε προσφυγή στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση των δικαιωμάτων των αγνοουμένων συγγενών της όσο και της ίδιας, ενώ ταυτόχρονα επέδωσε προσωπική επιστολή στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ζητώντας πληροφορίες για τους δικούς της.

    Η "Μάχη", με τίτλο "Πόλεμος κατά ληστών", γράφει ότι η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) θέτει οκτώ αιτήματα στις τράπεζες και την αστυνομία ζητώντας θύρες ασφαλείας και διαχωριστικά κιγκλιδώματα για περαιτέρω ασφάλεια των υπαλλήλων αλλά και των πελατών των τραπεζών. Σε άλλο της θέμα η "Μάχη" γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης άρχισε επαφές με όλα τα κόμματα με σκοπό την επανεξέταση και ψήφιση από τη Βουλή του κονδυλίου των τριών εκατομμυρίων λιρών για στήριξη του τουρισμού.

    Ο "Πολίτης", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τα κλεμμένα βολτ κτυπούν πολλούς", γράφει ότι ώρα με την ώρα μεγαλώνει ο κατάλογος των υποκλοπέων ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η τελευταία αποκάλυψη αναφέρεται σε δώδεκα παραβιασμένους μετρητές σε υποστατικά στην Αγία Φύλα. Σε άλλο του θέμα ο "Πολίτης" γράφει ότι στα κατεχόμενα η οικονομική κρίση συνεχίζεται, αφού τέσσερεις ακόμη "τράπεζες" οδηγήθηκαν στην χρεωκοπία, ανεβάζοντας έτσι από το 1999 τον αριθμό των χρεωκοπημένων "τραπεζών" στις εννέα.

    "Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Εκβιάζουν αλλαγή FIR", γράφει ότι η Τουρκία επιδιώκει μέσω σύγκλισης περιφερειακής συνάντησης την αλλαγή με επίσημο τρόπο των ορίων των FIR της περιοχής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ενώ θέση της Ελλάδος είναι ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ετοιμάζουν θυγατρική εταιρεία με έδρα την Αθήνα και με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Παράλληλα, οι ΚΑ ενισχύουν το στόλο τους με την ενοικίαση ενός ακόμη αεροσκάφους για τη θερινή περίοδο.

    "Ο Φιλελεύθερος", με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΑΗΚ. Στα ίχνη κυκλωμάτων", γράφει ότι με μυστικότητα ομάδα στελεχών της ΑΗΚ διεξάγει εσωτερικές έρευνες για διαπίστωση πιθανής εμπλοκής εσωτερικού κυκλώματος που δρούσε εντός της ΑΗΚ όπως και κενά που επέτρεψαν να γίνονται αυτές οι σοβαρές υποκλοπές. Σε άλλη του είδηση ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εξελίσσεται στο θέμα επιδιόρθωσης του ενετικού τείχους στη Λευκωσία, αφού οι Τούρκοι επιμένουν να στείλουν συνεργείο δικό τους στις ελεύθερες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης, αλλά κατεχόμενη.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Κύκλωμα υψηλής τάσης", γράφει ότι το κύκλωμα υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος είναι μεγαλύτερο από όσο παρουσιάζεται και ότι χθες πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα μέτρα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν αποκλείεται νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, ενώ η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της τηρεί σιγή ιχθύος, αναμένοντας από τον κατοχικό ηγέτη θετικές ενδείξεις στο θέμα των αγνοουμένων προτού τοποθετηθεί.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα αναφέρεται στην κατάσχεση εκ μέρους του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα ενός παλαιστινιακού πλοίου γεμάτου 50 τόνων οπλισμού, ενώ από την άλλη πλευρά σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αράφατ αρνείται κάθε σχέση της Παλαιστινιακής Αρχής με το πλοίο αυτό. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ρόιτερς με βάση έξι προϊόντα, εάν η Κύπρος ήταν κράτος μέλος της ΕΕ και χρησιμοποιούσε το Ευρώ, τότε θα ήταν η έκτη κατά σειρά ακριβότερη χώρα της ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" γράφει στην κύρια του είδηση ότι η κυβέρνηση μετά από νέα δέσμευσή της με την ΕΕ θα επιχειρήσει μέχρι τον Μάρτιο να αυξήσει το ΦΠΑ στο 13%, δοκιμάζοντας να τον "ανταλλάξει" με την εισφορά για την άμυνα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Republic Bank Cyprus, της τράπεζας που εξαγόρασε την τουρκική Demirbank και είναι τώρα κύριος τριών καταστημάτων στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στον "ΝΤ" προσπάθησε να "αποδραματοποιήσει" το όλο θέμα.

    Η εβδομαδιαία "Οικονομική" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Υπό πίεση τα επιτόκια", γράφει ότι σε νέα υποχώρηση υποχρεώθηκαν τα επιτόκια με τις αποδόσεις για τα διετή και πενταετή ομόλογα να μειώνονται στο 4,55 και 5 τοις εκατόν αντίστοιχα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυπριακή ναυτιλία έκανε κακό ξεκίνημα το 2002, αφού νέο ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε σε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στις ακτές της νοτιοδυτικής Αγγλίας λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ευτυχώς όμως χωρίς απώλειες ζωών.

    [02] (Κ) Βροχές - Μεγάλη ποσότητα νερού στα φράγματα

    Η συνεχής βροχόπτωση των τελευταίων ημερών είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσει μεγάλη ποσότητα νερού στα φράγματα.

    [03] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέφρασε την ευχή όπως επιλυθούν οι διαφορές των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και επανέλαβε τις θέσεις του ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά "κράτη" και "έθνη".

    [04] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Δικοινοτική εκδήλωση - "Δημόσιοι υπάλληλοι"

    Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στους λεγόμενους "δημοσίους υπαλλήλους" να μεταβούν στη σημερινή εκδήλωση για το νέο έτος στο Λήδρα Πάλας.

    [05] (Κ) Φράγμα Ταμασσού - Πεδιαίος


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 5 January 2002 - 18:49:06 UTC